Výběr foťáku

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiri

Re: Výběr foťáku

#46 Příspěvek od Jiri »

Moje holčička (tedy, ona už to není úplně holčička, teď už je jí 22) mi stále kradla starý Olympus 745 UZ, a protože byla zvyklá na elektronický hledáček (byť tedy u Olympuse za moc nestojí, předsi jen je to dědeček), tak jsem jí před časem koupil Panasonica (tuším FZ38 ?). Ovládání, funkce a rozsah zoomu super, ale kvalita snímače :twisted:
Střílel bych, když vidím, jak se všichni honí za megapixely, kritizují telefony co mají jen 5 když jiný má 8 nebo 10, a to při čočce velikosti poloviční čočky :mrgreen:
Panasonic má 12 nebo 14Mpx, Olympus 3,2MPx při stejné velikosti chipu. Jenže když fotku dostatečně zvětším, tak každý jeden pixel z Olympusu je přesně vypovídající, zatímco z Panasonika jsou místo něj 4 pixely šumu. Ve výsledku jsem měl fotku z toho stařičkého Olympuse na bilboardu a vypadala velmi dobře (!), respektive žádná z Panasoniku nevyšla líp. To mne šokovalo.
Už bych toho dědečka taky vyměnil, už má taky svoje mouchy (video v podstatě neumí, při výměně baterek se vše zresetuje, protože vyschnul záložní kondenzátor), ale plná zrcadlovka je na mne moc velká a přístrojů s elektronickým hledáčkem a dostatečně širokým zoomem, které by navíc dobře kreslily a nemršily barvy je jak šafránu :-(.
Všichni soutěží v délce zoomu, ale IMHO cokoliv nad 300mm (při přepočtu na kinofilm) je prakticky nevyužitelné, v ruce se to ani se stabilizací udržet nedá a kolik z nás potřebuje fotit peří čápa na komíně... Daleko víc je potřeba široký objektiv, a to skoro nikdo nedělá.
Na zmíněném Olympusu mám trvale širokou předsádku co mění rozsah zoomu při přepočtu na 22-220mm. Sundavám jí prakticky jen kvůli blesku (kterému vadí její velikost), jinak mi do dálky stačí i těch 220mm.
Mým ideálem je něco pod 350g včetně baterek, s hledáčkem (elektronika - do mini zrcadlovek se nikdo nehrne), zoomem od 22 (stačil by do 250), a 10Mpx by úplně stačilo.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
FlyBear

#47 Příspěvek od FlyBear »

Tak se podívej právě na Panasonic FZ150. Je to zcela jiná generace, než ten starší FZ38. Dokonce i oproti předchozímu typu šli s novým čipem dolů na 12MPx - ve prospěch kvality výstupu. Mohl bys být spokojen.

Ovšem pokud jsi příznivcem Olympusu natolik, že si troufáš tvrdit, že ten negativní rozdíl v kvalitě snímků mezi prastarou 3,5MPx Camedií 745 UltraZoom a o něco novějším FZ38 byl zapříčiněn jen a pouze Panasonicem, pak se koukni na kompakt Olympus XZ-1 nebo na nějaký z jejich PEN foťáků. Ty jsou malé, ale fotí skvěle a jejich výstup je líbivý i bez následných úprav v PC.

Mimochodem, ale ten Panasonic FZ38 měl blahé paměti dobrou odezvu u uživatelů i v testech. Sám jsem byl s Panasonicem spokojen, kolegové taky.
cilek

#48 Příspěvek od cilek »

Kdysi jsem koupil docela drahý (cca 16000 Kč) ultrazoom panasonic FZ10. Kromě celkem dobrého světelného objektivu katastrofa. Když jsem potom šel do DSLR, prodal jsem ten panasonic za 2000 a byl jsem rád. Největší problém byl šum jako hrom i při ISO 50. Teď mám pro pracovní účely bazarový kompakt Lumix a kupodivu jsem s ním (pro daný účel) spokojený. Rada zní: vyzkoušet, vyzkoušet, vyzkoušet.
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

cilek píše:Kdysi jsem koupil docela drahý (cca 16000 Kč) ultrazoom panasonic FZ10. Kromě celkem dobrého světelného objektivu katastrofa. Když jsem potom šel do DSLR, prodal jsem ten panasonic za 2000 a byl jsem rád. Největší problém byl šum jako hrom i při ISO 50. Teď mám pro pracovní účely bazarový kompakt Lumix a kupodivu jsem s ním (pro daný účel) spokojený. Rada zní: vyzkoušet, vyzkoušet, vyzkoušet.

Tohle tak nemůžeš porovnávat.
Kdysi jsem koupil zrcadlovku D....... Na 100 ISO měla šum jako ....., stálo to stejně jako dnes tělo jiné zrcadlovky se kterým jde normálně pracovat při ISO 6400.
Je dobré si připustit, že v objektivech se kvalita s časem posunuje relativně pomalu a cena rozhodně s novýma technologiema neklesá. V případě čipů a procesorů zrcadlovek, kompaktů je to obráceně. Tím rozhodně neříkám, že každý módní výkřik v rozlišení, zpracování obrazu, volbě hledáčku....., je přínos.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
cilek

#50 Příspěvek od cilek »

V té době byly zrovna panasonicy velkým šumem pověstné. Já jsem to ale nevěděl, nestudoval jsem, dobře mi tak.
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,

co člověk to názor, stejně ať koupíš co koupíš, budeš pak přemýšlet jestli to či ono by nebylo
lepší nebo za lepší cenu. A když jsem si před nedávnem vybíral nový foťák ve stejné cenové hladině, dost jsem studoval porovnávání, Heureku.... Nabyl jsem dojem že jsou ty foťáky přibližně stejné.
Nakonec jsem pro takové normální "domácí focení" šel do Nikonu - http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... lpix-l120/
Výhoda - je na tužkové baterky - volba tedy ENELOOP 2500, drží se za tělo celkem dobře, fotky a videa pro normální prohlížení slušné a cena přijatelná. Víc chválit nebudu, to je líp si počíst recence a zkušenosti s těmito foťáky a srovnat. Spíš dám do placu pár zkušeností - důvodem koupě byl zahraniční poznávací zájezd, tedy foťák prošel "zatěžkávací zkouškou". Jo a kartu jsem do toho dal 32 GB. Natáčím i dost videí, a nikdo mě nedokázal říct kolik fotek se tam vlastně dá. Tedy na kartu 32 GB se dá cca 8400 fotek v nejvyšší kvalitě.
A co mě nejdřív "ranilo" je že maximální délka videoklipu v HD kvalitě je 30 minut. Ale je to pochopitelné - těch 30 minut má 4 GB. Takže celkem 4 hodiny záznamu. To už se ale nikde neuvádí.
S Enelopkama to vydrželo 2 dny neustálého focení, i s bleskem, a natáčení klipů i hrkání se zoomem. Přes noc se nabilo - vláčel jsem sebou i nabíječku Acucell a jelo se nanovo. Jak se tu probíral ten hledáček - nějak mi nechybí. A ovládací menu je taky jednoduché.
Nevýhoda - musí se sundávat krytka objektivu - i při prohlížení fotek. A taky fotky a videa s velkým zoomem jsou stejně roztřepané. ani stabilizátor obrazu nepomůže.
Jak jsem řekl - co člověk to názor, původně jsem chtěl Panasonic Lumix, nakonec mám Nikon a jsem spokojený.
Takže šťastnou ruku při výběru.

Zdravím.

Pavel
jirkati
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jirkati »

Mimochodem když už se tady probírá všechno od mobilu po zrcadlovku :-D .

Co si místní fotoodborníci myslíte o Nikon P7100 ?

Čip o fous větší, rozlišení o fous menší, objektiv na začátku celkem širokoúhlej a zoom to taky nějakej má... hmm?
Jiri

#53 Příspěvek od Jiri »

FlyBear píše:Tak se podívej právě na Panasonic FZ150. Je to zcela jiná generace, než ten starší FZ38. Dokonce i oproti předchozímu typu šli s novým čipem dolů na 12MPx - ve prospěch kvality výstupu. Mohl bys být spokojen.

Proti Panasonicu nic nemám, ten foťák se nám (i dle recenzí) zdál jako v dané době nejlepší volba, funkce a ovládání super ale šum to má hrozný i při ISO 100 :-( ... tedy pokud obrázek dostatečně zvětšíš, aby byly znatelné pixely. Také barevné podání oproti stařičkému Olympusu horší.
Olympus u novějších modelů opustil hledáčky, takže tím je pro mne taky mimo - bez hledáčku dokážu fotit třeba stavby, nebo pláž na dovolené ale pohybující se předměty nebo momentky ne. Mám s tím problém i u kamery, prostě jsem dvacet let fotil se zrcadlovkou, po přechodu na digitály jsem vždy hledáček měl a nedokážu bez něj žít :)
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
JMalik

#54 Příspěvek od JMalik »

jirkati píše:.....Nikon P7100 ?

Mám těla nikonů D3 a D700, takže bych měl mít i kompakt Nikon.
Není to tak, kompakt mám Canon řady G (myslím, že už třetí v pořadí. Jeden moje děvče utopilo, jeden si nechalo ukrást). P 7100 určitě není špatný, ale ten Canon G je v tomto případě přeci jen o něco lepší.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od RiMr »

Tak ještě je takové řešení, foťáky které umožňují připojení ext. hledáčku (Olympus, Sony...). Ale to je jiná hladina... Stojí pak tolik jako ty nejnašlapanější "profikompakty" (pokud nepočítám Leicu :) ).

Sedni si a napiš si:
- jak to má být zhruba velké
- jak to má mít max. velký zoom
- hledáček (jo/ne)
- rozlišení max (16Mpx?)

Vypadnou ti nějaké foťáky
Ty si pak prober dál:
- programová výbava (PASM)
- světelnost objektivu (případně její průběh)
- stabilizace (a jaká)
- video (HD, FullHD, 24p, 25p, 30p, 50p ....)
- optický zoom při videu
- accu (AA, LiIon)
- značka (třeba ty nové ultrazoomy Benq ač mají střeva ze Sony a objektivy z Panasonicu, Sony ani Panasonic to není :) )

++ nevím teď co ještě

- pak si to teda prožeň tím filtrem "cena" a ono těch foťáků zas tolik nezbude. Pak vybrat nějakou pětici finalistů a hledat testy, recenze...

Ale jak jsem psal. Nevím o KOMPAKTU, tedy něčem opravdu kapesním, co by bylo v dané cenové kategorii vybavenější (obvzláště když ti jde i o to video) než Sony Hx9V - jeho nástupce už ohledně MPx úplně zešílel, i HX9V by jich půlka jen prospěla. Ale taková je prostě doba. A teď se dá už sehnat za necelých 7 tisíc nový.
Tady máš test:
http://www.digimanie.cz/art_doc-E4F3610 ... 064AD.html

Taky jsem si s ním hrál, točil jsem s ním třeba tohle:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AXgI0-t0SLs[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0O57-ZWKBbc[/youtube]

Nebo vzít jeho "nižší" typ, HX5, taky vybavený foťák, taky výborné video (to videu všude zmiňuju protože o něm psals) a co vidím jako velké plus má jen 10MPx!!! To už je dneska opravdu bílá vrána... A stojí cca pět a půl litru...
Test tady:
http://www.digimanie.cz/art_doc-53061E5 ... D9683.html

Ano, větší a/nebo dražší foťáky fotí líp, sám mám doma 3 malé Canony, jeden malý Nikon a jeden malý Benq + poměrně dost přístrojů mi projde rukama při mých osobních "testech", ale pokud jsi v nějakých mantinelech daných cenou a rozměry, tak je ten vrchol nabídky překvapivě málo obsazený... Ale vždycky se budeš muset "smířit" s tím, že jako zrcadlovka ti žádný kompakt do šesti litrů fotit nebude. Upozorňuju na to proto, že překvapivě dost lidí cokoliv pod APS-C nebo fullframe bere jako odpad a budou frflat do té doby, dokud si nekoupíš stejný foťák jako mají oni :)
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od jirkati »

JMalik píše:Canon G je v tomto případě přeci jen o něco lepší.

A v čem konkrétně? Mně se to právě zdá skoro úplně stejný...
JMalik

#57 Příspěvek od JMalik »

jirkati píše:
JMalik píše:Canon G je v tomto případě přeci jen o něco lepší.

A v čem konkrétně? Mně se to právě zdá skoro úplně stejný...

Hlavně o něco lepší zpracování obrazu (procesor), a ty Canony lépe zvládají rychlý pohyb (ostření - nejen rychlost, ale i kam a jak to ostří a přeostřuje.
Předpokládal jsem, že Nikon do téhle třídy částečně přenese to, v čem dominuje v profi FF zrcadlovkách - extrémní využitelná citlivost. To se nestalo.
Ale ani s tím Nikonem neuděláš chybu. Je to o osobních preferencích a dost i o uspořádání ovladačů.
FlyBear

#58 Příspěvek od FlyBear »

Jiri píše: ...tedy pokud obrázek dostatečně zvětšíš, aby byly znatelné pixely.

Ale to je obrovská hloupost - nikdo normální se přeci na fotky nedívá ve zvětšení tak velkém, aby byly vidět jednotlivé pixely. Jedině snad maniaci provozující tak zvaný pixel-peeping :mrgreen: Při normálním "zvětšení" i na plochu celého monitoru má FZ150 velmi pěkné snímky ve své kategorii. Podívej se sám na galerii z recenze na DPR serveru:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/1356353/p1010001?inalbum=panasonic-lumix-dmc-fz150-preview-samples

Jiri píše:Také barevné podání oproti stařičkému Olympusu horší.

Souhlasím s tebou. Je to sice subjektivní parametr, ale Olympusy mají i v zrcadlovkách výborné zpracování obrazu do JPG, takže poskytuje líbivé barvy. Dřív, dokud brali čipy od Kodaku, měli barvy ještě takové kodakově teplejší podání. Dodnes se to mnoha lidem líbí a vzpomínají se slzou v oku (já to ovšem moc nechápu, dnešní zpracování mají Olympusy taky pěkné a přitom daleko věrnější).

Jiri píše:Olympus u novějších modelů opustil hledáčky, takže tím je pro mne taky mimo

To je fakt, nejen u Olympusu. Sám jsem na tom obdobně, mám rád hledáček, a to nejen kvůli zvyku z minula.
Jenže právě na ty nové Olympus PEN - a dokonce i na jejich high end kompakt XZ1 - se dá hledáček dodatečně nasadit. Elektronický nebo průhledový. Někomu tohle řešení vyhovuje, někomu ne. Já sám ještě nevím, čekám na případnou XZ2, jestli nebude mít hledáček a zároveň pokukuju po Fujifilm X10 nebo jeho nástupci.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od RiMr »

Systém micro 4/3 co má Olympus s Panasonicem mi přijde velmi promakaný. Měl jsem Panasonic GH2 a i když jsem ho měl jako kameru, tak jsem s ním i fotil a nepoznal jsem uživatelsky a ergonomicky promakanější foťák! Byl tak "srostlý s rukama", že čekám s čím přijde GH3 a pokud to nebude jó něco, tak GH2 znovu koupím - klidně z druhé ruky. TO je foťák, který má pěkně "po staru" skoro na všechno páčku. Tam kde jinde lovíš v menu, tady přepneš pěkně po hmatu příslušnou páčkou bez sundání oka od hledáčku. Jejich základní setové objektivy od Leicy jsou vynikající. Třeba toto je základním seťákem:
https://picasaweb.google.com/RiMr71/Mer ... directlink
A některý z těch malých Panáků nebo Olympusů s některým s těch nových skládacích objektivů - nejsou o moc větší než nějaký větší kompakt (a to jen díky objektivu) a obrazvá kvalita je naprosto někde jinde. Ale cena taky. I když, není to až tak úplně pravda.

#60 Příspěvek od cilek »

Máš hezkou kočku. :)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“