Letate i doopravdy?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

Létáte i na opravdových letadlech?

Nelétám
48
86%
Ano, létám s větroni
6
11%
Ano, létám na ULL
2
4%

Celkem hlasů: 56

Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Zde jsem sepsal clanek, ve kterem licim sve prvni dva skutecne lety - dopadlo to sice trochu jinak, nez jsem cekal, ale... No, prectete si to sami:

http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=40

:wink:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od RiMr »

Lítal jsem před pár lety na Moravě poměrně často, hlavně s ULL jehož 1/4 byla velmi cenově výhodně moje a na němž jsem dělal papíry (jeden ze spoluvlastníků byl instruktor, takže dělat papíry na vlastním letadle a s kamarádem instruktorem pochopitelně vyšlo velmi levně).
http://picasaweb.google.com/RiMr71/Star ... 6298485778
Ale občas jsme si s dotyčným "skočili" v Blaníku, Vivatu a na letišti jsem se občas přichomejtnul (když na letišti oxidujete dost douho a jste "k ruce", do vzduchu se dostanete) k nějaké té Moravě, Brigadýru, Z142/242 a tak podobně...
Celé dětství a "pubertu" jsem se zajímal o létání a celou dobu jsem měl strach, že při prvním letu dopadnu jako ty :-) (blití na tři doby). Poprvé jsem letěl až v devatenácti ve Vivatu a naštěstí absolutní nic. A hned týden potom okružní let ve Vivatu po severní Moravě (týden na to přišly ty velké povodně), no a pak už jsem se stal závislákem a využíval každé příležitosti. Časem jsem si troufnul a zaplatil jsem si několikrát akrobačku s panem Poláškem (bývalý zalétávací pilot Moravanu), který už měl svoje roky, ale lítal jako bůh a popoháněl moje strojení do padáku slovy "tak jedem jedem pane Mrázek, já můžu každou chvilku umřít" :-D , jednou jsem dostal dárkem let s Martinem Stáhalíkem (budiž mu nebe lehké), to byla zase jiná soda... :wink:
No a při jednom CIAFu se mi splnil jeden velký sen a "dal jsem si" 15 minut akrobacie v Jet Provostu pana Williama Todda. Dostal jsem to od manželky k narozkám... No a to byla síla. Mimochodem to bylo v období mého začínajícího ULL výcviku a tenhle Jet Provost bylo první letadlo, které jsem při startu "tahal" nahoru, pochopitelně souruč s Teddym. Měl jsem totiž strach, že se mnou nebude lítat "naplno", tak jsem mu zdůrazňoval že "I am a aerobatic pilot" :D . Byl to mazec... Sedí se tam vedle sebe a Teddy například z pádu po ocase přešel do střemhlavého letu, kdy jsme tam vedle sebe viseli ve šrákách, se zvyšující se rychlostí (a vibracemi) se Teddy dostával do varu (řval jak VIking :-) ), ukázal na stojánku na letišti s érama a dělali jsme na ně "hloubkový nálet", kdy Tedy hulákal do kabiny "TaTaTaTaTa!!!" :-D Při jednom jeho vybrání střmhl. letu jsem "usnul" a probral jsem se... v několikasetkilometrové rychlosti nějakých 15m nad dráhou na zádech... :-D Doporučuju. Tehdy to stálo 8 tisíc, dnes to bude určitě víc a musíte za ním zajet někam na "ostrovy". Ale vozil tady lidi několikrát na různých leteckých dnech. Vím že se dá u nás svézt v Albatrosu, ale to je mimo moje fin. možnosti. A asi bych po pravdě řečeno ten balík vrazil spíš do modelařiny, nebo bych za něho nalítal řádově víc třeba v nějakém vrt. akrobatu, nemluvě o tom, že za ty prachy je celý výcvik třeba na PPL.
Po přestěhování do Prahy jsem svoji "čtvrtku" ULL prodal a téměř přestal lítat. Maximálně když jedu na Moravu, tak mě kamarád "někam vyveze"...
Na podzim se mi snad konečně podaří zahájit PPL výcvik v Letňanech, což je už dlouho mým ani ne tak snem, jako spíš zbožným přáním... Musím ale trochu zhodit, se svýma současnýma 105kg mám problém se do některých ér nacpat. A na éra do kterých se vlezu zase nemám peníze :-D :D
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Vzduchoplavec »

RiMr: Tak to uz jsi docela ostrileny borec! Ja jsem ted v lehke financni indispozici, ale rad bych taky PPL zkusil. Predbezne mam vybrane letiste Sazena, protoze to mam z domova nejlbize a pry jsou tam i dobri instruktori. Mozna bych mohl zacit na jare - uvidime, jak to pujde.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Hoki »

Já lítám po republice služebně, ale občas mi to i půjčí. Ale pro toto označení lítání jsem v hlasování nenašel kolonku. :lol: :lol: :lol:
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od ZIPP »

No já si semtam zalítám i v průseru...a to je fofr !!!! :lol: :lol: Ale tady také není na toto téma kolonka, ale je to taky let... :lol:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
JiVe

#51 Příspěvek od JiVe »

Motorvě - Z-42, 43, 142 a Z-226, vlekařina. Největší zážitek vlekání historického Šohaje.... Ale začal jsem dělat 12 hodinový směny a není nějak čas. S náletem "pár" hodin za rok je to o zdraví.... Tak jsem se vrátil zpět k RC. To může jít lítat když mám čas - třeba po ránu, když jdu z roboty
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“