Stavba 2m samokridla

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba 2m samokridla

#46 Příspěvek od veka1 »

RimmerCZ píše:Tak dnesni vypocet teziste, snad ho mam spravne.

.... mám pocit, že ne.
Myslím, že nemáš správně udělanou konstrukci uhlopříčky( se trochu v těch neoznačených čárach ztrácím).
Zbylý postup je však správný.
Těžiště by se mělo nacházet v blízkosti aerodynamického středu náhradního křídla, nebo nějaké procento před ním ( ca 23 -25%SAT).

Porovnej tvoji konstrukci s tímto obrázkem :
určení sat.jpg

veka1
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od RimmerCZ »

Koukam na to, udelal jsem to znova a vyslo to prakticky stejne. Stred nahradniho kridla mi vysel taky 14cm na ose Y. Takze budu brat tech 24cm, a podle Model Utility - vypoctoveho programu na teziste, kde mi to vyslo cca 21cm od nabezne hrany u korene kridla. Jsem i rad, pac pod cca 19-18cm se v aktualnim setupu nedostanu, kdezto dozadu muzu jit celkem snadno posunem baterky dozadu.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak dneska rano jsem kouknul ven, -2, lehce zamraceno, prakticky bezvetri. Nalozil jsem to do auta a cestou do prace vyjel za vesnici na strniste po posekane vojtesce pokryte nekolika cm snehu.

Po nastaveni a kontrole vsech veci jsem se to snazil "hodit". Asi 3 pokusy s rozbehem a drzenim za trup, bez plynu s naslednym pridanim po odhozeni byly neuspesne. Letadla uz bylo pri pridani plynu dost nizko (zrejme mala rychlost odhodu - spatne se drzi). Takze sebou placlo trupem o zem, odrazilo se, vyskocilo jeste pul metru a doklouzalo po snehu. Vysledek byl lehce pochroumany cumak, nic hrozneho. Zjisteni aspon bylo, ze to relativne rozumne klouze (teda jak ve vzduchu tak i na snehu:) ). Tak jsem zkusil variantu c2. cca 3/4 plynu a odhozenim do vzduchu (resp. spis tak lehce potahnutim, precejenom je to velke, neco to vazi a stisknout se to uplne neda pevne). Na potreti se mi to podarilo dostat do vzduchu, ale slo pomalu k zemi. Odrazilo se ja pridal plny a slo to nahoru. Bohuzel celou dobu jsem mel pritahnuto na max. Dostoupal jsem na cca 20 metru a vys uz to nechtelo ani moc jit, tak jsem zacal zatacet. Krasny veliky oblouk, stale plne pritahnuto. Behem zataceni pomalu klesalo, takze temer jsem udelal 180stupnu, ale musel jsem to narovnat a placnou to o zem. Nic se tomu nestalo, jen lehke sramy a naboreny cumacek.

Dosel jsem bohuzel k zaveru, ze bud mam moc baterky vepredu (coz si zas uplne nemyslim) nebo spis je proste velikost tech elevnou mala a nemam potrebnou kontrolu nad letadlem, zejmena vyskovku. Takze zpet do dilny a budu to muset predelat na celkou delku kridla. Kazdopadne i kdyz jsem rozladen, ze se to nepodarilo na prvni pokus, dobra zprava je, ze se to udrzi ve vzduchu, ze to i pekne klouze, motor ma vykonu dostatek. Budu muset vymyslet jeste neco s tim odhozem letadla. Dlouhodobym hazenim na kridlo, by to asi dost trpelo. Nebo si udelat nejake misto na kridle vyztuzene, za ktere to budu most vzit pevneji a vetsim stiskem. Dalsi moznost je udelat do trupu zespod vyhluben - diry, neco jak do bowlingove koule.
Jeste poznate je, ze se v tom mrazu odlepilo vetsi mnozstvi veskere pasky (std. pruhledna modelarska vyztuzena).

Takze hura zpet do dilny a predelat elevony. Zvazuju zkusit rozdelit elevony na polovinu a na kazdou dat servo. Kouknete na http://www.youtube.com/watch?v=FO6krzPS6Tc herkules samokridlo. Vnitrni elevony pouziva pouze na vyskovku a vnejsi jak na vyskovku, tak na zataceni. Ty kovove Corona digitaly co mam ted bych dal na vnejsi stranu a HXT900 bych pouzil na ty vnitrni elevony.
REX

#49 Příspěvek od REX »

Ten Herkules z videa se mi moc líbí :wink:
Ohledně tvého křídla raději radit nebudu (abych neblábolil nesmysly) už nemám přehled co máš jak uděláno, nastaveno...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od RimmerCZ »

Rexi jeste jsem mluvil s vekamodel a poradil, ze nez zacnu predelavat kridla, mam to zkusit znova, akorat posunout teziste dozadu a pripadne lehce zvetsit vychylky. Pokud se to vyrazne nezlepsi, tak pak dava smysl jedine predelat.

Kazdopadne kdyz to chvili letelo, tak muzu rict, ze i na tu dalku cca 100 metru byla videt ta majestatnost - je to macek.
REX

#51 Příspěvek od REX »

Poloha těžiště mě napadla jako první ale píšeš že si to nemyslíš....
Pak jen jestli by nechtěli elevony v neutrálu víc nahoru aby si to nemusel kompenzovat plným přitažením, ale jak už jsem psal ztratil jsem pojem o tom, co máš jak uděláno :(
A moje zvětšené samokřídlo.....nic nedělám, dal jsem přednost čmeláku od Šadu, tak teď dělám jeho :wink:
REX

#52 Příspěvek od REX »

Jo a ještě...ale to doufám víš... :!:
Změny postupně, nejdřív těžiště-letová zkouška, pak výchylky-letová zkouška, bys věděl co pomohlo....
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Jindra_S »

Taky se přimlouvám za posun těžiště - je to obvykle to nejjednodušší a nejrychlejší, co můžeš udělat.
A pak opět test.
(BTW Nějaké olůvka se mi doma válejí, tak se když tak ozvi)
-
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od RimmerCZ »

Zavazi nebude potreba, posunu baterky, nebo mam moznost dat jeste o trochu lehci baterku. Dneska to vypada dobre, vitr skoro zadny, slunecno. Po obede to pudu testnout.
REX

#55 Příspěvek od REX »

RimmerCZ píše:Zavazi nebude potreba, posunu baterky, nebo mam moznost dat jeste o trochu lehci baterku. Dneska to vypada dobre, vitr skoro zadny, slunecno. Po obede to pudu testnout.

Tak ať se zadaří :wink: pak dej vědět jak to lítá :wink:
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak....se rozfoukalo...odklad.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Lněnička »

Rimmere,
nechtěl jsem se do toho vůbec míchat.
Ale jestli máš použity profily zobrazené z 28.11.2012 a nemáš dost silný negativ, pak Ti to nepoletí nikdy nijak zvlášť. Snad je ta fotografie skutečným obrazem stavu středu křídla.
Možná, že to je ale ještě jinak.
J.Lněnička
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od RimmerCZ »

Dobry den, no letadlo ma normalni lichobeznikove kridlo, zadne vzepeti, profil MH62, tusim 9%. Aktualne vypada takto download/file.php?id=13435&mode=view
Krome trupu - coz je muj vymysl, by tam nemelo byt neco zcela nestandartniho.
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od RimmerCZ »

Je to tady !!!
http://www.youtube.com/watch?v=FpSUFuWxmAs

stastny jak male decko :-) dojmy a dalsi veci pridam pozdeji, ted ficim pryc.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od rcfrant!k »

Krása, gratulace :) co dále? Nějaká povrchovka?
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“