warhawk píše: čtv 27.03.2025 19:53
Ahoj,
napsal jsem to neurvale, ale na mou obranu musím říct to, že jsem do poslední chvíle nevěděl, jestli se nejedná o satiru. Abrazivní pasty, včetně té zubní, se opravdu dají použít na přebroušení/přeleštění povrchu a zacelení škrábanců. Dělal jsem to například u hodinek nebo kalkulačky. Věřím, že to funguje i jinde.
Já vidím mizerně (+6,25) a moje brýle stojí dost peněz. Zvláště s mou vadou. Skla mají antireflexní povrchovou úpravu. Ten odchází sám o sobě běžným otěrem. To mohu pozorovat třeba u starých brýlí, které už dostaly zabrat. Zkoušet to tedy nebudu. Stojí jako nová slušná Futaba.
Nečistoty, které na brýlích mám jsou většinou přirozená mastnota, pot či prach. Nevidím důvod je tedy leštit, v mém případě je stačí je omýt a oschnout.
Takže se prosím nezlob. Já pi*ovat nebudu, ale zkoušet to taky nebudu. Dost možná jsme oba nositelé jiné kategorie optiky a zřejmě i jiné dioptrické vady. Dokážu si představit, že např. sluneční brýle, které mají tendenci se povalovat třeba v kastlíku v autě, nebo pracovní brýle v dílně, potřebují jinou péči. Vidím to u ženy, která dioptrické brýle nenosí.
Myslím, že je to naprosto marný.
Já osobně na jakoukoli optiku (včetně třeba profilprojektoru s cenou jako nový auto) používám brusný papír zrnitosti 600, při větším znečištění použiju 300, pokud ani ten nestačí, tak P20

a když i to je málo tak nastoupí úhlová bruska osazená diamanťákem (dia proto, aby se to sklo a ty pečlivě napařený složitý vrstvy co nejmíň poškodily).
Pokrok díky vědě nazastavíš.
Chvilku vážně - nad některými "nápady"

na ynternetu (jako čistit brejle brusnou pastou) no, člověk se musí štípnout. Někdy i vícekrát.
Jinak nechápu v čem je problém - když jsou (typicky po brusce, co je na ní jako chlazení olej) zapráskaný jak si málokdo dokáže představit - tak umyvadlo, tekutý mejdlo, nebo udmp, 30sec (spíš 15), není co řešit.
Pokud to nestačí, tak popojdu o 50m dál a proženu je ultrazvukem. opět, rutinní práce, složitostí srovnatelná cca s vykonáním jisté potřeby.
Ale je možný, že tady na Jihu je všechno (na rozdíl od některých Velkých Měst s Velkou řekou a Silným ynternetem) příliš jednoduchý.