Hoj,
co nového HotWingáři, lécáte?
Mě odešlo zjara v motoru EmaX CF..22 ložisko, od té doby křídlo viselo smutně v dílně ladem. Předevčírem jsem nostalgicky zavzpomínal na moje začátky s ním, tak jsem ho sundal a prohlédl: natržené oba elevony, celé ublemcané od purexu a odlepená skelná páska na náběžce (UV ji po roce sežralo). Červíček zahlodal. "To ne, moje první poletovadlo si takový osud nezaslouží".
Strhal jsem pásku, přebrousil zbytky lepidla na náběžce, opravil elevony metodou "panty - pásky tavného lepidla". Super doporučuji. Dál jsem se rozhodoval zda motor rozebírat a vyměňovat ložisko nebo HotWinga rovnou "upgradeovat" na silnější pohonnou jednotku. Samozřejmě zvítězila druhá varianta

Koukal jsem po netu, nakonec z toho špekulování vypadl Foxy C3007/28. 1100kv - to je ono, raději dám větší vrtuli ať to má taky pořádný tah a trochu hlubší zvuk a neječí to jak podsvinče. V papírech má 230W (no, uvidíme) na 3S aku, váha 76gr. Je tedy o 25gr těžší než Emax, tak jsem přikupil dvě větší lipolky RAY G3 1600mAh (používal jsem v křídle jen 1000 nebo 1300 mAh).
Vyrobil jsem nové lože (Foxy-k je větší), rovnou jsem upravil podle zalítaného křídla i svislé vyosení motoru. 5 min epoxy a motorová zkouška. nasadil jsem původní vrtuli 8x4 ... 700 gr statický tak, při odběru 14A. Nu, motor by měl umět umět víc než 130W a tak jsem nasadil krásnou novou Aeronautku 10x5 (před tím šup na vyvažovačku - samože nebyla vyvážená, kousek Scotch pásky to spravilo). A šup na váhu a zapojit přes Wattmetr - fíha ... 23A, 1150 g statický tah. No to by mohlo být něco! Křídlo váží půl kila a nějakých 220W na hřídeli (11x23x0,85) to bude mazec, tak jsem ji protočil - v dílně se zvedl stoletý prach, motor i regl studené. Zvuk taky parádní, takový seriózní, hutný - no Aeronautka tam zůstane

Na křídlo jsem naskládal Aku, 35A regl a zkoumal jak je na tom težiště - ještě že jsem koupil větší aku

I tak musela jít lipolka o 1 cm dopředu a regl zezadu přesunout dopředu hned za aku. Teď lepím "futrál" na aku - skříňku z překližky s otevíracím víkem a zámečkem. Přeci jen ten klasický suchý zip není to pravé ořechové (jednou mi z Hotwinga lipolka vyletěla při letu na zádech), navíc pořád někde čouhaly kabely. Chci ideální hladké křídlo, bez výstupků a změti kabelů.
Zítra to půjdu (re)zalítnout. No a pak se asi zkusím pustit do těch rozštěpených druhých elevonů - odporové směrovky, co jsem probíral s Corem skoro před rokem v tomto vlákně. Láká mě to vyzkoušet - zvětším rozpětí cca o 25-30 cm na každé straně. Ještě musím vymyslet to, aby se ty "nádstavce křídel" daly oddělávat. No, bude to konstruktérský oříšek. Ale to mě na té modelařině právě baví.
Proč tak sáhodlouze píšu? ... Nezapomínejme na své staré, hodné modely, s kterými jsme se učili létat. Dnes s novými zkušenostmi se dá i začátečnický model revitalizovat a vylepšit - zaslouží si to