jakou rc soupravu

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Matouš

#46 Příspěvek od Matouš »

JMalik píše:
Matouš píše:
JMalik píše:
Matouš píše:..... zatím můj "nejsložitější" model je FunCub a podařilo se mi po malém bádání nastavit samostatně 5 serv v křídle (křidýlka, klapky - 3 polohovixovné s výškovkou, vlečný háček). Takže používám 8 kanálů.

Buď máš nějakého FunCuba speciál, nebo já neumím počítat :wink:
Napiš sem prosím rozmístění serv a co který z těch osmi kanálů ovládá.

Je to jednoduchý:
1.k - křidélko 1
2.k - výškovka
3.k - motor
4.k - směrovka
5.k - vlečný háček
6.k - křidélko 2
7.k - klapka 1
8.k - klapka 2

Původně jsem chtěl na klapky použít V kabel, ale nechtělo se mi řešit opačné uložení serva. Tak sem vzal Turnigy, zkoušel a nastavil, jak prosté.

Ano, JMalik mě dostal :roll: . Pravda, vlečnej háček bych neměl počítat do křídla, ale on je včetně serva u FunCuba skutečně umístěnej v křídle. I když plní úplně jinou funkci než řízení letadla. Omlouvám se všem "mazákům" za dezinformace....(jako kdyby to mělo vliv jestli u Turnigy používám 8 kanálů či ne).
Jak vidím tato diskuze zase směřuje někam do ....
Naposledy upravil(a) Matouš dne ned 30.01.2011 17:50, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#47 Příspěvek od JMalik »

Ne, vůbec jsem to tak nemyslel.
Spíš mě zajímalo, jestli nemáš na tom pátém kanále křídla nějakou aerodynamickou brzdu, kterou jsi namixoval se čtyřservovým křídlem a teď nás jenom vyškolíš, jak to bylo jednoduché. :wink:
(Případně by jsi nějak použil devátý kanál)
Matouš

#48 Příspěvek od Matouš »

OK, dobrá. Tak to uzavřu. Jen sem hned od začátku chtěl napsat že se dá Turnigy použít i na něco víc než EasyStar. A na polystireňáky které zatím létám bohatě stačí a není třeba dražší. A určitě do budoucna plánuju jak lepší éra, tal i lepší vysílačku (to už jsem věděl před koupí Turnigy). Asi Auroru 9 nebo Futabu T8FG. Původně sem myslel že už najaře. Ale vidím, že mi Turnigy zatím stačí, a až půjdu do kategorie výš urrčitě si ji nechám pro syna nebo prostě do levnějších modelů a tak. Takže investice do Turnigy rozhodně nebude ztracena.
rokony

#49 Příspěvek od rokony »

:P když jsem jezdíval jako 15ti-16ti letý v letech kolem 1985 na modelářské tábory, tak se všude běžně používaly jednokanály Mars za 1000 kčs - tehdy asi třetina výplaty. Chodíval jsem ji hladově očumovat do modelářství... (marně)
Existoval i takový žlutý dvoukanál, ale ten měl, co pamatuju, jediný člověk.
Muselo to tehdy stát balík...
Z mnohých rad začátečníkům se tady dá skoro usuzovat, že s méně než 4mi kanály se vůbec nesmí do vzduchu :wink:
JMalik

#50 Příspěvek od JMalik »

rokony píše::P když jsem jezdíval jako 15ti-16ti letý v letech kolem 1985 na modelářské tábory, tak se všude běžně používaly jednokanály Mars za 1000 kčs - tehdy asi třetina výplaty. Chodíval jsem ji hladově očumovat do modelářství... (marně)
Z mnohých rad začátečníkům se tady dá skoro usuzovat, že s méně než 4mi kanály se vůbec nesmí do vzduchu :wink:

Ano, méně než 4 kanály je skutečně nesmysl.
(Ten Mars jsem tenkrát měl. TX stál 700,- a přijímač mini 400,-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od JirkaA »

rokony píše::P když jsem jezdíval jako 15ti-16ti letý v letech kolem 1985 na modelářské tábory, tak se všude běžně používaly jednokanály Mars za 1000 kčs - tehdy asi třetina výplaty. Chodíval jsem ji hladově očumovat do modelářství... (marně)

No ona je doba už malinko jinde.. čerstvému držiteli řidičáku asi taky nebudeme doporučovat auto na dřevoplyn.
Ty rady většinou pramení z vlastní zkušenosti, obvykle draze zaplacené (setovka, nějaký šestikanál, potom přechod do 2,4GHz na nějaký sedmikanál, zjištění, že čtyřservový křídlo s tím bez kompromisů nenapípeš, výměna za něco z vyšší třídy, suma sumárum ztráta pěkných pár tisíc..). Rádio se nekupuje k jedinýmu modelu, vydrží roky a roky. I kdyby nakrásně zjistil, že RC není jeho kafe a chtěl se toho zbavit, soupravu vyšší třídy prodá snadněji a s menší ztrátou než nějakou shitovku.
OK2WY
zdzd

#52 Příspěvek od zdzd »

JMalik píše:Ano, méně než 4 kanály je skutečně nesmysl.
(Ten Mars jsem tenkrát měl. TX stál 700,- a přijímač mini 400,-)

Taktéž jsem s tím létal. Ceny máš správně. Byly dva typy 27MHz a 40MHz. Tak mohli letět dva najednou.

Tvrdit dneska, že to s tím šlo a bez problémů je jako tvrdit tehdy, že s elektronkami a rezonančními relé to šlo taky. Doby se mění a nároky na spolehlivost a přesnost kmitočtů taktéž. Kdo si dneska pamatuje, že proporcionální Modela DIGI měla možnost jen tří kanálů v pásmu?

Tehdy nebyly jety ani heliny, za velký model se považovalo éro s 6,5 motorem. Mars se používal ve větroních a motorácích do 2,5 obsahu. Přitom ty éra byly stavěné úplně jinak a v podstatě šlo u volňásky s možností korekce letu.

Tak jak by dneska na start nepustili F1 nebo skokana s lyžemi z roku 1975, tak dneska nesmí do éteru ani rádia z té doby. Žádné z nich už nemá platné prohlášení o shodě a je k tomu řada velmi dobrých důvodů.
dokken

#53 Příspěvek od dokken »

Jestli někdo sledujete rcmodelreviews.com a kanál na Youtubu, tak jste museli zjistit, že Ron odložil svou JR a lítá už pouze s Turnigy 9x s modelama všeho druhu. A nepadá :-)

V podstatě jsem přesvědčen o opaku než JirkaA, předražených naleštěných značkových prdů se srovnatelnými funkcemi bude stále těžší se zbavit.
No a až přijde na trh Turnigy 14X SE MkII Special Edition s barevným dotykáčem za 150 babek tak to bude teprve mazec :D
rokony

#54 Příspěvek od rokony »

Uvědomuju si, že jsme už dnes technologicky úplně jinde, pro mě byl i ten Mars tehdy nedosažitelným snem.
Prostě mi přijde úsměvný ten rozdíl, po čem se toužilo a létalo tehdy oproti dnešním minimálním požadavkům.
Zdzd: pamatuju machry, co dovedli i s tím jednokanálem pěkně řádit po obloze jen s ovládáním směrovky. Klesání po vývrtce, dokonce let na zádech...
zdzd

#55 Příspěvek od zdzd »

rokony píše:Uvědomuju si, že jsme už dnes technologicky úplně jinde, pro mě byl i ten Mars tehdy nedosažitelným snem.
Prostě mi přijde úsměvný ten rozdíl, po čem se toužilo a létalo tehdy oproti dnešním minimálním požadavkům.
Zdzd: pamatuju machry, co dovedli i s tím jednokanálem pěkně řádit po obloze jen s ovládáním směrovky. Klesání po vývrtce, dokonce let na zádech...

S Farovým Apollo se dal s jednokanálem zaletět výkrut. Tedy něco, co se při dávce dobré vůle za něj dalo považovat. Klesání ve šturce byl ten nejjednodušší obrat - pustit, případně držet tlačítko. Podle toho, jak to kdo měl nastaveno.
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

dokken píše:Jestli někdo sledujete rcmodelreviews.com a kanál na Youtubu, tak jste museli zjistit, že Ron odložil svou JR a lítá už pouze s Turnigy 9x s modelama všeho druhu. A nepadá :-)

V podstatě jsem přesvědčen o opaku než JirkaA, předražených naleštěných značkových prdů se srovnatelnými funkcemi bude stále těžší se zbavit.
No a až přijde na trh Turnigy 14X SE MkII Special Edition s barevným dotykáčem za 150 babek tak to bude teprve mazec :D

To máš těžký,lámu si hlavu s tím,jestli koupit,či nekoupit tu turnigy,jedna z motivací je,že bych si za pár korun zodpověděl,jestli někdy vubec pujdu do nějaké OPEN SOURCE nějakého renomovaného výrobce,kde třeba kvalita a spolehlivost vubec nebude nijak zpochybnována,čím víc se o to zajímám a čím víc to sleduji,tím víc mě děsí,že bych měl možnost neustále stahovat nové a lepší programy,znovu a znovu přenastavovat a zalétávat už tisíckrát předtím zalétané letadla,protože rozhodnutí koupit jiný vysílač nebudu řešit každý měsíc ale pokud bude do toho vysílače každý měsíc jiný a teoreticky lepší soft ke stažení,Fakt se bojím,abych se nestal otrokem vysílače.

Na nějakém odkládání jiného vysílače není nic bombastického,pokud ho pořídím,taky s ním budu asi taky viděn,případně to mohu demonstrativně umístit na You Tube.žádná věda,klidně s ním natočím jeden jediný let.
Drondys

#57 Příspěvek od Drondys »

pepin píše:víc mě děsí,že bych měl možnost neustále stahovat nové a lepší programy,znovu a znovu přenastavovat a zalétávat už tisíckrát předtím zalétané letadla,protože rozhodnutí koupit jiný vysílač nebudu řešit každý měsíc ale pokud bude do toho vysílače každý měsíc jiný a teoreticky lepší soft ke stažení,Fakt se bojím,abych se nestal otrokem vysílače.

Změny nových verzí nejsou tak výrazné, že by od základu vše měnily, ale jedná se jen o různá drobná vylepšení. Obvykle je zachována zpětná kompatibilita. Navíc je to pouze o volbě jestli budeš chtít stále nová a nová vylepšení nebo ne. Klidně vystačíš s tou verzí firmware ER9X co ti případně flashne RiMr a můžeš u ní zůstat nadlouho. :wink:
JMalik

#58 Příspěvek od JMalik »

dokken píše:Jestli někdo sledujete rcmodelreviews.com a kanál na Youtubu, tak jste museli zjistit, že Ron odložil svou JR a lítá už pouze s Turnigy 9x s modelama všeho druhu. A nepadá :-)

To, že s tím nějaký Pepek ještě nespadnul má pro mě o tom systému informační hodnotu nula.

Když si koupíš TX za 20 litrů a zkusíš to za půl roku prodat, tak snad každému normálně uvažujícímu člověku dojde, že vykážeš násobně větší ztrátu než když koupíš Turnigy 9X a za půl roku ho hodíš do popelnice.

O tom jak všichni zahodí své naleštěné prdy a koupí si Turnigy 14X MkII Special edition si myslím své. :lol:
dokken

#59 Příspěvek od dokken »

Jako obvykle jsi vůbec nic nepochopil, pochopitelně to nikdo z vlastníků hitech RC neudělá a nepoběží si koupit noname RC, mluvil jsem o nevýhodnosti investice do drazších značkových souprav pro potenciální nové zájemce o RC techniku. Informační hodnota RCMR jak webu, fóra i kanálu na trubce v porovnání s Tvými +- dvaceti příspěvky za den je naopak pro mě zcela nesrovnatelná. Ale zanechme kočkování, mrkni se na to sám :wink:
JMalik

#60 Příspěvek od JMalik »

dokken píše:....mluvil jsem o nevýhodnosti investice do drazších značkových souprav pro potenciální nové zájemce o RC techniku. Informační hodnota RCMR jak webu, fóra i kanálu na trubce v porovnání s Tvými +- dvaceti příspěvky za den je naopak pro mě zcela nesrovnatelná....

No vidíš a já si zase myslím, že investice do dražší značkové soupravy je pro potenciálního vážného zájemce o RC techniku výhodná.
Jinak se Ti dost divím, že pokud čerpáš hodnotné informace na RCMR a trubce, že se zahazuješ čtením těch slintů tady. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“