Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Gummi

Re: Gyro do letadla

#46 Příspěvek od Gummi »

Petr64 - Odpověď na finální otázku - gyro to pozná podle signálů
z příjmače.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od petr64 »

... přišel jsem hodně pozdě z práce :(
Hltám, salám a čtu odpověď Homer.Simpsona ... Díky, tolik času jsi mi věnoval. Už je to jasné :lol: - pořád mi v úvahách chyběl ten 3-osý akcelerometr (ten jsem nějak přehlédl :oops: ). Pak jsem zkouknul to čínské to video (v práci to nešlo). Masakr.

Teď si uvědomují, že vlastně ty všechny mixy co používám můžu zahodit ... uvolnit na něco jiného! No, jdu hledat prasátko ... to bude doma radosti :mrgreen:

Čtu dál, měl bych se raději vyspat. Ach jo. Tím FY-20A to ale nekončí - jak jsem kouknul na web, tak je to jasné: časem změna na FY-21AP, druhá-FPV kamera, AP117 OSD Telemetrie, Tx/Rx pro A/V na 5.8 Ghz ... no to se má manželka na co těšit. Pořádný nový éro, aby to všechno uneslo. Samosebou nová vysílajda, neb 6 kanálů nestačí a ... A Brejle!, aby se nemuselo koukat na notebook. A když se k tomu přidá FY-CGS, tak u toho může sedět/ležet kámoš a užívat si taky neb je škoda nevyužít toho notebooku, kterej má horší display - kamoš si klidně může vlézt pod deku, ne ? - Příště vezmeme pořádný 20" TN LCD / žere to málo, hodíme ho na autobaterku. Jo a vezmu příště stan, už mě to pod tou dekou nebaví.

Tak kam? Kam dneska poletíme, draku? Co si prohlídneme? Koupil's ty 2 nový Lipolky 5200mAh, jo ? Paráda, to bude výlet!

No čekají nás na stará kolena, móc hezké věci. Už mi dochází, proč jsou na těch YouTube videjích vesměs staří 2 chlapi s brejlema na hlavě, stanem a bez manželek - protože už u nich ty baby nebydlí, neb by byly hladem, ... a co taky s chlapama, co jsou pořád v dílně nebo na poli za barákem, že?.

Už se na to fšecho těším. Opravdu - a z baráku zmizne spousta nepotřebných a zánovních věcí, které může ještě někdo potřebovat. Celé to pěkně do sebe zapadá - doma bude uklizeno. Poprvé v životě se do toho nebudu muset nutit.

Jdu spát a nechám si zdát o ... FPV - 3 písmena a člověku to změní život.
Ahoj.

p.s.: Ale má co chtěla. Ta moje. Prej: "Najdi si nějakýho pořadnýho koníčka, už z té prace blbneš, furt tam vysedáváš, doma tě nevidím" ... a to chudina nevěděla co ji všechno čeká.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
jova
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jova »

Zakoupil jsem verzi FY 30A a včera při oživování nastalo trochu zděšení. Ty stabilizace sice deltu řídit umí, ale ta má 30 a zřejmě i 20 nedokáže zpracovat signál z vysílačky pro deltu určený, protože má v sobě modul delta mix zabudovaný!!! Takže vysílačka musí posílat povely v klasickém módu letado s výškovkou, směrovkou, křidélky. Zatím to testuji na Toru, ale chci to namontovat na deltu s dělenými elevony (4serva), namixovat brzdy, diference, expa... a jestli to vůbec půjde zatím netuším :(
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
petr64
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od petr64 »

Taky uvažuji o FY-30 (20?) na deltu. Nějak jsem podvědomě už při čtení manuálu FY-20 cítil, že to bude nějaké problematické, resp. že mi to co mám v připraveno v Tx Spektrum DX6i pro deltu bude k ničemu neb ten deltamix bude počítat "krabička" a ne vysílačka. Jestli je navíc přepočet K,V,S na elevony v FY30A "zadrátován" natvrdo, bez možnosti nastavování ... tak nevím :(.

... ale proč ne, těžko se mi však představuje, že mám reálný model s 2 (+klapky) elevony a budu nastavovat "jakokdyby" klasický model s K, V, S - a chytrá krabička to "nějak" spočítá - tím v žádném případě nechci zpochybnit um výrobce FY30.

Otázky co mě napadají:
- Bude výsledné chování modelu v zatáčce jiné pokud budu řídit pákou Směrovky nebo Křidélek ?
- Bude se při ovládání Směrovkou hýbat jen jeden elevon ? Nebo to bude klasická zatáčka s křidélky, ale s menšími výchylkami ?

Budu moc vděčen za informace. Snad to mají vykoumáno dobře - jejich stabilizace patří k těm (nej)lepším.

Dík a držím palce
P64
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
jova
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jova »

Co jsem zatím zjistil (hoďka hraní na stole, pár letů po ránu s Torem), tak směrovka se do řízení se dvěmi elevony samozřejmě nemíchá. Ta je samostatná. Mixuje se signál pro křidélko a výškovku.
To omezení pohybu elevonů při stabilizaci je značné, pokusím se to dohnat dvojitýma výchylkama. Ráno budu zase laborovat a dám vědět. Do Maxe to začnu rvát až po víkendu, mám ještě v sobotu nějaké focení a tak si to nechci celé rozházet.
EPP samokřídla
petr64
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od petr64 »

Pokročil jsi nějak ?
jova
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jova »

Test na Toru dopadl neslavně. Při letu po ránu bez větru bylo vše naprosto v pořádku, krásně klidný let. Nastavení citlivosti na FY-30 mohlo být i na maximu. Při letu na brýle jsem si skutečně užíval letu bez nutnosti to stále řídit. Odpoledne začalo docela foukat tak jsem šel znovu do vzduchu. Ranní nastavení se ukázalo jako zcela nepoužitelné, Toro se neustále rozkmitávalo a nedrželo rovinu. Pomohlo snižování citlivosti, bohužel než jsem to doladil tak jsem špatně odhadl vzdálenost a napálil to do sloupu VN a bylo hotovo. Toro přežilo, ale jak šlo dolu po stožáru tak se ulámaly páky na servech. Tím test na toru skončil.
V neděli jsem to namontoval na Maxi swifta a začal to testovat. Větší křídlo se projevilo menší snahou o rozkmitání a tak se zdá že to bude funkční. Zatím se potýkám s nastavením letové roviny při režimu vodorovný let. V návodu je sice popsán způsob jak nahrát vodorovný let, bohužel nějak mi to nefunguje a nedokážu to nastavit tak, aby po přepnutí letělo letadlo přímo vodorovně. Většinou začne zatáčet nebo klesat. Asi si budu muset udělat nějaký držák a v něm model upevnit, srovnat vodováhou, nahrát rovinu a pak to teprve hodit do vzduchu. Vyzkoušet jak to poletí a eventuelně znova v držáku doladit a ...
Zkoušel jsem jestli je to použitelné i v nouzových situacích, zapnutí vodorovného letu při pádu po křídle, pádu na čumák… Něco to zvládne, bohužel mu dost dlouho trvá než to úplně srovná takže ztráta výšky je značná :(
Tou montáží FY-30 a dalších komponentů jsem si rozhodil těžiště takže než to definitivně všechno doladím bude to ještě chvíli zřejmě trvat. Zatím jsem rád že jsem dostal do vysílačky-mx22 vše co potřebuji ovládat: FY-30, motor, dělené elevony (4serva) i s mixovaním brzd (půl elevonu nahoru, půl dolů), diferenci na ty 4 serva, ovládání fotoaparátu (3 serva - zapínání, spoušť, naklápění, zoomování) a pípák při ztrátě signálu.
Taky jsem laboroval se zapojením externího deltamixu a zdá se že i varianta FY-30 v klasickém režimu letadlo s křidélkem, výškovka a směrovka + externí deltamix by byla při trochu slušné vysílačce u samokřídla možná. viewtopic.php?f=96&t=33163&start=26
EPP samokřídla
jova
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jova »

Ještě přidám strojový překlad FY-30A ve wordu. Pro orientaci to stačí, kdo bude potřebovat, ať si to upraví.:
http://www.volny.cz/jova1/modely/letadl ... /FY30A.doc
EPP samokřídla
petr64
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od petr64 »

Vypadá to dobře, i když nastavování/vyladění bude chtít asi ještě trošku času.

Trochu mě zarazilo, že se doporučuje mít minimálně 3A BEC.

Asi nemá smysl kupovat předchozí model FY20, že?
K čemu se dají vyžít data na UART portu?
Jo, a kde jsi to kupoval (nechci testovat nevyzkoušený eshop)?

díky
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od shrubber »

Zeptám se polopaticky, ale jako nováček serveru si to můžu dovolit. Znamená to, že když si pořídím FY-30 a zapnu 3D mod, vyrobím si bezvětří, ale jinak letadlo reaguje normálně? Líbí se mi, že bych nemusel čekat na bezvětří, ale nerad bych si vypěstoval nějaké divné návyky, které by mi pak komplikovaly přechod na plnohodnotnou pilotáž bez gyra.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
jova
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od jova »

Ano v podstatě je to tak. Z FY-20/30 se stane gyro a výchylkami ovládacích ploch částečně eliminuje ty pohyby způsobené větrem.
EPP samokřídla
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od shrubber »

Díky. Žijeme ve fantastické době.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
jova
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jova »

petr64 píše:...Asi nemá smysl kupovat předchozí model FY20, že?
K čemu se dají vyžít data na UART portu?
Jo, a kde jsi to kupoval (nechci testovat nevyzkoušený eshop)?

díky

Zda použít FY-30 nebo 20 bohužel nemůžu posoudit, mám jenom tu FY-30.

Využití dat bych viděl například v OSD na umělém horizontu, ve spojení s GPS …

Bral jsem to zde: http://www.hobbyic.com/products.php?pro ... Stabilizer , protože mají napsaný počet kusů skladem a já chtěl mít jistotu že bude a nebudu muset čekat na naskladnění. Vzal jsem k tomu ještě video vysílač a nějaké drobnosti. Vše asi za 240$ jsem měl zhruba za 14dní doma bez cla a DPH :D
EPP samokřídla
petr64
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od petr64 »

Dik moc za odpovědi.

píšeš: "Vzal jsem i video vysílač". K čemu, pouhý přenos videa na zem?

Anebo používáš OSD FY117? K tomu ale TY-30 nepasuje, ne?
To chce FY21AP (resp. nový FY31AP). Nebo lze FY30 používat samostatně, ale i s OSD?

... ptám se proto, že mě cílově FPV zajímá (zatím chci pomocí FY30 řešit jen stabilizaci éra pro offline kameru).

Kdyby to OSD s FY30 fungovalo, tak je to pro mě něco takového jako "ochrana investice". Postupného budování FPV.

díky P64
jova
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jova »

OSD s GPS mám už přes rok od flytronu: http://blog.flytron.com/simpleosd-web-manual.html
Už jsem ho měl namontované ale měl jsem nějaké problémy s měřením proudu tak jsem zatím létal a fotil bez něj. V rámci „dokončení“ fotoletadla 2 ( http://www.volny.cz/jova1/modely/letadl ... foto_2.htm )konečně došlo i na něj. Video vysílač jsem vzal kvůli menšímu přijímači a výkonnějšímu vysílači.
EPP samokřídla
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“