Točenie sa termických prúdov

Název je dostatečně samovysvětlující...

Ako sa točia termické prúdy?

najčastejšie doľava (proti smeru hodín)
6
29%
najčastejšie doprava (po smere hodín)
1
5%
niekedy doľava, inokedy doprava - asi rovnomerne
7
33%
netočia sa - stoja
2
10%
ani jedno, je to úplne inak
5
24%

Celkem hlasů: 21

Zpráva
Autor
hellmut
Kontaktovat uživatele:

Re: Točenie sa termických prúdov

#46 Příspěvek od hellmut »

Trénovat znamená, že se zdokonaluješ a je jen otázkou času, dostat svoje schopnosti na úroveň, při které už můžeš stejnou věc dělat pohodlněji nebo efektivněji.
Jde o to, jak začít, aby to mělo nějaký smysl.
Při lítání ze svahu se dá model číst mnohem lépe než 50 m nad hlavou. Svah je k tomu potřeba :D
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
robotmz

#47 Příspěvek od robotmz »

trénovať treba tam kde bude aj lietať...
aký má zmysel trénovať na svahu a potom sa čudovať že na poli som nenašiel termiku /keďže na svahu som nechytal termiku ale svahové prúdenie.../
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od hellmut »

Ano, samozřejmě.
Ale čerstvě odtržená termická bublina je pořád to samé - z mírného svahu si na to můžeš "sáhnout"
leone

#49 Příspěvek od leone »

albisko píše:este doplnim Tomaša,
vyber sa na nejake f3j alebo f5j preteky a sleduj ako lietaju termiku

To sa mi zdá tak platné, ako rada nevodičovi:
"Choď sa pozrieť na preteky Formule 1 a sleduj, ako jazdia...!"

Myslím, že do začiatku treba trochu dosť teórie, potom konzultácií so skúsenejšími a nakoniec odkukávanie, ako to robia iní...
robotmz

#50 Příspěvek od robotmz »

lenže na svahu je to väčšinou svahové prúdenie čo drží éro vo vzduchu, jedine že by bolo bezvetrie, ale to sa na kopci moc často asi nevyskytuje...
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od hellmut »

Když fouká opravdu málo a k tomu je dobrá termika, může ti na svahu občas foukat třeba i na záda, směr není stabilní, už to není svahové proudění. O to víc je to pak o okamžiku startu a vylítanosti - stejně jako na rovině.
pepin

#52 Příspěvek od pepin »

robotmz píše:lenže na svahu je to väčšinou svahové prúdenie čo drží éro vo vzduchu, jedine že by bolo bezvetrie, ale to sa na kopci moc často asi nevyskytuje...

ano,na svahu povětšinou vždy fouká,pokud je bezvětří a svítí slunce,většinou z té strany odkud dopadají paprsky slunce

doporučuji to opravdu řešit literaturou,tydle utržky jsou opravdu o ničem.

otevřel jsem staré téma----TERMIKA FÍGLE je tam pár informací obsaných a zjednodušených z té knížky,přijde mi hloupé psát znovu to samé.kdo chce muže hledat.
albisko
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od albisko »

leone píše:
albisko píše:este doplnim Tomaša,
vyber sa na nejake f3j alebo f5j preteky a sleduj ako lietaju termiku

To sa mi zdá tak platné, ako rada nevodičovi:
"Choď sa pozrieť na preteky Formule 1 a sleduj, ako jazdia...!"

Myslím, že do začiatku treba trochu dosť teórie, potom konzultácií so skúsenejšími a nakoniec odkukávanie, ako to robia iní...

nuž rob ako chces, najhorsie je "chytit" blbe navyky doma na luke a potom sa to snazit naucit tak ,ako to ma byt
robotmz

#54 Příspěvek od robotmz »

na súťažiach sa nerobí skoro nič tak "ako má byť" počnúc od automobilových závodoch až po lietanie...súťaž je od toho aby sa daný súťažiaci snažil vyhrať akýmkoľvek spôsobom v súlade s pravidlami, teda čo nie je zakázané je dovolené...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Abu »

Mam silny pocit, ze nekteri pisatele nikdy nestartovali na zadne soutezi termickych vetronu. Mozna ji ani nikdy na vlastni oci nevideli, coz jim ale nebrani tady hazet ruzna prirovnani... :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

osobně si myslím,že jako pouhý divák na soutěži pochytíš tak maximálně že někdo vyhrál a někdo prohrál,smysl to má až když začneš sám soutěžit a komunikovat se soupeři proč tobě to nejde a jim jo a vždy máš možnost rovnou v realu poměřovat svuj let s jejich v daných podmínkách ve stejném čase na stejném místě.
mě osobně třeba koukání na závody v akrobatických modelech dalo jen pocit beznaděje,teprve až na soutěži jako soutěžící jsem dostával od kolegu rady a upozornění na chyby kterých se dopouštím.

teda samozřejmý předpoklad je,že někdy někoho kdo to umí létat vidíte,pokud jste opravdu samoukové,tak pak je opravdu dobré jet alespon zkouknout nějakou soutěž,to zase jo.jen mi to nepřijde jako základ,pokud to jde i přez kamarády na louce---svahu,já to měl přez ty kamarády---kteří dřive nebo i ted soutěžili .ale nejvíc jsem stejně pochytil z knížek,to,že někdo soutěží ještě neznamená,že nemuže létat nic moc---tak nějak jen normálně.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 13.06.2012 10:11, celkem upraveno 1 x.
robotmz

#57 Příspěvek od robotmz »

na F5J v Šuranoch som sa bol párkrát pozrieť, strašne sa mi to páčilo, neskutočný zážitok - ale iba ako súťaž...
Najlepšie to plachtilo jednému pánovi, ktorý mal z nich asi najmenšie rozpätie a klasická stavba s fialovým fóliovým poťahom. Ten to nemohol nijako dostať dole, ostatní s X-krát drahšími strojmi iba čumeli... I keď sa umiestnili lepšie vďaka horšiemu plachteniu...
Štartovalo sa takmer kolmo hore /brutálne premotorované/, vypnúť motor po niekoľkých sekundách, potom plachtiť X-minút. Niektorí sa nechytili boli hneď dole, iní si lietali v termike jak frajeri, ale na konci boli nútení to pustiť skoro kolmo dole aby sa umiestnili čo najlepšie...
Nemám dojem že by tam začiatočník pochytil viac ako keď kolega v kľude na lúke lieta s vetroňom a ukazuje a vysvetľuje a dáva skúšať...
tomashr

#58 Příspěvek od tomashr »

Podle popisu jsi ještě nikdy nebyl na F5J podle FAI, ale na starší kategorii, která používala tento název tak trochu nelegálně. To je hodně zásadní, protože styl létání v současné kategorii je o něčem úplně jiném - v podstatě je nyní cílem letět z co nejmenší možné výšky, takže je vše daleko lépe vidět, prakticky nemine let, kde bys neviděl točení bublin pěkně v malé výšce atd. No a když dojde na finále za aspoň trochu rozumného počasí, tak se ve špičce dějí věci - třeba před nedávnem v Maďarsku při druhém finále stáli všichni v depu v pozoru a jen zírali a měli adrenalin pomalu tak vysoko jako piloti - děly se věci :-) Pepin má mimochodem trochu pravdu v tom, že z toho padá až beznaděj :-)
robotmz

#59 Příspěvek od robotmz »

Ja zato nemôžem že tento rok to bolo v Šuranoch zrušené asi 2-3 dni predtým.. Som tam prišiel a otočka naspäť... :lol:
Chcel by som to ale vidieť.
tomashr

#60 Příspěvek od tomashr »

Snad nějak pršelo či co, ale sleduji jen okrajově, tohle je spíš slovenská domácí akce.

Jinak pro zájemce z ČR by mohly stát za pozornost Hořice 14.7. - to je právě F5J FAI v rámci InterTour, tak se asi sejde i pár lepších pilotů. Tedy čím méně tím lépe, já potřebuji body a moc silná konkurence tomu neprospěje :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“