reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#421 Příspěvek od Celeron »

Esun je 0,5 a 1 kg a každá je jinak velká. Sice předpokládám, že bereš jen kilovky ale..
Zahradník snad jiný než kilovky nemá.
A Filamentum je 0,75 nebo kilo?
Doplň to tam prosím.
Díky, hlavně Zahradník bodnul. Můžu ještě vytisknout co potřebuju do páru. :)
Jirka

PS: jo díky za to přání! :) Já zase postupoval podle "Jak na Novej rok, tak po celej rok". Od půlnoci se tiskárna ještě nezastavila, poprvé jsem ji nechal tisknout bez občasný kontroly přes noc. No je v téměř nehořlavým boxu a hned nad jí je požární ječidlo/budidlo s hóódně decibelama a hasičák na přísupu do dílny. :wink:
arachna

#422 Příspěvek od arachna »

... tak sem to doplnil :) Mam tu jeste par civek Mladece, jenze to je tak mizernej smejd, ze z nej vubec nechci tisknout a tak nemam jeste ani jednu prazdnou ... :lol: tak snad casem nebo se najde nekdo, kdo uz to vyplacal cely ... :roll:
kroxigor

#423 Příspěvek od kroxigor »

Co máš za Mladeč ABS nebo PLA?
PLA tisknu bez problémů, ABS-T naprosto v pohodě, klasické ABS to chce aspoň na 245-255° ale není to úplně ono
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
arachna

#424 Příspěvek od arachna »

Mam ty samy, ne ze by z toho tisknout neslo, ale v porovnani s E-SUNem a Zahradnikem je velky rozdil v kvalite finalniho produktu. Jak vizualni, tak pevnostni a proto z toho tisknu uz jen "predlohy, sablony" a proste to, na cem tak nezalezi. Kazdopadne tezko koupim dalsi civky az tyhle vyplacam ... :(
A tohle vlakno ctu od zacatku a na Mladec tu zpilalo celkem dost lidi, takze asi na tom neco bude. Kazdopadne je jasny, ze kazdy tiskarne "sedi" jinej matros :lol:
kroxigor

#425 Příspěvek od kroxigor »

Jo ABS je šarže od šarže a to i do odstínu barvy.
Mladeč jsem nakoupil levně coby neúplné náviny tak si moc nestěžuju.
ABS-T doporučuju to je úplně něco jiného z toho se tiskne jedna radost.
Co se barev týče radši beru Fillamentum tam to sedí s RAL velice přesně
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
tomashr

#426 Příspěvek od tomashr »

kroxigor píše:Co se barev týče radši beru Fillamentum tam to sedí s RAL velice přesně

Abych eSun jen nechválil, tak musím říct, že mě u něj občas barvy docela překvapily...
Třeba ABS green, podle fotek normální tmavá zelená je ve skutečnosti "transparent green" (v popisu to nikde není), luminous odstíny jsou taková šedobílá, která ve tmě spíš symbolicky světélkuje, atd.
Pro moje potřeby to obvykle nijak nevadí, ale umím si představit situace, kde by člověk chtěl konkrétní barvu dodržet přesněji a tam může být eSun občas docela k vzteku, občas člověka zaskočí i základní barva, o RAL nemůže být řeči..
kroxigor

#427 Příspěvek od kroxigor »

Jo eSun je na tisk hodně "blbovzdornej", ale barevně je to sázka do loterie, na takové top domácí použití v pohodě.
Mám tu taky pár špulek červená mi přišla hodně světleší než bylo na fotkách a modrá zase naopak tmavší .
Florescenční zelená svítí perfektně, modrá nic moc.
arachna

#428 Příspěvek od arachna »

...toto taky muzu jen potvrdit :? Dokonce 2 civky bile (stejny EAN) z jedne obj. prisly kazda v jinem odstinu, coz me nakrklo taky :cry: Na krabici byl pouze jinej datum vyroby.
A pravda ty svitici taky zadnej slagr :) zelene sv. celkem v poho, ale ta modra, co je jinak seda temer ve tme neni videt. Navic mi prijde tisk z ni takovej jakoby na povrchu hrubej ...

Co se tyce RAL, tak to zatim neresim 8) resp. jeste sem nemel duvod a navic stejne se "vyslednej" odstin castecne meni podle teploty taveni.
Přílohy
DSC05419a.jpg
tomashr

#429 Příspěvek od tomashr »

Mimochodem k těm hmotnostem cívek - eSun 0,5kg má minimálně dvě různé cívky! Většina mi toho přišla na černé, ale teď jsem vybalil balení filamentu 0,5kg na cívce, která je průhledná (vlastně stejné řešení, jako má eSun u cívek 1kg), ovšem k mému znechucení má jiný průměr díry, takže bude třeba nakreslit si zase další držák cívek, ach jo :-(

Takže bych ty hmotnosti prázdných cívek nebral až tak vážně, těch variant asi může být více.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#430 Příspěvek od Celeron »

tomashr píše:Mimochodem k těm hmotnostem cívek - eSun 0,5kg má minimálně dvě různé cívky! Většina mi toho přišla na černé, ale teď jsem vybalil balení filamentu 0,5kg na cívce, která je průhledná (vlastně stejné řešení, jako má eSun u cívek 1kg), ovšem k mému znechucení má jiný průměr díry, takže bude třeba nakreslit si zase další držák cívek, ach jo :-(

Takže bych ty hmotnosti prázdných cívek nebral až tak vážně, těch variant asi může být více.

Ty neznáš kuželový středění cívek? Pak tě nic nezaskočí. :)

Ty cívky se dají řešit fotkou. :wink:

Jirka
kroxigor

#431 Příspěvek od kroxigor »

arachna píše:Co se tyce RAL, tak to zatim neresim 8) resp. jeste sem nemel duvod a navic stejne se "vyslednej" odstin castecne meni podle teploty taveni.

Já to řešil jen když jsem tisknul věc na kterou bylo potřeba víc než cívka a tam jsem radši bral Fillamentum kde mají právě uvedený RAL odstíny a sedí jim to. Tedy ne kvůli přesným barvám RAL, ale právě kvůli tomu, že u více cívek není rozdíl v odstínu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#432 Příspěvek od Celeron »

arachna píše:Prazdne civky:
E-Sun HK z kilovky: 232g
Zahradnik z kilovky: 178g
Filamentum z 0,75Kg: 248g

Právě ověřeno, Zahradnik z kilovky PLA (černá trojdílná cívka na zaklapávací zámky): 176g.
Jirka
tomashr

#433 Příspěvek od tomashr »

Celeron píše:
Ty neznáš kuželový středění cívek? Pak tě nic nezaskočí. :)

Ty cívky se dají řešit fotkou. :wink:

Jo, pro 0,5kg na tiskárně přizpůsobené na 1kg to je s kuželem OK, ale u kilových by se musela protahovat rozteč držáků, což se mi moc nechce :-( Jinak já dosud vystačil se třemi držáky - Mladeč (dostal jsem s tiskárnou), pak velký na kartónové cívky 3DF a pak něco mezi, který dostud stačil na jakýkoli eSun (průměr u kilových a 0,5kg černých je stejný). Docela mě proto zaskočilo, když u eSunu najednou vybublala cívka řešená jinak, ač kupovaná ve stejnou dobu...

Ad fotka - ano, ale za předpokladu, že budou pořád stejně vážit aspoň ty stejně vypadající cívky. U Mladče jsem tomu relativně ochoten věřit, ale u eSunu trochu méně, ony i ty průhledné kilové jsem viděl ve dvou mírně odlišných provedeních (kupodivu středovou díru měly v tomto případě stejnou).
flubber
Kontaktovat uživatele:

#434 Příspěvek od flubber »

arachna píše:Prazdne civky:
E-Sun HK z kilovky: 232g
Zahradnik z kilovky: 178g
Filamentum z 0,75Kg: 248g

Právě jsem vyprázdnil jednu cívku PLA Fillamentum 0,75kg. Prázdná cívka váží 219g, plná měla 981g. Takže určitě není cívka jako cívka :-(
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#435 Příspěvek od Celeron »

Ale jo, k něčemu ty váhy jsou. Dnes jsem dotiskával jednu špuli, kterou jsem předem zvážil a z zde publikovaný váhy a ze spotřeby v Repetier-host jsem zjistil, že mám cca 3 m rezervu. Po tisku zůstalo na cívce necelý 2 metry, takže to plní účel. :wink:
Jirka
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“