Střílel bych, když vidím, jak se všichni honí za megapixely, kritizují telefony co mají jen 5 když jiný má 8 nebo 10, a to při čočce velikosti poloviční čočky
Panasonic má 12 nebo 14Mpx, Olympus 3,2MPx při stejné velikosti chipu. Jenže když fotku dostatečně zvětším, tak každý jeden pixel z Olympusu je přesně vypovídající, zatímco z Panasonika jsou místo něj 4 pixely šumu. Ve výsledku jsem měl fotku z toho stařičkého Olympuse na bilboardu a vypadala velmi dobře (!), respektive žádná z Panasoniku nevyšla líp. To mne šokovalo.
Už bych toho dědečka taky vyměnil, už má taky svoje mouchy (video v podstatě neumí, při výměně baterek se vše zresetuje, protože vyschnul záložní kondenzátor), ale plná zrcadlovka je na mne moc velká a přístrojů s elektronickým hledáčkem a dostatečně širokým zoomem, které by navíc dobře kreslily a nemršily barvy je jak šafránu
Všichni soutěží v délce zoomu, ale IMHO cokoliv nad 300mm (při přepočtu na kinofilm) je prakticky nevyužitelné, v ruce se to ani se stabilizací udržet nedá a kolik z nás potřebuje fotit peří čápa na komíně... Daleko víc je potřeba široký objektiv, a to skoro nikdo nedělá.
Na zmíněném Olympusu mám trvale širokou předsádku co mění rozsah zoomu při přepočtu na 22-220mm. Sundavám jí prakticky jen kvůli blesku (kterému vadí její velikost), jinak mi do dálky stačí i těch 220mm.
Mým ideálem je něco pod 350g včetně baterek, s hledáčkem (elektronika - do mini zrcadlovek se nikdo nehrne), zoomem od 22 (stačil by do 250), a 10Mpx by úplně stačilo.