3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel II

#406 Příspěvek od warhawk »

dudaj píše: čtv 27.03.2025 14:26 Hmm, a tiskneš PC, Nylony a podobně? Protože se bavíme o obtížně tisknutelných věcech a ne o tisku PLA, petka nebo asa.
Protože jsem tyhle věci tisknul s jarem dříve taky v pohodě. Ale tam není velký nárok na přilnavost.
Mimochodem po isopropylu fakt nic nezůstane. Pokud ti něco zůstalo, měls špinavej hadr.

Dost mi vadí, když někdo nezkušený tady tvrdí nesmysly a mate tím ostatní.
No dobře, uznávám, že nezkušený jsem. ;) Obtížnější materiály mě teprve čekají.

Jinak hadr nepoužívám. Mám spotřebu isopropylu docela velkou na elektroniku a s tím související utěrky. Ale nechám tuhle debatu dospělým a zkušeným. Mezitím si budu notovat s nezkušenými.

(i s obrázky)
https://www.reddit.com/r/FixMyPrint/com ... isopropyl/
https://www.reddit.com/r/Ender3S1/comme ... w_nothing/
https://www.reddit.com/r/prusa3d/commen ... it_dosent/
https://www.echemi.com/cms/1711304.html
zdzd

#407 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše: čtv 27.03.2025 15:53 No dobře, uznávám, že nezkušený jsem. ;) Obtížnější materiály mě teprve čekají.

Jinak hadr nepoužívám. Mám spotřebu isopropylu docela velkou na elektroniku a s tím související utěrky. Ale nechám tuhle debatu dospělým a zkušeným. Mezitím si budu notovat s nezkušenými.

(i s obrázky)
Není izoš jako izoš...

Fleky po 91% asi být můžou.

Po tomto ale fakt ne: https://www.kovshop.cz/Isopropylalkohol ... 15_0_1.htm

A pokud jde o ten cyklostar saponát CARBON, tak s tím zatím zkušenost nemám. Ještě čeká v kanystru než dojedu ten starší zelený bez přívlastku. Nicméně v této souvislosti není CARBON o fake vzhledu a pevnosti, nýbrž o nenapadání carbon rámů byciklů, potažmo tedy plastů a pryskyřic. A to by mělo být OK i pro brýle.
pepin

#408 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: čtv 27.03.2025 9:41 Čoveče Zdeňku, já mám vždycky problém, když má něco v českém názvu "Carbon". A když je to Extra Carbon, tak jdu extra zvracet :lol:

Prvního Dubna teprve bude!

Co nato říká antireflexní vrstva? :lol:

Jasně jsem psal, že to prioritně použivam na obyč krátkodioptrické plastobrýle.

vyzkoušej a teprve potom píčuj--to je totiž ten ideální postup.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#409 Příspěvek od warhawk »

pepin píše: čtv 27.03.2025 18:37 Jasně jsem psal, že to prioritně použivam na obyč krátkodioptrické plastobrýle.

vyzkoušej a teprve potom píčuj--to je totiž ten ideální postup.
Ahoj,
napsal jsem to neurvale, ale na mou obranu musím říct to, že jsem do poslední chvíle nevěděl, jestli se nejedná o satiru. Abrazivní pasty, včetně té zubní, se opravdu dají použít na přebroušení/přeleštění povrchu a zacelení škrábanců. Dělal jsem to například u hodinek nebo kalkulačky. Věřím, že to funguje i jinde.

Já vidím mizerně (+6,25) a moje brýle stojí dost peněz. Zvláště s mou vadou. Skla mají antireflexní povrchovou úpravu. Ten odchází sám o sobě běžným otěrem. To mohu pozorovat třeba u starých brýlí, které už dostaly zabrat. Zkoušet to tedy nebudu. Stojí jako nová slušná Futaba.

Nečistoty, které na brýlích mám jsou většinou přirozená mastnota, pot či prach. Nevidím důvod je tedy leštit, v mém případě je stačí je omýt a oschnout.

Takže se prosím nezlob. Já pi*ovat nebudu, ale zkoušet to taky nebudu. Dost možná jsme oba nositelé jiné kategorie optiky a zřejmě i jiné dioptrické vady. Dokážu si představit, že např. sluneční brýle, které mají tendenci se povalovat třeba v kastlíku v autě, nebo pracovní brýle v dílně, potřebují jinou péči. Vidím to u ženy, která dioptrické brýle nenosí.

Navrhuji se vrátit k 3d tisku a modelařině.
pepin

#410 Příspěvek od pepin »

hele v poho, já blbě vidím jen na krátko, v poho si vystačím u dioptrií 1/max 2 s obyč plastákama od čínanul,k nebo trochu lepší, dražší v lékárně--klasický éobyč čtecí brýle, tady u těch to občasné přeleštění čímsi, jako auto tempopastou je jednoznačně funkční a i se mií zdá bezkonkurenční, bo takový ty spešl vodičky na přeleštění brýlí jsešm měl taky a to se nedá srovnat jak na ty čtecí plastáky ta tempopasta .

V principu je mi ale uplně jedno, jak si to pořeší kdokoli jiný, asi by mi jen vadilo, kdyby mi tady někdo zakazoval používat--jako že mě tu tempopastu, to by mi asi bylo líto ji mest kuli vám přestat používat ačkoli funguje tak skvěle---jen jsem zmínil, co funguje mě, ale vy to v poho klidně leštěte kapesníkem od nudlí.

Víš co je na hovno--ty to tou tempo pastou nezkusíš, ale píčovat proč to nezkusíš, s tím fakt problém nemáš.

to fakt doma nemáš brejle na kterejch bys neměl problém to zkusit a teprve potom plkat?

beznaděj, fakt beznaděj--nikdy jsem nezkusil, ale vím, že ne a proč ne bo jsešm se tak prostě rozhodl, vlastně ani nevím proč ale no co už. beznaděj, fakt beznaděj.

Ale v poho, někomu ta moje rada--tempopasta třeba jeho problém vyřeší.

Si jen myslím, že normální by mělo být--pepin radí--zkus tempopastu, někdo ji zkusí a mi sem napíše--teda Pepine, ta tvoje rada s tempopastou je uplně na houby, to by bylo v poho a to fakt dám,

ale fakt nedám---no ty vole, to si se zbláznil, to nebudu ani zkoušet bo muj mozek mi říká, že je to blbost..

Jako fakt je dobrý to alespon zkusit a teprve potom remcat, nojo no, co nadělám.
pepin

#411 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: čtv 27.03.2025 19:53
Navrhuji se vrátit k 3d tisku a modelařině.
stačí ten 3D tisk, modelařinu tady už pár let v podstatě nikdo neřeší.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#412 Příspěvek od warhawk »

Zpátky k tisku (:

Předevčírem jsem donesl domů P1S z druhé ruky (čtvrt roku starou, s dokladem, vyzkoušením, předchozí majitel přešel na vyšší model). Moje původní stará (tiskárna) je A1 Mini. Obě tedy stejný výrobce a stejná PEI podložka. Na první pohled je ta od P1S trochu jemnější, ale ne o moc. Co mě však zaráží je naprosto rozdílná adheze. Tisknu tady nějaké drobnosti z PLA Matte (černý, BBL) a z A1 mini to jde normálně sundat. Horší je však ta P1S. Musím to dávat od mrazáku, abych to z toho dostal. Opticky však nevidím žádný problém, prví vrstva je v pořádku, žádná sloní noha, nastavení stejné.

Nesetkal se s tím někdo? Obě jsem umyl. Žeby to ten předchůdce něčím natřel na co můj běžný mycí prostředek nestačí? (nic jsem neviděl)
zdzd

#413 Příspěvek od zdzd »

Nejde jen o mytí. PEI se časem stává taková nějaká oleštětěná a přilnavost klesá, To pak vezmu houbu na nádobí, která má jednu stranu takovou drsnou. A tou drsnou stranou za mokra podložku ojedou ve všech směrech dokud nezmatní a voda z ní neslézá. Musí se pěkně rovnoměrně rozlévat a držet po celé ploše. A pak to funguje.

NIcméně PLA mi šlo vždy sundat. Boj byl s ASA. Obecně mi nejméně přilnavý přijde saten.
MPml

#414 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 27.03.2025 19:53 Ahoj,
napsal jsem to neurvale, ale na mou obranu musím říct to, že jsem do poslední chvíle nevěděl, jestli se nejedná o satiru. Abrazivní pasty, včetně té zubní, se opravdu dají použít na přebroušení/přeleštění povrchu a zacelení škrábanců. Dělal jsem to například u hodinek nebo kalkulačky. Věřím, že to funguje i jinde.

Já vidím mizerně (+6,25) a moje brýle stojí dost peněz. Zvláště s mou vadou. Skla mají antireflexní povrchovou úpravu. Ten odchází sám o sobě běžným otěrem. To mohu pozorovat třeba u starých brýlí, které už dostaly zabrat. Zkoušet to tedy nebudu. Stojí jako nová slušná Futaba.

Nečistoty, které na brýlích mám jsou většinou přirozená mastnota, pot či prach. Nevidím důvod je tedy leštit, v mém případě je stačí je omýt a oschnout.

Takže se prosím nezlob. Já pi*ovat nebudu, ale zkoušet to taky nebudu. Dost možná jsme oba nositelé jiné kategorie optiky a zřejmě i jiné dioptrické vady. Dokážu si představit, že např. sluneční brýle, které mají tendenci se povalovat třeba v kastlíku v autě, nebo pracovní brýle v dílně, potřebují jinou péči. Vidím to u ženy, která dioptrické brýle nenosí.
Myslím, že je to naprosto marný.
Já osobně na jakoukoli optiku (včetně třeba profilprojektoru s cenou jako nový auto) používám brusný papír zrnitosti 600, při větším znečištění použiju 300, pokud ani ten nestačí, tak P20 :lol: a když i to je málo tak nastoupí úhlová bruska osazená diamanťákem (dia proto, aby se to sklo a ty pečlivě napařený složitý vrstvy co nejmíň poškodily).
Pokrok díky vědě nazastavíš. :lol:
Chvilku vážně - nad některými "nápady" :shock: na ynternetu (jako čistit brejle brusnou pastou) no, člověk se musí štípnout. Někdy i vícekrát.
Jinak nechápu v čem je problém - když jsou (typicky po brusce, co je na ní jako chlazení olej) zapráskaný jak si málokdo dokáže představit - tak umyvadlo, tekutý mejdlo, nebo udmp, 30sec (spíš 15), není co řešit.
Pokud to nestačí, tak popojdu o 50m dál a proženu je ultrazvukem. opět, rutinní práce, složitostí srovnatelná cca s vykonáním jisté potřeby.
Ale je možný, že tady na Jihu je všechno (na rozdíl od některých Velkých Měst s Velkou řekou a Silným ynternetem) příliš jednoduchý.
MPml

#415 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: stř 26.03.2025 20:57 Pokud se bavíme o čištění PEI plochy, tak já naopak nepoužívám nic jiného než saponát. Pokud někdo nosíte brýle, zkuste si je umýt Isopropylem a zkuste si je umýt saponátem. Isopropyl sice odmastí, ale něco tam zůstává. Nemám s ním dobré zkušenosti. (on je Isopropyl pro chlapy co jedlá soda pro ženské :lol: )

Ale vážně, plastové brýle Isopropylem raději nezkoušejte. IPA degraduje některé plasty, minimálně PMMA. Asi to není drastické, ale například u některých desek z "plexiskla" píše vyloženě výrobce, že nepoužívat nic na bázi lihu.

Naopak brýle už dvě desítky let myju jen jarem a nechám je osušit. Je to způsob jak je udržet v kondici. Také na Redditu, než jsem jej opustil, hodně lidí pozorovalo změnu k lepšímu, když přestali patlat hotplate IPou..

Ale každému funguje třeba něco jiného. Já mám IPA jen na plošňáky.
Primární problém (píšu to asi po milionté a jako člověk, kterému za posledních 40 let prošlo vstřikolisama opravdu hodně materiálů - jak objemově a i typově), je v tom, že je bezpodmínečně nutné se pokusit rozlišovat co je přesně co - protože každý plast se chová jinak a má své typické vlastnosti a problémy (a i výhody).
Pokud máš normální čistý IPA, tak po něm skutečně NIC nezůstane. Pokud zůstane, je někde jasná fatální chyba (dodavatel IPA, postup mytí).
Pro PMMA obecně platí, že je extra citlivé na řadu věcí, včetně snadného vzniku trhlin z zbytkového napětí a nebo napětí, které tam vneseš či si sám pečlivě vytvoříš. Ten zákaz čehokoli na bázi lihu je celkem logický, protože distributor (dodavatel) plastu jednak tiše předpokládá, že nepoužíváš alkohol kategorie P.A. ;) , tudíž čistý nebude ani náhodou a obvyklé denaturační "chemie" jsou pro PMMA opravdu smrtící. Navíc i samotné alkoholy (tj. i včetně ethanolu i IPA a dalších) PMMA napadají - PMMA vůči alkoholům prostě není odolný.
Brejle (optika obecně) rozhodně nemusí být (respektive obvykle nejsou - viz typické mechanické valstnosti PMMA) pouze z PMMA, ale naopak na "dražší" optiku se celkem běžně používá PC a hlavně PA (amorfní polyamid pro optiku, tj. ne běžný, ale speciální PA11 nebo PA12)
Pro ilustraci třeba: https://www.zeiss.com/sunlens/en/blog-z ... rials.html
prikrylm

#416 Příspěvek od prikrylm »

S PLA mám zkušeností celkem dost. Některé tisky, zejména s větší plochou jsou z mého staršího průši opravdu blbě. A tam pomáhá právě to kancelářské lepidlo. Popatlu lehce přímo lepidlem - pár čar na celou plochu - a rozmočím houbičkou, aby se TO jako smylo, ale vznikne roztok, co udělá celistvou vrstvičku lepidla. PLA na ni chytne, po tisku pak stačí kolem výrobku nalít malinko vody, ona "zateče" pod výrobek (naředí zpátky to lepidlo) a i hodně velký kus jde pak dobře dolů. V extrémních případech nějaký rožek nadzvednout ostřím, aby voda zatekla dál a dosáhla k další části lepidla, které může rozpustit.

Tento postup na MABS nefunguje. :-D
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
dudaj

#417 Příspěvek od dudaj »

warhawk píše: čtv 27.03.2025 15:53 No dobře, uznávám, že nezkušený jsem. ;) Obtížnější materiály mě teprve čekají.

(i s obrázky)
Zahraniční fóra jsou plný nesmyslů. Takže nechápu, proč se dáváš odkazy.
Mluvíme o svých zkušenostech a ano, určitě lze koupit nějakej bordel naředěnej kdoví čím, případně použít utěrku, která se naleptá, nebo je znečištěna.
Možností je mnoho. To nic nemění na faktu, že speciálky zabývající se tiskem prodávají na čištění podložky tohle a ne saponát. A lidi so se zabývají tiskem co znám používají také výhradně tohle. A já od doby co ho používám, jsem neměl odlepený výtisk. A opravdu netisknu z PLA, petka. Kromě LWPLA, ale tam neexistuje kvalitnější náhrada zatím.
JInak podložku čistím tak jednou za 3 měsíce. Není důvod to dělat pravidelně. Ani pravidelně nenatírám. Aplikování nějakýho prostředku na zvýšení přilnavosti stačí třeba na 10 tisků. U LW PLA jsem vytisknul 40 raket na stejné místo. To jen pro porovnání, jak snadno drží PLA.
dudaj

#418 Příspěvek od dudaj »

prikrylm píše: pát 28.03.2025 7:14 S PLA mám zkušeností celkem dost. Některé tisky, zejména s větší plochou jsou z mého staršího průši opravdu blbě. A tam pomáhá právě to kancelářské lepidlo. Popatlu lehce přímo lepidlem - pár čar na celou plochu - a rozmočím houbičkou, aby se TO jako smylo, ale vznikne roztok, co udělá celistvou vrstvičku lepidla. PLA na ni chytne, po tisku pak stačí kolem výrobku nalít malinko vody, ona "zateče" pod výrobek (naředí zpátky to lepidlo) a i hodně velký kus jde pak dobře dolů. V extrémních případech nějaký rožek nadzvednout ostřím, aby voda zatekla dál a dosáhla k další části lepidla, které může rozpustit.

Tento postup na MABS nefunguje. :-D
Ano
Mabs jsem netisknul, ale pokud to má vlastnosti ABS, tak ABS tisknu na 265°C, podložku na 100°C - při těhle teplotách už kancelářská lepidla moc nefungují, a
zateplený prostor tiskárny na cca 35 -40°C - dle velikosti výtisku.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#419 Příspěvek od warhawk »

Jiné téma - zajímají mě Filamenty opravdu vyrobené v ČR. Výrobců je překvapivě dostatek. Má někdo nějaký užitečný komentář a zkušenost? Jde mi hlavně o konzistentní chování. Nechci co balík, to jiné vlastnosti. Možnost refill je pro mě také zajímavá. Momentálně žiju z BabmbuLab, ale tak nějak jim chci dávat co nejméně peněz (ta nová p1s byla z druhé ruky, jede kompletně offline a jen na překlenutí doby, než bude CoreOne).

Jinak samozřejmě jsem hledal a našel, ale názory se liší a to i v čase. Proto se ptám na stav k Březnu 2025
dudaj

#420 Příspěvek od dudaj »

warhawk píše: sob 29.03.2025 21:22 Jiné téma - zajímají mě Filamenty opravdu vyrobené v ČR. Výrobců je překvapivě dostatek. Má někdo nějaký užitečný komentář a zkušenost?
A nebylo by lepší řešit co chceš tisknout a pak teprve z čeho a jaké potřebuješ vlastnosti?
Za dobu tisku jsem nikdy nenarazil na to, že by jakýkoli materiál měl nekonzistentní vlastnosti.

Materiály potřebují nastavit správně a to je často o mnoho testech a zkušenost je nepřenositelná. Je tam velká variabilita.
Když to zjednoduším, někdo na jeden a ten samý materiál nadává a druhý je maximálně spokojen. Takže info od lidí je ti úplně k ničemu.
Zásadní jsou kombinace - teploty, průměr trysky, přetlak extruze, rychlost tisku, teplota v tiskárně, ofuk a počet perimetrů a stupeň vysušení filamentu.

A ted mi řekni, co chceš slyšet k vlastnostem, když moje nastavení prostě neokopíruješ?
Sám si cením nastavení profilů, co se mi osvědčili.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“