Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)

#436 Příspěvek od pepin »

Jiri píše: pát 27.03.2026 15:44 Pokud tam tomu nebude moc teplo, tak proč ne.
Motor je vzadějc a bokem, chladiče voda olej jsou taky bokem tak by to mělo být v pohodě, ten druhej cloud vrchlík bych chtěl zase vymyslet aby byl na pohodu součástí koloběžky, né nutně trvale ale nemuset řešit co musímnvyndat z brašny nebo batohu abych mohl vzít padák a jen abych řešil jestli a kam dát baterky a vysílačku.

Na ten cloud bych chtěl i ukutit opravdu pouze učelovou gondolu.
pepin

#437 Příspěvek od pepin »

Dnes jsem si ho docela užil, přez den na střídačku pofukovalo, tak jsem ho kombinoval s větroněm.

V podvečer když lehnul vítr tak to byla paráda a když už se začalo stmívat, zkusil jsem i let křídlo nasvícený z gondoly čelovkou a bude to použitelný.

Jednoznačně to ale chce tady na ten čínskej ideálně uplný bezvětří,,odstartovat ho za i mírného větříku je v podstatě neřešitelný a i když se zadaří, jen couvá a couvá 😀

Ale spokojenost.
Jiri

#438 Příspěvek od Jiri »

Jak ho máš těžký? Na váze dost záleží - ještě víc, než u letadel s váhou roste opadání, ale zvěršíš rychlost. Já mám kolem 2kg, a použitelné je to tak do 3m/s.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#439 Příspěvek od pepin »

Jiri píše: ned 29.03.2026 10:02 Jak ho máš těžký?
Já ho až se dnes vrátim převážím. S 2p 4čllion mi vážil tuším 1,8 kg ale včera jsem s ním létal s dvě sady 3 čl lipol a zkoušel to i pouze s jedním tříčlánkem ale to kdyz jen trošku fouklo okamžitě couval a se mi i zdálo že opadavosz bez motoru se s nižší váhou smysluplně nezmenšila.

Mě ale spíš šlo a jde o to, že čím to bude lehčí tim menší rána pokud se to zbortí a žuchne na zem.

Pohodový je ale tady ten jen za bezvětří.

Jiří měl bych dotaz, ten tvuj v motorovém letu taky zatáčí ?

Já to nakonec co se týče řízení nastavil tak, že přez křidélkovou páku to točí pokud nepřitáhnu brzdičky těsně na hraně než to dostanu do spirály, ale mám mixnutou i směrovkovou páku na cca 40% a tou právě eliminuji to uhýbání při motorovém letu nebo tim zvětším chod křidélkové páky a někdy dost často jdu i kontra křidélka proti směrovce.dám třeba zbytečně hodně křidélkovou pákou ale už ji v té poloze nechám a zmenším si tu výchylku kontra smerovkou.

Já to takto používám u letadel kde nemám řízenou směrovku bo jsem si do ní stejně vždy podvědomě hrabal, hlavně při točení termiky a vadilo mi že se nic neděje.

Jinak ten spínač pro start se mi stejně jako u letadel ani tady neosvědčil—- pustim ho dřív než přidám plynovou páku čimž ho pak rozhoupu tak i tady používám zase přepínač.

Joo a dopředu na čumák gondoly zkusim přecijenom dát kolečko, možná menší než origo ale kolečko zkusim bo když sedám ted do nízký trávy vždy to zakopne , udělá kotrmelec, možná bych to vyřešil dvojí výchylky na přibrždění větší jen na přistání, to ještě vyzkoušim ale s tim kolečkem by to stejně mělo být lepší.

Na šnury jsem si udělal zipy, lip se to balí a na řidičky jsem to pořešil na takový ty plastový oboustraný knoflíky na peřiny přez gumový okroužky abych to když bych potřeboval oddělit od krosny nemusel rozuzlikovávat.
Přílohy
2B5B7B21-B6A9-460A-B1DB-7739FE39D896.jpeg
E97C1E6F-4E60-4FDE-8DAD-504FA2312862.jpeg
2BABC09B-0174-4EBB-A7FB-9319985429E5.jpeg
1F67224E-9EC8-458A-96F7-7CB7AC663040.jpeg
zdzd

#440 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: ned 29.03.2026 10:40
Joo a dopředu na čumák gondoly zkusim přecijenom dát kolečko, možná menší než origo ale kolečko zkusim bo když sedám ted do nízký trávy vždy to zakopne , udělá kotrmelec, možná bych to vyřešil dvojí výchylky na přibrždění větší jen na přistání, to ještě vyzkoušim ale s tim kolečkem by to stejně mělo být lepší.
Výchylky musí být takové, aby jsi padák spolehlivě dostal do spirály a také fullstall. Jinak ti jednoho dne uletí.

No a přistání a zakopnutí? S padákem se přistává svisle. Těsně nad zemí zabrzdíš naplno, vrchlík se zastaví, krosna zhoupne dopředu a jak se vrací, ak pěkně sedne na zem a zůstane stát. Experti si přistávají do ruky.
Jiri

#441 Příspěvek od Jiri »

pepin píše: ned 29.03.2026 10:40 Jiří měl bych dotaz, ten tvuj v motorovém letu taky zatáčí ?
Ne, nebo ne nějak, že bych to musel řešit. A ani v zahraničních diskusích o tomto padáku si nevzpomínám, že by si někdo stěžoval na zatáčení. Já mám sice měněný motor, ale jen pro to, že původní shořel - když jsem jednou omylem namontoval obráceně vrtuli, asi po 10 minutách se uvařil :-(.
Pokud bych to měl řešit, tak bych asi nastavil maličký mix plynu do směru, ale řešit jsem to nemusel. Myslím, že původní lehonká vrtule s velkým průměrem a malým stoupáním by neměla vytvářet takový moment, aby to zatáčelo.
Parametry má vyměněný motor stejné - v podstatě používám originální setup (3s baterky, původní velikost a stoupání vrtule, motor s původním kv.)
Směr při motoru se oproti kluzu prakticky neliší. Nemůžeš mít nějaký rozdíl v délce jednotlivých úvazků, že by měl jiný vliv v kluzu a pod motorem? Nebo jiný sklon motoru? Anebo odbržděno příliš moc, že jsou brzdičky až volné, pak je to málo stabilní a uhýbá to jak chce, tj. i malý točivý moment může hrát roli. Ale nejsem na padáky odborník, mám to jen jako doplněk (asi stejně, jako ty)

Startuji vždy s asi polovičním motorem, zcela odbržděno (ty brzdičky nemůžou být úplně volné, ale akorát, že to drží tvar, o centimetr víc by už viditelně volné byly). Pokud by se odbrzdilo moc, že by volné byly, starty jsou horor, pak to uhýbá zcela náhodně. Brzdu mám na otočném poťáku, pro let (dle větru) většinou chvíli po startu trochu přibržďuji, dle síly větru). A nechtěl bych to držet na páce. Trochu přibržděný je pomalejší, ale zas líp reaguje na termiku, tedy pokud to opravdu nosí - větroň to fakt není :-).

Úplně zásadní je směr větru, většinou s sebou máme bavlnku na klacku, a nutno startovat fakt přesně proti, jinak vybočí. Když se to stane, motor okamžitě vypínám přepínačem SF, na kterém mám jeho blokaci. Při startu, když už držím zvednutou gondolu v ruce a padák na zemi je přesně kolmo na vítr, odblokuji motor, pákou přidám na poloviční výkon a pak škubem pravačky nafukuji a případně házím.
Motor nemá žádné stranové vyosení, sklon dle originální gondoly.
Váha kolem 2 kg mi vyšla, že když jsem tam dal paralelně 2 baterky 2200 /3s, tak to bylo moc lehký a hříčka větru, tak jsem doplnil panáka jako pilota a s ním to funguje dobře a váží, co to váží.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pepin

#442 Příspěvek od pepin »

Ok, zatím si na to zvykám, třeba že když potlačím tak se hadr nerozjede je oproti letadlu docela zásadní změna a podvědomí je prevít 😀

To zatáčení pod motorem by tedy mohlo zpusobovat že zatim používám vrtuli 9/5 která tak akorát stačí k tomu aby to na plný plyn i stoupalo ale pokud zazmatkuji tak to nedostanu do přemetu a nerozhoupu.

Co se startu týče tak to mi jde v pohodě odstartovat až právě ted co jsem řidičky povolil cca 2 cm na volno, tim mám i vyřešené že na plné křidélka je to pořád vcelku hodné—ještě nezavrtá, ale stačí přitáhnout výškovku a tim v podstatě zvětším krok toho na plno křidélka plus tam mohu ještě trochu přidat mixem směrovky.

Pro to přistáni si ale zase zvětším krok brzdy a zatim to dám asi přez dvojí výchylky přez přepínač jen pro přistání.

Já ten krok brzdiček výškovka zmenšil bo jsem si do toho hrabal.

Ale to vše budu ještě upravovat až si trochu víc zvyknu respektive odvyknu z toho co mám zažité z letadel.

Co se toho nastavení řízení týče já bych to chtěl mít nastavené tak, aby když to odstartuji mohla to řídit i manzelka nebo vnoučata, tedy v podstatě jen letící ovladatelný ale hodný dokud jim vysílač nevyrvu z ruky a po přepnutí výchylek do plna to zase zachránim.

Ted jsem zvážil krosnu s baterkama, 1.6 kg
pepin

#443 Příspěvek od pepin »

Tak jsem přez dvojí výchylky nastavil pro přitažení kuli přistávaní na řidičky max ale nějaký kolečko dopředu zatim dám i pro případ že když to žuchne zamotaný z nebe at dostane tu první ránu ideálně to kolo.
Přílohy
323EE216-F16C-40ED-91E4-8A60035959CF.jpeg
pepin

#444 Příspěvek od pepin »

Noční létáni vyřešeno obyč od vietnamcu světýlkem co mam beztak v obytnáku třeba na svícení ve wc stanu, jen tam pro sichr kdyby ve vzduchu přestalo svítit dám někam ještě jedno takový to pidi co se používá na kole na řidítka, takovej ten brouk.

Jako vysílač pro ten hadr asi vítěz testu opravdu flysky i6. Pro stav pohonný baterie upravou obyč flysky přijimače fakt jednoduchý a funkční, cosi jako vario pro ten čínský fakt nesmysl , uvidim co ten vrchlík cloud ,tam snad moooožná by to někdy smysl mělo,,nic méně bo pro menší era to vario na flysky smysl má, občas to využívám tak to ted překopu tak, aby v krabici flysky byl externí jeti trvale,a sundavací nandavací jen jetibox. Když bych měl někdy pocit že by to mohlo mit tentokrát smysl letět s hadrem s variem, jen tam prdnu na balančák jeti přijimač s variem ale řidit budu přez flysky.
Přílohy
B14E9A5E-D764-4A26-ABB3-F5EE739E046A.jpeg
970850CE-639D-449B-8978-326B1C519318.jpeg
0ABB39F4-3ABE-4876-A42B-E48C5CD04201.jpeg
CEAA0387-3D43-49B9-8836-66589DA30D2E.jpeg
pepin

#445 Příspěvek od pepin »

Ted ještě musím promyslet pohonnou baterii, ten origo motor je 1400ot/volt,,to je i až moc na 3 článek, navíc kapacita toho článku by měla být alespon 3000 ma, spíš vic tak si trochu pohrávám s myšlenkou že bych koupil méně otáčkový motor, tak cca max 800/ volt,což by už šlo provozovat na 4 čl 3000 ma plus a kdybych koupil dva nový třeba 3500 ma 4 čl lipol a ty měl místo už starých vyhnilých trvale v autě nabitých na storage abych v případě kdy totálně kempováním vysosám autobaterku tak na to v poho nastartuju i diesla

Pro ten hadr by mi pak stačilo když mi bouchnou saze jen ten článek prdnout pod hadr i ve storage napětí a polétat.

Zatim to čim napájet i v 3 čl mám, ale přez ten 4 čl by to bylo víc na pohodu že stací jen po 4 čl sáhnout a rovnou lítat aniž bych ho musel dobít.

Nojo no, jak říká muj synek, tati ty řešíš věci který nikdo jiný na světě neřeší. Ale zase je fakt, že tak jak žiješ ty by chtel asi každej, jen to prostě neuměj 😀
pepin

#446 Příspěvek od pepin »

Kluci měl bych dotaz, pomalu bych se chtel pustit do výroby pohonu pro ten hakrácký cloud 1.

Pro pohon si myslim mi bude stačit a asi zvolím 3 čl lipol 3000 ma, tedy vcelku lehká baterka. Dovážit není nikdy problém,,nic méně pokud jde o ten 1 kovej cloud,,jaká nejnižší váha gondoly je smysluplně provozovatelná za uplného bezvětří.
graup15

#447 Příspěvek od graup15 »

Teda ty jsi do toho šlápnul ..gratulace. A hlavně, že ti to již létá.
Já už Rc-Para projekty ukončil. Nic dalšího kupovat nebudu.., progres o 2% zlepšení vuči 30 litrum za vrchlík nemá smysl.
Když to nosí, lítají dobře i ty single skiny co máš ty (akorád je musíš mnohem víc zatížit).
Když to nenosí...tak je lepší vzít FPV :-)
Všichni moji Rchadroně a stejně jako cokoli co postavím, musí být vyladěné do maxima. K tomu mám nakreslenou i dokumentaci. :-) :-)
No a jsou takzvaně RTF. Tzn, žádné další ladění a pod kraviny..prostě jsou v regále a kdykoli je vezmu, musí perfektně fungovat na první našlápnutí.
(mimochodem..k Flex RcHadru už musí být before flight check list ....jinak už to nejde :-) :-)
pepin

#448 Příspěvek od pepin »

Kluci technickej, pustil jsem se do šablony tý učelový lehačky na kolobrndu, vrtule bude tlačná sklopka když tvrdíte že v čumáku je to blbost,,ale o co mi jde, jak to má vycházet s těžištěm na závěsech? Jestli v těžišti tedy gondola cca rovně v podvěsu nebo lepší trochu těžší na čumák kdy by tu gondolu do vodorovna plus minus pak dotlačil tah vrtule v motorovém letu ?
Přílohy
B1149D83-47F4-4AA7-8378-070B2CF3D64D.jpeg
12C35CC7-D5D3-44F4-838F-9EBC9957BB95.jpeg
zdzd

#449 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: úte 31.03.2026 16:23 Kluci technickej, pustil jsem se do šablony tý učelový lehačky na kolobrndu, vrtule bude tlačná sklopka když tvrdíte že v čumáku je to blbost,,ale o co mi jde, jak to má vycházet s těžištěm na závěsech? Jestli v těžišti tedy gondola cca rovně v podvěsu nebo lepší trochu těžší na čumák kdy by tu gondolu do vodorovna plus minus pak dotlačil tah vrtule v motorovém letu ?
https://www.youtube.com/watch?v=2CkslSc ... 90&index=9
pepin

#450 Příspěvek od pepin »

Diky, to asi tedy vyjde přesně jak mi asi bude montážně plus minus nejlíp vyhovovat.
Přílohy
572FD56B-AB37-43D2-8CFE-AD39C5AA7118.png
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“