eco píše:Kdo uvažuje o TČ, ať si nejdřív zjistí, na jakou teplotu vody má počítané radiátory. Pokud na cca 70-60°C tak na čerpadlo rovnou zapomene, musel by dát i jiné radiátory...nebo podlahovku.
Přesně tak,vysoký teplotní spád...kamarád to tak měl a zaplakal a TČ nepoužívá a jede na uhlí....účet za elektřinu byl nehorázný... na TČ to musí být v domu připravené aby byla dostatečná plocha radiátorů a nemuselo čerpadlo makat jako kotel a hřát na vysokou teplotu vodu v radiátorech! Nejlépe je pro něj topit do podlahy ;u mně doma stačí teplota vody v podlaze do 34 stupňů v mrazech aby bylo doma komfortně teplo.Většinu času jede čerpadlo tak na 30-32 stupnů při teplotě uvnítř 22-23st. Spotřeba za rok v patrovém domě při podlahové ploše 252m² je tak 300-600kW ve vysokém tarifu a 6-9000kWv nízkém tarifu.Předloni mně mrcha kuna vytahala zateplení na půdě a nestihnul jsem to ještě napravit...útrata byla okolo 25000,- kč za elektřinu a jede na ní vše v domě(topení,voda,spotřebiče)samozřejmě tarif elektřiny pro TČ. Takže po opravě to bude už jen lepší.
Jen doplním: Čerpadlo-VIESSMANN VITOCAL 300 vzduch - voda.
Umístění v technické místnosti pod ložnicí včetně větráku výměníku a je prakticky neslyšitelné.
Nadmořská výška domu 400m n.m.
Expozice ,,na výdrholci" fouká tu na kopci ze všech stran...