Dremel vs. Proxxon

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
rodzr

Re: Dremel vs. Proxxon

#46 Příspěvek od rodzr »

...Proxxon ( bez regulece otáček ) mám od roku 1990 a je to nejpoužívanější nástroj v dílně. Několikrát vyměněný vypínač, zkrácený přelomený kablík - to je vše co odešlo. Občas vyčištění od prachu a promazání, jinak vůbec nechápu, že původní motor stále funguje ( je to nějaká cca 300-400ka). Považuji si ji především proto, že se s jejím štíhlým tělem dostanu téměř všude. Výkon samozřejmě - v porovnání s jinými - relativně malý, ale spolehlivě s ní řežu třímilimetrovou " lehkou" překližku diamantovým kotoučem či stopkovou 1,8 mm frézkou. Musí se lehce, ale jde to...A po delší práci nebolí ruka...
Dremel 4000 mám asi rok. O poznání větší výkon, ale dle mého subjektivního soudu rozdíl ve Watech rozhodně nekopíruje výkon na "kotoučku, vrtáku atd ". Víc mi vadí celkově moc velký objem ( tloušťka) a tudíž horší přístup do méně přístupných částí modelu. A po delší práci bolí ruka. Bezva je regulace otáček, zatím vše šlape na jedničku. Vydrží-li mi sloužit jako Proxxon, ukáže čas...
A není to o Dremel vs. Proxxon, ale o vhodnosti každého pro určitou oblast.
Obecně si myslím, že spíš ( pro běžného modeláře ) je důležitý kvalitní řezný, vrtací, brousicí nástroj než maximální výkon motoru... Živilo-li by mě to, je to o jiné technice...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od AR1 »

BUBI píše:Proxxonky dávajú udávaný výkon pri napájaní 18V a primeranom prúde. S tými zdrojmi čo dodávajú je to logicky menej. Ja som si práve preto vyrobil vlastný zdroj, aby som mohol využiť ich potenciál. Mám tam trafo cca 200W, U 18V.

To je dobrá idea, možná potom změním názor, ale s tím jejich zdrojem je to pro mě pro srandu králíkům. Sám nevím, proč mě tohle nikdy nenapadlo.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Lark

#48 Příspěvek od Lark »

To taky nějak nechápu, proč k 18V nářadí nabízejí 12V zdroj. Bral bych 12V jako alternativu při napájení z auta, ale proč v dílně nevyužít plný výkon? S Dremelem bych to taky nesrovnával. Ten Proxxon je zkrátka na jemnější práce a kolikrát by se mi taky hodil. Ten výkon Dremelu se uplatní při něčem jiném. Třeba když jsem si udělal protahovačku na broušení špejlí na půlkruh a protahoval jsem skoro čtyři balíky špejlí. To se Dremel 4000 pěkně zapotil. Na jemné práce používám ohebnou hřídel.
Drondys

#49 Příspěvek od Drondys »

thsoft píše:Proxxon MICROMOT 50/E má kleštinu (hlavičku) na vrtáky, nebo je nutno nějakou dokoupit ? Jaký průměr v mm vrtáku to v tom stojánku zvládne kdybych s tím chtěl svrtávat třeba bukovou vrtuli, nebo občas díru do kovu ?

Má kleštinu vhodnou pro nástroje do průměru 3,2mm. Takže vrták se tam sice vejde do průměru 3,2mm ovšem vrtání pak už bude záležet na materiálu a do tvrdého dřeva se bude vrtat hůř. Popravdě s tím výkonem do 40W je to spíš na vrtání plošňáků s menšíma vrtákama.
Drondys

#50 Příspěvek od Drondys »

Drondys píše:... 40Wattová Proxxonka ... MICROMOT 50/E bez zdroje
jyrry píše:Jako.... kde vidíš těch 40W? Já tam čtu "K napájení je třeba zdroj s minimálním výkonem 1,0 A" což je za a) kravina a za b) 12V x 1A neni a nikdy nebude 40W.

Přepni se na té stránce na záložku "Technický popis" a tam je uvedeno mimo jiné Příkon [W]: 40. Návod k MICROMOT 50/E je ke stažení viz tento odkaz a v něm je to také uvedeno.

Návod píše:Technical data
Voltage: 12 to 18 V
Power draw: approx. 40 W

Navíc ten 1A je v návodu uveden jako minimum a doporučují se výkonnější zdroje s proudem 2A nebo 5A.

Návod píše:Use only power units with a minimum power of 1 A. We strongly recommend to use the PROXXON adaptors type NG 2 (S/E) or the NG 5/E...

NG2/E/S:
Výstupní napětí: 12V
Výstupní proud: 2A

NG5/E:
Výstupní napětí: 12V
Výstupní proud: 5A

Zajímavá je i zmínka o vhodném napájecím zdroji ve vztahu k regulaci otáček viz citace.

Pozor: Regulace otáček 12 V přístrojů funguje pouze s nestabilizovanými zdroji napájení (např. MICROMOT - zdroje). Připojení na stabilizované zdroje je možné, ale v tomto případě budou přístroje pracovat na maximální otáčky.
Lark

#51 Příspěvek od Lark »

Ta regulace otáček se tu už taky kdysi probírala. Je tam asi tyristor, který potřebuje pulzující nevyhlazené napájení.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od thsoft »

Tak když se vrátím k mému záměru vrtat s tím plošné spoje tak radši koupím takovouto mini vrtačku
se stojánkem http://www.tipa.eu/cz/stojanek-ds-12-led-vrtacka-ad-12/d-128086/, protože ta na
ty dírky stačí a pak nějaký výkonější proxxon na 230V bez stojánku na to občasné broušení laminátu
(díry do krytů, broušení v trupu a pod), protože za tu cenu mi je stojan k ničemu když nejde využít na
vrtání nad 3mm. A pak bych měl koupit stojan na vrtačku klasickou a tím by bylo možné vrtat do těch cca 13mm.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od arda1 »

Obávám se že s 6W příkonu toho moc nevyvrtáš nehledě k celoplastovýmu provedení - docela mě pobavilo v popisu "Ideální pro domácí a průmyslové použití" :lol: :lol: :lol: -Radek
ICQ 638556901
Lark

#54 Příspěvek od Lark »

Ten plastový stojánek je asi na dvě věci .... a místo toho stojanu na klasickou vrtačku, bych spíš pořídil stolní stojanovou vrtačku. Koupil jsem ZIPPER asi před třema rokama za 1700,- v akci LÍDLu, a když si při montáži pořádně podložkama zúhluješ sloup, je to o něčem jiném, než ty jednoduché stojany na klasické vrtačky. Je pravda, že to tak není kdo ví jaký zázrak, ale pro naše potřeby určitě lepší, nenějaký stojan na klasickou vrtačku. Má pětistupňové řemenice, takže na větší vrtáky má lepší krouťák při malých otáčkách, než vrtačka s regulátorem a hřebenový posuv pinoly, takže se dá vrtat s citem. Je to ale jen můj názor.
Drondys

#55 Příspěvek od Drondys »

Přesně tak. Menší stojanovka sice nevyjde až tak levně jako ta hračkoidní minivrtačka, ale vyjde levněji než stojan s vrtací bruskou od Proxxonu a rozhodně bude výkonnější a běžně jsou u těch malých stojanovek skličidla pro nástroje obvykle do průměru 10 nebo 13 mm takže s ní bude mít možnost vrtat i většími vrtáky než 3mm.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od jyrry »

thsoft píše:Tak když se vrátím k mému záměru vrtat s tím plošné spoje ....
tak s tímhle jsem jich vyvrtal docela dost, přece jen málokdy se na plošňáku vrtá třeba 3mm... :-)
Nevím co je v té vrtačce z tvého původního odkazu ale pokud stejný/obdobný motor jako v té viz. nahoře tak na plošňáky to bude stačit. Co stačit ale nebude je uvedený zdroj 12V/0,5A, to spíš tak 6-9V/5A...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:... tam je uvedeno mimo jiné Příkon [W]: 40. ...
Máš ty odkazy a barvičky pěkný ale pořád platí
jyrry čtv 21. kvě, 2015 23:35 píše:... P = Mk krát omega kde Mk je krouticí moment a omega je úhlová rychlost...
aneb kde nic není ani Proxxon nevezme :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Lark

#58 Příspěvek od Lark »

jyrry píše:...tak s tímhle jsem jich vyvrtal docela dost, přece jen málokdy se na plošňáku vrtá třeba 3mm... :-)
...

Někde jí ještě mám (kdysi koupená v GM, nebo Conrad), ale je to hrůza. Nevím jak ta z tvého odkazu, ale ta moje má motorek uložený v gumě, takže už jenom díky vibracím, je problém se strefit do důlku, a při broušení zase uhýbá. Klidně jí někomu věnuji, protože se už roky válí ve skříni, dokonce v orig. blistru.
JosefSvejk

#59 Příspěvek od JosefSvejk »

Pošleš ji? :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#60 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Máš ty odkazy a barvičky pěkný ale pořád platí...aneb kde nic není ani Proxxon nevezme

Hele, ptal ses kde vidím těch 40W, tak jsem ti odpověděl. O nic jiného nešlo. Stejně je to už v podstatě pasé a thsoft by možná lepší udělal kdyby si namísto té hračky pořídil nějakou malou stojanovku jak už tu naznačil i Lark. Pokud chce vrtat nejen plošňáky, ale občas i něco většího jak zmiňoval tak by se mu stojanovka lépe šikla.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“