Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Abu »

Lze i s Atx. Mel jsem At (nez jsem ho vlastni blbosti znicil), ted mam Atx. Z obou slo vytahnout tak max 9-10A na 12V vetvi.

Pro inspiraci - http://hw.cz/docs/pc_power/atx_power.html
http://www.rcserver.cz/index.php?option ... &Itemid=40
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
petrhu

#47 Příspěvek od petrhu »

Jako zatížení 5V větve jsem použil žárovku 12V 24W (1xčervený a1x černý) Nabijím 3A a funguje to dobře. Bez zatížení 5V to šlo max 1,5A.
Jumbo747

#48 Příspěvek od Jumbo747 »

no a ma to logiku to delat ci je lepsi koupit nejakej zdroj primo na to urcenej?
Naposledy upravil(a) Jumbo747 dne pát 17.10.2008 13:21, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Abu »

Momentalne mam na stole dva zdroje k nabijeckam (trem). Jeden upravenej ATX, max 10A, druhej "origo Graupner" 20A.
A hadej kterej z nich je zapnutej casteji :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Jumbo747

#50 Příspěvek od Jumbo747 »

ok sem ukecanej. A jeste dotaz mam tu 550, 450 a 600 asi bude stacit ta 550 co?
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Marek71 »

Záleží na tebe... ja mám momentálne doma jeden ATX zdroj navyše. Zrovna dnes som kúpil v GME pár drobností za pár korún a mám zdroj "zadarmo", ak nepočítam prácu.

Tu je tiež jeden návod, na ATX:
http://www.rcserver.cz/index.php?option ... &Itemid=40

Jumbo747 píše:no a ma to logiku to delat ci je lepsi koupit nejakej zdraj promo na tu urcenej?
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
arda1
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od arda1 »

Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Nakadah »

No uprava je snadna, jen je potreba udelat ji peclive. Viz. obrazek http://www.rcserver.cz/images/clanky/elektro/zdroj/foto_05.jpg jak by to nemelo vypadat - nezaizolovane vyvody do zdirek, keramicky rezistor prilepeny tavnou pistoli na chladice tranzistoru.

Ja jelikoz nabijim max 3A tak me upraveny 300W zdroj staci. Nejvic sem ho zkousel na 4A a napeti drzelo 12,2V myslim. Teoreticky by mel jit zatizit na 8A ale nezkousel sem. Originalni spinane zdroje viz. Graupner to je proste jistota, nicmene kdo chce usestrit a nepotrebuje vysoke vykony tak to timhle zpusobem muze vyresit. Nak
Maxipes

#54 Příspěvek od Maxipes »

Takovadle uprava je sice jednoducha ale zdroj potom nedrzi napeti... Ja predelal dva zdroje ze jsem celou 5V vetev vypajel (vsechny soucastky co vedou na cerveny draty) a pak se musi predelat snimaci rezistor. Stabilizace probiha u vetsiny zdroju "mixovanim" 5V a 12V (delic). Takze se snimaci rezistor od 5V odpaji a necha se jenom ten na 12V ale u nej je nutno zmenit hodnotu aby "zdroj nic nepoznal" (zachovat stejny napeti na vystupu delice), pokud se prida trimr lze tim napeti vyladit na presnou hodnotu (12V nebo treba 13,8V). Takto upraveny zdroj drzi konstantni napeti a dalsi vyhoda ze tam nemusi byt zadnej blaznivej rezistor nebo zarovka. Proud jsem zkousel kolem 6A na vic sem uz nemel zarovky a v pohode (podle papiru 8A)

PS: byly to oba stary zdroje, ale s ATX by to taky melo jit. Jeden zdroj potreboval zatizit na minimalne 0,1A - pokud nebyl zatizen vypla to pojistka. Snad je samozdrejmosti ze vsechny tyto upravy zachovaji "zkratuvzdornost" :D

PS2: delal jsem to podle navodu, ale uz jsem bohuzel zapomel kde jsem ho nasel. Snad vam pomuze strycek google :D
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Nakadah »

maxipes> ano to je spravna cesta, kdybych v tom byl vice kovanejsi sel bych presne po ni. Jenze zase az tak tomu nerozumim, tudiz moje reseni byl keramicky rezistor 20W 1ohm :) Ma to nevyhodu, ze samotny zdroj naprazdno zbytecne zere 33W. Nak
coro

#56 Příspěvek od coro »

Starý zdroj som mal aj ja upravený tak že 5V vetva bola odpojená a na spätnú väzbu bolo 5V vyrobené len odporovým deličom z 12V - zdroj perfektne stabilizoval 12,0V bez ohľadu na prúd.., dokonca sa dal nastaviť na 13,8V (mal som tam trim). S výkonnejším nabíjačom ale neprežil.

Novší zdroj sa takto (relatívne) jednoducho upraviť nedá, ochrany riadiaceho obvodu mu nedovolia nabehnúť, a úprava by bola zložitejšia než sa oplatí.

16A zdroj na HobbyCity stojí 40usd a vraj chodí spoľahlivo..

Nové PC zdroje so špecifikáciou ATX12 v2.2 už úpravu nepotrebujú, stačí dať požadovanú minimálnu záťaž na 5V a 3,3V (ak je špecifikovaná), ale to už je z iného dôvodu než u tých starých zdrojov...
Vraj ideálny je zdroj k IBM serverom 235 - http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=31

Predávajú sa ale aj ATX zdroje s 12V alebo aj samostatné pomocné zdroje 12V, k PCIx VGA kartám, NVIDIA SLI a podobné - tie VGA karty potrebujú čistých 12,0V a prúd nad 25A. Stačí dorobiť nejaké zapínanie (väčšinou sledujú či je pod napätím PC). Mám FSP BoosterX 3 300+W a je super, videl som 450W BoosterX5.. Podarilo sa mi ho kúpiť lacno, no už je asi cena vyššia.
TURING

#57 Příspěvek od TURING »

Stale se resi 12V, ktere ze zdroje dostanu ven, ale nerozumim, jak pak muzu nabijet treba pack 4xA123 ktery ma 13,2 V. Nebo jsou takto upravene PC zdroje vhodne jen k napajeni nabijecek pro AKU packy s napetim pod 12V ? Nebo, coz by asi mozna slo, je nabijecka se vstupnim napetim 12V schopna si nejak zvysit napeti, kterym pak laduje baterie ?
scarabeus

#58 Příspěvek od scarabeus »

TURING píše:Stale se resi 12V, ktere ze zdroje dostanu ven, ale nerozumim, jak pak muzu nabijet treba pack 4xA123 ktery ma 13,2 V. Nebo jsou takto upravene PC zdroje vhodne jen k napajeni nabijecek pro AKU packy s napetim pod 12V ? Nebo, coz by asi mozna slo, je nabijecka se vstupnim napetim 12V schopna si nejak zvysit napeti, kterym pak laduje baterie ?

Odpovedel sis sam, posledni moznost je spravne. Dokaze premenit 12V na vic. Pokud vim, existuji bezne i menice z 12V na 220V :-)

I kdyz jsem o techto menicich uz vedel, pridavam se vlastne k dotazu a ptam se: co vlastne zpusobuje premenu 12V na 220V, jaky fyzikalni princip? Omluvte mou neznalost, Obchodni akademie mely fyziku jen 3 mesice :-)
los_carlos

#59 Příspěvek od los_carlos »

Pomocí střídače se ze stejnosměrného proudu vytvoří střídavý a ten už pak jde transformovat třeba na 220V. Výsledkem většinou není plynulá sinusovka, ale je to něco hranatého, co sinusovku připomíná. U těch nabíječek se bude ale používat něco jiného. Je tam násobič, ale netuším, jak funguje. Bude to něco podobného, co se používá v blesku, nebo v elektrickém paralizéru.
coro

#60 Příspěvek od coro »

Skúsim to povedať strašne laicky- Základná vlastnosť cievky, akože indukcia, je tá že po prerušení toku prúdu sa "snaží zachovať prúd" :-) bez ohľadu na napetie. Ak sa teda rozbehne cievkou prúd napríklad aj do skratu, a preruší sa, napetie stačí na to aby to hodilo krásnu iskru v zapaľovaní. Alebo zničilo nejaké súčiastky s max napetím len 100 volt..
Keď tam ale dáš cez diodu kondenzátor, a ten krátky "skrat" opakuješ, nabije sa na koľko chceš. a máš vyššie napätie. Tak to býva aj v nabijačoch.
Problém je že odber zo zdroja je prerušovaný a zdroj to musí zvládnuť, inak to celé blbne.
A podstatné su tam tie kondenzátory, ktoré ale starnú, preto aj majú novšie veci s takýmito takzvanými spínanými zdrojmi kratšiu životnosť než mali staré..
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“