Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Models

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Models

#421 Příspěvek od Relax »

Dnes to dostalo lak, přes víkend vytvrdne a v pondělí si to mám vyzvednout.
Přílohy
IMG-20250912-WA0002.jpg
IMG-20250912-WA0001.jpg
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#422 Příspěvek od Relax »

Trup je doma, nadšení se nekoná. Lak pěkný, k barvě mám drobné výhrady. Trochu jsem to tušil když jsem dělal linky, po nich už bylo pozdě.

Lakovna vybrala jiný typ barvy sice se stejným číslem, zřejmě to hrálo roli. Nebyla matná ale lesklá, i proto jsem se lekl že tam dali rovnou lak. Linky se dělaly sice líp, krásně držely a neodlupovaly se, tím se výhody vyčerpaly.

Když to porovnám s rokem 2024 tak plnič byl tmavší, jestli tam dali stejně bílé barvy nevím ale předpokládám že ano. Protože žlutá nekryje a bez bílé by jí tam padlo 3x tolik. Když to stříkali loni, tím že jsou to tři části ( trup, kabina a SOP ), hrozí tam že se to netrefí přesně a přesně to se stalo. SOP vyšla trochu chladnější a do zelena, bylo tam míň barvy. A bylo to vidět. Teď se stalo asi totéž ale jinde. Porovnával jsem to v různém světle a pozicích, vypadá to že spodek trupu v místech kde se nasazuje kabina má taky nepatrně míň barvy která je chladnější, méně intenzívní a výrazná. Když se sesadí nový trup a kabina tak je to vidět, ještě větší rozdíl je s původní kabinou což je škoda. Pruhy a nápisy to nepatrně zamaskují nicméně dobré oko to postřehne. Já holt díky tomu výtvarnému ve své profesi vidím sebemenší rozdíl což není vždycky výhoda :-).

Kdyby tam dali původní barvu a stříkli jí dost nestalo se to. Naštěstí je to nepatrné a varianta že bych to brousil a dělal znova i s nýtama je holý nesmysl. Proti roku 2024 kdy stál nástřik 9 tisíc to letos bylo 7 tisíc, tak alespoň jedno pozitivum. I tak vyšel bez práce trup a barva s lakem na 18 tisíc. A doufám že jsem to dělal naposled :-).

Lak je pěkně tvrdý, prý bych s tím mohl klidně pracovat. Polepy ještě nemám kompletní, chybí imatrikulace a dva reklamní nápisy.

Musím taky nastříkat jednu podvozkovou nohu, tři ten pád přečkaly. Interier kabiny je na tupování, stříkáním bych mohl ohrozit lak a maskovat se mi to reverzně nechce. Pokud to letos poletí tak jedině s původní kabinou, tu novou budu dělat až přes zimu. Nemá spodní okno a neplánuju ani sestavu zrcadel, větší sedačky už jsou vytištěné a uvidím kolik energie téhle provozní kabině budu věnovat.
Přílohy
20250915_110654.jpg
20250915_110402.jpg
20250915_105533.jpg
20250915_101803.jpg
20250915_101744.jpg
20250915_101425.jpg
20250915_101348.jpg
20250915_095956.jpg
Relax

#423 Příspěvek od Relax »

Je tom sice jak se říká s křížkem po funuse, měl jsem tom udělat dávno nicméně i tak jsem napsal Samuelovi z Helibernina.ch s nímž komunikuji zda by mi neposlal RAL kódy barev. Přišlo to za půl hodiny.

Žlutou jsem z fotek celkem trefil, nakonec je nejbližší nikoliv ta první ale druhá. Oranžovou mám o něco světlejší, červenou ve výraznějším odstínu ale dobrou denzitu. Šedá už je na nové podvozky, tu mám jinou.

Čekám na zbytek polepů z Goldreklamy, pak se dá trup dokončit a začít s podvozkem, nakonec mechanika. Na kabině je ještě hodně práce, to si asi nechám na zimu tak to buď poletí párkrát s původní nebo to odložím až na jaro. Je mi to nějak jedno, tenhle rok je už tak jiný než ty předchozí. mnohem míň lítání, zbytečný pád ASka. Ten příští bude snad lepší :-).
Přílohy
Samuel Marti RAL.jpg
20250917_110523.jpg
20250917_110446.jpg
20250917_110335.jpg
20250917_110212.jpg
20250917_110147.jpg
Relax

#424 Příspěvek od Relax »

Všechny polepy už mám doma. Martin to trochu popletl a udělal znova i to co se mi povedlo vyčistit z lesklé folie z roku 2024, na druhou stranu i Breitling má v lesklé a kvalitnější folie. Tím pádem předělám všechny nápisy na původní kabině kde jsou ještě matné. Novou kabinu teď nestíhám, bude to mít výhodu že přes zimu si s ní třeba víc vyhraju i když maketové sedačky to nebudou, ostatně už mám nově vytištěné od Petra P. zvětšené o 30% tak aby měly pod zadkem pilota šířku 60m. Ty černé mají pouze 45mm, nechápu proč to bylo v setu s pilotem i když možná se pletu. Pilot už je taky vytištěný, jenom pro něj zajet.

Letos toho nalítám výrazně míň než předtím, bohužel. Sice opravuju AS350 ale ten pád v květnu mě dost otrávil, pak zase nebyl čas. Většinou jsem dával 200 až 300 startů za rok, loni 173 kvůli stavbě AS350, letos tam mám jenom 94 startů a i když ještě něco polítám, bude to pokles, který musím vylepšit za rok. To už nic stavět ( opravovat ) nebudu - doufám :D. Poslední dobou si zalítala 450 i když jí řídí víc začínající vrtulníkář z Klecan kterému jsem to nabídl. Jeho 450 byla příšerně nastavená, s 3G jednotkou jsem se to ani neodvážil poslat do vzduchu, nechápu kdo mu to takhle nastavil. Všechno dolů, jeden známý poskytl funkční HC3SX které tam mám taky a vznikl tak doslova klon mého kolibříka lišící se pouze kabinkou a povrchovým designem rotorových listů Align. Trénuje na simu, na hlavní trénink dojde spíš až na jaře a myslím že to dá, je celkem šikovný.
Přílohy
IMG-20250918-WA0000.jpg
20250926_132234.jpg
Relax

#425 Příspěvek od Relax »

Nové testování se týká rozmetadla se kterým bude AS350 dál opět lítat.

Scott z NZ svůj typ lehce inovuje. Vezl ho na sraz do USA kde mu ale nezajistili popel který doma používá a manželka jednoho z pilotů přinesla mouku. Vyzkoušené to neměl, i když má na rozdíl ode mne vibrační motor, výkon byl malý a tok mouky se často zastavoval. Po návratu domů to přehodnotil, došlo mu že popel je opravdu špinavý, lehce abrazivní a ač ho má skladem obrovské množství, přeorientuj se na mouku. Pokud bych tak uvažoval u nás, popel nestojí prakticky nic ale kilo mouky se pod dvacet korun skoro nesežene.... Budiž. Já používám strouhanku nebo hrubou krupici, to je podobná cena. K tomu trochu hořčičného semínka které usnadňuje tok resp. brání zastavování toku materiálu slehnutím. A nesmí to jít do spinneru skrz maximální otvor 36mm nýbrž to chce kalíškovou redukci vylisovanou za tepla z Vivaku kde ke průměr 21mm. Mám ještě dvě menší, to už není ono.

Mouka se skutečně hodně zastavuje a bez vibrací to vždy skončí vznikem primárního kráteru a konec, jedině pokud se rozmetadlo dotkne země což je za letu nesmysl. Scott radil použít rovněž vibrační motor, který má na hřídeli asymetrickou vačku a při otáčení vibruje. Napadlo mě dát tam naopak plastový nebo gumový pásek který by tloukl přímo do truchtýře nebo , na nějaký pásek hliníku aby se nepoškozovala stříbrná folie. Zdeněk si vzpomněl že už dřív jsme o tom mluvili a navrhoval opět řešení upevnit na jeden z konců růžice spinneru nějaké malé závažíčko.

Dnes jsem to vyzkoušel a výsledek předčil všechna očekávání, i Scott mi teď psal je to opravdu úžasný průtok mouky. Až tak že ho musím zpomalit redukcí, na plný otvor 36mm pošle spinner i při snížení otáček mouku tak rychle ven že by to stačilo sotva na jeden průlet. V neděli to vyzkouším v reálu.

Dílnu budu uklízet hodinu, mouka je všude :-). Naštěstí se dá zametená část prosát sítem na mouku a použít znova. Z rozmetadla se dá odstranit pouze kompresorem, s vodou by to byl masakr a těsto na palačinky :-). Za letu bude určitě mnohem čistší, tady při zanoření do vědra je to problém. A otáčení reakčním momentem viditelné na videu vzniklo zavěšením na prádelní šňůru, potřeboval jsem mít obě ruce volné - vysílač a mobil.

[youtube]https://www.youtube.com/shorts/bSZNR3ZFYvQ[/youtube]
Přílohy
20250926_152621.jpg
20250926_152201.jpg
20250926_152144.jpg
Relax

#426 Příspěvek od Relax »

První pokus s 21mm redukcí a polohrubou moukou jako v dílně se nepovedl. Dost možná hrálo roli nechtěné klepnutí rozmetadlem ještě na stole a taky vibrace od roztočení spinneru před startem ( jenom pomalý rozeběh má 28s ) a dalších čas k otevření posuvné desky. Mouka se zřejmě příliš zhutnila.

Nezbylo než přistát s plným rozmetadlem což je vždy trochu riskantní, odpojit ho, přistát, obsah vysypat a po vyjmutí redukce nasypat zpátky.

Druhý let bez redukce byl úspěšný, poloviční dávka mouky byla pryč sice s pěkným efektem ale za pouhých sedm vteřin :-). Příště zkusím větší redukci, něco mezi maximem 28mm a těmi 21mm.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Zenair

#427 Příspěvek od Zenair »

Krátké, ale vypadá to velmi dobře...
Relax

#428 Příspěvek od Relax »

Se Scottem z NZ řešíme jak vyzrát na nový materiál, každý trochu jinak. Mě se nechce to významnější přestavby a tak jdu cestou závaží na spinneru a budu hledat jaké zmenšení vstupu z trychtýře to utáhne s bonusem prodloužení efektu, alespoň dvě, lépe tři průlety po obratech zpět. Na experimentování to chce spíš větší vědro nebo plastový sud protože jinak co kilo to dvacet korun. Na nějaké předvedení nebo akci klidně, na běžné lítání nesmysl. To je velká výhoda postřiku a bambi vaku, obyčejná voda.

Tady vidím ještě řešení v postupu přípravy. Mouka musí zůstat nakypřená, pak teče ven dobře a závaží na spinneru stačí. Dnes to měl naplněné v ruce kolega, zkoušel kolik to celé váží ale položil to docela rychle a viděl jsem jak se mouka propadla a "srovnala". Další chyba může být roztočení spinneru na zemi, bude lepší motor zapnout až krátce před prvním otevřením posuvné desky. Někdy za týden další pokus, polohrubá došla tak bude hladká se strouhankou :D
Relax

#429 Příspěvek od Relax »

Pauza přes dva měsíce, to moc nepamatuju. Hodně práce, radši stavím víc kontinuálně než hoďku za týden. Poslední co jsem v září udělal byl černý nátěr vnitřku trupu což se hodilo, teď už matný Alkyton vůbec není cítit a dá se na tom dělat i v bytě. Výdech turbíny tištěný z pryskyřice mi spadl a ulomila se spodní manžeta, je to hodně křehké. Vymyslel jsem to proto jinak a výdech provrtal prodlouženým vrtákem tak aby byl na třmenu v trupu hodně pevný.

Tenhle rok se jako celek moc nepovedl. I když jsem to nakonec na dvoustovku startů dotáhl, pád AS350 v květnu to v hlavě nevygumovalo a v dobrém na něj vzpomínat nebudu.

K nové AS350 chci postavit i druhou kabinu, akorát to rozdělím na dvě etapy. Zkusím do Silvestra dokončit nový trup s původní kabinou až do letuschopného stavu a po Štědrém dni tomu dám pár dní v kuse což by mělo stačit. Tu druhou kabinu si nechám až na leden a dál, bude to dost práce ale nebude mě to limitovat v lítání jakkoliv bude druhá kabina bez vnitřních světel používaná co nejvíc.

Dnes jsem vyrobil ochranný plech proti spalinám ( místo Vivaku 1mm silný hliník ) a nástřik výdechu turbíny. Na oboje přijde ještě lesklý čirý lak. Nastříkání jedné zadní nohy co praskla, někde bych měl mít ještě kompletní sadu podvozku protože k prvnímu trupu jsem objednal rezervní sadu, hledat se mi to teď nechtělo a vzal jsem to ze sady k druhému trupu.

První kabina jde na nový trup hodně nafest, i sundání chce docela sílu takže osově nejsou čepy zcela přesně. Na druhou stranu tím odpadá realizace nějaké pojistky proti sesmeknutí při piruetě pokud by zase selhaly převody na vrtulku, nevěřím že by to odpadlo samo. Nová kabina jde trochu líp, tam se o nějakém zajištění uvažovat dá, případně zvýšit počet neodymových magnetů.

Další etapa budou polepy a nápisy s reklamama tak aby to sedělo resp. navazovalo na první kabinu, podle trupu to pak přenesu opačně na novou kabinu.

Ještě musím do Suchdola do Nightfly pro spínač a jiný typ reflektoru, nemám už ten prodloužený výlisek co je na první kabině.
Přílohy
20251216_213645.jpg
20251216_202354.jpg
20251216_140254.jpg
20251028_155036.jpg
20251006_193701.jpg
20251006_140130.jpg
20251006_140106.jpg
Relax

#430 Příspěvek od Relax »

Dostává to trochu tempo i když občas se něco zasekne a je po náladě. Před časem jsem si dal při větším úklidu v pracovně všechno na ASko do jedné krabice, zaregistroval jsem že chybí ochranný rám vrtulky a ostruhy které jsem demontoval z prvního trupu brzy po pádu při kompletní rozborce a bylo to v sáčku zvlášť v poličce. U prvního trupu jsem ho osadil ještě před nástřikem barvy a dal tomu vlastní jednosložkový plnič, na fotce je to dobře vidět. Tentokrát to nedávalo smysl protože díly měly barvu i lak, musel bych to zbytečně zbrousit tak jasná montáž dodatečně. Jasně že nebyla, díly jsem nenašel ani při klasickém prohlížení všeho 4x. Našel jsem sice rezervní podvozek z prvního nákupu 2023, ten mě nevytrhnul. Nakonec jsem kapituloval a rám i kryt pod ním vyrobil znova včetně měření jeho tvaru. Už je to v barvě a laku který sice nemá kvality toho z lakovny ale musí to stačit, kdybych tam s tím přišel zvlášť mysleli by si že mi přeskočilo :-).

Polepy zabraly docela dost hodin, udělal jsem rovnou i druhou kabinu abych to neroztahoval podruhé. Trochu mě vylekala řídící jednotka světel NF32. Před pár dny jsem zkoušel jednotlivé diody jestli chodí, dokončil ten přistávací reflektor a v pátek večer jel k panu Pavelkovi pro dva malé spínače ( jeden je rezervní ). Je dole hned jak začíná trup a zapíná světla, na poličce pokud je připojený 500mAh tříčlánek nebo pak za letu z balance šestičlánku. Jednotku jsem měl s sebou, kontrola zbytečná když chodí. Druhý den to zapojím abych si seřadil správně pozičky a koncovou bílou ( je to sloučené do dílu tři konektory dovnitř a dva dál do jednotky, musí to mít přesné pořadí protože jinak to nefunguje. A nic, nešly ani samostatné diody záblesků. Měřák, konektory, napájení 12,3V, záhada. Pak to najednou šlo a bez závady nicméně tohle se mi vůbec nelíbilo. Uvidíme pak při lítání ale budu to zapínat častěji i předtím, ono už jenom dodatečná demontáž toho Temelínu a změti kabelů je hrůza. Všechno musí být dobře a mnohočetně upevněné páskama aby se nějaký kablík nepotuloval kde nemá a třeba se neseznámil s hnacími koly hned vedle.

Vyschnul mi zelený permanentní fix na pravou pozičku tak musím vyrazit ho koupit. Po zabudování už bych potřísnil žlutý kryt a okolí diody, to nejde. Červenou mám ale hotovou, stejně tak koncovou bílou a záblesk na směrovce, spodní přední se jenom upevní tavnou pájkou. Všechno je zalepené jenom "na sladko" jak říkával kamarád na chalupě, tak aby to šlo snadno rozebrat a neodnesl to lak okolo. U poziček mi dost zatrnulo. Nechtěně jsem zatáhl za kablíky s konektory uvnitř a červenou jsem pak dostával drátkama a háčkama půl hodiny zpátky. Chyběl centimetr dva a byl by to velký malér, je tam hrozně špatný přístup.

Dnes už jsem se pustil do podvozku, většina dílů je v pořádku, lepit budu akorát stupačky které praskly v nastavení. Znova to vyrábět nebudu, lepení dokončí lokální retuš. Beztak to není soutěžní maketa a nějaké ty malé šrámy vypadají přirozeně :-). Ovládání háku se servem už je uvnitř. Vyrobil jsem novou boční anténu, u té původní se strhnul závit.

Zítra ostruha, dokončení podvozku a rampy okolo háku s imitací gumicuku, pomalu to bude směřovat k zabudování mechaniky. Tam jsem měl dlouho cukání vyměnit preventivně výškovkové servo u něhož se ulomila páka Mikado. Objednal jsem ho, dva měsíce nic a když už jsem se rozhodl to zrušit bylo na poště. Stojí přes 2000 ( je to snížená verze s kovovými převody ). To původní ale vydrželo jak opravdu brutální testy na servotesteru se stovkama výchylek od pomalých po maximální i velký protitlak rukou kde by se ukázalo že je někde problém, načaté zuby apod. Pokaždé to skončilo hodně prohřátým servem ale bez ztráty kytičky. Tak jsem ho nechal, pak odlítalo pár desítek startů a dobrý. Servo si nechám, ve lhůtě jsem ho nevrátil.

To že jsem si jako vždy všechno detailně vyfotil se mi teď vrací v celkem pohodové práci kdy nemusím nic složitě hledat nebo vymýšlet a je to tak celkem zábava.
Přílohy
20251221_173523.jpg
20251221_140026.jpg
20251220_225240.jpg
20251220_223422.jpg
20251220_222956.jpg
20251220_103423.jpg
20240411_230451.jpg
Relax

#431 Příspěvek od Relax »

Martinovi z Goldreklamy se tentokrát povedlo vyřezat malé černé nápisy z lesklé folie což je mnohem lepší, nepůsobí už rušivě protože vysoký lesk jde i přes ně. Jediné co mi chybělo byl jeden tmavě modrý text BERNINA.CH, naštěstí pouze písmena která se mi povedlo vystřihnout ručně a nemusím znova na plotter.
Přílohy
20251221_230005.jpg
20251221_223745.jpg
20251220_174928.jpg
Relax

#432 Příspěvek od Relax »

Během jednoho dvou dnů to bude hotové, zbudou pouze pruhy na listy. Další zásek přišel po zjištění odpálené diody spodního reflektoru takže výměna. Rozměření a osazení magnetického konektoru dalo taky dost práce, odměnou bylo úspěšné rozsvícení kokpitu po nasazení původní kabiny, poprvé od 10. května kdy to skončilo v řepce.

Snad už poslední nečekaná komplikace přišla při prvním pokusu o zasunutí mechaniky upevněné na mezidesku, držák antén se zastavil o nosník výdechu turbíny což bylo naprosto nečekané. Výdech má jedinou možnou pozici danou zámkem na spodní straně, trup je ze stejné formy. Nic, nezbylo než s pomocí technického lihu rozpojit tavnou pájku kterou je vzpěra upevněná, odříznout její spodní část raději s 3mm rezervou a znova výdech zalepit. Zeslabení jsem vykompenzoval dalším ukotvením nahoře, i tak je výdech z pryskyřice jednou z nejchoulostivějších částí modelu a běda se o něj opřít nebo ho použít jako místo k nesení modelu. Bylo by hned po něm.

Pak už vedení kabelů, věci které mohou teoreticky odejít jsou do přijímače zapojené před 15cm prodloužení servo kabelů, přímo do přijímače se prakticky dostat nedá. Všechno s nezbytnou kontrolou s vysílačem jestli to chodí správně. Poslední bude ještě osazení miniaturního spínače napájení řídící jednotky světel, pár drobností jako mřížka na horní straně hrbu a upevnit konec trubky plus SOP.
Přílohy
20251223_190757.jpg
20251223_182950.jpg
20251223_181153.jpg
20251223_175228.jpg
20251222_223132.jpg
20251222_182654.jpg
20251222_172801.jpg
Relax

#433 Příspěvek od Relax »

Reflektor a jeho vysoce svítivá dioda musí mít dobré chlazení, hliníková destička nalepená teplovodivou páskou.
Přílohy
20251223_234214.jpg
20251223_220231.jpg
20251223_212626.jpg
20251223_211721.jpg
Relax

#434 Příspěvek od Relax »

Při sesazení se mi znova připomněla nepovedená žlutá barva. A není to úplně odstínem jak jsem si zprvu myslel ( lakovna použila jiného výrobce ), je to technikou stříkání resp. počtem nástřiků a jeho intenzitou. Žlutá barva se řadí mezi extrémně málo kryvé odstíny, podobně je na tom oranžová a světlejší červené, žlutá je nejhorší. Musí se vždy podstříknout intenzívní bílou, i tak potom záleží na počtu a síle vrstev žluté jaký odstín, zda teplejší při vyšším počtu nebo chladnější při menším počtu. Ono ale nezáleží jenom na počtu nástřiků, záleží na síle nanesené barvy. U prvního trupu se to stalo ze směrovkou který byla chladnější a jako by do zelena. Teď u druhého trupu se to stalo právě s trupem a jeho přední dělící částí což je o dost horší protože hranice je dlouhá s velkou plochou. Rozdíl tam není pouze se starou sytější kabinou, on je tam dokonce i s novou kabinou která má na bílém základu zřejmě více žluté než trup. Nedá se s tím nic dělat, postřehne to jenom člověk s velmi dobrým vjemem barev nebo pokud se na to upozorní předem :-).
Přílohy
20251222_225340.jpg
20251222_224741.jpg
20251222_224558.jpg
20251222_222626.jpg
20251222_222614.jpg
20251222_222557.jpg
Relax

#435 Příspěvek od Relax »

První fáze hotová, na jaře to může do vzduchu. Snad poslední věc kterou jsem hledal byl úzký silikonový pásek mezi trup a zadní domek vrtulky stažený dohromady černým páskem. Prasklinu trupu okolo vstupu mechaniky rotoru vzniklou tlakem na nesprávném místě při rozpojení kabiny nepůjde řešit žlutou folií, nemám správný odstín. Nezbude než to vyretušovat ručně, bohužel i trochu tmelit. Lepení jsem asi uspěchal, místo 24H epoxidu jsem vzal 5min od Hnízdila který sice rychle drží ale vytvrdne až za pár dní a pokud je tam nějaké pnutí, spoj se zdeformuje. Takže je tam zoubek a tkanina s tím epoxidem to neudržela.

Některé díly rotorové hlavy musím zaretušovat barvou, celé to znovu stříkat nebudu.
Přílohy
20251225_171932.jpg
20251225_171925.jpg
20251225_095030.jpg
20251224_233425.jpg
20251224_233416.jpg
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“