pepin píše: ned 29.03.2026 10:40
Jiří měl bych dotaz, ten tvuj v motorovém letu taky zatáčí ?
Ne, nebo ne nějak, že bych to musel řešit. A ani v zahraničních diskusích o tomto padáku si nevzpomínám, že by si někdo stěžoval na zatáčení. Já mám sice měněný motor, ale jen pro to, že původní shořel - když jsem jednou omylem namontoval obráceně vrtuli, asi po 10 minutách se uvařil

.
Pokud bych to měl řešit, tak bych asi nastavil maličký mix plynu do směru, ale řešit jsem to nemusel. Myslím, že původní lehonká vrtule s velkým průměrem a malým stoupáním by neměla vytvářet takový moment, aby to zatáčelo.
Parametry má vyměněný motor stejné - v podstatě používám originální setup (3s baterky, původní velikost a stoupání vrtule, motor s původním kv.)
Směr při motoru se oproti kluzu prakticky neliší. Nemůžeš mít nějaký rozdíl v délce jednotlivých úvazků, že by měl jiný vliv v kluzu a pod motorem? Nebo jiný sklon motoru? Anebo odbržděno příliš moc, že jsou brzdičky až volné, pak je to málo stabilní a uhýbá to jak chce, tj. i malý točivý moment může hrát roli. Ale nejsem na padáky odborník, mám to jen jako doplněk (asi stejně, jako ty)
Startuji vždy s asi polovičním motorem, zcela odbržděno (ty brzdičky nemůžou být úplně volné, ale akorát, že to drží tvar, o centimetr víc by už viditelně volné byly). Pokud by se odbrzdilo moc, že by volné byly, starty jsou horor, pak to uhýbá zcela náhodně. Brzdu mám na otočném poťáku, pro let (dle větru) většinou chvíli po startu trochu přibržďuji, dle síly větru). A nechtěl bych to držet na páce. Trochu přibržděný je pomalejší, ale zas líp reaguje na termiku, tedy pokud to opravdu nosí - větroň to fakt není

.
Úplně zásadní je směr větru, většinou s sebou máme bavlnku na klacku, a nutno startovat fakt přesně proti, jinak vybočí. Když se to stane, motor okamžitě vypínám přepínačem SF, na kterém mám jeho blokaci. Při startu, když už držím zvednutou gondolu v ruce a padák na zemi je přesně kolmo na vítr, odblokuji motor, pákou přidám na poloviční výkon a pak škubem pravačky nafukuji a případně házím.
Motor nemá žádné stranové vyosení, sklon dle originální gondoly.
Váha kolem 2 kg mi vyšla, že když jsem tam dal paralelně 2 baterky 2200 /3s, tak to bylo moc lehký a hříčka větru, tak jsem doplnil panáka jako pilota a s ním to funguje dobře a váží, co to váží.