změna křidélek na klapky?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
novfra

Re: změna křidélek na klapky?

#46 Příspěvek od novfra »

Shorty píše:Pro lepší pochopení. Větroň je lehčí a má lepší klouzavost. Proto se využívá klapek obráceně, aby mohl vyklouznout z termiky, případně přistát na kratší ploše.
Na rozdíl od toho např. Cessna je těžší a na přistání potřebuje snížit rychlost a zvýšit vztlak. Proto klapky dolů.

Klapky nahoru = vyšší rychlost. Na únik z termiky OK, ale na to přistání ?? Proč chceš větroně před (nebo při) přistání zrychlit?
Na přistání klapky dolů a křidýlka nahoru. Tedy Butterfly.
Shorty

#47 Příspěvek od Shorty »

Větroně nelítám. Co jsem však viděl, šel na přistání, nechal vyklouzat k zemi a potom zvedl klapky a dosedl. Kdyby je nedal, tak letěl nad zemí dál a nebo to srazil výškovkou. Proč to tak dělají se zeptej jich. Dost jich to tady popisuje.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
novfra

#48 Příspěvek od novfra »

Shorty píše:Větroně nelítám. Co jsem však viděl, šel na přistání, nechal vyklouzat k zemi a potom zvedl klapky a dosedl. Kdyby je nedal, tak letěl nad zemí dál a nebo to srazil výškovkou. Proč to tak dělají se zeptej jich. Dost jich to tady popisuje.

Při přistání je možné dát klapky i nahoru. Nepopírám. Ale pak musí křidýlka dolů.
Ale přistává se na zádech. http://www.pina.cz/img/2013/03/Esprit_Inverted.jpg
Ale uznávám, že to není zrovna běžný způsob přistání modelu.
TriFith

#49 Příspěvek od TriFith »

novfra píše:Větroně nelítám. Co jsem však viděl, šel na přistání, nechal vyklouzat k zemi a potom zvedl klapky a dosedl. Kdyby je nedal, tak letěl nad zemí dál a nebo to srazil výškovkou. Proč to tak dělají se zeptej jich. Dost jich to tady popisuje.
Při přistání je možné dát klapky i nahoru. Nepopírám. Ale pak musí křidýlka dolů.
Ale přistává se na zádech. http://www.pina.cz/img/2013/03/Esprit_Inverted.jpg
Ale uznávám, že to není zrovna běžný způsob přistání modelu.

No jak to vidím... Vyzkouším obě varianty, protože mám Betu1400 od Pelikána a teďka nově i tu Cessnu...
Tak zkusím obě a dám echo ;)

Zatím díky
TriFith
coro

#50 Příspěvek od coro »

Shorty píše:Větroně nelítám. Co jsem však viděl, šel na přistání, nechal vyklouzat k zemi a potom zvedl klapky a dosedl. Kdyby je nedal, tak letěl nad zemí dál a nebo to srazil výškovkou. Proč to tak dělají se zeptej jich. Dost jich to tady popisuje.

Normálne ho to "pribije" k zemi lebo zmizne nezanedbateľné percento vztlaku.
Navyše nevyláme prevody servám klapiek pri kontakte so zemou - tie trupy nemajú moc rezervy.

Niekto má aj "brzdiace štíty" čo sa vysunú niekde z profilu hneď za nosníkom.
Ani tie nebrzdia doslova, ale rušia vztlak na časti krídla kde sú, a tiež sa tým dá model pribiť na zem - naplocho ale bez veľkej možnosti že by ešte vyplával.. Na rozdiel od vypnutia klapiek to je ale rozumnejšie použiť ešte dosť vysoko a len na chvíľu (to keby niekto urobil s klapkami tak hrozí rozfláknutím)
coro

#51 Příspěvek od coro »

TriFith píše:No jak to vidím... Vyzkouším obě varianty, protože mám Betu1400 od Pelikána a teďka nově i tu Cessnu...
Tak zkusím obě a dám echo ;)

Zatím díky
TriFith

Betu nemám ale Cessnu mám a poznám dosť dobre - tie krídelká dolu a spomaliť,
to si vyskúšaj vo veľkej výške..
Shorty

#52 Příspěvek od Shorty »

coro píše:Betu nemám ale Cessnu mám a poznám dosť dobre - tie krídelká dolu a spomaliť,
to si vyskúšaj vo veľkej výške..

Jen bych dodal- nezapomeň i při zkoušení zpomalit. Cessna je dobrá, ale při vyšší rychlosti, i když máš zpomalení serv, vystřelí nahoru. Poprvé mě to dost překvapilo.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

Shorty píše:... při vyšší rychlosti, i když máš zpomalení serv, vystřelí nahoru. ....

Máš ke klapkám přimixované potlačení výškovky?

coro píše:... tie krídelká dolu ...

???
jyrry.webnode.cz
coro

#54 Příspěvek od coro »

Chcel skúšať obidve varianty, to som pochopil tak že to plánuje aj normálne, a aj "klapky hore krídelká dolu"...
Shorty

#55 Příspěvek od Shorty »

jyrry píše:Máš ke klapkám přimixované potlačení výškovky?

Trochu ano, byl to celkovej zálet novýho. Bylo to málo a navíc jsem letěl dost rychle. Po seřízení už to bylo OK.
Shorty

#56 Příspěvek od Shorty »

Jen pro srandu jsem přimixoval flaprony a výškovku na 1000mm Sopwith Camela (nojo na těch to nebylo a ani to nepotřebuje). Na první let po vysunutí se dost propadl. Což je zajímavý. Potom jsem upravil výškovku a dobrý. Na přistání fajn a stabilní.
VTjr

#57 Příspěvek od VTjr »

Shorty píše:.... 1000mm Sopwith Camela...dobrý. Na přistání fajn a stabilní.

No jó, tomu věřím. Jenže jako příklad je to trochu mimo, protože je to dvojplošník. :!:
A pokud bych předpokládal, že máš křidélka jen na dolním křídle, tak ten pak snese mnohem víc - flaperony jak nahoru tak i dolu. Sice jsi nenapsal kterým směrem je vychyluješ, ale i kdyby jsi na tom jednom křídle úplně zrušil obtékání a vztlak, tak pořád to druhé ho ponese. Zatím co u jednoplošníku odtržení proudnic nadměrnou výchylkou flaperonů dole způsobí neovladatelný pád do vývrtky. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Shorty

#58 Příspěvek od Shorty »

Jsou samozřejmě dolů a jsou na obou křídlech. To byl jen příklad, že záleží na typu letadla. Každý je jiný a chová se jinak. Na druhou stranu co vím tak Jenda 11 má na Delfínu ( středoploch ) flaperony a problém s tím nemá. Víc by k tomu asi mohl říct on.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Prorock »

O kolik stupňů se ty křidélka typicky zvedají za účelem brzdění (Flaperony) ? Mají při těchto výchylkách ještě dostatečný vliv na klonění, nebo zatáčení ?
dodoph
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od dodoph »

Tak jsem křidélka vychylované jako klapky nahoru už vyzkoušel. Stále jsem je i při zvednutí nahoru mohl používat jako klasické křidélka. Nejdříve jsem to zkusil asi 20m nad zemí a nebyl to žádný velký rozdíl v letu. Při přistání jsem také žádný větší rozdíl nezaznamenal, ale byl to muj první samostatný let...takže zkušený by určitě rozdíl poznal :lol: . Sednul jsem na nějakých 10 metrech jako do peřiny a měl jsem ze sebe radost :wink:
Ted ale musím vyřešit těžiště. Při plynu asi někde za polovinou se stavělo čumákem kolmo nahoru, nepomohlo ani vytrimování. Při vypnutém motoru se tak nějak zklidnilo, ale stále mělo snahu klouzat ve vlnách. Musel jsem ho výkovkou neustále tlačit dolů, ale i tak jsem ho dokázal ovládat a přistát tam kde jsem chtěl :)
FrSky TARANIS X9D Plus / Flysky FS-GT3C
*SWIFT II*ASW28*Defender Truggy-Axial SCX10*Loď Carina*
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“