Rozdíl mezi servy s kovovými převody a titanovými převody
Re: Rozdíl mezi servy s kovovými převody a titanovými převod
Rád bych poděkoval za názory a doporučení.
Vychází mě z diskuze titanové ozubení na servu HS 7955, které budu napájet LiFe / 2S A 123 (napětí trochu sražené oddělovacími diodami - pro jistotu, ale není to asi nutné). Dle odzkoušení je možno provozovat i na 2S / LiPo, zkušenosti jsou zde i na anglických fórech.
Letu zdar.
Vychází mě z diskuze titanové ozubení na servu HS 7955, které budu napájet LiFe / 2S A 123 (napětí trochu sražené oddělovacími diodami - pro jistotu, ale není to asi nutné). Dle odzkoušení je možno provozovat i na 2S / LiPo, zkušenosti jsou zde i na anglických fórech.
Letu zdar.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Symplex píše:(napětí trochu sražené oddělovacími diodami - pro jistotu, ale není to asi nutné).
Pokud použiješ dvě paralelní, navzájem zálohovaný baterie, tak "smíchání" diodama nutný je. Protože pokud ti jedna baterie klekne a nebyly by tam diody, tak vadná baterie stáhne dobrou a je vymalováno.
Že je baterie pro RC v modelu nejmíň spolehlivý prvek jsem se za svoji modelářskou "kariéru" přesvědčil opravdu mnohokrát, tak už minimálně 10 let nic nad 2 kg bez zálohovaných baterií a "obráceného" vypínače do vzduchu nepošlu.
Jirka
-
JardaRůžička
Ani já.Celeron píše:už minimálně 10 let nic nad 2 kg bez zálohovaných baterií a "obráceného" vypínače do vzduchu nepošlu.
Celeron píše:...bez zálohovaných baterií a "obráceného" vypínače...
Co máš na mysli pod "obráceným" vypínačem?
To, že je tam výkonový FET, takové polarity a v takovém zapojení, že normálně proud vede a vypíná se tím, že se mu malinkým spínačem uzemní hradlo?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Yo. Takze pri poruse toho uzemnovaciho vypinacicku je trvale zapnuto. Jinak to skoro nema smysl.

viewtopic.php?f=39&t=66562&p=1143657#p1143657jyrry pát 17. úno, 2017 14:26 píše:... novější desku mám i s dvojitým elektronickým vypínačem...
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše:Co máš na mysli pod "obráceným" vypínačem?![]()
To, že je tam výkonový FET, takové polarity a v takovém zapojení, že normálně proud vede a vypíná se tím, že se mu malinkým spínačem uzemní hradlo?
Jak psal jyrry, pokud se rozsype vibracema vypínačíček, tak letíš dál. V případě "normálního" vypínače reješ zemegulu.
Kdysi jsem to stáhl z některýho čísla Letecký akademie, Fet a 2 odpory. Naprosto spolehlivé.
Jirka
Ja však používam 2 paralelne spojené vypínače. Teda presnejšie dve napájacie šnúry s vypínačom, ktoré sú na strane baterky pripojené na jeden silový T-konektor. Zvýši sa tak spoľahlivosť vypínačov (aby naraz odišli obidva je omnoho menej pravdepodobné než v prípade len jedného) a naviac si tým zdvojujem napájací kábel od baterky k konektorom prijímača (voľný kanál, kam sa to ten druhý napájací konektor dá vopchať je väčšinou vždy k dispozícii. Lebo do servo-konektoru dostať hrubšie vodiče je dosť veľký problém, toto je rovnocenné, zdvojením cesty napájania výrazne spoľahlivejšie a nezlyhalo mi to ani raz.
Tým ale nemám nič proti spomínaným "obráteným" elektronickým vypínačom ani rozvodným doštičkám, do väčších modelov ich určite použijem aj so zdvojenými baterkami.
Tým ale nemám nič proti spomínaným "obráteným" elektronickým vypínačom ani rozvodným doštičkám, do väčších modelov ich určite použijem aj so zdvojenými baterkami.
VTjr píše:... presnejšie dve napájacie šnúry s vypínačom ...
... aby naraz odišli obidva je omnoho menej pravdepodobné než v prípade len jedného...
Nooo, a jak testuješ jestli jeden už není dávno odešlý?
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Nooo, a jak testuješ jestli jeden už není dávno odešlý?
No právě! Kdysi tu byly k mání celkem betelný polský posuváky asi 10x20 mm, krásně na krajových polohách "zacvakávaly", jednotlivý kontakty tak 2,5x4 mm, posuvnej kontakt cca 3 x 12 mm, dokonce stříbřený. Byl to dvojtej přepínač a tak jsem dal kontakty paralelně a medil si, jakej kvalitní vypínač k Prism 7 mám. Jo a bum, P51 Red Baron skončil po asi 3 letech až po náběžku v zemi. Zjistil jsem, že propoj na druhý pár kontaktů uhnil asi moc agresivním tavidlem a přes šlumšlauf to nebylo vidět. A ten zbývající zase zčernal jak bota a asi měl přechoďák. Takže zdvojení kontaktu nepomohlo a navíc nepoznáš stav jednotlivých kontaktů.
Pokud jsou dva samostatný vypínače, tak se dá postupem zapnout první, odzkoušet, vypnout, zapnout druhej, odzkoušet a zapnout znova ten první celkem dobře statický eliminovat vadnej vypínač ale třeba chování na vibrace už né.
Jirka
jyrry píše:Nooo, a jak testuješ jestli jeden už není dávno odešlý?
Zapnem jeden - vyskúšam, vypnem ho, zapnem druhý - zase vyskúšam, a nakoniec zapnem obidva.
Ale prečo som vlastne položil tú otázku a načal takú pod-tému?
Celeron píše:Jak psal jyrry, pokud se rozsype vibracema vypínačíček, tak letíš dál. V případě "normálního" vypínače reješ zemegulu.
Ja tomu od začiatku rozumiem a moja otázka bola skôr na to, aby ste to lepšie vysvetlili tak, aby tomu rozumeli naozaj všetci čo to tu môžu prečítať.
Celeron píše:... Zjistil jsem, že propoj na druhý pár kontaktů uhnil asi moc agresivním tavidlem a přes šlumšlauf to nebylo vidět. A ten zbývající zase zčernal jak bota a asi měl přechoďák. Takže zdvojení kontaktu nepomohlo a navíc nepoznáš stav jednotlivých kontaktů.
...
Když používáš tavidlo od kterého hnijí vodiče
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše:Když používáš tavidlo od kterého hnijí vodiče, tak to samé se Ti pak může stát i s elektronickým vypínačem.
A bude celkem jedno, že je "obrácený".
![]()
![]()
No a teď si představ, že to bylo tavidlo v trubičce PbSn, který před Rohs používal do pájecích stanic největší výrobce autozámků a jejich elektroniky na světě. Tak čemu máš věřit?
Jo a ideální je být generálem po válce.
Jirka
-
JardaRůžička
Jakkoli jsem z hodně staré školy, na mosfety na místě silového vypínače nedám dopustit. Jeho vlastnosti, především průchozí odpor (pár miliohmů), jsou dané a časem se nemění, tenhle "kontakt" se nikdy neopálí ani nezoxiduje. A když už i ten mosfet odejde, je to na 99% průraz, tedy trvalé sepnutí.
JardaRůžička píše:Jakkoli jsem z hodně staré školy, na mosfety na místě silového vypínače nedám dopustit. Jeho vlastnosti, především průchozí odpor (pár miliohmů), jsou dané a časem se nemění, tenhle "kontakt" se nikdy neopálí ani nezoxiduje. A když už i ten mosfet odejde, je to na 99% průraz, tedy trvalé sepnutí.
Nesmí vybuchnout.