Domácí úpravna (změkčování) vody

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
guchar

Re: Domácí úpravna (změkčování) vody

#46 Příspěvek od guchar »

@kocispavel Vodu bereš z vlastní studny nebo veřejného vodovodu? Výsledky-hodnoty rozboru vstupní vody?
Hlavní projevy - potíže velké tvrdosti nezměkčené vody? Jaký mechanická filtr (pokud nutný) předřadíš?
Pokud studna jak moc se liší od
Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. - Rozbory vody v obcích podle období
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,
vodu beru z městského vodovodu, rozbory vody netřeba, jelikož jsou aktuální na jejich stránkách a žena dokonce ve vodovodech pracuje. A majitel firmy vodo topo, kerého jsem oslovil dobře znám a s s prací jejho firmy jsem maximálně spokojen. S tou tvrdou vodou je to tu holt problém. A jelikož mě jen kondenzační kotel s ohřevem teplé vody Wolf stál 55 000 Kč a v průběhu 6-ti let jsem do něj díky tvrdé vodě nacpal dalších cca 15000 Kč, k tomu furt zacpané perlátory, zas....ná rychlovarka.... tak padlo rozhodnutí. Sice další náklady, ale snad míň starostí. Požádal jsem o cenovou nabídku i s montáží a do měsíce by se to mělo uskutečnit.
zdravím.
Pavel
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

tak od dubna 2019 provozuju úpravnu vody Cosmo Water 22 home https://cosmowater.cz/assets/Uploads/po ... ger-CZ.pdf.
Jak mi ji do sklepa namontovali, nasypali sůl tak jsem o ní nevěděl. Jen v září jsem dosypal 1,5 pytle soli a zase je po starosti.
Tvrdost vody ve vodovodním řádu je podle vodohospodářů 22 st. dH, mě ji nastavili na 6 st. dH. Voda dobrá, od té doby nevím co to je čistit perlátory (předtím týden co týden), rychlovarka se čistila snad jednou a kotel na ohřev vody bez problémů.
Celá úpravna je velikosti popelnice a motáž včetně seřízení trvala asi 2 hodiny. Mám ji ve sklepě - v mojí dílničce, kvůli vedení vody a blízkosti odpadu. Jak mi bylo řečeno, u nás jich montují hodně - díky velmi tvrdé vodě. Takže můžu jen doporučit. Byť nebyla nejlevnější.
Zdravím
Pavel
Přílohy
20190803_210304.jpg
20190803_210251.jpg
guchar

#49 Příspěvek od guchar »

_ Dík za zprávu o tom jak jsi problém řešil a vyhodnocení zkušeností po 7 měsících provozu.
_ Pro 6 °dH, je hodnota z int. 2.9 až 7 °dH, blíž horní hranici. Slovně značená jako měkká (0.7 až 1.25 mmol/l)
(Tvrdá(t.) pitná voda 2,51až3,75 mmol/l / 14až21 °dH. Slovní stupnice velmi t., t., středně t. měkká, velmi m.)
_ Dle vyhlášky č. 428 Ministerstva zemědělství ze dne 16.11.2001, kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb.,
o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů není uveden závazný limit
pro tvrdost vody, pouze doporučená hodnota 2,0 – 3,5 mmol/l. Překročení této hodnoty tedy nezpůsobuje
negativní riziko pro zákazníka. Ze zdravotního hlediska je pro lidský organismus lepší pít tvrdší vodu
obsahující vápník a hořčík, a to z důvodu zdravého růstu kostí a ochrany před odvápněním.
Pro pravidelný příjem těchto minerálů je kohoutková voda nejjednodušším každodenním zdrojem.

_ Mně osobně, jako většině lidí, se tvrdší voda jeví jako chutnější. (Hodnoty okolo 3 mmol/l (cca 17 °dH).
Nejsem pračka, sítko v kohoutku, rychlovarná konvice ani ventil splachovače na WC.
Sitka a konvici čistím. Na přívodech vstup do ohřevu TUV, pračka a splachování mám pár závitů e-AntiCalc.
(Účinky e-AntiCalc nejsou 100%, ale intervaly nutného čistění jsou výrazně delší.)
V čerstvě natočené sklenici není patrný povlak na hladině. (Pokud by byl, dám kolečko nebo pár kapek citrónu.)
_ Tím netvrdím, že na pití vody z kohoutku s 6 °dH si nejde zvyknout. Celé to je o PRIORITÁCH.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Celeron »

Pravdu díš, guchare. Koukám, jak lidi kupujou za strašný prachy ty změkčovače, aby se jim nezacpávaly perlátory, kotle a jinej hardwér. Ale nějak zapomínaj na to, co se v tý úpravně děje, co z ty úpravny leze a jaká chemie tam je přidaná. Stačí se zeptat jakýhokoliv doktora pajšlologa nebo internisty, jestli by tu vodu chlastal a dozvíte se že nikoliv. A tahat domů hromady flašek Tanji, Dobrý vody, minerálek a jinech plastem a v létě bakteriálně kontaminovanejch vod, to je řešení?
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“