Aerodynamika pro vznikající simulátor

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
igorb

Re: Aerodynamika pro vznikající simulátor

#46 Příspěvek od igorb »

Ani to nebolelo ... vztahy a slusny popis najdes:
Letecke modelarsvi a aerodynamika (Horeni/Lnenicka 1977) strana 118/119

Graf je:
Aerodynamika modernich leteckych modelu (Musil 1978) strana ... xexe tiez 118/119
semo

#47 Příspěvek od semo »

Díky, jen tuhle literaturu nemám zrovna po ruce :-). Co přesně se tam píše (abych to případně nesháněl zbytečně)? Jak mění vychýlení křidélka vlastnosti profilu? Myslel jsem, že je to spíš otázka měření nebo simulace proudění...
igorb

#48 Příspěvek od igorb »

Mame tu autora tej prvej publikacie, takze pokial bude suhlasit kludne to sem nafotim. Je tam analyticky popis (vztahy) presne toho co potrebujes, cize ako sa posunie uhol nabehu nuloveho vztlaku s vychylkou klapky, ako sa zmeni klopivy moment a ako sa zmeni maximalny vztlak ... tym dostanes ohranicenie linearnej oblasti profilu v zaviskosti od vychylky klapky ... cize presne to co potrebujes :- )))
semo

#49 Příspěvek od semo »

hmm, to bude přesně ono!
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Lněnička »

Semo,
jak jsi pokročil přes léto?
J.Lněnička
semo

#51 Příspěvek od semo »

Bohužel zatím nijak, měl jsem dovolenou, nebo jsem dělal něco do práce. Ale stále na to myslím, čas se snad brzo najde.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Lněnička »

Tak se pak ozvi, ať to dopadne jakkoliv.
Mohlo by to být většinou zajímavé.
Je to dost práce, že ano?
J.Lněnička
semo

#53 Příspěvek od semo »

Ano, práce je to dost. Dokonce bych řekl, že to není práce pro jednoho člověka. Takže když se mi podaří dotáhnout aerodynamiku a ovládání do nějakého rozumného stavu, bude potřeba zapojit někoho přes grafiku. Dále je potřeba rozchodit tu simulaci na něčem jiném, než jsou PC Windows, protože dost lidí už dnes používá i jiné systémy. Uvidíme, ozvu se.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#54 Příspěvek od rampa_mckvak »

semo píše:Ano, práce je to dost. Dokonce bych řekl, že to není práce pro jednoho člověka. Takže když se mi podaří dotáhnout aerodynamiku a ovládání do nějakého rozumného stavu, bude potřeba zapojit někoho přes grafiku. Dále je potřeba rozchodit tu simulaci na něčem jiném, než jsou PC Windows, protože dost lidí už dnes používá i jiné systémy. Uvidíme, ozvu se.

Myslím, že to bylo jasné hned na začátku, že to bude práce pro více lidí. Vždyť na takových to projektech makají týmy lidí. U jednotlivce by to znamenalo znalost několika oborů najednou. A pokud se někdo takový najde, je to práce časově velice náročná a nakonec to zabalí, nebo na daném projektu začne makat více lidí. Takže držím palce ať to dotáhneš co nejdál. Nejlépe do konce.
Co neubrzdíš neukecáš.
semo

#55 Příspěvek od semo »

Po čase tu mám malý update.

Trochu jsem si ušetřil práci. Místo použití vlastního enginu (kdo neví, tak engine je v naší hantýrce program pro zobrazení 3D modelů, přehrávání zvuků, atd...) jsem přepsal letový model do herní technologie Unity3D. Dále jsem implementoval lepší výpočet klapek, podle knihy Letecke modelarsvi a aerodynamika (Horeni/Lnenicka 1977), jak mi radil igorb. Chování je opravdu trochu lepší, tak doufám, že sem to použil správně :-).

A teď to nejlepší. Pokud si nainstalujete do webového prohlížeče plugin Unity Web Player, tak si s tim můžete hned zalítat :-). Instalace toho pluginu je podobná, jako např. FlashPlayer.

Je to tady: http://www.showcase3d.cz/flight/WebPlayer.html

Musím zdůraznit, že jde o velmi ranou pracovní verzi; letadlo nemá motor, odpor trupu je provizorní, grafika pracovní, voda neni voda, vzduch je ideální, křídlo nepočítá s indukovaným odporem, atd atd. Ovládá se to šipkama (křidélka/výškovka) a "<" ">", respektive , a . ovládají kormidlo.

Budu rád za nějaké reakce a podněty.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od TomasC »

Docela dobré. Simulátorově realistické.

Proudění kolem křídel funguje, protože to má o dost rozdílné vlastnosti normálně a na zádech.

Proudění se ale netrhá, do vývrtky jsem to nedostal. Přijde mi, že je tam hodně velká směrová stabilizace.

Motor tomu chybí. Alespoň 1-5 klávesnicí.
semo

#57 Příspěvek od semo »

Díky!

To s tím trháním proudění mě taky trochu trápí...je tam tuším profil NACA 2412, koeficienty (vztlak, odpor, moment) mám z programu JavaFoil, od -90 do 90 stupňů. Ale nevím, jak to simulujou, jestli jsou to dobrá data.
igorb

#58 Příspěvek od igorb »

zalezi co si predstavujete pod pojmom "trhanie" ... ked sa presiahne kriticky uhol nabehu, vztlak klesa a odpor rastie, ten odpor ma za nasledok dalsie znizenie rychlosti, tym zmensenie vztlaku, opadanie a to opadanie ma za nasledok dalsie zvysenie uhla nabehu a opet dalsie prekracovanie kritickeho uhla nabehu ... to ale ma za nasledok zvysenie aj uhla nabehu vyskovky ktora to vsetko zase naopak stabilizuje ... ci sa to trha alebo nie teda zalezi ci je tento mechaniznus v simulacii naprogramovany (subeh odporu, zotrvacnosti plus vertikalna zlozka prudenie so vztlakom na vyskovke a moment zotrvacnosti trupu atd)

pokial niekto ocakava padnutie po kridle, simulacia by musela mat schopnost pocitat so zmenou odporu a vztlaku po poloviciach kridla v zmysle tam kde sa najskorej prekroci kriticky uhol nabehu (to ak som pochopil v debate pred casom funguje), vznika LOKALNE to co som pisal vyssie a to ma vplyv na otacanie okolo pozdlznej osi s nestabilitou ako som pisal hore ale zaroven moment okolo zvislej osi s rovnakym efektom (spomali sa jedna stara a zhorsi obtekanie na nej a zaroven sa zlepsi opacna strana tym ze sa zrychli) ... cize treba pocitat s momentami zotrvacnosti aj okolo zvysnych dvoch osi ... no a plus treba asi nejaky vplyv prostredia aby sa tie kridla nepohybovali v homogennom prostredi (nejake generovanie nahodnych vzruchov?), lebo potom nebudu mat snahu trhat sa nerovnomerne .. no a ten zanedbany indukovany odpor na toto bude mat dost velky vplyv
semo

#59 Příspěvek od semo »

Ano, jak to popisuješ, to naprogramované je, ovšem je to citlivé na dost věcí, bohužel. S jinýma hodnotama to umělo padnout po křídle, ale vývrtka to pořád nebyla :-/. Uvidíme, co přinese ten indukovaný odpor a další zpřesňování dat. Nehomogení vzduch chci taky udělat, když už o tom mluvíme. Asi bych na to šel tak, že budu odklánět vekor nabíhajícího vzduchu o nějakou malou hodnotu (danou funkcí: buď náhoda, nebo nějaký šum). Tim, že se křídlo počítá jako spoustu malých kousků, tak by to mohlo fungovat.
Naposledy upravil(a) semo dne úte 16.10.2012 16:41, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od TomasC »

Asi jsem to měl popsat lépe.

Zkoušel jsem klasickou vývrtku.
natahovat, natahovat, natahovat
Když začne rychlost klesat, dotáhnout a plnou SOP.

To by mělo přivést letadlo do vývrtky.

Nějak mě prostě nenapadlo, že je křídlo v simulátoru ofukováno "jednou rychlostí".

Za mě, ale dost dobré.
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“