Instalace Windows 10

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
automet

Re: Instalace Windows 10

#46 Příspěvek od automet »

Ten s tými vistami to vyhral :lol: :lol: :lol:
Horší systém som ešte nevidel.
Ináč 10-ka aj 7-ka v pohode.
Lark

#47 Příspěvek od Lark »

jio píše:Pokud jsi jen uživatel, tak bez problémů na W10 můžeš přejít. Funguje to. Po instalaci, ověření a poté odstranění bodu obnovy s W7 získáš jako bonus cca 20GB volného místa na disku oproti W7.

No, protože mám spoustu grafických programů a různých utilitek, starou tiskárnu, řezací plotr a různé interface, takže mám právě obavy, abych pak nestrávil půl roku hledáním nových ovladačů, třeba pro zařízení, která už nejsou podporovaná, nebo nových verzí programů. Uvolnění 20GB na disku je pro mě nepodstatné. Zatím opravdu nemám důvod přecházet na W10.

Edit: Zrovna pro tu multifunkční tiskárnu HP (stará 6 let), která mi pořád dobře slouží, jsem měl problémy už při přechodu na W7 a nakonec jsem jí stejně plnohodnotně nerozchodil. Takže některé věci dělám ještě z XP. :x
tomashr

#48 Příspěvek od tomashr »

automet píše:Ten s tými vistami to vyhral :lol: :lol: :lol:
Horší systém som ešte nevidel.
Ináč 10-ka aj 7-ka v pohode.

Hele, 90% problémů Visty bylo právě v ovladačích a aplikacích. Výrobci driverů produkovali opravdu s prominutím sračky, které nebyly v souladu s doporučeními ani v XP, nicméně tam to (podle mě bohužel) bylo tolerováno. A s aplikacemi to bylo podobné. Na Vistu všichni nadávali, ale v reálu sehrála relativně pozitivní roli v tom směru, že i když všichni nadávali, tak se přeci jen dost producentů HW i SW probralo a vytvořili korektní verze. Windows 7 v tomto směru spíš sklidily ovoce, které přinesla Vista, jelikož pár věcí odladili a zlepšili i na straně MS, tak jejich přijetí bylo daleko lepší. V jistém smyslu to ale není tak docela fér, kdybys strojem času posunul médium Win7 do okamžiku uvedení Visty, tak by byly přijaty úplně stejně špatně, ono to opravdu chtělo trochu rozhýbat vody...
jio

#49 Příspěvek od jio »

Lark: :-)

Psal, jsi, že chceš být jen uživatel, no a to co teď píšeš není jen (běžný) uživatel, který sjíždí internet, občas nějaké pdf a excelovskou tabulku. Tos měl napsat hned, co máš na tom pověšené na různých portech. ;-) Tam bych byl taky opatrný, ale i tak bych před koncem ročního okna ten update pustil. Jednak už to bude za tu dobu zase o kus dál a vrátit k W7 se dá obnovou. A W10 přece jen jedou o něco svižněji jak W7. Mám změřené časy, které mě zajímaly, a je to tak min o 10% k lepšímu na stejném HW.

Pro mě to bylo výhodné, protože normální přeinstalace včetně záloh mi doma zabere tak jeden den včetně shánění instalaček, seriových čísel a pak i aktualizací. Update na W10 byl v tomto pohledu naprosto bezproblémový a jen si to tam něco SAMO dělalo. Data jsem měl na druhém disku a tak jsem si zazálohoval jen \Users\uživatel adresář a jelo to. A jako bonus mám nově nainstalovaný OS. Nově ve smyslu čistý.

Na rozdíl od tebe je ale u mne vrcholem zlobení Lightroom a popřípadě Companion od Taranise a DJI Naza asistant. Zejména u těch 2 posledních jsem měl strach, jak to pod W10 bude fungovat. Funguje.
jio

#50 Příspěvek od jio »

tomashr píše:Hele, 90% problémů Visty bylo právě v ovladačích a aplikacích ... ono to opravdu chtělo trochu rozhýbat vody...

Vidím to stejně. Nevýhodou toho bylo, že spousta jinak funkčních zařízení šla do šrotu jen proto, že pro ně nebyly pod Vista ani pak pod W7 ovladače. Pod XP by jinak fungovaly ještě hodně dlouho. Třeba u HP tiskáren stále máme jeden počítač na XP jen proto, že je třeba občas tiskárnu nastavit. Jinak stojí a práší se na něho.
Lark

#51 Příspěvek od Lark »

Jio: Já si pod pojmem uživatel představuju, že budu jen používat nainstalované programy a ne něco tunit, hledat ovladače a šťourat se v systému. Nemám počítač jen na Office, nebo internet. :lol:
S těma XP jsem na tom úplně stejně, a ne jen kvůli HP tiskárně. Mám zkrátka spoustu starých programů, které mi vyhovují a nehodlám kupovat nebo shánět nové verze, nebo dokonce náhrady, protože autor už další vývoj nepodporuje.
coro

#52 Příspěvek od coro »

XP mám nainštalované pod VirtualBox. Mal som to šťastie že som mal Retail verziu čiže prenositeľnú a teda to mám aj legálne a nebudem ju vyhadzovať zrejme ešte veľa rokov. (dúfam?!? že sa mi podarí aktivovať ak vymeniím hardware a príde na to?)
Chodí úplne v pohode, až na niektoré programy ku kamerovým systémom streamujúce video - to neviem prečo sa mi nezobrazuje, možno kvoli Intel VAAPI. Zase ale určite znížený výkon nebude použitelný pre hry. Ale dal by sa riešiť aj dualboot - t.j. pre hry naštartovať to XP (alebo Win10) čisté a bez zdržujúcich vecí ala antivír, a na bežnú robotu mať niečo iné...
Preto aj odporúčam kúpiť si FPP verziu (full product package = prenositľná na nový hardware) windows a nie OEM. U Win8 to nebol žiadny cenový rozdiel, u W10 ak chápem správne už je drahšia o nejakých 40 eur navyše.
Lark

#53 Příspěvek od Lark »

Pokud vím, tak s tím virtuálem právě můžou být problémy s portama a videem. Ale třeba už je to ošetřené líp.
OK2BUH

#54 Příspěvek od OK2BUH »

Já jsem našel v garáži starý noťas. Je tam jednojádro na 330 MHz, 128 MB RAM a WIN98. Spadla mi brada jak je to rychlé, to moje nová I7 s WIN7 nemá šanci. Přitom mi tam celkem nic nechybělo (kromě přehrávání HD videa). V dnešních systémech jsou přidány "brzdiče" které nás nutí kupovat nový a výkonnější hardware. Kdybych na tu I7 nainstaloval WIN98 tak by asi vzlétla. :)
coro

#55 Příspěvek od coro »

OK2BUH píše:Já jsem našel v garáži starý noťas. Je tam jednojádro na 330 MHz, 128 MB RAM a WIN98. Spadla mi brada jak je to rychlé, to moje nová I7 s WIN7 nemá šanci. Přitom mi tam celkem nic nechybělo (kromě přehrávání HD videa). V dnešních systémech jsou přidány "brzdiče" které nás nutí kupovat nový a výkonnější hardware. Kdybych na tu I7 nainstaloval WIN98 tak by asi vzlétla. :)

To je to čo ma vytáča do biela, keď niekomu nastavujem nejaký modený PC a čakám kým sa tá lemra pohne.. Win95 ma moc nechytala za srdce, to zas nie, v tej dobe som napísal "Štart menu" ako dnes chýba win8/10 do OS/2 Warp či Merlin - dodnes tomu žiaden windows a ani tá Win10 nesiaha ani po členok.. jo holt keď mi potom ukázali ako sa programuje pod windows, povracal som sa hnusom a povedal že toto nikdy, že počkám kým to vykape. Dodržal som to tak ešte čakám.. :)
tomashr

#56 Příspěvek od tomashr »

OK2BUH píše:Já jsem našel v garáži starý noťas. Je tam jednojádro na 330 MHz, 128 MB RAM a WIN98. Spadla mi brada jak je to rychlé, to moje nová I7 s WIN7 nemá šanci. Přitom mi tam celkem nic nechybělo (kromě přehrávání HD videa). V dnešních systémech jsou přidány "brzdiče" které nás nutí kupovat nový a výkonnější hardware. Kdybych na tu I7 nainstaloval WIN98 tak by asi vzlétla. :)

Tohle je ale do jisté míry minulost... Nároky na výkon přímo v OS rostly mezi DOSem a W3.x, pak na W9x, 2000 a XP, ale od té doby požadavky na výkon víceméně stagnují a na úrovni vlastního OS místy i klesají.
Ony spíš narostly nároky při běžném použití, třeba na už na historickém 486 CPU se dal provozovat velmi slušný GUI texteditor, ze kterého by i dnes vypadly výsledky na zcela akceptovatelné úrovni, jenže reálně jsi na tom nepřehrál ani trochu lepší MP3 o videu nemluvě. No a v této oblasti (a přirozeně hrách) se to pěkně šroubuje do jisté míry stále.
Vlastní OS už takový problém delší dobu není, u nás doma například mají dcery ve svém pokoji stroj s W10 na takovém bastlu, který jsem před delší dobou kupoval jako "nízkoodběrový systém" s malým ITX boardem se starým Atomem (nezaměňovat s dnešními Atomy, ty jsou někde úplně jinde). Běhá to naprosto perfektně, žádný problém...
coro

#57 Příspěvek od coro »

dovolím si napísať, že práve sa mi tu HP probook 450 g2 s i5-5200U/8GB ram a SSD diskom, už HODINU aktualizuje na nejaký novší WIN10 (len z iného WIN10 "release"). a svieti tam 74% a tvári sa že niečo robí.. Ale sťahovanie z toho nezabralo vôbec zaujímavú časť času, vlastne prebehlo predtým ako som si to všimol..
Je úplne nový čistý nedotknutý z krabice- takže sa to nedá ani zhodiť na mňa žeby som tam niečo nainštaloval..
Prednedávnom som aktualizoval ubuntu z 15.04 na 15.10 a prebehlo to neporovnateľne rýchlejšie, do pár minút.. teda až na pár zastavení keď počkal kým kliknem (o otázkou či chcem nahradiť konfig, a aj to - akože to že mi ukáže starý a nový konfig súbor vedľa seba a slušne sa spýta ktoré riadky zachovať, to si windowsák už asi pri tej šialenosti čo sa volá "registry" ani nevie predstaviť.. )

Niekedy si myslím, že to je tak pomalé práve kvoli prerabovaniu sa tými registry.. asi ich je viac než sa mu zmestí do ramky,.. ale swap je vypnutý a ssd disku nevadí ani keď to číta "random" po malých kúskoch, takže fakt asi zdržuje len naschvál. Robiť niečo užitočné, nemá čo.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jyrry »

OK2BUH píše:... jednojádro na 330 MHz, 128 MB RAM a WIN98. Spadla mi brada jak je to rychlé...

Na podobném muzeálním kousku frézuju (StepFour v DOSu...), OS je taky W98SE a náběh systému je příjemně rychlý; než vyjmu flešku s novými daty z kapsy, je to skoro naběhnuté... Když zapínám rovnou do DOSu (naběhne jen ovladač myši a ten StepFour, to je standardní start po zapnutí), nestačím ani odstrčit židli od stolku s frézkou :mrgreen:

Ale dotaz, nebo spíš hlasitá myšlenka - z polodementní (čti málo smart) televize jsme udělali více smart zapíchnutím Compute Sticku (Intel) do HDMI; původně na tom byly W8.1 ale mladej byl (zbytečně ?) iniciativní a než jsem se rozkoukal, nechal na to nalézt W10 (32bit). Jede to, pouštíme přes to filmy, jůtub, muziku, mluvené slovo, RCmanii... a to je skoro všechno... Jo, třeba i Corel na tom jede - výhodou je krásně velký monitor :-)
Ještě je pár dní šance to vrátit na W8 - mám to nechat nebo se vrátit, získám nebo ztratím tím downgradem?
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#59 Příspěvek od JosefSvejk »

Tak právě používám W10 prvních deset minut. Samozřejmě nepatřím k těm šťastným, co jim proběhne upgrade bez jediné chybičky, takže nemít po ruce odborníka, teď bych tady nebyl :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
coro

#60 Příspěvek od coro »

jyrry píše:.. a než jsem se rozkoukal, nechal na to nalézt W10 (32bit). Jede to, ...
Ještě je pár dní šance to vrátit na W8 - mám to nechat nebo se vrátit, získám nebo ztratím tím downgradem?

Nevidím dôvod vrátiť sa.. Pri win menej než 10, očakávaj stále nové polienka pod nohy a nečakané zhoršenie funkčnosti. Naopak pri 10 by sa dalo čakať že aj to čo zatiaľ trochu blblo sa rýchlo doladí (aj keď samozrejme asi začne blbnúť zas niečo iné--).
Naopak ak to naozaj funguje, upratal by som t.j. nechal vymazať zálohy starého win8. Je tam eMMC čiže čosi ako SSD, a vieme že tie pri prílišnom zaplnení prestávajú fungovať tak ako by mali, potrebujú kus voľného placu (äčím viac tým lepšie..).

Na týchto krabičkch ma len jedna vec desí - zatiaľ neviem, čo s tým budem robiť ak mi to niekto donesie zavírené?
Radil by som obetovať pár korun na usb kľúč (asi 16G stačí ale prečo nie 32, je to USB2 lebo tie krabičky nevedia rýchlejší takže je to fakt za pár drobných), a dať si urobiť obnovovacie médium, a to zamknúť niekam kde nikoho nenapadle premazať to a kde sa v prípade potreby nájde.

Dve veci mám proti týmto inak geniálnym hračkám
- nemá žiadnu rýchlejšiu cestu k dátám, t.j má len USB2 alebo Wifi a to je všetko 10x pomalšie než by sa určite občas zišlo.
- nedá sa rozšíriť RAM. To je dosť zlé, dnes keď 8GB kúpiš za dvacku.. nedá sa. Napríklad aby Ti na tom šlapal aj ten Corel, alebo hocičo, hoci aj nejaký nový Skype čo možno o mesiac vyjde a bude chcieť viac. Zapnutý swap na ssd disk, je podľa mňa zhovadilosť, ostatne ten eMMC zrejme nebude zďaleka z najrýchlejších..
= ITX (s DC aby nepotrebovala veľký zdroj) doska, zavesená za roh na jednom šroube zozadu telky, mi pripadá výrazne výodnejšia voľba
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“