Výška do které smí model.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od RiMr »

Tuším předloni jsem lítal s dvouplošným EasyStarem s foťákem slušně vysoko, ale zdaleka ne na hranici viditelnosti modelu proti jasné obloze, nad zámkem ve Ctěnicích. Jaké bylo moje překvapení, když se z výšky na rychlosti v příkrém klesání přihnal Blaník (nevšiml jsem si ho včas, jinak bych šel střemhlav dolů), v podle mého odhadu mojí dvoutřetinové výšce to srovnal do horizontu, prosvištěl to PODE MNOU nad zámeckým parkem a mydlil to na nabrané rychlosti na finále v Letňanech. Ačkoliv jsem se večer speciálně kvůli tomu díval na zprávy, žádná zprávička o větroni co to v Praze zapíchnul tam nebyla, tak to do těch Letňan asi dotáhnul.
A otázka je, co byl větší nerozum, já s RC modelem v MAXIMÁLNĚ 250m, nebo větroň prohánějící se nad parkem plným lidí ve 100m... Myslím že kdybych se s ním srazil, já bych ten model obrečel, ale nevím nevím jak by ten Blaník dopadlv těch dejme tomu 120-130km/h při nárazu cca 1,5 kg éra do výškovky...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od JirkaA »

pepin píše:Když přijedu do toho Motola,tak tu záchranku mužu zavolat taky,mužu i zavolat že vezu do motola vážný uraz,blbý je,že budeme stejně asi čekat,ale alespon v tý nemocnici jsem a mám pocit,že jsem za sebe udělal maximum.párkrát u nas byla pohotovost dokud byli děti malé a věř mi,že jsem když jsem si udělal řidičák vozil děti raději sám,než abych s hruzou v očích čekal jak dlouho jim to bude trvat tentokrát.Dnes je třeba situace jiná,nevím.

Je to ale od řešení co modelář muže a co ne už opravdu hodně daleko.

pleteš hrušky s baněma, pohotovost nemá se záchrankou cokoli společnýho. Zrovna v Praze se Schwarz tahá za kšandy s průměrným dojezdovým časem pod 7 minut od výzvy. Za tu dobu nejseš ani v autě..

Už jsme hodně OT, ale sorry, potenciálně život ohrožující nevědomost mě nutí reagovat.
OK2WY
Bull
Kontaktovat uživatele:

re

#48 Příspěvek od Bull »

rád bych vyvrátil mýtus který tu napsal JirkaA že hasič může jet nalitej k ohni ale zpátky musí jít pěšky není to dávno pravdou ani hasiči nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky mluvím ze zkušenosti velitele JPO.III.
zdzd

#49 Příspěvek od zdzd »

Nezapomeň na dobrovolné. Ti hasí hlavně žízeň, a kdyby všichni měli mít nulu, nikdy by nikam nevyjeli. ;o)
coro

#50 Příspěvek od coro »

arda1 píše:Zrovna před chvílí mi nad barákem několikrát přelítaly dvě Alky - zatraceně nízko. Čas od doby kdy byly slyšet a vynořili se asi 5 sec. Takže pokud bych lítal tak na nějaký úhybný manévr zatraceně krátká doba.

A si rád že si tam nebol s UL alebo na padáku?
JMalik

#51 Příspěvek od JMalik »

coro píše:
arda1 píše:Zrovna před chvílí mi nad barákem několikrát přelítaly dvě Alky - zatraceně nízko. Čas od doby kdy byly slyšet a vynořili se asi 5 sec. Takže pokud bych lítal tak na nějaký úhybný manévr zatraceně krátká doba.

A si rád že si tam nebol s UL alebo na padáku?

Coro,
Ty tomu skutečně nerozumíš, nebo jenom nechceš rozumět ?
Ty Alky letěly v aktivovaném prostoru LK....... Jestliže chceš v době jeho aktivace letět s UL, na padáku... tímto prostorem , musíš si vyžádat rádiem u dispečera (většinou ochotná a příjemná dispečerka ) možnost průletu. Je to často po domluvě možné i v době aktivace tohoto prostoru. Nemůžeš v žádném případě do tohoto prostoru vstoupit a letět to na náhodu, že tam nic nepotkáš !!!
(některé z těch prostorů jsou z uvedené letové hladiny až /GND. Tedy až na zem. To jen pro upřesnění, protože tady byla zmínka, že do 100m jsi v bezpečí. Není to pravda)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od kocour »

JMalik:Byl bych Ti vděčný za jakousi kuchařku s návodem pro neznalé, kde jsou jaké prostory s omezením létání, zakázané prostory, omezení výšek, vysvětlení zkratek, odkazy na příslušné webové stránky atd. I když mi bude někdo vysvětlovat, že 5-6 kg větroň 4m není letadlo, chápu, že s tím můžu udělat pořádnou paseku. Myslím to bez jakékoliv ironie. Už jako kluk jsem toužil se stát leteckým konstruktérem a pilotem. Ještě na základce ( 50. léta ) jsem pochopil, že pro jakoukouliv kariéru v letectví nemám kádrové předpoklady a později, když jsem šel na vysokou, bylo možné studovat letectví jen na vojenské akademii. Tak jsem se na to vykašlal, ale kdybych ve svém důchodovém věku třeba vyhrál v loterii, tak si papíry na ULL udělám.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
coro

#53 Příspěvek od coro »

Ok, pardon, nenapadlo ma to. Bral som to ako let záchranárov alebo policajtov..

Potom ale chýba nejaký jasný popis, povedzme pre modelárov ale aj prípadné krúžky a detské tábory, že ako majú zistiť že sa v aktivovanom priestore nachádzajú.

Ako to riešia padáčkari na svahu? Existuje nejaká služba na internete, kde si kliknú polohu a zistia či na svah ísť môžu alebo nie?
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

JMalík napsal:

(některé z těch prostorů jsou z uvedené letové hladiny až /GND. Tedy až na zem. To jen pro upřesnění, protože tady byla zmínka, že do 100m jsi v bezpečí. Není to pravda)

Už to vidim pěkně v barvách,jak nějaká máma studuje z přiloženého návodu k letadélku letové hladiny celé střední evropy a modelářského inspektora jak hledá nějaké rozumné řešení v případě výškového omezení modelu pokud se bude jednat třeba o létání na příkrém svahu,nejlépe v Alpách-pul otočky metr nad zemí a druhá kilometr.Ono to zase tak moc hustý v tom vzduchu nebude,okolí letišt,vojenský prostor,vyhlídkové lokality a ostatní trasy co jsem tak pochopil z mnoha debat jsou po hlavních silnicích a řekách,ono asi zase tolik odborníku na let podle navigace nebude.Možná žiji pouze v nevědomosti,ale je vubec a kolik případu,že se letadlo srazilo ve výšce třeba nad 500m s modelem letadla?Tím není myšleno zda model v této výšce pilot letadla viděl,ale zda do něho narazil.
pepin

#55 Příspěvek od pepin »

Coro napsal:
Ako to riešia padáčkari na svahu? Existuje nejaká služba na internete, kde si kliknú polohu a zistia či na svah ísť môžu alebo nie?

Ti zdatní takové informace najdou,ale všeobecně si je spíš zdělují,ti služebně starší,těm mladším,navíc se poměrně dlouho drží pod dohledem instruktoru a využívají ruzných organizovaných zájezdu.On ten paragliding není zase až taková romantika a svoboda létat kdekoli,jak se na první pohled zdá,abych ti to vysvětlil-kolik modelu jsi už rozbil?To na padáku moc nejde jít cestou pokus omyl.
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

Ještě k těm padákum a společnám létání s modely,není to taková tragedie,bohužel je potřeba mít oči opravdu všude a být schopen ohodnotit letové podmínky,není jejich zájmem šudlat se u hrany kopce,tam si vadí spíš samy sobě a taková situace většinou nastane,pokud přijde klesák,často je tak výrazný,že se nedá svahovat ani s modelem přestože fouká vítr,pak je dobré moc neváhat a sednout co nejdříve,nebo pokud má model motor,odletět daleko od svahu-tam už asi bude stejně stoupák,nebo to udržíš motorem.právě ty klesáky a bezmotorové modýlky jsou většinou ty,co jim při snaze se udržet vletí do šnur,takže pokud alespon mě nastane situace kdy je na kopci veselo a přestane to nosit,hupky šupky dolu,padni kam padneš.Tisíckrát nacvičené přistání je k prdu,páč to padá jako šutr a vše je uplně jinak,většinou je to přistání naprosto bez problému právě proto,že to vubec nenese a model se strašně rychle propadá hodně naplacato a pomalu,takže je uplně jedno,zda přistáváš do svahu,či z kopce zda na trávu nebo keř,hlavně první rozhodnutí je to správné,žádný rozpočet nefunguje,ted jsem se do takového klesáku dostal v sobotu 4m Asw a nedostal mě z toho ani motor,pravda hodně slabý,ale za normálních okolností na něj normálně stoupám,byl to muj první letošní výlet pro model do pole obilí asi 500m od puvodně plánovaného místa přistání :lol:
JMalik

#57 Příspěvek od JMalik »

kocoure,
Myslím, že Nakadah sem (nebo v tom předešlém vlákně) dával odkaz na leteckou mapu ČR a rozdělení prostorů. Jde hlavně o CTR letišť (Praha, Vary, Ostrava...). Tam prostě s modely vůbec nelétat, případně pro KONKRÉTNÍ prostor se pokusit domluvit s řízením letového provozu dané oblasti. Potom jsou tam ty vojenské prostory LK.... To je složitější, protože jako modeláři budeme těžko sledovat bulletiny o cvičeních v nich a ativaci v normálním provozu. Hlavně v těch koridorech nízkého navádění (to jsou ty se spodní letovou hladinou 1000 AGL, případně GND (až na zem) je to mimořádně nebezpečné.
Pak jsou tam zakázené prostory kolem elektráren, výroby výbušnin.... (červená kolečka, případně trojúhelníček ve Vlašimi). To samé - nelétat tam.
Zbývají TMA letišť a volné prostory. Všude tam můžeš potkat prakticky cokoliv, tak jak se tady o tom psalo.
Snahou připravovaných pravidel je kromě mnoha idiotsky navržených omezení také registrace modelářských ploch. Potom by byly zanesené v leteckých mapách a jejich prostory vyznačeny stejným způsobem. Nakolik je tohle reálné nedokáži posoudit, nemám ani dostatek informací o stavu navrhovaného řešení. Myslím ale, že by to znamenalo omezení proti současnému stavu z důvodu počtu ploch.
Myslím si, že je určitě možné s modely létat do 1500m a více. Předpoklad je komunikace s AFIS službou na letišti, létat to tam, ne na louce 10km daleko od letiště a ne na letištích které mají zásadní výšková omezení.
Vrtulníky záchranky, policie...., to je další kapitola a tyhle složky se určitě pokusí tlačit modeláře pod 100m. Stačí projít ten neschválený doplněk X a je možné si udělat přibližnou představu co bude možné vypustit, o čem bude diskuse a co bude prostě určené.
Za sebe znovu opakuji. Pokud poletím pilotovaným strojem, rád se vyhnu modelářskému letišti s provozem, nebudu se motat nikde v termice mezi modely, nevadí mi model ve 2500m....., když to tam budu čekat.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od kocour »

JMalik: Díky, ale tu mapu jsem viděl. Neznám jednotlivé zkratky. Ten řízený prostor nad Prahou sahá zatraceně daleko a jsou v něm i prostory, kde modeláři létají ( Točná, Letňany, Sobínka, Klecany - lítá se tam ještě? ) Letiště v Lipencích je asi kousek za touhle hranicí, nevím ale, jak vysoko tam smí lítat letadla. Je to míň než 5800 m od letiště Točná. I když Aeroklub odtamtud majitel vyhnal, letiště tam zůstává. Chodíme lítat do oblasti Českého krasu - tedy poblíž Koněpruských jeskyní. To je myslím od těch omezených prostorů daleko. Prostě i když jsem ty mapy viděl, nejsem z toho moc chytrý, v podstatě by mi stačilo ověřit několik konkrétních míst. 2 mí spoluklubáci si udělali papíry na větroně, tak snad mi to objasní oni. Ten Doplněk X i původní BO jsem si přečetl na několikrát a opravdu to není veselé čtení. Kdyby bylo jasné, kde se smí lítat do 300 m ( běžné létání s menšími modely ) a kde řekněme do 600 - 800 m, tak by to nejspíš všem kromě výškových rekordů stačilo.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
GP

#59 Příspěvek od GP »

Ja nevim, ale jak se tu zacnou vysvetlovat ty letove prostory, tak si uplne pripadam jak v te pisnicce od Mladka... z PLR do MLR jel jsem pres CSSR... takze se nakonec to vysvetleni, alespon u me, nejak myji na ucinnosti :)

PS: ackoliv JMalik to ted docela pribliz, takze za to diky.
MaxKin

#60 Příspěvek od MaxKin »

Nechci tvrdit že Mám pravdu ,pokud se nepletu tak výškové limity jsou různé dle leteckého provozu (hlavně ŘLP ) .
Např letiště Sobimka má snad povoleno jen do 100m .(zeptejte se na Sobince)

Omlouvám se za případné nepřesnosti
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“