topení peletami

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
automet

Re: topení peletami

#46 Příspěvek od automet »

Celeron píše:
Tak to jseš na tom teda dost blbě. Chceš tím říci, že sálání slunce odzhora ti naprosto nevyhovuje? Divný, většina lidí a živočichů si za ty stovky tisíc let zvykla. :)

Moc sa mi to nezdá, ináč by sme nesedávali v budovách a na plážach by sa nepoužívali slnečníky.
guchar

#47 Příspěvek od guchar »

@Celeron Za mne je něco jiného sluneční svit venku a i v místnosti za (otevř./zavř.) oknem,
a něco jiného topná plocha ve stropě místo v podlaze nebo na zdi. Je možné, že v tom jsem exot.
Teoreticky to mělo být lepší jinde. Tam byly na stropě infra zářiče. Většina záření vzduchem prošla,
významně se ohřívaly až hmoty co záření pohlcovaly. Podlaha, nábytek, ... Za mne ještě horší.
@automet "... by sme nepoužívali slnečníky. " Všeho moc škodí. Starší tvorové si užívají jarní slunce
vladimir32

#48 Příspěvek od vladimir32 »

TominoLel píše:Někdo se tady ptal na teplotu a cenu. Topení je nastaveno na 22 st. den, 19 st. noc a stačí to.
Cena je odvislá od odebraného množství. 15 kg pytel kvalitních pelet vychází na 100,-, při odběru palety už na 92,- a nás je na ulici 5, takže se toho vezme jednou až dvakrát za rok celej kamion a ta cena je někde kolem 80-83,- za pytel. Třeba já s tím topím a hřeju i užitkovou vodu a oproti uhlí a el. bojleru to vychází na roční úsporu kolem 15%. O komfortu obsluhy nemá cenu hovořit.

To vychází cca 550kč /100kg Mám automat Viadrus duo první generace topím pytlovaným uhlím cena 350 kč/100 kg . Z pálím cca 2500 kg +dva metry dřeva . Kotel topí a ji při udržování není tam system vyhasnutí jak u pelet. Kotel umí a ji peletky ,ale při tepelné výhřevnosti uhlí je to cca 82% a u peletek kolem 90% je cena jinde . Větší problém vidím že výrobci peletek nestíhají pokrývat poptávku . Co to udělá z cenou nikdo neví ,ale dolu asi nepoleze . :?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Celeron »

A víš proč nestíhaj vyrábět? Protože nemaj z čeho. Většina firem, co zpracovávaj dřevo řezáním a broušením si pořídili vlastní briketovačky na válcový brikety průměru 60 , dýlka 40-50 mm a udělali si na to své vlastní automatizované topení a nebo brikety prodávaj přímo, protože je to pro ně zajímavější než prodávat piliny. Kámoš v jedný takový fy dělá a už asi před dvěma lety se rozešli s firmama, co vyráběj peletky. Kolem Bydžova jsou do vzdálenosti 10 km briketovačky čtyři, na tři jezdím občas na opravy. :wink:
švíco

#50 Příspěvek od švíco »

vladimir32 píše:
To vychází cca 550kč /100kg Mám automat Viadrus duo první generace topím pytlovaným uhlím cena 350 kč/100 kg . Z pálím cca 2500 kg +dva metry dřeva . Kotel topí a ji při udržování není tam system vyhasnutí jak u pelet. Kotel umí a ji peletky ,ale při tepelné výhřevnosti uhlí je to cca 82% a u peletek kolem 90% je cena jinde . Větší problém vidím že výrobci peletek nestíhají pokrývat poptávku . Co to udělá z cenou nikdo neví ,ale dolu asi nepoleze . :?

Můžeš prosím prozradit, kde kupuješ pytlované uhlí za 350Kč za metrák a co to je za uhlí? díky
martak

#51 Příspěvek od martak »

eco píše:Kdo uvažuje o TČ, ať si nejdřív zjistí, na jakou teplotu vody má počítané radiátory. Pokud na cca 70-60°C tak na čerpadlo rovnou zapomene, musel by dát i jiné radiátory...nebo podlahovku.

Přesně tak,vysoký teplotní spád...kamarád to tak měl a zaplakal a TČ nepoužívá a jede na uhlí....účet za elektřinu byl nehorázný... na TČ to musí být v domu připravené aby byla dostatečná plocha radiátorů a nemuselo čerpadlo makat jako kotel a hřát na vysokou teplotu vodu v radiátorech! Nejlépe je pro něj topit do podlahy ;u mně doma stačí teplota vody v podlaze do 34 stupňů v mrazech aby bylo doma komfortně teplo.Většinu času jede čerpadlo tak na 30-32 stupnů při teplotě uvnítř 22-23st. Spotřeba za rok v patrovém domě při podlahové ploše 252m² je tak 300-600kW ve vysokém tarifu a 6-9000kWv nízkém tarifu.Předloni mně mrcha kuna vytahala zateplení na půdě a nestihnul jsem to ještě napravit...útrata byla okolo 25000,- kč za elektřinu a jede na ní vše v domě(topení,voda,spotřebiče)samozřejmě tarif elektřiny pro TČ. Takže po opravě to bude už jen lepší.
Jen doplním: Čerpadlo-VIESSMANN VITOCAL 300 vzduch - voda.
Umístění v technické místnosti pod ložnicí včetně větráku výměníku a je prakticky neslyšitelné.
Nadmořská výška domu 400m n.m.
Expozice ,,na výdrholci" fouká tu na kopci ze všech stran...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“