YenyaKas píše:
Jestli to dobře chápu, má letadlo s vyklopenými klapkami menší pádovou rychlost za cenu většího odporu vzduchu. Pokud tazatel není schopen hodit model bezpečně nad pádovou rychlostí (bez klapek), asi mu nebude vadit, pokud model zrychlí na nějakou rychlost za vteřinu místo za půl vteřiny, pokud výměnou za to získá (lepší) řiditelnost modelu po dobu celé té vteřiny.
ještě to zkusím takto---když hodím ero na klapkách--zvýšený odpor vzduchu, ale vyšší vztlak, po odhozu--prvotním impulzu ero díky klapkám dolu zvýší vztlak--vyletí trochu nahoru--pak ale zafunguje ten vyšší odpor vzduchu--klapky dolu---pokud ted ten odpor nepřetáhne vrtule , ztrácí se vztlak a ero padá po křídle.
pokud hodím ero bez vztlakových klapek, v prvopočátku se trochu propadne--bud na tolik, že přistane--aniž by padlo po křídle, bo je naklapkováno a díky nízké rychlosti už ero vrtá.
nebo se trochu propadne, tím získá rychlost, už se chytí a bez vrtání pokračuje dál.
nic, co by probíhalo jinak při každém záletu --zaklouzání nějakého modelu větroně.
jedíný, v čem do určité míry s LV nesouhlasím--respektive to už bude ero od era a navíc to bude platit pouze pro případ, kdy má model vrtuli a je i jistota, že vtrtule opravdu umí zatáhnout je ten uhel odhozu--já raději bud vodorovně, nebo trochu šikmo dolu k zemi, jako právě při zaklouzání, ideálně pokud možno prvopočátečně bez vrtule---za bezvětrného, pouze termického počasí často čekám se zapnutou vysílačkou a modelem na ten závan třeba i hodinu, nic, co by nedělali třeba rogalisti, nebo padáčkáři, kteří taky už pokud létají déle ví, že startovat do sraček smysl nemá---není vyjímkou, že po hodině čekání to zabalim a jdu si pro jiný model,nebo rogalisti a padáčkáři nakonec nahoře na svahu ani neodstartují, bo pokud to nepřijde, nemá smysl riskovat pomlácení blbě se házejícího většího modelu,nebo jen na padáku--rogale sletět kopec jen na základě opadání.
když si mohu do takových podmínek vzít teda jiný, vhodnější model nevymýšlím, jak odstartovat s termickým větroněm, když ty podmínky na těžší--větší model nejsou.
to není nic o mém mazáctví a tady na RC mánii 10 ti tisících příspěvcích o gramofonech, nebo koloběžkách, z reálného létání s modely na svahu mám také vzory--od kterých jsem se učil a ptal se proč tak a né jinak, já nic nevymyslel, jen jsem je poslouchal a díky tomu už časem nemusel tak často nějaký model opravovat, nebo brečet už tak často nad jeho troskama.
Je ale pravda, že když tady občas čtu právě podobná vlákna--jak létat a startovat s Větroněm 4kg a víc na louce za humnama v kopřivách, nebo jak startovat a přistávat s 3m akrobatem z polní cesty , já si těmito pokusy taky prošel, fakt to nejde--9 krát ano,ale po desátý už ne.
s klasickými motoráky jsem jezdíval nakonec na modelářské letiště cca 70km, s většími větroni na svah taky cca 70km.
pokud nejsem ochotný jezdit --z mého pohledu daleko--na vhodné plochy pro daný model, chce to volit model vhodný na mnou použitelné plochy--je mi samozřejmě jasný, že nejdřív si ale musí každý zkusit ten strop, kdy už to opravdu dře a z plánovaného příjemně stráveného odpoledne, nebo víkendu se najednou stane jen odpoledne plné stresu.