...volně k tématu
Když jsem začínal s benzíny, měl jsem Diablo 2000 a na směrovku si dal v té době špica servo HS 925 MG - papírový síla 7,4 kg při 6V, rychlost 0,08 s ( a stálo tehdy 1790 Kč - uff ). Model jsem napájel přes 5ti článek tehdy nových skvělých Eneloop. To vše přes kvalitní vrtulníkářský BEC ( 6 A

), protože po nabití bylo napětí vyšší než 6 V. Ale kromě toho, že to spolehlivě fungovalo a strávil jsem s letadlem mnoho hodin krásnýho polítání, Diablo nechtělo a nechtělo udělat pořádný souvrat... Nejdřív jsem chtěl dát silnější servo, ale pak jsem jenom vyměnil zdroj za 2s LiFe A123. A děly se věci, byť vše ostatní bylo stejné - souvrat bez problémů. Prostě na tvrdosti záleží....ale dědkovsky ( sám jsem dědek ) si člověk taky polítá...
PS stejný Eneloopy od té doby používám na nastavování serv při stavbě - byť už jsou vetchý, ale pro tento účel naprosto vyhovují - a mám je jinak všude - v hodinách laseru, ovladači k televizi.....
Podruhé - v Kmotrovi ( 4,4 m ,14 kg ) mám od roku 2008 všechna serva analogová, napájená opět 2s LiFe A123, pohodový autobus, spotřeba skoro žádná, serva se jenom líně převalujou - ale s tvrdým zdrojem
Postavil jsem podobný stroj ( Stingray, 3,8 m, 11 kg ), všechna serva digitální o stejné síle jako v Kmotrovi - a nestačil jsem se divit - spotřeba proti Kmotrovi 2-3 větší - a taky to jenom lítá...A tvrdý zdroj je podmínkou.
Ještě malá úvaha - jistě je dobré vědět, kdy mi serva chcípnou při malém napětí, ale podle mě je důležitější dokázat využít ze serva maximum při zachování spolehlivosti chodu serva - a k tomu malému napětí se nikdy ani nepřiblížit. Příklad - dlouho jsem používal zase " historická " serva HS 225 na povolených 6 V - ale jen do té doby, než mi během cca tří měsíců odešla 4 stejná serva. Po opravě u pana Č. jsem viděl příčinu - uhořelé kartáčky...přestože serva byla " papírově " na 6 V. Stejná serva mi chodí na 4,8 V dodnes...
Jen můj závěr k této problematice - vždy používám nejtvrdší zdroj a velice obezřetně vybírám serva. A síla je vždy ku prospěchu lítání.
Jinak elektrickou soustavu v jednom letadle 6 - 7,4 V jsem si také vyzkoušel - při troše selského rozumu to není problém,ale jen větší, než zbytečná komplikace při drátování...