Bf 109 G od FSK

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
čiko333
Kontaktovat uživatele:

bf 109

#46 Příspěvek od čiko333 »

BF-109 Messerschmitt Plug & Play Electric rozpětí 110cm.
čiko333
Kontaktovat uživatele:

bf 109

#47 Příspěvek od čiko333 »

BF-109 Messerschmitt Plug & Play Electric rozpětí 110cm.
Tomasino

#48 Příspěvek od Tomasino »

Minulý týden jsem opět pokročil, tentokrát s kompletací trupu.

Protože jsem se rozhodl použít střídavý motor EMAX BL2210/30 (kvůli stále živému projektu zatahovacího podvozku), zkusil jsem štěstí a přesnost výrobce a udělal kopii nové přepážky motoru včetně osového vývrtu podle dodaného kusu. Páč, jsem známý lenoch, ojížděl jsem brusným kotoučem originál, přitažený k překližce, tak se nikdo nelekněte, že původní přepážka pro stejnosměrný motor je tak šíleně zmasakrovaná už od výrobce :lol:.
Obrázek
Překvapivě všechno zcela přesně sedí, takže jsem nemusel na dodanou přepážku lepit dodaný přípravek, čímž by stejně vyvstal problém výroby nové přepážky, zato jiných rozměrů, které bych musel komplikovaně měřit.
Obrázek

Osa motoru přesně sedí na vývrtu dle výrobce.
Obrázek
Pak mi nezbylo nic jiného, než počítat s tím, že výrobce zvládl geometrii nosního žebra a pomocí balzových 1mm výztuh dosáhl rovnoběžného postavení motorové přepážky v trupu.
Obrázek
Nakonec jsem výztuhy seřezal během zasychání epoxidu do úzkých pruhů, aby nepřekážely v přístupu vzduchu k motoru.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pon 04.10.2010 1:58, celkem upraveno 1 x.
Tomasino

#49 Příspěvek od Tomasino »

Problém nastal s instalací VOP. Mám takový dojem, že VOP není rovnoběžná se svislou osou trupu, takže instalaci směrového kormidla a finální fixaci VOP nechám na dobu, kdy budu mít hotové křídlo a podvozek. Rozhodně nedoporučuju postupovat podle návodu výrobce, který radí zkompletovat ocasní plochy již v této fázi. Naštěstí nemám dobře zaepoxidovanou pravou spodní část VOP, takže můžu ještě trimovat.

Nemám teď moc čas, vybavení ani náladu kompletně prověřit celou geometrii modelu, a tak místo všeho rovnou přišel na řadu můj osobní tuning v podobě instalace řiditelné ostruhy a SOP.

Ostruha se skládá z jednoduchého mechanismu na téma dodaný odlitek, čínská jídelní hůlka z bambusu, vrak páky serva hitec HS-80 a rozříznutá objímka na gumu ze staré totalitní tužky Bohemia Works BUPEN. Výborné na této objímce je, že nemá příliš děr na stisk gumy. Ta jediná řada děr se dá kleštěmi zamáčknout zpět, aniž by došlo k výrazné deformaci profilu objímky. Dalším excelentním plusem je, že zcela přesně odpovídá rozměrům ústí hlavně kanónu ve vrtulovém kuželi, takže tento boží dar použiju i záhy :-)
Páteř ostruhy tvoří drát, kopírující výlisek a procházející jídelní hůlkou. Tu jsem nevrtal, ale rozřízl na půl a vydlabal kanálek pro drát. Celé jsem to zaepoxidoval a skončil nanesením vteřinového lepidla na malý kroužek (miniaturní proužek z objímky tužky), umístěný na noze ostruhy. Zasprejování aktivátorem a voilá - ostruhové kolo.
Obrázek

V další fázi zprovoznění SOP jsem zkopíroval umístění trubičky bowdenu VOP, namontované výrobcem. Budou se tak křížit dva stejné bowdeny ve stejné výšce, akorát můj bude ovládat ostruhové kolo a SOP najednou.
Toho jsem dosáhl přišroubováním variabilní koncovky k drátu bowdenu a nasazením seřezané páky výše zmíněného serva na upevňovací závit koncovky k páce. Kdybych ale přišrouboval matičku koncovky nadoraz, vznikal by příliš velký odpor vychylováním vykukujícího drátu z osy bowdenu, způsobený rotací páky v příliš malém prostoru. Koncovka se tak musí v otvoru páky snadno protáčet, na což stačí zakápnutí povolené matičky epoxidem.
Bowden jsem zakončil vývodem z trupu blízko kořenu směrového kormidla a po zaepoxidování válce ostruhové nohy (hlavní zbytek objímky tužky) stačilo podle rytí vyříznout spodní panel ostruhy, protáhnout nohu válcem a přiepoxidovat páku k noze ostruhy.
Obrázek
Konečným krokem bylo zaepoxidování obou částí spodního panelu.
Jakmile všechny spoje zaschly, vzniklo ostruhové kolo, řiditelné bowdenem SOP pomocí protáčivé variabilní koncovky na páce ostruhové nohy ve smyslu páky s nábojem.

Bohužel výrobcem koncovek dodaný imbus se po utažení zalisoval do červa tak, že jsem ho musel uštípnout a nechat v koncovce. To spustilo řetězovou reakci, podnícenou mojí demencí, takže jsem páku uštípl od koncovky. Bylo nutné zaschnuté spoje rozřezat a protože se jednalo o epoxid, bohužel jsem se nevyhnul totálnímu zprasení linií spodního panelu a protože je trup příliš měkký, tak i pomačkání povrchu včetně rozrytí hran postranního panelu. Holt daň za nešikovnost, ale věřte, že jsem si zase s chutí zanadával.
I přesto je výsledek zde:
Obrázek
Naposledy upravil(a) Tomasino dne čtv 19.04.2012 12:32, celkem upraveno 5 x.
Tomasino

#50 Příspěvek od Tomasino »

Zatím poslední fází je příprava kabiny.

Nejdříve jsem podle návodu udělal překryt, ale je třeba dvakrát měřit a jednou řezat jak kabinu, tak trup, protože se rozměry krytu krapet liší od prolisů v trupu.
Za to na vnitřku kabiny jsem se vyřádil jak se patří.
Proč malovat přístroje, když můžou být jako živé? :twisted:
Doporučuju navštívit http://www.cockpitinstrumente.de/index-englisch.htm, kde si můžete sestavit desku dle vlastní varianty G-14.
Osobně jsem se pokusil co nejvíc držet rozvrhu přístrojů tak, jak je výrobce vylisoval. Výlisek jsem porovnal s materiály z webu a dostupných publikací a moje ztvárnění je tady:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Omlouvám se za mizernou kvalitu fotek, doženu to časem.
Hardcore modeláři a fajnšmekři můžou ještě budíky přelepit kolečky z průhledného plastu, a já Vám nabízím už přesně zmenšené přístroje, které si stačí vytisknout na rozumné laserovce:
http://lordraider.sweb.cz/Mess/Instrumenty.rar

Momentálně zdvojuju panel pro serva a připravuju křídlo. Snad na to budu mít víc času než posledně.
googie
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od googie »

Pekne sa s tym serkas, kedy to poleti? Dnes som bol s Fockewulfom a kamarat s FSK Macchi M67 lietat. Macchi nelieta, uz je na kasu, ale opravitelny. (kamos skusal minimalku vo velkej vyske, okamzite vyvrtka a do zeme) Fockewulf mal dva kotrmelce po kridle, ale bez skody. Lieta to dost na rychlosti, pristavanie detto. Ked to budes zalietavat, ozvi sa. Mne to uz lieta velmi pekne, len treba davat pozor na rychlost
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Tomasino

#52 Příspěvek od Tomasino »

Rád bych to dostal do vzduchu co nejdřív, už v létě to mělo lítat :roll:. Problém jsou moje přípravy na cestu do Indie, kde se pár let zdržím, tak se snažím dotáhnout spoustu věcí. Na Messerovi se snažím dělat o pauzách a po večerech a od toho to taky vypadá. Klesla úroveň zpracování a úplně umřela snaha něco dodatečně opravovat.

Dokončil jsem zatím trup, takže mi zbývají jen křídla, které už jsem zbrousil a připravil na slepení a montáž podvozku. Bohužel ale neměli servo, které jsem potřeboval na ovládání podvozku - bude až příští týden. Znáte to - když je čas, nemusí být pro změnu něco jiného, bez čeho to taky nejde. Kterého modeláře tohle alespoň občas nepotkalo, kord když trvá na nějakém konkrétním nápadu :wink:.

Práce co proběhly se skládaly z montáže serv a seřizování táhel,
Obrázek
přípravy prostoru pro motor a regulátor - jako živé :),
Obrázek
pilota (hodiny procházení po webu a návodech k jiným modelům)
Obrázek
Obrázek
a kompletaci zbytku.

Kanóny jsem udělal z náhradních náplní do propisek, kde jsem vyndal hroty a zarazil je špičkou do zbytkové trubičky, co už byla součástí stavebnice. Pak jsem přidal všechna ta detailní udělátka a zkompletoval kabinu. Zakončil jsem to anténou, ale až po zaschnutí lepidla jsem zjistil, že je moc malá :cry:. Dost mě to mrzí, ale co se dá dělat. Staly se mi tady i horší věci - viz ta rýha na čumáku - a nechce se mi to znova předělávat.

Pár obrázků před dokončením modelu:
Obrázek
Obrázek
Pancéřová deska pro mě byla trochu záhadou. Proto jsem výlisky raději upravil podle fotek skutečných Messerů a výsledkem je deska jako živá, protože fajnšmekři, jako já, ji ještě prořežou a zasklí :).
Faktem je, že jsem za to zaplatil čumící vzpěrou kterou se mi už nechtělo řešit a navíc to díky ní líp sedí.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pát 22.10.2010 22:59, celkem upraveno 1 x.
martijn
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od martijn »

Máš to moc hezky udělané. Nejraději bych tě přemluvil, abys to vůbec neposílal do vzduchu. Co jsem měl možnost vidět, tohle éro fakt moc nelítá a tobě to ještě maketářskými úpravami nabere hmotnost. Opravdu škoda ho rozbít. Abys pak v té Indii celou dobu netloukl hlavou do stěny :lol:
Tomasino

#54 Příspěvek od Tomasino »

Děkuju, děkuju. Udělalo mi to radost. Abych řekl, někdy o tom taky přemýšlím...
Rozhodně na radu googieho aplikuju purlak. Psal mi, že se mu při havárii model rozpadl do kusů, které se zase dají slepit dohromady aniž by se mu to rozdřelo do kuliček.
Tohle éro jsem už dopředu vybavil silnějším stříďákem, takže se můžu pohybovat do 600g. Nejmíň den pak ztrávím házením do trávy a trimováním. No a než do toho zamontuju podvozek, ještě to převážím a pak se uvidí.

Podle videí co jsou na youtube to nelítá špatně, podle mě bude zásadní dobře trefit těžiště a zvládnout rychlost s jakou to bude lítat.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pát 22.10.2010 23:02, celkem upraveno 2 x.
googie
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od googie »

Pozor, zase sa na to nespoliehaj, krehke to ostava aj tak.
FlyermanRC

#56 Příspěvek od FlyermanRC »

Pánové Vy co tvrdíte, že to nelítá tak by mě zajímalo kolik modelů od FSK máte. Já mám zatím 4 a řekl bych, že lítájí nádherně (nejstarší má 6 let). Pokud chce někdo srovnávat nějakou EPP mrdku s maketou tak to není modelář. Ty letadla se prostě chovají tak jak ve skutečnosti a podle toho je třeba s tím lítat. Takže když si někdo myslí, že mu fokouš poletí jak slowflayer tak to nemůže mít v hlavě v pořádku.

Přeju Ti se 109tkou hodně letových úspěchů. Teď čekám na jejich AN-2, tak sem zvědavej.
googie
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od googie »

Tomasino píše:Děkuju, děkuju. Udělalo mi to radost. Abych řekl, někdy o tom taky přemýšlím...
Rozhodně na radu googieho aplikuju purlak. Psal mi, že se mu při havárii model rozpadl do kusů, které se zase dají slepit dohromady aniž by se mu to rozdřelo do kuliček.
Tohle éro jsem už dopředu vybavil silnějším stříďákem, takže se můžu pohybovat do 600g. Nejmíň den pak ztrávím házením do trávy a trimováním. No a než do toho zamontuju podvozek, ještě to převážím a pak se uvidí.

Podle videí co jsou na youtube to nelítá špatně, podle mě bude zásadní dobře trefit těžiště a zvládnout rychlost s jakou to bude lítat.

600 gramov je uz asi dost, ja mam FW-190 asi 370 gramov a aj tak pristavam na rychlosti
googie
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od googie »

FlyermanRC píše:Pánové Vy co tvrdíte, že to nelítá tak by mě zajímalo kolik modelů od FSK máte. Já mám zatím 4 a řekl bych, že lítájí nádherně (nejstarší má 6 let). Pokud chce někdo srovnávat nějakou EPP mrdku s maketou tak to není modelář. Ty letadla se prostě chovají tak jak ve skutečnosti a podle toho je třeba s tím lítat. Takže když si někdo myslí, že mu fokouš poletí jak slowflayer tak to nemůže mít v hlavě v pořádku.

Přeju Ti se 109tkou hodně letových úspěchů. Teď čekám na jejich AN-2, tak sem zvědavej.

a ktore mas? Chcem od Jeziska dalsie.
FlyermanRC

#59 Příspěvek od FlyermanRC »

Mám Jaka-3, Sptifira, Hurricana Mk.II a Sky Beetle.

Teď bych chtěl tu AN-2 a příští rok zkusím ňejakýho dvoumotoráka.
Tomasino

#60 Příspěvek od Tomasino »

Flyermane, díky za přání, já osobně tomu věřím :-) Řekni mi prosím jak se Tě lítá se Sky Beetlem? Jestli budu mít ještě někdy čas, chtěl bych si postavit od FSK taky nějaký ten park flyer. Momentálně se mi zamlouvá Fatty Sparrow.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“