Ještě k tomu spalovacímu motoru bez zapnutého přijímače.
Tohle se sice může stát, ale spíš v takové kategorii jako je F3D, kde motory nemají RC karburátor a jedou stále na plný kotel.
Pokud ho jiné RC modely mají, tak na to, že nejde řízení, dotyčný velmi rychle přijde. Jednak tím, že model mohl být odložen se zavřeným karburátorem a v takovém stavu motor ani nelze nastartovat. No a i v poloze úplně otevřené klapky se startuje špatně, když chytí, tak se rozječí na plný plyn, při pokusu ho stáhnout se hned zjistí, že to nejde. Z hlediska bezpečnosti je důležité jen to, aby byl model dobře uvázán. Navíc před startem se přece popojíždí a manipuluje s plynem.
Takže toho bych se opravdu u akrobatů nebál.

U pyloňáků možná, to je asi Tvoje zkušenost.
K regulátorům a FailSave.
Já vím, že v JeTi dbají na bezpečnost.

Ale ne všichni používají ty nejlepší regulátory, přijímače, vysílače. A bohužel mnoho začínajících (ale kupodivu i zkušených), ačkoli mají tu nejmodernější výbavu, tak ani neví, že je tam vhodné nějaký fail save režim nastavit.

To, jak jsem psal o tom poškození vrtulníku najednou se roztočící vrtulí vedle stojícího trupu akrobatu, to byla chyba opravdu zkušeného modeláře. Inu, každý se někdy splete, zapomene.
O tom, že kategorie F5A se neosvědčila, jsem opravdu nevěděl.
Jak je to tedy? V F3A soutěží vedle sebe jak spalováky tak elektry, anebo je to jen pro spalováky jako v minulosti?
Asi ne, v čem by pak elektroakrobaty s dokonalými pohonnými koaxiálními jednotkami, s protiběžnými vrtulemi soutěžily?
To ale pak pro tuto kategorii dopadlo tak, že elektry velmi rychle vytlačí spalováky a fakticky udělají z kategorie F3A to, co bylo původně myšleno pod kategorii F5A (přece bylo řečeno, že elektrika bude pod F5...).
Pokud tam budou povoleny oba typy pohonů, elektry ji nakonec ovládnou tak, jako kukaččino vejce/mládě hnízdo svých opatrovatelů.
To ale zase já nepokládám za zcela správné vůči těm, co nadále chtějí létat špičkovou akrobacii se spalováky. Stále dokonalejší elektry budou mít stále větší a větší výhodu a budou pak všude vítězit. Kupříkladu ten protiběžný pohon se u spalováků realizuje mnohem složitěji než u elekter. A u spalovacího F3A tak zůstane nakonec jen ten, kdo nebude mít velké ambice.
Ono se přece něco podobného už stalo v F2B, tam se spalováky létají už jen skalní příznivci, ale vítězí se s elekry.
Ale připouštím, že je to možná všechno jinak a jen já nemám dostatek správných informací.

Pravidla různých kategorii zas tolik nečtu. Takže pokud se v něčem hluboce mýlím, budu rád, když to někdo znalý dá na pravou míru.