Vikos f3f elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
AVALON57

Re: Vikos f3f elektro

#46 Příspěvek od AVALON57 »

Radkovy modely létají skvěle. Mohu je jen doporučit!
Minulý týden od 21/05/17 jsme se sešli na Seiser Almu: VIKOS, VIKOS EL., 2 x AVALON DP a skvěle jsme si zařádili, počasí bylo po celý týden na 1+ = stoupáky až 12m/sec :-) a sluníčko.
Přílohy
VIKOS D.JPG
VIKOS C.JPG
VIKOS B.JPG
VIKOS A.JPG
Avalon57
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od H1N1 »

Slusela by tomu vrtule GM:-) neco jako zde: http://www.f5b.cz/cs/katalog/Vrtule-a-k ... m-spinner/ samo se spravnym rozmerem :-)
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
soarman

#48 Příspěvek od soarman »

Dobrý alpský session Avalone..já jsem taky ulítlej na Radkovy modely, tohle je můj čtvrtý, a další budou pravděpodobně následovat :D

Co se týče vrtulí a kuželů, tak pro zácvik a seznámení se s touto long novinkou jsem zvojil několik kompatibilních rozměrů Aeronauta pro testování různých setupů...už jenom kvůli ceně...koupit deset ručních uhlíkových vrtulí na testy nového motoru je mimo moji mísu :D
Samozřejmně po ucelených letových testech, kdy se ukáže jaká vrtule je pro daný setup nejideálnější, vytuninguju něčím jako RFM,GM...

Ovšem prioritním problémem, jak jsem již předeslal, je umístění této dlouhé oběžky do úzkého trupu Vikose. Jelikož jsem chtěl motor co nejvíc do špice, kužel 36, problém jak naložit s kabely musel být řešený operativně, a to doslova.
Další možností je dát motor dál do trupu, tzn. setnout hodně ze špice, kužel tak 45, a půl motoru by zelo do kabiny.. i tak by se musely kabely vhodně fixovat..prostor na střeva by se omezil a dovážení špice by mohlo dělat problémy.
Pro modely s velkým a prostorným rypákem do 4 m je 12tka velmi dobrá volba. Hold, špička Vikose je vhodná pro innrunery.
Jelikož mě ale tento motor svými parametry zajímá, hlavně krouťák umožňující používat vrtule jako u převodovek, jsem ochoten tomu podvolit i grif jednolitých aerodynamických trupů těchto speciálů.
Pro bezpečné vedení kabelů mimo oběžku z předního statoru je v tomto případě nutné odoperovat kousek vrchu špice a přikrýt ho jemným nafučákem. U vývodu do kabiny je přípravek na dva šrouby M2, který zafixuje kabely napevno natažené. Ikdyž je dle obrázku vidět, že jde o cca 2-3mm, co se kabely nevešly, je toto provedení jedinná možnost, když chcete u tak provedených úzkých trupů uzší, elegantnější špici.
Přílohy
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
soarman

#49 Příspěvek od soarman »

Za motorem je demontovatelná bezpečnostní přepážka, ke které budou kabely dále fixovány a spájeny s kabely reglu na držáku pod ní. Na testy to mám zatím vše na konektorech. Způsob uchycení akku, a ostatních střev je v jednání..
Taky jsem to tam nějak provizo na 4S a 16/10 nacpal a v ruce roztočil...na plnej to chtělo z ruky až moc :o
Přílohy
4a.JPG
3a.JPG
2a.JPG
1a.JPG
Standa Stuchlý

#50 Příspěvek od Standa Stuchlý »

..........
petrajksner

#51 Příspěvek od petrajksner »

Jen dotaz, váha a cena toho motoru od AXI?
soarman

#52 Příspěvek od soarman »

............

modelmotors.cz
soarman

#53 Příspěvek od soarman »

Další bod je to dát nějak do kabiny,,,původně zmíněný setup jsem maličko obměnil..mám tady YGEčka po helinách, ale jsou to stopadesátky, což je zbytečně moc, tak jsem to zaplác stovkovým YEPem. Akku 4S 3300 mě rozměrově i váhově pasuje Foxy 40C...při dorazu na uhlíkovou spojku mě to dělá požadovaných cca 100 mm CG, s možností posunu akku +- 2 cm.
Nad regulátorem bude mobilní přepážka pro uchycení Rx a přijímačovek.
Přílohy
4a.JPG
3a.JPG
2a.JPG
1a.JPG
jio

#54 Příspěvek od jio »

S těmi konektory opatrně. Na baterce volně 2 samce jsou poukázka k tomu, že se dříve nebo později výrazně zajiskří.
soarman

#55 Příspěvek od soarman »

..jasně, samec a samec je určitý jiskřidlo :D ...jsem si toho vědom, ale zas je to praktický a bez jakýchkoli vypínačů....chce si to jen hlídat bez promile :lol:
Standa Stuchlý

#56 Příspěvek od Standa Stuchlý »

stačí jen místo dvou samic jednu samici a jednoho samce. Pak to nejiskří a je to stejně jednoduché a praktické.
soarman

#57 Příspěvek od soarman »

V podstatě máš pravdu..mě osobně to ale problém nedělá, měl jsem to tak u víc projektů a nikdy ani záblesk. Chce si to dát majzla, a aspoň jeden konektor izolovat.
Ohledně páru by samcovi stál příliš a nevešel by se mu pod dekl kabiny :D ...ale pro pro klid z obav z nechtěného sváření by to mohlo být i takhle 8) :D
Přílohy
b.JPG
a.JPG
Standa Stuchlý

#58 Příspěvek od Standa Stuchlý »

pěkně vyřešený konektor. Tak to beru. Ono, až to zajiskří, tak to může i hodně bolet. Ber že je to SS proud co bude pálit a nemusí to být jen ruce, v tom lepším případě.
soarman

#59 Příspěvek od soarman »

Tak zas ahoj...trochu se mě to pozdrželo, neb jsem si trochu pomrzačil žebra, a bolí to jak deset :twisted:
Nicméně trošku na tom dělám...mobilní přepážka pro zbytek elektroniky by mohla být upevněná dvěma způsoby...buď uchycena v rozích M2 šrouby v gonzolkách, nebo přitažena páskami na mini duralový chladič. První varianta musí zohlednit vytažení motoru.
Větší zajímavostí je prostor pro zdroj serv ( 2x Li-Ion 900 v řadě) a plus Rx. Je to prostě prostor pro u.f.o. a to drátování tam snad taky nějak dám.
Přílohy
dd.JPG
cc.JPG
bb.JPG
aa.JPG
soarman

#60 Příspěvek od soarman »

Ještě jsem zkusi natočit pár pohyblivých obrázků z testu 12ctky / 4S / 16x10
Příště zkusím přeinstalovat 10tku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Aou-_Ny2-L0[/youtube]
Naposledy upravil(a) soarman dne čtv 13.07.2017 13:49, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“