Futaba 8FG
Výdrž baterie Tx
Zaznamenal jsem tu pár nepříznivých informací o výdrži baterie ve Futabě T8FG.
Mám ještě tu původní verzi dodávanou s NiMH baterií.
Nyní v zimě jen trénuju na Simu bez zapnutého VF modulu a kromě toho jsem se poslední dny trochu bavil experimentováním s různým nastavením větroně a letových režimů. Taky jsem upgradoval na FW verzi 3.0.
Podle časomíry přímo na Tx naběhala od posledního nabíjení 16 hodin, napětí baterií je 7,2V.
Myslím si, že to není zase tak špatné.
Samozřejmě, že VF modul za provozu sebere značnou část energie, ale i tak se mi pouhé 1,5 hodiny udávané settswatem zdá málo - tam něco nehraje, IMHO.
Mám ještě tu původní verzi dodávanou s NiMH baterií.
Nyní v zimě jen trénuju na Simu bez zapnutého VF modulu a kromě toho jsem se poslední dny trochu bavil experimentováním s různým nastavením větroně a letových režimů. Taky jsem upgradoval na FW verzi 3.0.
Podle časomíry přímo na Tx naběhala od posledního nabíjení 16 hodin, napětí baterií je 7,2V.
Myslím si, že to není zase tak špatné.
Samozřejmě, že VF modul za provozu sebere značnou část energie, ale i tak se mi pouhé 1,5 hodiny udávané settswatem zdá málo - tam něco nehraje, IMHO.
rc
Mám taky tu původní baterku,mě se zdá zase 16 hodin neuvěřitelné.V létě při celodenním pobytu na letišti jsem měl výdrž okolo 5 hodin.A jak jsem četl tak většina lidí udává taky tak 5 až 7 hodin provozu,na 1700mAh to odpovídá.
K tomu mám malou poznámku: máš kvalitní značkový vysílač za celkem dost peněz. Tak pokud je to možné, proč nepřejít taky na originální lion s originální nabíječkou (když už teda přecházet)?
Na druhou stranu, jak to budeš jinak nabíjet? Externě (i když proč ne...)?
A na "třetí stranu": žádného poklesu NiMH jsem si dosud nevšiml. Na mém starém Multiplexu byly NiMH mnoho let a i když pokles ve výdrži tam nějaký jistě nastal, nic drastického to nebylo.
Eventuelně koupit po pár letech nový NiMH baterky taky není žádný problém.
A nabíjím pořád standardně, přes noc, originál nabíječkou. Žádné starosti navíc...
Na druhou stranu, jak to budeš jinak nabíjet? Externě (i když proč ne...)?
A na "třetí stranu": žádného poklesu NiMH jsem si dosud nevšiml. Na mém starém Multiplexu byly NiMH mnoho let a i když pokles ve výdrži tam nějaký jistě nastal, nic drastického to nebylo.
Eventuelně koupit po pár letech nový NiMH baterky taky není žádný problém.
A nabíjím pořád standardně, přes noc, originál nabíječkou. Žádné starosti navíc...
rc
To všecko pravda
.V létě ale víkendy prakticky všechny prolítám pokud je počasí,a za ten víkend i 3x nabíjím.To ten akupack nemůže dlouho vydržet.U starý 6EX mi na konci druhé sezony vydržel už jen 40minut.Tenhle letos dopadne taky tak.Aspon já si to myslím.
Ještě bych navázal na diskuzi z předcházejících stránek, kde se probíral větroňářský mix plyn/butterfly na jedné páčce.
Dnes jsem to po delším bádání, jak vlastně ty režimy a hlavně jejich zpoždění funguje, nakonec napípal (podotýkám, že už na verzi 3.0).
Mám tedy teď napípaný pokusný větroň s křidélky (po jednom na každém křídle), klapkami (po jedné na každém křídle), vyškovkou, směrovkou a motorem.
Model je normálně nastaven v módu GLIDER s typem křídla 2AIL+2FLP tak jak má být.
Má využity dva letové režimy NORMAL a START na přepínači SB s tím, že SB k sobě znamená NORMAL a obě polohy od sebe pak START.
Na "brzdu" je použit standardně vestavěný mix BUTTERFLY.
V režimu START se plyn ovládá páčkou plynu (lítám mód 2, takže J3) s tím, že páčka u sebe je nula plynu a páčka od sebe je plyn naplno.
V režimu NORMAL je plyn na nule trvale a tatáž páčka plynu ovládá brzdu s tím, že butterfly je zasunut při páčce od sebe a plně vysunut při páčce u sebe.
V případě, že přepnu mezi režimy v "nevhodných" polohách páčky plynu, zareaguje změna výchylek butterfly respektive plynu podle zpoždění nastaveného v příslušném letovém režimu.
Jde to
Dnes jsem to po delším bádání, jak vlastně ty režimy a hlavně jejich zpoždění funguje, nakonec napípal (podotýkám, že už na verzi 3.0).
Mám tedy teď napípaný pokusný větroň s křidélky (po jednom na každém křídle), klapkami (po jedné na každém křídle), vyškovkou, směrovkou a motorem.
Model je normálně nastaven v módu GLIDER s typem křídla 2AIL+2FLP tak jak má být.
Má využity dva letové režimy NORMAL a START na přepínači SB s tím, že SB k sobě znamená NORMAL a obě polohy od sebe pak START.
Na "brzdu" je použit standardně vestavěný mix BUTTERFLY.
V režimu START se plyn ovládá páčkou plynu (lítám mód 2, takže J3) s tím, že páčka u sebe je nula plynu a páčka od sebe je plyn naplno.
V režimu NORMAL je plyn na nule trvale a tatáž páčka plynu ovládá brzdu s tím, že butterfly je zasunut při páčce od sebe a plně vysunut při páčce u sebe.
V případě, že přepnu mezi režimy v "nevhodných" polohách páčky plynu, zareaguje změna výchylek butterfly respektive plynu podle zpoždění nastaveného v příslušném letovém režimu.
Jde to
FlyBear píše:K tomu mám malou poznámku: máš kvalitní značkový vysílač za celkem dost peněz. Tak pokud je to možné, proč nepřejít taky na originální lion s originální nabíječkou (když už teda přecházet)?
Zdravím, jenom k tomu doplním, že originální nabíječka Robbe TX LiPo-Lader co jsem dostal s T8FG nabíjí dodaný LiIo akumulátor na přibližně 8,53 voltů, což už se mi zdá dost. Na akumulátoru je jmenovitý napětí 7,4 V, tj. nabíjení by mělo být na koncových 8,4 V. Druhý a další nabíjecí cykl jsem už radši dělal normální nabíječkou (CC-CV 800 mA / 8,4 V).
Jinak kapacita tý Robbe 2s2p LiIonky je opravdu minimálně 2800 mAh a výdrž se zapnutým VF dílem je kolem 13 hodin.
A ještě jedna věc - pokud si někdo umí spájet pack s nikláčů, tak snad není problém koupit si LiIon články a spájet si to z nich (pokud se například bojí LiPolek a nechce dávat dva litry nebo kolik za originál). Zdeněk
Re: rc
sigi123 píše:To všecko pravda.V létě ale víkendy prakticky všechny prolítám pokud je počasí,a za ten víkend i 3x nabíjím.
Shrňmež si získané informace:
- Na jedno nabití to lítá 5-7 hodin. Buďme pesimisti, řekněme jen těch 5 hodin.
- Víkend zahajuješ s nabitým Tx (asi jo, že?) a pak 3x nabíjíš. To jsou celkem 4 cykly Tx za víkend. 4 x 5 = 20 hodin letu za víkend, tedy 10 hodin denně.
WOW
To se pak nedivím, že potřebuješ k Tx i malou elektrárnu
A smekám před tím výkonem.
Já jsem ale na opačné straně modelářského spektra. I když máme nějakou víkendovou akci, tak přes den nejen létám, ale taky koukám jak létají kolegové, občas pokecáme, oběd si dáme...
Kuna2 píše:...že originální nabíječka Robbe TX LiPo-Lader co jsem dostal s T8FG nabíjí dodaný LiIo akumulátor na přibližně 8,53 voltů, což už se mi zdá dost. Na akumulátoru je jmenovitý napětí 7,4 V, tj. nabíjení by mělo být na koncových 8,4 V.
Hmmm, to je asi špatně. Navíc, pokud se nemýlím, LiOn by se měl nabíjet na méně než LiPo, o desetinu voltu, a to je pak těch 8,53V u dvoučlánku už o hodně navíc...
- Kenny McCormick
kde si to nameral? Na nabijacke pred nabijanim, pri nabijani, ci na baterke po nabiti?Kuna2 píše:Zdravím, jenom k tomu doplním, že originální nabíječka Robbe TX LiPo-Lader co jsem dostal s T8FG nabíjí dodaný LiIo akumulátor na přibližně 8,53 voltů, což už se mi zdá dost. Na akumulátoru je jmenovitý napětí 7,4 V, tj. nabíjení by mělo být na koncových 8,4 V. Druhý a další nabíjecí cykl jsem už radši dělal normální nabíječkou (CC-CV 800 mA / 8,4 V).
Zaujima ma to, pretoze tiez mam tu Lipo /ci lion/ baterku. Zatial som nabijal len raz, mam ju kratko a vybijam len nastavovanim a na sime bez VF, aj to zriedka, vecsinou na sim pouzivam T6.
Este k tomu simu - zapinate T8 pred pripojenim kablu, alebo nezapinate vobec - zapne aj vypne sa aj sama pripojenim kablu.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
rc
K těm prolítanym hodinám-samozřejmě neprolítám 10h denně.Ale beru to tak že začínám většinou v pátek odpoledne.Naše parta chodí lítat už od 6-7h ráno kdy je bezvětří/v létě/,pak si sjedu na oběd-autem 5minut,no a pak se pokračuje do večera.A v neděly to samé.Vysílač pokaždý nabitej nemám,jdu i týdnu 1x i 2x,jak se povede.Takže v týdnu nabíjím asi tak 3x průměrně.Takhle jsem za dvě sezony oddělal nimh kdysi v opticovi,v futabě 6EX 2.4G.Ten origo lion robbe prej má už v sobě nějakou ochranu,proto je tak drahej.Takže prostě lítám hodně a ty nimh 1700mAh je mi málo.