Skylark Letí, ano je to tak!!!
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
Obavam se ze kdybych se mel vejit do dvou vet, musel bych pouzit tolik spojek pro vety vedlejsi, ze by se v tom nikdo nevyznal
ale dobra, zkusim to omezit. napaji se stejne-z akumulatoru(AC vetsinou z lipol kvuli vaze, ale neni to podminka). zmena prichazi u reglu(technicke provedeni,cena). ten do DCmotoru pousti DCproud v urcite frekvenci do kartacku DCmotoru, a tim urcuje otacky motoru(pro stouraly-je to jednodussi nez regulovat napeti-jen ta predstava jak by vypadal regl plnej transformatoru...). rozdil v AC motoru-z uzivatelskeho hlediska-vetsi vykon pri mensi hmotnosti a vyssi ucinnost(-> lehci letadlo s vice vykonem a delsi dobou letu). technicka pricina: u DC dochazi ke ztratam na komutatoru(konkretne kartaccich)-kdyz se podivas jak jede plechovka(DC) na plnej plyn tak uvidis jak to uvnitr jiskri na uhlicich-ztraty teplo,svetlo. mizerny prenos energie. u 'AC' (nyni uz v uvozovkach-spravne by melo byt receno bezkartackove) je vinuti na statoru misto na rotoru a magnety jsou na rotoru. to znamena ze vinuti se nehybe, prenos energie je oproti DC beze ztrat po dratech a k pohybu dochazi tak, ze tri poly vinuti ktere jsou kazdy rozdelen na tri casti po obvodu statoru stridave(1,2,3,1,2,3,1,2,3) jsou pripojeny na tri draty z regulatoru-ten v urcite frekvenci spina jednotliva vinuti a tak se motor toci. tohle uz ti nevysvetlim, zalezitosti tykajici se synchronizace motoru a regulatoru a jejich spravna funkce bez cidla ktere meri polohu u normalnich velkych ACmotoru je alchymie a jde to mimo me. pokud bys chtel vedet o tomhle vic, napis do MPJet, urcite ti odpovi. koukam ze moc velke omezeni se neknalo, tak se omlouvam. mozna je to napsano trochu slozite, ale snad to z toho pochopis.
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
puvodni prijimac byt klidne muze, zpusob prijimani signalu je stejny pro oba typy regulatoru. motor z cdromky muze mit ruzny vykon podle pouzitych magnetu statoru a poctu zavitu na vinuti. prodavaji se motory s vykonem od 20 do 400 a vice watu, nevim kolik ma 400ka, zkus zmerit prikon a pocitej s ucinnosti do 60%. cdromkovy motor se da libovolne premotat tak aby mel velky kroutici moment(velky staticky tah, maly dynamicky-pomaly let), nebo aby mel hodne otacek pri malem krouticim momentu(rychly let, velky dynamicky tah, mala vrtule a velke stoupani). co do vykonu by asi byl problem donutit cdromkovej motor mit stejnej vykon jako 400ka. ale da se koupit stridavej motor kterej 400ku naprosto plne nahradi a prevysi. co se ceny tyce, regl okolo 1500-2500, vyrobce www.mgm-compro.cz , www.jetimodel.cz a jini. skoro tip: cemech prodava sety motor+regulator za 2100,- ale kvalita sluzeb je slusne receno diskutabilni a motory nemaji zalite vinuti. to znamena ze se vibracema muze izolace dratu proklepat a dojde z mezizavitovemu zkratu, pripadne zkratu z vinuti na kostru. tak jako tak je to smrtelne pro regl, coz pri jeho cene neni nezanedbatelne riziko. stranky jsou www.cemech.cz , spoustu nazoru na jejich sluzby najdes na jejich foru.
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info, nedá se ten regulátor postavit svépomocí, je někde na inetu plánek. Nejsem totiž solventví, i proto jsem si koupil hračku skylark. Zatím líta, i když už používám 3 vrtuli a skoro mám postavený náhradní křídlo a VOP a SOP, nový převody v servech tam už taky jsou. Skoro se divím, že to vůbec ty moje letecké pokusy přežilo. Nejdéle sem letěl asi tři minuty.
Taky motor sem musel víc vyosit doprava. No zážitků je spousta, hned je život bohatčí, 3-rozměrný.
Taky motor sem musel víc vyosit doprava. No zážitků je spousta, hned je život bohatčí, 3-rozměrný.
Ahoj, v nepočítej s tím že AC regulátor nějak zbastlíš na koleně, na to je příliš složitý. Pokud jseš na tom s financema jak píšeš, tak do ACéček ani nelez, je to dost drahá sranda (i když to za to rozhodně stojí ! )
Zarazila mě ale jiná věc - píšeš že tvůj nejdelší let trval max. 3 minuty , máš 3 vrtuli a měnil jsi převody v servu. Tuhle diskusi jsi založil 7.ledna s tím, že éro jsi dostal k vánocům.
Z toho mi vychází následijící :
buď
1. s tím nadpisem diskuze resp. létavostí to nebude tak slavný
nebo
2. 3-rozměrný pohyb ti moc nesedí a měl bys přesedlat na lodičky, nebo auta
nebo
3. všechno dohromady
Pokud vytrváš, tak hodně štěstí
Majkl
Zarazila mě ale jiná věc - píšeš že tvůj nejdelší let trval max. 3 minuty , máš 3 vrtuli a měnil jsi převody v servu. Tuhle diskusi jsi založil 7.ledna s tím, že éro jsi dostal k vánocům.
Z toho mi vychází následijící :
buď
1. s tím nadpisem diskuze resp. létavostí to nebude tak slavný
nebo
2. 3-rozměrný pohyb ti moc nesedí a měl bys přesedlat na lodičky, nebo auta
nebo
3. všechno dohromady
Pokud vytrváš, tak hodně štěstí
Majkl
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
1. Jsem začátečník v RC modelařině. Letadlo si hážu sám, v průměru se mi podaří každej 2 hod. Dopad letadla na zmrzlou oranici letadlu taky zrovna neprospívá. Taky porád mírně pofukuje a mám co dělat udržet letadlo v dohledu a pak na dálku stejně nepoznám na jakou stranu zatáčím
Nu do jara až bude nějaká ta vyžší tráva a bezvětří se snad lítat naučím!
Nu do jara až bude nějaká ta vyžší tráva a bezvětří se snad lítat naučím!
-
tomcatzdar
SkyLarkMen píše:Já mám ve skylarku Asi Speed 400, dá se motor s CD-romky k tomuto motoru přirovnat? Výkonem, spodřebou. Kolik by stál regulátor k motoru z CDR a může zůstat původní přijímač?
ty seš snad uplně b****!!! ve skylarkovy je speed 280. o motoru z CD romky ani neuvažuj. nechci tě nějak podcenovat, ale když se ptáš jestli se má lakovat nažehlovací folie, tak se ani nepokoušej ten motor z toho vyndat.... a jak řikam na plnej plyn má CD motor(převinutej) 50W a 250g statickej tah takže by ti to fakt sqele lítalo...pak ještě to upevnění, to si myslim, že pro tebe je jednodušší si koupit nejakej MIcrotex. a regulátor střídavej jentak neuděláš. jak řikam je lepší si vše koupit...
CZERNITKO: chtěl bych FOCUSE nemáš mejl na Kyjovskýho?
tikef: Myslím, že bys nemusel SLM nadávat. Ne každý je "mistr světa" jako ty. SLM je evidentně začátečník a nikdy s fólií nedělal. Taky jsme měli (já a táta) takovýho známýho co každému říkal: tomu nerozumíš, to nechápeš, ty jsi ******* atd. Netrvalo dlouho a rozkamarádili jsme se. (a podotýkám, že jsme se s ním seznámili, nebyli jsme žádní začátečníci v modelařině, zvlášť táta)
Neřekl bych, že je jednodušší hned se hnát do obchodu pro MicroTop nebo jiný prof. vyráběný motor. Na modelářských akcích nebo přes inzerát se dají sehnat slušně upravené DC-brushless motory za cenu kolem 200-300. Lepší je samozřejmě prozhlédnout se po někom z okolí nebo zkusit motor převinout sám. Samozřejmě, nejdůležitější je regulátor, který je třeba opravdu koupit.
BTW Při svojí chytrosti bys mohl vědět, že když tohle jsou stránky DK, mail na "webmastera" je mail na DK.
Neřekl bych, že je jednodušší hned se hnát do obchodu pro MicroTop nebo jiný prof. vyráběný motor. Na modelářských akcích nebo přes inzerát se dají sehnat slušně upravené DC-brushless motory za cenu kolem 200-300. Lepší je samozřejmě prozhlédnout se po někom z okolí nebo zkusit motor převinout sám. Samozřejmě, nejdůležitější je regulátor, který je třeba opravdu koupit.
BTW Při svojí chytrosti bys mohl vědět, že když tohle jsou stránky DK, mail na "webmastera" je mail na DK.
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
SkyLarkMen - kdysi tu proběhla velmi dlouhá diskuse o Skylarkovi. Ta se bohužel ztratila, ale je tu pokračování ,,Pokračování problémů ze SKYLARKEM aneb Začátečník StanY
( ". Z těchto diskusí vyplynulo, že Skylark bez úprav (výměna motoru, vrtule, křídla a pod.) létá jen zkušenému pilotovi za příznivých podmínek a to na hranici pádovky. Je smutné, že letadlo pro začátečníka pro začátečníka moc není. I já jsem se napálil a koupil ho. K jeho zničení nedošlo jen proto, že jsem lítal nad lánem vrostlé pšenice. Po mnoha útrapách za pomoci zkušenějších jsem vyměnil vrtuli a baterky a jakž takž s ním poletoval. Potom jsem dle rady kolegů postavil Ušáka od Radka Skočdopole ( http://www.volny.cz/skocdopoler ) vrazil do něj vnitřnosti ze Skylarka a bylo po problémech a začal jsem si užívat pohodového létání.
dědek
- SkyLarkMen
- Kontaktovat uživatele:
Skylark náhodou lítá i bez úprav. Vše je zatím původní kromě vrtule kterážto praska při pádu letadla na zem, neb sem nestihl vypnout motor. Kdo má trpělivost a nechybí mu nadšení, ten se nemá čeho bát. Skylark je prostě startovací ( skoronerozbitný) letadlo. Skušenej modelář si ho nekoupí a začátečník se na něm naučí spoustu věcí, které se mu pak hodí. Stejně jak říkáš ty. A to jsou výhody skylarku.
A hlavně ta nízká cena. Protože jinak bych se k modelařině vůbec nedostal.
Opravdu škoda, že stará diskuse o SKYLARKovi zmizela a nová "Pokračování problémů ze SKYLARKEM aneb Začátečník StanY
(" nějak blbne - aspoň mi se nechtějí zobrazit příspěvky 15. a 16. stránky.
No a co jsem obě diskuse četl + co jsem se bavil s několika kolegy, tak se mi zdá, že u SKYLARKa, stejně jako u jiných čínských setů (Corsair, A-Badius) je kvalita a vhodnost pro začátečníka různá kus od kusu. Někdo má štěstí a lítá v pohodě napoprvé a někdo má smůlu a bez výměny motoru a rad od zkušenějších nemá šanci udržet daný model ve vzduchu. Třeba právě jeden můj kolega koupil Corsaira a dokud nevyměnil motor včetně reglu, tak to vypadalo, jako když trénuje hod cihlou. Po výměně lítá bez problémů.
Jednoznačný přínos těchto setů vidím v láci a tedy dostupnosti. Protože i když někdo trefí na zmetek, tak řešení je letko uložit na skříň a postavit třeba Ušáka, Bendyho nebo nějaké samokřídlo, do něho nacpat zbylé střeva a jde se lítat.
No a co jsem obě diskuse četl + co jsem se bavil s několika kolegy, tak se mi zdá, že u SKYLARKa, stejně jako u jiných čínských setů (Corsair, A-Badius) je kvalita a vhodnost pro začátečníka různá kus od kusu. Někdo má štěstí a lítá v pohodě napoprvé a někdo má smůlu a bez výměny motoru a rad od zkušenějších nemá šanci udržet daný model ve vzduchu. Třeba právě jeden můj kolega koupil Corsaira a dokud nevyměnil motor včetně reglu, tak to vypadalo, jako když trénuje hod cihlou. Po výměně lítá bez problémů.
Jednoznačný přínos těchto setů vidím v láci a tedy dostupnosti. Protože i když někdo trefí na zmetek, tak řešení je letko uložit na skříň a postavit třeba Ušáka, Bendyho nebo nějaké samokřídlo, do něho nacpat zbylé střeva a jde se lítat.