jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduchého?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: jak na vlastní PCB (tišťák)? poradí někdo něco jednoduch

#46 Příspěvek od Celeron »

jindraj píše:lidi tak v mezidobí co se učím si to alespoň nějak solidně nakreslit se mi v hlavě honí ještě jeden dotaz, co jsem tu již jednou dal, ale nějak zapadl.

... jak silné si ty spoje malovat a s jak silnou vrstvou mědi pracovat pro naše účely.
... jak obezřetně by měl člověk dimenzovat tu tloušťku vrstvy a šířku spojů, aby měl tak nějak klidné spaní, že to nezafunguje jak tavná pojistka nebo nebudou mít serva dost šťávy.

Na to najdeš na netu kalkulačku nebo grafy třeba totok. Za sebe ti můžu říct, že skrz pěšinu 3 mm honím běžně 25A u triakových spínačů v okolní teplotě +50st a nikdy nic nezčoudlo. Ani jsem nějak neřešil, jestli měď je 35 nebo 70 mikronů.
Jirka
Lark

#47 Příspěvek od Lark »

Celeron píše:
No my jsme zadávali do Seed Studia a pod 10 ks od jednoho motivu se s tebou nebavěj. Ale pak, oboustranej, prokovenej, maskovanej, celoplošně zlacenej 15x15 cm vyšel cca 150 kus i s dopravou a pokud by bylo víc než 10 ks tak ještě míň. Podklady gerber.
Jirka

Souhlas, ale ty podklady gerber, musíš právě vygenerovat třeba z toho EAGLE. Pokud ti budou navrhovat celou DPS, tak ta cena bude podstatně vyšší.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

Hm, od pondělka do dneška jsem vyplodil 2 plošňáky na "CL-PPM kodéry" a 10 plošňáků na "CL-PPM dekodérů"... 8)
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Celeron »

Lark píše:Souhlas, ale ty podklady gerber, musíš právě vygenerovat třeba z toho EAGLE. Pokud ti budou navrhovat celou DPS, tak ta cena bude podstatně vyšší.

No jasně, v Eaglu spustím v CAM souborek, co má na webu Pragoboard a to co z něj vypadne pošlu do Seed. Asi 10 souborů, oni si to přeberou.
Jirka
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jindraj »

tak jsem se rozhodl si trochu zapokusničit a naučit se zase něco dalšího :) - mám náhodou jednoduchý motiv, tak mám na čem zkoušet bez velkých ztrát materiálu :) ... už mi chybí jen horské sluníčko nebo něco na ten způsob
Přílohy
IMG_4449 (kopie).jpg
pcb-backfire 1.png
pcb-backfire 1.png (4.13 KiB) Zobrazeno 930 x
JosefSvejk

#51 Příspěvek od JosefSvejk »

Ty křížky u plus a mínus jsou tam nechané schválně?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jindraj »

Jojo. Ty jsou tam jen pro vyvrtani děr na protažení přívodních kabelů navrch na desku. Ty budou naletované víc v ploše a nejen natupo jako piny a malé kablíky. Snad ničemu nevadí.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od arda1 »

Ty předlohy jsou dělaný na laserovce nebo máš foto ? Radek
ICQ 638556901
petan64

#54 Příspěvek od petan64 »

Pro vrtání je lepší nechat v mědi prázdný kroužek, do kterého se vrták snadno navede. Je to jako by tam byl důlek. Pokud se Ti opravdu povede vyleptat přesně i ty vlasové nitky, budou vystupovat nad povrch desky a vrtání budou naopak ztěžovat - vrták po nich sklouzne vždy mimo střed. Takže bych ty křížky uprostřed otvorů raději přerušil a nechal jen ty kroužky.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jindraj »

arda1 píše:Ty předlohy jsou dělaný na laserovce nebo máš foto ? Radek

to co jsem přiložil je přímo obrázek, který mi vylezl z Eagla ... teď zkoumám jak to nejlépe vytisknout ... zkouším inkoustovku na folii ... ještě jsem neexponoval, ale zdá se mi, že dvě vrstvy přes sebe by měly být dostatečně neprůsvitné. trochu se bojím toho, jak najdu správný čas expozice pro to osvětlení vrstvy. Je s tou předlouhou něco v nepořádku? nevím jak by měla optimálně vypadat - tohle je první v životě na kterou koukám. tak když tak dej vědět - jako kluk jsem leptal jen cestičky vyškrábaný do laku v kyselině a to nebyly výsledky žádná sláva ... tady o toho doufám v trochu elegantnější a přesnější výstup.

petan64 píše:Pro vrtání je lepší nechat v mědi prázdný kroužek

dík - to je asi fair point - předělám - on by tam nemusel být vůbec - ty dvě ďuzny tam udělám i bez něj a nemusí být nijak přesné. To bylo jen, že jsem zkoušel co v Eaglu jde a blbnul jsem ... stejně jako ty nápisy :) ... na to, že se to následně zaleje do nějakého epoxidu nebo do čeho a každopádně to bude celé pohřbené kdesi ve střevech letadla :) ... no co jako tréning OK
Amper

#56 Příspěvek od Amper »

Horsky slunicko nepotrebujes - posilal jsem na zacatku odkaz k sobe na blog. Pro tistak staci i obyc stolní lampa se zarivkou. Akorát se proste musí nechat svítít o něco dýl. Overeno na SMD tistaku, to co mas ty nebude problem
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
zdzd

#57 Příspěvek od zdzd »

Jenže dělat tento tišťák fotocestou je kanón na komára.

Přesně tohle je na izolepu a pár tahů skalpelem.
Lark

#58 Příspěvek od Lark »

Místo těch křížků pro díry můžeš udělat kroužky, jak píše petan64, nebo tam posadit pájecí plošku (pad), u které si můžeš editovat jak vnější průměr, tak průměr otvoru. Jinak popisky (pokud je místo) dělám taky. Hlavně katody polovodičů a značení přípojných míst. Ulechčí to osazování. Předlohy tisknu na laserovce na pauzák a osvětluju rtuťovou výbojkou 125W, s odstraněnou opálovou baňkou, asi 30cm nad DPS a čas mám 14min. Vzdálenost a expoziční doby si budeš muset vyzkoušet na vzorcích podle tvého uspořádání. Nemusíš ani hned leptat, stačí si ověřit, aby do 3 až 5 minut došlo při vyvolávání, k dokonalému odplavení emulze v mezerách. Dokud se nezadaří, stačí emulzi setřít nitroředidlem a stříknout novou.
JosefSvejk

#59 Příspěvek od JosefSvejk »

zdzd píše:Jenže dělat tento tišťák fotocestou je kanón na komára.

Přesně tohle je na izolepu a pár tahů skalpelem.

Pokud už máš vybavení, tak je fotocesta nejlepší volba. Dělám i ty nejmenší plošáčky. Tisknu inkoustovkou, dříve jsem tiskl na obyčejný papír a stříkl sprejem, teď mám nějaké fólie pro inkoustovky. Osvětluji taky výbojkou 125W bez baňky, 20 cm, cca 5 minut. Ale to je opravdu o vyzkoušení s vlastním vybavením. Vyvolávám louhem na odpady.
V poslední době mě ale "uchvátila" zakázková výroba u Číňanů, je to zkrátka krása.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Lark

#60 Příspěvek od Lark »

Ona ta fotocesta má ale několik podstatných výhod. Dobře to vypadá, a taky máš předleptané otvory které dobře navádějí vrták, takže nejsou problémy s roztečí otvorů pro konektory, nebo IO a jak už jsem psal, ty popisky usnadňují orientaci při osazování a případně opravách. Samozřejmě DPS s nepájivou maskou jsou už jiný level. Za mě je to pro kusovku výborná metoda, a když to máš zažité je to i rychlé.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“