Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#376 Příspěvek od Drondys »

blembondo píše:Mám dotaz na kurz EUR-USD pro výpočet celních limitů.Ten kurz se stanovuje na celý kalendářní rok? Rozumím tomu dobře?Tedy stále platí že EUR=25,080Kč a USD=20,201 až do 31.12.2013 takže limit 22EUR je cca 27,31USD?
http://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/S ... kurzy.aspx

Ne tak docela.

Stačilo se podívat na úvodní příspěvek viz tento odkaz. Tam je to vysvětleno.

Kurz EURa se stanovuje na celý rok a platí ten co je označen na webu celní správy jako EUR_limit. Pro rok 2013 je to již zmíněných 25,080 Kč.

Kurzy ostatních měn se ovšem mění a obvykle jednou až dvakrát měsíčně jsou uvedeny na webu celní správy nové. USD s platností od 1.12.2013 minimálně do 17.12.2013 má kurz 20,201 kč.

Takže při přepočtu limitu 22 EUR na dolary je to aktuálně

22 x 25,080 / 20,201 tj. 27,313 USD

ale je třeba mít na paměti, že porovnání s limitem se provádí vůči kurzu platnému dle hodnot a časů na webu celní správy v době kdy zásilka prochází celní poštou v ČR a nikoli vůči kurzu platnému v době nákupu.

Vzhledem k delším doručovacím dobám v současnosti někdy i přes měsíc se tedy může stát, že se kurz např. dolaru může změnit směrem nahoru, a to co tedy budete považovat za stav ještě v limitu při nákupu pak v době kdy zásilka bude procházet celní poštou v ČR může být už přes limit. Například se může stát, že nakoupíte někde v Číně zboží nyní těsně v limitu, ale zásilka přijde třeba až koncem prosince nebo dokonce až v lednu a v té době bude už kurz vyšší a bude to přes limit.

Proto pokud chcete mít celní hodnotu v limitu 22 EUR pak je vhodné nejít až úplně na hranici a raději si z přepočtené částky v dolarech pár dolarů ubrat, aby byla vyšší pravděpodobnost, že až to bude procházet celní poštou tak to bude v limitu i kdyby se kurz dolaru o něco změnil směrem nahoru.
blembondo

#377 Příspěvek od blembondo »

Drondysi děkuji!Zcela vyčerpávající odpověď. :wink: :)
airnema

#378 Příspěvek od airnema »

Chtěl bych se zeptat, lze udělit poště plnou moc pouze na konkrétní zásilku a ne na neurčito?
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#379 Příspěvek od RCStudio »

Tak i tak
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#380 Příspěvek od jyrry »

airnema píše:Chtěl bych se zeptat, lze udělit poště plnou moc pouze na konkrétní zásilku a ne na neurčito?

mně by spíš zajímalo, jak jim udělit plnou moc na neurčito.. už jsem jim ji posílal asi 8x a pokaždé ji chtějí znova a znova...
jyrry.webnode.cz
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#381 Příspěvek od Elfew »

Tak pokud vyplnis ten papir u toho tak s tebou budou komunikovat pres email coz te nestoji ani korunu a kdyz si udelas elektronicky podpis zdarma a vzdy jim posles ten formular mailem tak to znacne urychli cely proces
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#382 Příspěvek od jyrry »

Elfew píše:.... kdyz si udelas elektronicky podpis zdarma a vzdy jim posles ten formular mailem ...

ani to ne, posílám emailem naskenovaný rukou podepsaný formulář...
jyrry.webnode.cz
Drondys

#383 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:mně by spíš zajímalo, jak jim udělit plnou moc na neurčito.. už jsem jim ji posílal asi 8x a pokaždé ji chtějí znova a znova...

Toto je bohužel problém neschopnosti některých pracovníků na straně České pošty, kteří aniž by si předem ověřili zda je pro adresáta již evidována plná moc na dobu neurčitou tak v případě požadavku na doložení dokumentů ho automaticky odesílají i s požadavkem na vyplnění plné moci. Navíc je problém i v tom, že Česká pošta používá pouze jediný předepsaný text viz tento odkaz, který v současné době posílá jako oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí v případech kdy požaduje doložení dokumentů k zásilce a tento text vůbec nepočítá s tím, že by adresát nemusel posílat plnou moc, protože ji Česká pošta pro něj již má předem evidovánu na dobu neurčitou. Prostě tam v textu není uvedena věta jako např. "Plnou moc nemusíte posílat pokud ji máte u České pošty již evidovánu na dobu neurčitou." a tím zcela automaticky vždy požadují plnou moc i když to není potřeba.

Pokud vyplníš plnou moc dle formuláře České pošty viz tento odkaz pak by ji Česká pošta měla evidovat na dobu neurčitou. Je to popsáno i na webu České pošty viz tento odkaz a viz citace.

Česká pošta píše:6. Česká pošta požaduje po klientech/adresátech před dodáním zásilky udělení plné moci k celnímu řízení. Musí klienti/adresáti tuto plnou moc podepisovat znovu při každém dovozu?

Plná moc je platná do odvolání a tedy i pro další dovozy. Česká pošta její vydání eviduje pro každého jednotlivého klienta. V případě dalších dovozů již její opětovné udělení není požadováno.

Je to uvedeno i v dokumentu viz tento odkaz, který v současné době posílá Česká pošta jako oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí v případech kdy požaduje doložení dokumentů k zásilce.

Česká pošta píše:Vyplněnou a podepsanou plnou moc (platící do odvolání) zašlete spolu s výše uvedenými doklady v jedné e-mailové zprávě (ve formátech "jpg" "pdf" "doc") na adresu: sklad.praha120@cpost.cz při celkové velikosti souborů do 4 MB. Do předmětu e-mailu (příp. na obálku dopisu) uveďte skladové a podací číslo zásilky, která jsou uvedena v záhlaví tohoto oznámení. V případě Vaší reakce formou dopisu, tento adresujte na: Pošta Praha 120, odbor celní deklarace, Plzeňská 139, 220 00 Praha 5 - Košíře.

Plná moc se dá poslat i když žádnou zásilku neočekáváš. Je to popsáno na webu České pošty viz tento odkaz a viz další citace.

Česká pošta Vás může při celním řízení zastoupit

Dovážíte-li pravidelně, nebo příležitostně, vždy máte možnost zplnomocnit ČP k zastupování v celním řízení
Plná moc (pdf, 231 kB). Tato Plná moc se vztahuje pouze na celní řízení u poštovních zásilek a je platná do odvolání. Vyplněnou plnou moc zašlete poštou na adresu "Česká pošta, s.p., Oddělení celní deklarace, Plzeňská 290/139, Praha 5, 220 00", v případě možnosti scanu, v elektronické podobě na e-mailovou adresu cd-praha120@cpost.cz.

Kromě toho lze zaslat žádost o elektronické zasílání oznámení příchodu zásilek ze zahraničí. Stačí vyplnit, podepsat a naskenovat žádost viz tento odkaz a odeslat ji e-mailem na adresu sklad.praha120@cpost.cz (ve formátu . doc, .jpg nebo .pdf).

Mohu však z vlastní zkušenosti potvrdit, že nic z toho nezaručí, že znovu nevyžádají plnou moc díky výše uvedené neschopnosti a díky onomu textu, který vůbec nepočítá s tím, že je plná moc pro adresáta již evidována na dobu neurčitou. Když se to stane tak buď poslat plnou moc v rámci požadavku znovu a nebo je odkázat na to, kdy jim plná moc platná na dobu neurčitou byla zaslána.

Pokud se rozhodneš plnou moc udělenou na dobu neurčitou odvolat postup je popsán i se vzorem odvolání viz tento odkaz.
Drondys

#384 Příspěvek od Drondys »

airnema píše:Chtěl bych se zeptat, lze udělit poště plnou moc pouze na konkrétní zásilku a ne na neurčito?

Pokud vyplníš plnou moc dle formuláře České pošty viz tento odkaz pak by ji Česká pošta měla evidovat na dobu neurčitou. Ve formuláři této plné moci není žádná kolonka pro vyplnění konkrétního čísla zásilky, na kterou by se tato plná moc měla vztahovat a takto to vyplývá i z popisů na webu České pošty.

Nelze však zaručit jak k tomu budou přistupovat pracovníci České pošty, kteří budou v budoucnu vyžizovat zásilky ze zahraničí adresované pro tebe.

Jak už jsem zmínil v předešlé odpovědi pro jyrryho tak u plné moci na dobu neurčitou nelze zaručit, že nebude znovu vyžadována plná moc. Podobně u plné moci i když v ní bude uvedeno, že se vztahuje pouze na jednu konkrétní zásilku určitého podacího čísla zas naopak nelze zaručit to, že ji i přesto některý z pracovníků České pošty nezaeviduje jako plnou moc na dobu neurčitou a pak v někteých případech v budoucnu třeba již nebude vyžadována.

Pokud jsi v minulosti již České poště poslal plnou moc bez specifikace podacího čísla konkrétní zásilky přímo v té plné moci pak tu plnou moc Česká pošta může v budoucích případech považovat za stále platnou. Takto udělenou plnou moc můžeš odvolat dle postupu, který je popsán i se vzorem odvolání viz tento odkaz.

Pokud jsi zatím ještě nikdy neposílal plnou moc pro Českou poštu pak až ji budeš na základě žádosti od České pošty v budoucnu vyplňovat tak do toho formuláře té plné moci dopiš, že se vztahuje jen na jednu zásilku a uveď tam podací číslo té zásilky.

Pokud by se stalo, že dle výše zmíněného odvolanou plnou moc nebo plnou moc určenou jen pro jednu konkrétní zásilku bude Česká pošta v některém z následujících případů doručení považovat za stále platnou pak lze podat podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů, protože ať už došlo k výše zmíněnému odvolání plné moci nebo bylo-li explicitně v plné moci přímo uvedeno, že se vztahuje jen na jednu konkrétní zásilku, tak ani v jednom z těchto dvou případů by ji Česká pošta dále neměla evidovat jako platnou na dobu neurčitou jelikož je to v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.
airnema

#385 Příspěvek od airnema »

jyrry píše:mně by spíš zajímalo, jak jim udělit plnou moc na neurčito.. už jsem jim ji posílal asi 8x a pokaždé ji chtějí znova a znova...

Co bych za to dal za to, kdyby mi pořád posílali avíza. Já mám sice plnou moc na neurčito, ale pokud nastal problém, že z celkové ceny nevěděli cenu poštovného, tak jelikož měli plnou moc, ani se mě neptali a dali tam hned jejich cenu tabulkovou!

Plnou moc jsem dal České poště loni v květnu. Po několika těchto problémech se špatným výpočtem DPH, mi i pracovníci České pošty poradili plnou moc zrušit.

A právě tady mi to vrtá hlavou, a jak koukám bude to hodně o štěstí, protože v tom formuláři plné moci není žádná kolonka, jestli je to plná moc na neurčito nebo na konkrétní zásilku. Takže i když dnes plnou moc zruším a pak mi přijde balík, tak záleží k jaké osobě se to dostane a jestli si vůbec všimne, že už plnou moc nemám. Posílat a hned rušit plné moci se mi moc nechce, ale zároveň se mi nechce s každým balíkem psát reklamaci na špatný výpočet a čekat několik měsíců na vrácení pár stovek korun.

Proto by bylo pro mě nejlepší dávat plnou moc na konkrétní balík, zároveň i s doložením dokladů. Šlo by třeba k tomu oficiálnímu formuláři přišít například dodatkový list, kde bych uvedl, že se jedná o udělení plné moci pouze na konkrétní zásilku? Nebo máš nějaký nápad, jak bych to mohl řešit?
Drondys

#386 Příspěvek od Drondys »

airnema píše:Co bych za to dal za to, kdyby mi pořád posílali avíza. Já mám sice plnou moc na neurčito, ale pokud nastal problém, že z celkové ceny nevěděli cenu poštovného, tak jelikož měli plnou moc, ani se mě neptali a dali tam hned jejich cenu tabulkovou!

Asi tě zklamu, ale i když se to z některých dokumentů od České pošty může jevit tak, že snad takováto možnost existuje tak v reálu neexistuje.

Záleží totiž jen na tom zda se pracovník České pošty vyřizující danou zásilku a nebo dohlížející celník rozhodne, že mu doklady případně přiložené odesílatelem k zásilce nedostačují nebo pokud k zásilce žádné doklady přiložené nejsou a celník se nespokojí jen s tím co je uvedeno v celní deklaraci. Pouze v takovýchto případech si vyžádají doklady k zásilce a s nimi případně i plnou moc, a vše si pak mohou vyžádat elektronickou cestou přes email pokud je adresát u České pošty zaregistrován jak už jsem zmínil výše.

Pokud však pracovník České pošty vyřizující danou zásilku usoudí, že není potřeba nic dokládat a dohlížející celník s tím souhlasí pak Česká pošta po adresátovi nic nepožaduje a stává se dokonce i to, že zásilku v takovém případě odbaví včetně případného stanovení DPH i když vůbec nemají od toho adresáta žádnou plnou moc.

airnema píše:A právě tady mi to vrtá hlavou, a jak koukám bude to hodně o štěstí, protože v tom formuláři plné moci není žádná kolonka, jestli je to plná moc na neurčito nebo na konkrétní zásilku. Takže i když dnes plnou moc zruším a pak mi přijde balík, tak záleží k jaké osobě se to dostane a jestli si vůbec všimne, že už plnou moc nemám.

Přesně tak.

airnema píše:Posílat a hned rušit plné moci se mi moc nechce, ale zároveň se mi nechce s každým balíkem psát reklamaci na špatný výpočet a čekat několik měsíců na vrácení pár stovek korun.

Proto by bylo pro mě nejlepší dávat plnou moc na konkrétní balík, zároveň i s doložením dokladů. Šlo by třeba k tomu oficiálnímu formuláři přišít například dodatkový list, kde bych uvedl, že se jedná o udělení plné moci pouze na konkrétní zásilku? Nebo máš nějaký nápad, jak bych to mohl řešit?

Nic tam nepřišívej a prostě přímo do toho formuláře někam k okraji rukou dopiš nebo na tiskárně dotiskni

Tato plná moc se uděluje jen pro zásilku podacího čísla XXXX... a není platná pro žádnou jinou zásilku.

Pokud už jsi České poště dříve poslal plnou moc bez tohoto pak je potřeba ji odvolat a vyžádat si od České pošty potvrzení o tom, že byla skutečně odvolána jinak mohou tu dřívější plnou moc považovat stále za platnou.

V dalších případech kdy ti znovu pošlou požadavek na plnou moc a budeš chtít, aby tě Česká pošta zastupovala tak to můžeš řešit jak už jsem zmínil tím, že přímo do té plné moci napíšeš, že se vztahuje jen na zásilku s konkrétním podacím číslem a žádnou jinou.

Pokud by se pak stalo, že by dle výše zmíněného buď tu dřívější odvolenou plnou moc nebo plnou moc určenou jen pro jednu konkrétní zásilku Česká pošta považovala v některém z následujících případů doručení za stále platnou pak lze podat podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů, pro porušení zákona na ochranu osobních údajů.

Nicméně měj na paměti to, že ani toto ani nic jiného ti prostě nezaručí to, že některý pracovník České pošty v budoucnu nějakou tvoji zásilku neodbaví i zcela bez plné moci třeba i s chybně stanoveným DPH. To se prostě ničím vyloučit nedá.
airnema

#387 Příspěvek od airnema »

Díky moc Drondysi! Je to teda pěkná loterie. Zlatý doby dovážení zboží do 150eur bez dph...

Jinak pro jistotu, odvolání plné moci ("oskenované") bych měl odeslat kam? Protože původně jsem jí zasílal na sklad.praha120@cpost.cz, ale na stránkách České pošty je uveden email: cd-praha120@cpost.cz
Drondys

#388 Příspěvek od Drondys »

airnema píše:Jinak pro jistotu, odvolání plné moci ("oskenované") bych měl odeslat kam? Protože původně jsem jí zasílal na sklad.praha120@cpost.cz, ale na stránkách České pošty je uveden email: cd-praha120@cpost.cz

Pošli to klidně na obě adresy. Podstatné je to, abys měl od České pošty potvzení o ukončení platnosti té plné moci. Pokud ti to nepotvrdí cca do měsíce tak je potřeba je prudit, aby ti to odvolání plné moci potrdili tedy, že tu plnou moc skutečně již vyřadili z platnosti.
thoroid

#389 Příspěvek od thoroid »

Stalo se prosím někomu poslední dobou, že by se zásilka zasekla na vstupu do SPU a tam už ležela několik dnů beze změny? Doteď jsem byl zvyklý, že když už se dostala na SPU, tak z něj odešla týž nebo nejpozději druhý den.
Drondys

#390 Příspěvek od Drondys »

Doporučuji k přečtení článek z 6.12.2013 viz tento odkaz. Vychází to ze správy uvedené na webu české pošty viz tento odkaz. Toto není reakce na dotaz od thoroida, ale jen obecné info o tom, že zpoždění prostě obecně narůstají.
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“