Easy Fly

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Eragon »

Tak sem dneska s easy fly poprvý boural. Asi ve 200m mi sklapli při prudším lopingu křídla a éro se zřítilo po čumáku. Mám ale obrovský štěstí, protože kromě toho, že se pomačkal a polámal trup a odešli převody ve výškovce se nic nestalo, stačí trocha vteřińáku, nový převody a de se lítat.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
havrous
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od havrous »

Surgical píše:...
EasyFly má křidélka ovládaná jediným servem (no, někde se ušetřit musí)....

Jenom pro pořádek, EasyFly má pro každé křidélko svoje servo, nevim jak si přišel na to, že je v křídle jenom jedno?

Pribi píše:...
Dál jsem se dočet, že dodávaný servo k EF je na křidélka při vyšších rychlostech slabý, ale to by snad mělo jít spravit namontováním silnějšího serva, ne?

Servo mi slabý nepřijde. Je pravda že EasyFly na křidélka nereaguje nijak přehnaně, ale to je dáno spíš tim, že je to letadlo na učení. Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že v rychlosti, kdy přestanou reagovat křidélka, už se bojim o celý křídla, takže se to snažim nedělat. :lol:
Raketak

#48 Příspěvek od Raketak »

To Pribi:
Nemixují se křidýlka, ale výškovka s plynem, čím víc plynu, tím víc je potlačená. Jinak ale to nevyosení u tohoto éra opravdu moc nevadí, motor je primárně určen na vystoupání do výšky a pak se plachtí, ale pokud běží je to prostě nutné korigovat, to že není vyosený doprava není moc poznat (opravdu jen při startu, kdy po odhození s plným plynem se to začne poněkud stáčet a než šáhneš na páky, můžeš se dostat do nebezpečné situace, proto startuji s půl plynem).
Jinak jak bylo napsáno, každé křidýlko má svoje servo, ale ve stavebnici je dodaný V-kábel, čili jedním kanálem by se ovládaly obě serva bez možnosti brzdy, takže pokud ti to vysílačka a příjmač umožní, tak ten V-kábel nepoužiješ, ale připojíš každé servo na samostatný kanál.

To Eragon:
Jinak dnes jsem s tím už létal jakš takš na zádech a opravdu mu to nečiní problémy (jen mě ano – pletu si výchylky výškovky), ale při přistání jsem úplně nezvládl boční vítr a měl jsem lehkou „čumákovku“ takže sem pak zjistil, že se ohla ta hliníková spojka křídel, ale na to aby si křídla „zatleskala“ si tomu musel dávat opravdu zabrat.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Eragon »

to Raketak:
Jo jo, ta hliníková trubka je svině. Mě se úplně zlomila. Radši jí nahradím nějakou ocelovou.
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
rohe
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od rohe »

Eragon píše:to Raketak:
Jo jo, ta hliníková trubka je svině. Mě se úplně zlomila. Radši jí nahradím nějakou ocelovou.

Jak ta trubka (výstuha) je dlouhá???? A proč tam nedáš raději uhlíkovou?
rohe
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od rohe »

..... a koukám, jakoby praskla v tom kde byla vrtaná, proč tam sou vlastně ty dírky vyvrtané? :roll:
Raketak

#52 Příspěvek od Raketak »

Tam kde je to vrtaný, je tím prostrčenej nějakej "drátek", kterým je ta trubky fixovaná, aby se nemohla posouvat....ale jak je vidět, chtělo by to ocelovou.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
tomqw
Kontaktovat uživatele:

Easy fly zkušenosti

#53 Příspěvek od tomqw »

Ahoj,
jako úplný začátečník jsem si koupil easy fly v setu rtf s Optic 6sport .
Předtím jsem měl jen nějaké x twin letadýlko, což se nedá samozřejmě srovnat.

Můžu poprosit o zkušenosti s tímto modelem, v diskuzi jsem našel že originální hliníková trubka na které jsou uchycená křídla je nekvalitní, lze jí nějak snadno vyměnit? Mě se zdá, že je uchycená dvěma šroubky v té plastové objímce, ale ty jsou celkem nepřístipné.

Pak bych měl další dotaz ohledně uchycení křídel, jak fungují montážní vruty dotahované ze spodní části trupu, je je potřeba to dotahovat pokaždém upevnění křídel. mě se zdá že to křídlama vůbec neprochází.
havrous
Kontaktovat uživatele:

Re: Easy fly zkušenosti

#54 Příspěvek od havrous »

tomqw píše:Ahoj,
jako úplný začátečník jsem si koupil easy fly v setu rtf s Optic 6sport ...

Zdar,
ty šroubky tam nemají žádný zvlášťní význam. Jestli nejsou úplně povolené nebo jestli v té průchodce hliníková trubka nekloktá, tak je neřeš. Zrovna tak zatim nemusíš řešit ani tu trubku. Při špatném přistání se trochu ohne a tím se změní vzepětí křídel, ale jde několikrát narovnat, než praskne.
Až se to stane, tak jí vyhodíš a koupíš nějaké sklo (uhlík) odpovídajícího průměru, který jde strčit do trubek v křídlech. Když tam tu spojku dáš hned, tak tomu odlehčíš. Dej tam klidně celej metrovej kus, tak jí koupíš.
Mě se trubky v křídlech po čase rozpadly, takže tam teď mam uhl.trubku pr. 10 (původně 8 ) a jako spojku sklo 9.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od tomqw »

Zdar,
dík moc za cenný zkušenosti do za čátku. Můžu se jen pro informaci zeptat jak jsi měnil ty výztuhy v křídle?

Pak jsem ještě uvažoval o změně závěsů křidýlek, zdá se mi že jdou celkem ztuha a málo vychýlit, pokud bych odřízl epp a k originálnímu závěsu přidal ještě jede mělo by to být lepší ne? Nebo to mám zatím nechat a řešit to po nějakým čase = pádu?

Vím že je pozdě když už jsem letadlo koupil, ale co si myslíš začínat zrovna na tomhle modelu, na co si dát bacha?

Vzhledem k mému začátečnictví, je vhodný oblepit alespoň spodek trupu a náběžnou hranu křídel skleněnou páskou?
Máza

#56 Příspěvek od Máza »

Marek71 píše:Eragon, Raketak:
Zdravim... myslite, ze Easy Fly je vhodny aj pre zaciatocnika ako prve slusne lietadlo ? Premyslam nad nim, alebo este nad Easystar. Zatial som lietal nieco malo s touto hrackou:

Jamara DHL-Flyer

Chcem si k tomu Easy Fly kupit vysielacku napr. Optic 6. Ak to dobre chapem, tak v tom sete je vsetko okrem vysielaca a prijimaca. Takze staci toto dokupit + este nabijacku na vysielackove akku. A este asi 12V zdroj, ak sa nemylim... pretoze tam je LiPo nabijacka s 12V vstupom.

Ak som na nieco zabudol, doplnte ma, prosim. Diky !

M.
No já bych se bál jako začátečník s EASY FLY radeji EASY STAR :roll:
havrous
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od havrous »

Výztuhy:
Nevim jestli číňan nezměnil technologii, ale já mám výztuhy uložené v pouzdrech, které se dají zespoda křídel otevřít - cca 30mm široký pruh epp zalepený v křídle, který u kořene přechází do krytu serva. Všechno je lepené na podivný tmel, který při použití odpovídající síly povolí.
Původní trubky se vlivem krátké spojky rozpadly, takže jsem je nahradil a jako spojku použil plné sklo.

Křidélka:
Jestli se s tím serva poperou, tak je snad ani neřeš. Křidýlko se mi utrhlo při jedné větší ráně. Teď mám serva přesunutá ke křidýlkům, původní dráhou lanovodu jsem natáh kabel, ty podivné pákové panty vyhodil a křidýlka pověsil na lepenku. Až si to trochu osaháš, zkus zvětšit výchylky, ale nemá to moc efekt, protože letadlo se v zatáčce spíš zbrzdí a propadne - díky tomu už skoro umim lítat se směrovkou :D

A jestli je to ero pro začátečníka - určitě ano. Pár hodin se simulátorem, aby sis neplet strany a jdi do toho. Dá se to vytáhnout nahoru a pomalu plachtit, nebo lítat na půl plynu osmičky metr nad zemí, na svahu stačí slabší vítr a sem tam nějaká bublina.
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od tomqw »

Ahoj, pravě trénuju na simulátoru a pak se uvidí. Jinak co je to za materiál plné sko pro tu spojku a jak jsi ji vyndal, nedostanu se na ty prostřední šroubky, mám vrtat do trupu? Ještě jednou dík.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od havrous »

Myslel jsem nějakou laminátovou tyčku. Změř vnitřní průměr toho uhlíku a zkus něco sehnat, co by se do toho vešlo s minimální vůlí. Musí to jít ale volně vsunout, jinak ti uhlíková trubka praskne. Tahle spojka poslouží k tomu, aby se rozložila váha na větší kus křídla, protože originální trubka je krátká a po čase ta uhlíková trubka na konci hliníkové popraská. Na prostředek té tyčky navleč O kroužek, aby nejezdila z jednoho křídla do druhého a nech tam i tu hliníkovou trubku.
Myslím si, že tahle jednoduchá výztuha ti to křídlo dostatečně zpevní, takže by se ten hliník neměl ani při nepodařeném přistání ohýbat.
Jestli trváš na vyndání toho hliníku, tak to jde dost špatně až po povelení těch šroubků
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od tomqw »

ok, dík, použiju nějakou laminátovou tyč jak říkáš, to se mi zdá nejjedbodušší.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“