Pozn. směrovka je nastavená kouskem folie . S původní velikosti směrového kormidla , model při letu po větru vůbec nedokázal zatočit.
veka1
...když to nebude nic platné, kuchnu hlavici trupu, kde je, bohužel, všechno pod přilepenými překližkovými bočnicemi, dole mám jen výstup na konektor baterky kvůli nabíjení. Laparoskopické operace do modelářství zatím, bohužel, nepronikly...
Pokud bude čas, přidám i foto (aspoň z mobilu), Andulka-rádiovka je docela sympatické letadlo.
D.
krabathor píše:Zdravím všechny stavitele poletuch,přelousknul jsem debatu o Saperovi 13,dělal jsem ho jako kluk ,no a po pětatřiceti letech jsem ho znovu zakoupil přez modelbazar a postavil ho znovu.Mam nějaký fotky ,jen se musim prokousat návodem jak je sem vložit.Zatím ho mám bez elektroniky .bude ovládaná vop,sop.Zatím špekuluju jak to udělat ,neb jsem stavěl původní stavbu ,ne uhlík ,epp a tak . Ale budu to asi řešit mikroservama do hlavice + přijíma a baterka a schovám to zřejmě do pet krytu který přizpůsobím hlavici.Zatim fakt nevim ,jedná impulsivně -takže až mně to napadene udělám a nafotím.Zatím letu zdar Krab.
lukaspr píše:Zdravím všechny vespolek, podařilo se mi sehnat zcela kompletní stavebnici Sapera a plánuju jeho stavbu ve dvou exemplářích s konverzí na RC. Jednoho pro sebe a druhého jako dárek pro tátu, kterému původní volný model prý kdysi ulétl při jednom z prvních zalétávacích letů…
Chci stavět co nejvěrněji původní technologii, tedy žádný uhlík apod. Moc se mi líbí řešení hlavice trupu i plovoucí výškovky modelu Eagle od Veka1, které bych rád u Sapera také použil.
K mým dotazům:
• Jakou překližku použít na hlavici? Vychází mi tloušťka střední části 12mm + opláštění 1,5mm. Původní Saper měl hlavici smrkovou 10mm. Hlavici si nechám vyfrézovat, plán postupně překresluji do křivek. Žebra si vypálím laserem.
• Spojení křídel a trupu – použít původní jazyk, nebo dráty? Případně jaké – materiál, průměr, jejich umístění + přizpůsobení konstrukce centroplánu?
• Výškovka – chci udělat plovoucí se zachováním funkce determalizátoru po vzoru Veka1. Výškovku budu muset oproti původnímu Saperovi o trochu nadsadit, plánuji pylon cca 10mm. Možné problémy?
• Napájení 2S LiPo napřímo, nebo nějaké micro NiMH. Jsem ale limitován tloušťkou hlavice 12mm, širší dělat nechci.
• serva Dymond D47 - jsou tenká, HV a mám s nimi dobrou zkušenost v Isis. Budou stačit? Mám strach hlavně o plovoucí výškovku, přeci jenom bude její plocha značná.
• jaký přijímač? Mám FASST… Uvažoval jsem R-6004FF. Nejsem si ale jistý dosahem a 2S LiPo. Robbe píše 3,3-7,4V, všichni ostatní ale 4,8-6,0V.
• Co dalšího byste dnes řešili jinak, než u originálu? Uhlíkový trup a podobné zlepšováky ale dopředu zavrhuju. Potah bude vliesem.
Nerad bych se se stavbou ukvapil, proto dopředu promýšlím jednotlivé detaily. Děkuji za případné připomínky a komentáře ke zvolenému setupu. Lukáš
lukaspr píše:O takovém řešení výškovky jsem také uvažoval a asi by bylo i technicky jednodušší. Jak ale v takovém případě řešíte determalizátor? Nebo nemá cenu řešit vůbec?
Lukáš