Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovy
Kontaktovat uživatele:

#406 Příspěvek od kovy »

Čau.
Mám dotaz možná pro všecky větroňáře.
S Optimou se už pomalu sžívám a moc se mi líbí jak dokáže lítat, rozsah rychlostí je opravdu brutální. Jak se rozjede, tak se mi svírají půlky.
Takže k tomu dotazu:
Jde mi hlavně o přistávání, bo všecko ostatní už jsem více-méně zmáknul (tzn. lítám s tím :D )
Takže nalítnu na přistání, snažím se co nejvíc vytratit rychlost (to jde docela těžce, protože Optima klouže jako divá) no a pak začnu pomalu vysouvat brzdy (CROW). v první fázi je to docela boj, protože než dostatečně zpomalí, tak se neustále vzpíná, po zpomalení už stabilně klesá. A teď to přijde, nejsem schopný přistát tak, aby éro sedlo jako do peřin. Prostě s tím vždycky šlehnu na dráhu a šmitec, snažím se podrovnávat, ale jaksi se to míjí účinkem.
Když třeba vidím jak kluci přistávají s rcej-kama , tak je to radost pohledět a já pak prosté prásk, z dráhy se zakouří a přistíli jsme.
Máte někdo nějaké obecné rady, jak přistávat s takovým érem a takhle mechanizovaným? Těmi ránami do dráhy už jsem napraskli i ocas. A ještě doplnění, těžiště mám zatím na přední hranici a lítá perfektně. :)
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
jirinovo

#407 Příspěvek od jirinovo »

Co zkusit při vysouvání brzd namixovat výškovku aby éro nestoupalo, prostě mu pořádně naložit. Jednu Optimu jsem měl, byla bez klapek, brzdy byly jen křidélka nahoru. Přistání bylo zatáčka v nějaké rozumné výšce nad zemí a v ustáleném letu vypínačem "cvak" vykopnout tudle přistávací konfiguraci. Potom jen výškovkou trošku korigovat, aby éro nešlo dolu jako kámen. Ale stejně to byl adrenalin, Optimka byla docela raketa. Myslím, že se mi i jedna hvězda povedla. Ale naštěstí bez vážnějšího poškození. A "Prostě s tím vždycky šlehnu na dráhu" je si myslím proto, že máš malou rychlost. Že to není přistání, ale v podstatě "pád". Kvůli většímu plošnýmu zatížení by bylo lepší jí držet trochu na rychlosti. Nebo se s tím při přistání prostě moc nemazat a rychle šup s ní dolů. Možná, že ten motýl ani není moc vhodnej, že by stačily jen ty křidélka nahoru. Buterflay fuguje parádně na svahu, ale před přistáním, teda, doteku modelu se zemí, je někdy lepší ho zavřít, aby jsi si neorval převody na klapkách. A pokud to budeš zkoušet tak ve výšce. Přeju hodně úspěšných přistání. Jirka
kovy
Kontaktovat uživatele:

#408 Příspěvek od kovy »

Hned jak jsem to včera dopsal a poslal, tak mě napadlo, že to bude asi tím, že mám malou rychlost, ale bez klapek bych asi vůbec nepřistál, ono jak si to ty 2kg mažou v metrové výšce pořád dál, tak se mi to nechce přibíjet. :D
Jinak výškovku na brzdy samozřejmě mám namixovanou. Ona jak zpomalí, tak už krásně klesá, ale asi se budu muset naučit pracovat s pákou brzd tak, abych nebrzdil moc.
Díky za odpověď a snad se s ní naučím přistávat.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#409 Příspěvek od Abu »

Pokud mas brzdy proporcionalne na pace, tak "se stacit" naucit s ni spravne manipulovat :wink:
Jednak si nastav hodne velke vychylky klapek, klidne 80-90stupnu dolu, aby to poradne brzdilo. Pak nebudes muset slozite vytracet vysku a rychlost, ale vyklesas si v primem letu na plnejch brzdach klidne z 50m a pritom ti to nebude zrychlovat. To finalni "bouchnuti o zem" odstranis, kdyz tesne nad zemi krome podrovnavani budes pomalu zavirat brzdy. Model pak plynuje prejde z rezimu "ritim se k zemi na brzdach" do rezimu normalniho pomaleho letu a vklidu pristane. Samozrejme chce to nacvicit.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kovy
Kontaktovat uživatele:

#410 Příspěvek od kovy »

Abu píše:Pokud mas brzdy proporcionalne na pace, tak "se stacit" naucit s ni spravne manipulovat :wink:
Jednak si nastav hodne velke vychylky klapek, klidne 80-90stupnu dolu, aby to poradne brzdilo. Pak nebudes muset slozite vytracet vysku a rychlost, ale vyklesas si v primem letu na plnejch brzdach klidne z 50m a pritom ti to nebude zrychlovat. To finalni "bouchnuti o zem" odstranis, kdyz tesne nad zemi krome podrovnavani budes pomalu zavirat brzdy. Model pak plynuje prejde z rezimu "ritim se k zemi na brzdach" do rezimu normalniho pomaleho letu a vklidu pristane. Samozrejme chce to nacvicit.

Ahoj,
výchylky klapek dolů mám skoro 90° a mám ji řízenou pákou plynu. Musím si akorát zvyknout na to řízení výchylky během přistávání.
Chce to trénovat, trénovat a zase trénovat. :)
Fila
Kontaktovat uživatele:

#411 Příspěvek od Fila »

kovy píše:
Abu píše:Pokud mas brzdy proporcionalne na pace, tak "se stacit" naucit s ni spravne manipulovat :wink:

Ahoj,
výchylky klapek dolů mám skoro 90° a mám ji řízenou pákou plynu. Musím si akorát zvyknout na to řízení výchylky během přistávání.
Chce to trénovat, trénovat a zase trénovat. :)

nevím jestli to tu už nepadlo ale pokud se přibližuješ na přistání na max batroši vytratíš všechnu rychlost na veklém vztlaku, pokud nad zemí naplno zavřeš ztratíš vztlak a letadlo sebou praští o zem. ač to zní divně, pro lepší přistání to chce vyšší rychlost a pěkně to posadit na rychlosti na bříško, model se pak nádherně klouzne s dojezdem 5-10m.. to plošné zatížení prostě neokecáš. pampališka z toho nebude
Abu
Kontaktovat uživatele:

#412 Příspěvek od Abu »

Proto jsem taky psal ze pred podrovnanim se maji kalpky privirat POMALU, kdyz je model spravne serizeny, tak pekne plynule zrychli a prejde do klouzaveho letu treba 40cm nad zemi. Pristavam takhle s trimetrovkou s plosnym 60g/dm2.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kovy
Kontaktovat uživatele:

#413 Příspěvek od kovy »

Fila píše:nevím jestli to tu už nepadlo ale pokud se přibližuješ na přistání na max batroši vytratíš všechnu rychlost na veklém vztlaku, pokud nad zemí naplno zavřeš ztratíš vztlak a letadlo sebou praští o zem. ač to zní divně, pro lepší přistání to chce vyšší rychlost a pěkně to posadit na rychlosti na bříško, model se pak nádherně klouzne s dojezdem 5-10m.. to plošné zatížení prostě neokecáš. pampališka z toho nebude

Budu to muset potrénovat, zatím jsem teda vždycky přistával na plných klapkách a nad zemí jsem podrovnával, bál jsem se zasouvat klapky z důvodu pádu.
Zbynass1

#414 Příspěvek od Zbynass1 »

Trochu to tady zase oživíme, po dvouměsíčním čekání na Hyperion GS 3025, jsem ztratil nervy a objednal ZS3025-10 775kV. V ECalc mi tenhle motor vyšel teoreticky poměrně pěkně, nicméně čekal jsem drobný problém při montáži na přepážku nachystanou pro GS, rozteč šroubů naštěstí sedí, ale motor nešel namontovat tak aby se vešly kabely do trupu, s 5mm vložkou mezi motor a přepážku už je všechno ok a mám za sebou i prvních pár roztočení vrtule, kabely jsou ok bez známky dotyku s pláštěm. trochu mi ale vznikl problém s tím že mám teď před přepážkou kratší hřídel tzn. kleština 40mm turbokukuželu drží cca jen na 9mm hřídele motoru. Stačí to nebo mám za provozu očekávat nějaké potíže? Na zemi jsem zkusil asi 5x roztočit plný plyn na 3 až 10 sekund a nejevilo to žádné známky vibrací.
nahoru může, dolů musí
kovy
Kontaktovat uživatele:

#415 Příspěvek od kovy »

Myslím, že styčná plocha 9mm je dostatečná, já bych řekl, že na svoji Optimě nemám ani tolik co máš ty a všecko drží a nevibruje.
Nemáš obrázek z calcu, že bys ho někam dal, ať se můžeme mrknout na data teho motoru.
Zbynass1

#416 Příspěvek od Zbynass1 »

Obrázek

Obrázek
nahoru může, dolů musí
ST
Kontaktovat uživatele:

#417 Příspěvek od ST »

to Zbynass1 : tuhle ZS řadu mají na bestbuymodel skladem ?
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST
Kontaktovat uživatele:

#418 Příspěvek od ST »

Já zvažuji ještě tenhle : AXI 2826/08 na 3s s vrtulí 12,5 x 7,5 by to mohl dát...
Zbynass1

#419 Příspěvek od Zbynass1 »

V Čr není, ale v německém skladu je, šlo to přes BestBuy a pak místního Pavla Víta a čekal jsem něco přes dva týdny. Dostupnost se dá ověřit zde: http://www.hyperion-eu.com/products/type/1 pokud tady motor není tak ho český dodavatel těžko dodá i když u něj má napsáno expedujeme do 5 dnů, na písemný dotaz ohledně dostupnosti reagoval Best Buy korektně a rychle.

Ps: pro ověřování parametrů pohonu doporučuju ten Ecalc na stránkách castlecretions, nic se nemusí instalovat, mají tam podle mně slušnou databázi a když jsem srovnával některé motory s měřením co dělali pánové zde na foru tak to vycházelo poměrně přesně
nahoru může, dolů musí
ST
Kontaktovat uživatele:

#420 Příspěvek od ST »

Ještě jeden typ a to MEGA ACn 22/3S .Sice cena ale mohlo by to fungovat.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“