Powerion od Jetimodel

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Powerion od Jetimodel

#46 Příspěvek od TomasC »

V minulosti jsem podobné dotazy konzultoval s Jurou T. Aku jsou všechny proměřené a složené do sad. Tedy to co běžný uživatel nemůže nikdy zařídit. Nebo může, ale....

Také nemám info, že by v tom byl nějaký obvod, ale člověk nikdy neví, co se dozví z praxe.

Až budete shánět, kde v Číně koupit, tak již jsou na trhu falešné články stejného označení.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7OufWyHhSKM[/youtube]
guchar

#47 Příspěvek od guchar »

Drondys píše:Ta tlaková pojistka je taktéž nevratná ?

Tlaková pojistka tedy znamená, že se článek při určitém déle trvajícím přepětí začíná postupně více a více ohřívat a tlakovat až dojde k rozpojení tlakové pojistky.

Pak je zde riziko toho, že se za provozu v modelu třeba při nějakém nadměrném zahřívání může některý článek natlakovat a tím vybavit pojistka i při nižším napětí něž uvedených 5V.

PS: V popisu se uvádí "The accumulators are functional even at very low or very high temperatures (-10 - +60°C)." Takže v tomto deklarovaném rozmezí teplot -10 až +60°C by měly tyto aku být ještě v pohodě provozovatelné.

Jakož i dalším příspěvkům k dohadům vratná / nevratná tlaková pojistka.
Na Li-Ion článcích s prvním (jedním) stupněm ochrany je "přetlakový ventil". Bránící explozi článku.
Kladný vývod má specifický vzhled. Li-Ion články se 2. stupni ochrany mají navíc elektronickou ochranu.
(Přetlakový ventil měly i některé Ni-Cd Ni-MH články)

Opravdu "TLAKOVOU POJISTKU" bránící přebíjení, způsobující přetlak uvnitř článku znám
je z "15-ti minutových" Ni-MH článků (AA a AAA) Varta Platinum. Technologie byla značena jako IC-3. *)
Pokud v článku vznikl nebezpečný přetlak membrána odpojila + vývod od čepičky článku.
Chemie uvnitř článku pohltila vyvinuté plyny. Taky pokles teploty snížil tlak uvnitř a membrána sepnula.
Pokud se nepoužívala k článkům určená nabíječka Varta Platinum (dvoukanálová) ostatní
nabíječky pracující s mínus_delta U, rozpojení vyhodnotily jako vyjmutí článku a měly potíž s plným nabitím.
Nabíječky Varta Platinum odhadovaly z nabíjecí křivky dobu do konce a ukončení. (Charger Management)
*)IC-3 integrované řízené (control) 1. křivkou, 2. teplotou (termistory v nabíječce), 3. tlakem

Reakci (vratně/nevratnou) přetlakového ventilu znám jen u letitých AA, Ni-Cd, 720 mAh od fy Vinnic.
Projeví se klapnutím/brnknutí zejména při opakovaném nabíjení, když máte pocit, že konec -dU byl falešný.
Ventil se uzavře. Článek zůstane použitelný. Odpuštěný plyn, změnou chemie mírně sníží kapacitu.

Nevím jak je tomu u Li-Ion. Je možné, že tam velký přetlak může způsobíit trvalé otevření ventilu.
TAKŽE POZOR: BEZPEČNOSTNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL není TLAKOVÁ POJISTKA PROTI PŘEBÍJENI
novfra

#48 Příspěvek od novfra »

Zrovna se mi dostala do rukou jedna baterka, kde je proudové pojistka.
Přílohy
S pojistkou
S pojistkou
Klasický propoj
Klasický propoj
guchar

#49 Příspěvek od guchar »

novfra píše:Zrovna se mi dostala do rukou jedna baterka, kde je proudové pojistka.

Tavná / nevratná / mimo článek / uvnitř sady / po přerušení jednotlivé články zůstanou použitelné
NAD ČÍM MI ZŮSTÁVÁ ROZUM STÁT JSOU V SADĚ 2S1P, POUŽITÉ ČLÁNKY NESTEJNÉHO VZHLEDU

Měla sada zvenku nějaké značení?
novfra

#50 Příspěvek od novfra »

guchar píše:NAD ČÍM MI ZŮSTÁVÁ ROZUM STÁT JSOU V SADĚ 2S1P, POUŽITÉ ČLÁNKY NESTEJNÉHO VZHLEDU
Měla sada zvenku nějaké značení?

Je to běžná sada ze šroubováku Milwaukee a články jsou naprosto totožné. Možná tě jen mate papírový kroužek na + pólu. To se běžně používá. Buď papír, případně plast.

A ta sada je 3S1P
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jyrry »

guchar píše:... MI ZŮSTÁVÁ ROZUM STÁT ...
třeba tyhle by se na stejné fotce tvářily taky nestejnovzhledně :mrgreen:
teda pokud by ta sada nebyla 1s3p ... :wink:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jyrry »

Nezbývá než prolézat vrakárny, třeba se už někde objeví... 8)
jyrry.webnode.cz
novfra

#54 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:Nezbývá než prolézat vrakárny...

Jo, už jsem začal. A vyhledával jsem "Tesla" a "Baterky"
A našel!!
Přílohy
Tohle už je lepší. Proč jen jeden modul, když už, tak už vše. 7104 kousků  18650.
Tohle už je lepší. Proč jen jeden modul, když už, tak už vše. 7104 kousků 18650.
Ale asi není to pravé.....
Ale asi není to pravé.....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jyrry »

novfra píše:... A našel!!

Já někde viděl povídání s fotkama jak to otevřeli... to je nádhera... ještě to mít ve sklepě :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
novfra

#56 Příspěvek od novfra »

Já někde viděl povídání s fotkama jak to otevřeli... to je nádhera... ještě to mít ve sklepě

Ve sklepě?? Raději v autě pod nohama. A na letiště by sis odvezl energie......
Starost jen o jednu baterku.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“