Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Ahoj všem.
Byly tu zmíněny motory HET-TYPHON jako vhodné. Jaké máte konkrétní zkušenosti ? Já měl ve svých "jetech" postupně dva tyto motory konkrétně typ EDF 3W v dmychadle 65 mm. Motor se "zadřel" v letu asi po pěti startech (rozsypaná ložiska a roztrhaná bandáž a utržené magnety z rotoru - prodejce mi odmítl reklamaci s odůvodněním na nevyvážený rotor dmychadla). Motor jsem teda kopil nový (stejný) a použil nové čtyřlisté dmychadlo 69 mm (HET) a absolvoval nějakých cca 15 startů. Přes zimu jsem pak nachystal nové éro a zjistil že nový motor má po cca hodině provozu vůli na ose, která tam původně samozřejmě nebyla. Sice se točí, ale rotor v přechodech otáček silně vibruje. Netuším v čem může být problém...
...... lítal jsem tříčlánek 2200mAh, a reglem 40A v letadle z EPP potaženého papírem - vlasní výroba dle vzoru F-16 rozp. 800 mm, hm. cca 750 g
Moc děkuju za rady a zkušenosti.
Leeo
v luftě ...F-16 Fighting Falcon, L-39 Albatros
na zemi ....XRAY T2R PRO
Tak jsem si taky pořídil dmychadlo z HC. Zkoušel jste někdo změřit tah a odběr této konfigurace? Nemám tu zatím měřák, který by byl schopný změřit víc jak 3A.
Dmychadlo je toto:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11163 a k němu tento motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10929 A tady je aspoň zvuková ukázka:
http://vimeo.com/24041140 trochu mě překvapilo, že připojený regulátor 30A byl po minutové zkoušce docela zahřátý a to má mít motor max. odběr 16,5A. Navíc motor byl úplně studený. Regulátor je PowerHD. Napájeno je to s 3S lipol 2200mAh.
64mm dmychadlo se 3500Kv motorem nebude mit ze 3S Lipol odber 16,5A ani omylem. Doporucuju si zakoupit neco cim muzes merit proud - klestovy ampermetr, wattmetr, etc. Je to pro elektroletce nepostradatelna pomucka. Mnohem vic dulezitejsi nez otackomer pro letce se spalovacimi motory. Merenim se vyhnes spalenym motorum a regulatorum. Nak
Jasný... wattmetr plánuju koupit. Jen mě tak zajímalo, jestli jste to někdo třeba v této konfiguraci měřil.
Ten odběr 16,5 je max. udávaný u toho motoru (zřejmě že to zvládne). Tím že se to nepřiblíží ani omylem myslíš že proud bude menší nebo větší? Je to moje první dmychadlo, takže ještě nemám takový odhad
mno popravde muj odhad je 30A ...
podle lipo a naprosto od boku ..
20 urcite ne ...
ja mel odber 40A na 64 EDF na 3s motor se stejnym dmychadlem jako mas ty ale motor uz si nepamatuju ale podle mne nemel o moc vic otacek ...
urcine ne jako vic nez 4200 podle mne snad stejne jako tvu
Nakadah píše:64mm dmychadlo se 3500Kv motorem nebude mit ze 3S Lipol odber 16,5A ani omylem. Doporucuju si zakoupit neco cim muzes merit proud - klestovy ampermetr, wattmetr, etc. Je to pro elektroletce nepostradatelna pomucka. Mnohem vic dulezitejsi nez otackomer pro letce se spalovacimi motory. Merenim se vyhnes spalenym motorum a regulatorum. Nak
Tak jsem si tedy koupil DC wattmetr od Pelikana a zkusil to změřit. Pokud se tomu dá věřit, tak odběr na plné otáčky byl něco málo přes 15A
Tak nevim... zřejmě tyhle levný dmychadla z HC odebírají míň.
Nakadah píše:64mm dmychadlo se 3500Kv motorem nebude mit ze 3S Lipol odber 16,5A ani omylem. Doporucuju si zakoupit neco cim muzes merit proud - klestovy ampermetr, wattmetr, etc. Je to pro elektroletce nepostradatelna pomucka. Mnohem vic dulezitejsi nez otackomer pro letce se spalovacimi motory. Merenim se vyhnes spalenym motorum a regulatorum. Nak
Tak jsem si tedy koupil DC wattmetr od Pelikana a zkusil to změřit. Pokud se tomu dá věřit, tak odběr na plné otáčky byl něco málo přes 15A
Tak nevim... zřejmě tyhle levný dmychadla z HC odebírají míň.
tak ono těch 15A je sice krásných, ale bohužel ten výkon EDF na tuto konfigarci bude hodně špatný. EDF 64-65mm na 3čl bude mít tah tak někde kolem 400g a malou výtokovou rychlost. Pokud mi bude stačit tah kolem těch 400g tak raději zvolím namotorované EDF o pr.55mm kde budu mít mnohem větší výtokovou rychlost při stejném tahu. Co týká EDF o velikosti 65mm tak tady si myslím že by ten tah měl začínat tak od 700g. Při odběru 45A na 3čl. je tah kolem 800g. Já jsem provozoval 65mm na 6čl. odběr 45A tah 1300g
Jasný... tak 400g mi prozatím stačit bude a výtoková rychlost taky nemusí být super velká. Je to do exprimentální depronové stíhačky.
Ono co by člověk víc chtěl od dmychadla za necelé $4 společně s $12 motorem Původně jsem jen žádal o informace, pokud to někdo měřil (ještě jsem neměl wattmetr).