PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
- Bizon
- Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)
Taky začínám
RC letadla se mi líbila odmala, tak jsem si teď ve 23 pořídil tuhle Cessnu. Možná je o trochu vhodnější začít na pomalém větroni, ale tohle letadlo se dá zvládnout bez větších problémů, a hlavně to člověka neláká koupit si hned něco rychlejšího. Pro další začátečníky bych rád shrnul svoje poznatky:
-zezačátku letadlo příjde člověku šíleně rychlé!!! Když louku o které jsem myslel že je dost velká model přeletěl za 4 vteřiny, tak mi došlo že jsou dost velké louky a DOST velké louky...
-létání vysoko snižuje náklady na opravy. Věděl jsem že mám hned vystoupat, ale nějak jsem zapomněl nebo co a už jsem oral pole, létat nízko když si člověk ještě občas splete páčky není zrovna ideální
-při prvních letech je pravděpodobnost havárie tak 99%. Hlavní je nezapšknout, je to opravdu téměř nevyhnutelné. Za první 3 lety jsem několikrát ulomil kus křídla, jednou jej zlomil celé vejpůl, zlomil osu motoru, rozmlátil kryt motoru a odvařil servo směrovky.
Pozitivní je, že opravy mně vyšly dohromady na 320Kč za lepidlo purex a nové servo, vyřazená CDromka byla zadara.
Teď už se udržím ve vzduchu tak dlouho dokud nedojde baterka, což je pro mně první dosažená meta, uvidím jak to půjde dál... taky už přemýšlím nad tuningem, nové servo (HS-55) je znatenlě lepší než setová, tak si říkám jestli je nevyměním všechna...
-zezačátku letadlo příjde člověku šíleně rychlé!!! Když louku o které jsem myslel že je dost velká model přeletěl za 4 vteřiny, tak mi došlo že jsou dost velké louky a DOST velké louky...
-létání vysoko snižuje náklady na opravy. Věděl jsem že mám hned vystoupat, ale nějak jsem zapomněl nebo co a už jsem oral pole, létat nízko když si člověk ještě občas splete páčky není zrovna ideální
-při prvních letech je pravděpodobnost havárie tak 99%. Hlavní je nezapšknout, je to opravdu téměř nevyhnutelné. Za první 3 lety jsem několikrát ulomil kus křídla, jednou jej zlomil celé vejpůl, zlomil osu motoru, rozmlátil kryt motoru a odvařil servo směrovky.
Pozitivní je, že opravy mně vyšly dohromady na 320Kč za lepidlo purex a nové servo, vyřazená CDromka byla zadara.
Teď už se udržím ve vzduchu tak dlouho dokud nedojde baterka, což je pro mně první dosažená meta, uvidím jak to půjde dál... taky už přemýšlím nad tuningem, nové servo (HS-55) je znatenlě lepší než setová, tak si říkám jestli je nevyměním všechna...
Re: Taky začínám
Bizon píše:Teď už se udržím ve vzduchu tak dlouho dokud nedojde baterka, což je pro mně první dosažená meta, uvidím jak to půjde dál... taky už přemýšlím nad tuningem, nové servo (HS-55) je znatenlě lepší než setová, tak si říkám jestli je nevyměním všechna...
Vymen, a to hned (at uz HS-55 nebo HXT-900). Ale bacha, bude z toho uplne jiny ero, o dost ostrejsi
scarabeus píše:Vymen, a to hned (at uz HS-55 nebo HXT-900). Ale bacha, bude z toho uplne jiny ero, o dost ostrejsi
Ostřejší? Na to bych spíš doporučil přehodit polohu táhel.
- Bizon
Ostrost s novými servy
Mám dojem že to nové servo má větší výchylky než původní, takže to bude asi tím...
Re: Ostrost s novými servy
Bizon píše:Mám dojem že to nové servo má větší výchylky než původní, takže to bude asi tím...
Jasně, já to nezpochybňuji. Navíc asi bude i rychlejší. Jen jsem chtěl naznačit, že to jde i bez výměny serv.
Jetson píše:Ostřejší? Na to bych spíš doporučil přehodit polohu táhel.
Pokud bys tuhle Cessnu mel a zkusil to, vedel bys, o cem mluvim. Reakce jsou o hodne rychlejsi, cesta paky serva i pri minimalnim nastaveni je podstatne delsi. Upgradem serv je to uplne jiny letadlo nez pri koupi.
scarabeus píše:Pokud bys tuhle Cessnu mel a zkusil to, vedel bys, o cem mluvim. Reakce jsou o hodne rychlejsi, cesta paky serva i pri minimalnim nastaveni je podstatne delsi. Upgradem serv je to uplne jiny letadlo nez pri koupi.
Cessnu o které je tohle téma mám.
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=33030
Otázkou zůstává, jestli i ostatní diskutující, protože jak se řekne Cessna 182, každej si myslí, že je řeč o té jeho, popřípadě se domnívá, že Cessna jako Cessna (a to rozhodně neplatí).
Stále si myslím, že i s původními servy, se po přehození táhel do pozic na "delší" chod, situace změní.
Navíc Cessna o které to tady je, se podle mne nijak zásadně nezmění upgradem čehokoliv. Snad jen, dát jí jiné křídlo, ale to už nepovažuji za upgrade.
scarabeus píše:Nemuzu si pomoct, ale zase si rypnu. Vymenou serv, napriklad za zminovana HXT-900 se zmeni uplne cely ovladani. Sam jsem tomu neveril, ale to ero je pak brutalne rychly v reakcich. S puvodnimi servy je to takova linejsi potvora. A tak to ma taky byt, je to urceny pro zacatecniky...
Já Ti věřím. Jen stále nechápu u tohohle letadla smysl. Akrobat z toho nebude nikdy a ta změna kterou vyzdvihuješ si jen říká o malér.
Bizon píše:Takže když to shrnu, tak když vyměním serva za HS-55 a přehodím vidličky na menší výchylky, tak bude letadlo líp reagovat a všechno bude OK.
Jenomže to co píšeš, předpokládá, že něco není OK. Tak mi prosím napiš co.
Takže když to shrnu. tak když tam vrátíš origo serva a přehodíš vidličky na větší výchylky, tak bude letadlo ještě líp reagovat a všechno bude OK.
Vycházím z toho, jak jsem teď připnul na V kabel servo z Cessny a HXT-900 a zkoušel kdo dál, kdo rychleji. O víkendu Ti to klidně natočím.
- Bizon
Serva
Všechno je OK, jen jsem jedno původní servo odvařil a všiml si že to HS-55 je takové nějaké "živější" i přesnější... Tak jsem se na to chtěl zeptat, létám pár dní a ještě o tom moc nevím...
Jetson píše:Vycházím z toho, jak jsem teď připnul na V kabel servo z Cessny a HXT-900 a zkoušel kdo dál, kdo rychleji. O víkendu Ti to klidně natočím.
Krasna teorie, ale zkousel jsi i silu tahu? Stale si stojim za tim, ze v praxi je to pak uplne o necem jinem.
Ale jsem s tebou zajedno - vymena nic neresi, pokud nekdo nema problem ho ovladat pred tim. Opravdu je to pak zive az az a zavani to vyhloubenim diry do zeme. Ja jsem s takovym ostrym rizenim spokojen
Mne to na výškovku naposledy nejak slabo reagovalo, a na smerovku to je tupé od začiatku.. Prerábali ste ich?
Na krídelká reaguje perfektne, to je pravda, a tam jedine by sa teoreticky aj významnejšie prejavila sila aj rýchlosť iného serva. Praktický význam pre ovládanie to ale asi nemá. Jo, krídelká mám GWS Naro HP/std, nechcel som zväčšovať otvor na HXT900 (sú väčšie) a HXT500 sú slabé.
Na krídelká reaguje perfektne, to je pravda, a tam jedine by sa teoreticky aj významnejšie prejavila sila aj rýchlosť iného serva. Praktický význam pre ovládanie to ale asi nemá. Jo, krídelká mám GWS Naro HP/std, nechcel som zväčšovať otvor na HXT900 (sú väčšie) a HXT500 sú slabé.
Zdravím chci se jen zeptat ohledně nabíjení baterek.Setové baterie 1500mAh nabíjím 1,5A a balancuji.Po ukončení nabíjení mi nabíječka ukazuje na článek 4,18V Nabíječku mám tuto
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7028
Je to v pořádku?
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7028
Je to v pořádku?
http://tox232.webnode.cz