Condor magic Evo4

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Cadfael
Kontaktovat uživatele:

Re: Condor magic Evo4

#46 Příspěvek od Cadfael »

Po přečtení předchozího příspěvku o uhlíkové tyčce křídla bych se rád zeptal na vaše zkušenosti ohledně nosníku křídla. Pořídil jsem si ASW28 2.6m z HK z té řady jako Condor, zrovna si ho pomalu dodělávám a mám v něm ocelovou tyčku křídel 8mm o váze cca 220g. Hmotnost ASW uvádí číňan 1100-1400g, s tou ocelovou tyčkou po osazení budu na cca 1600g. Uvažoval jsem, zda by nebylo bezpečnější ji nahradit uhlíkovou podle úvahy, že pokud bych zavadil křídlem o zem, tak by zlomená tyčka jako deformační zóna byla levnější než zničené křídlo, pokud bych tam nechal tu ocelovou. Můžete mi prosím říct svůj názor co je lepší?
kocour
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od kocour »

Záleží na tom, na čem ti záleží. Pokud sleduješ úsporu váhy, pak uhlík opravdu pomůže. Ale potom větší rána končí zlomením spojky, zaím co stejná rána u kovové spojky znamená jen její ohnutí. Při správném dimenzování kostry modelu je škoda na modelu u obou spojek přibližně stejná, pokud dojde k ráně až na zemi. Na polomaketách větroňů bez pomocného motoru mám kovovou spojku, na polomaketách s motorem v čumáku mám spojku uhlíkovou, což znamená úsporu váhy 100 - 200 g. Na prachy je to obráceně. Pokud je ocelová spojka poddimenzovaná, pak při přehnaných lomcovácích se spojka ve vzduchu ohne a model obvykle přijde na zem celý. U uhlíku křídlo upadne a pád modelu po několika kusech zvlášť znamená, že ke spravování toho moc nebude. :(
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Cadfael
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Cadfael »

já mám elektro, s motorem. Díky za informaci, budu o tom přemýšlet....
lime
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od lime »

A co použít ocelovou trubku?Pevnost je stejná neb vyšší.používám u Condora Evo4 elektro. Uhlíková je dobrá,ale dost praská.
Ahoj
Lime
CONDOR,RAPTOR TITAN 50.GLIDER.ALFA 1500.AURORA 9
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“