Asp FS 61 AR prasklá ojnice

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mosquito

Re: Asp FS 61 AR prasklá ojnice

#46 Příspěvek od Mosquito »

To Daf: Dík a taky děkuju za pomoc.Màm z toho takovej fajn pocit,že se k sobě aspoň trochu chováme jinak než zbytek společnosti,kterej se stará jen sám o sebe.Modeláři jsou zkrátka jiný lidi(Hezky postižený a nejsou lhostejný k problémům druhých.Na rozdíl od zbylé populace) :mrgreen:
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

Taky přeji všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí a ať Ti to vrčí a létá. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#48 Příspěvek od VTjr »

No, definitivně vyhráno bude, až ten motor opravdu pobĕží.
Vrtule 12x6" je v návodu předepsána pro zábĕh, tu 13x6" bych asi fakt volil jen s tenčímy listy. Konec konců pro ASP FS-52AR je předepsána jako nejtĕžší 12x6" a jak víme, klikový mechanismus je ze stejných dílů, tak nevím jestli má smysl ho zatĕžovat víc, i když vzhledem k vyššímu výkonu tomu pochopitelnĕ vzrostou otáčky.
Ale chci taky upozornit, že 4T motory jsou dost citlivé na chudou směs. Na rozdíl od 2T, které se na chudé smĕsi rychle zastaví (jakoby utáhnou) a nestihne jim to ublížit, tak 4T ne, bĕží vytrvale dál a škodí jim to. Jednak roste jejich teplota, zhoršuje mazání a taky se objevují detonace. Proto se nedoporučuje provozovat 4T motory seřízené bohatosti smĕsi na vrchol nejvyšších otáček, ale doporučuje se smĕs pak mírnĕ obohatit tak, aby otáčky klesli cca o 200 ot/min. V nekterých návodech se přímo doporučuje seřizovat bohatost podle otáčkomĕru.

Každopádně ale nevíme, co bylo skutečnou příčinou zlomení ojnice, jestli přílišná zátĕž velkou vrtulí, přehřívání, nevhodné palivo (málo, nebo nevhodný olej), detonační hoření, poškozeni ojnice při předešlých opravách, nebo ta ojnice mĕla výrobní vadu, chybu materiálu atd, mohla to být i kombinace více příčin. Nebudeme spekulovat, možná ta vĕtši vrtule je nakonec naprosto v pohodě.

Ale teď mĕ napadlo, že bys mohl pak na revanš tu novou ojnici, když ji dostaneš, nafotit, zmĕřit, zejména vzdálenost osí otvorů, a hodit sem výkres. :wink:
Ono totiž i na Just Engines ty díly asi nebudou věčně a múže se stát, že nĕkomu nakonec stejnĕ nezbyde než si tu ojnici vyrobit. Ze zlomené ojnice se mu, stejnĕ jako Tobe, bude obtížně stanovovat přesná osová vzdálenost. Ale nemyslím tím, že by to mělo pomoct jen nám, co jsme tady diskutovali. Informace v RCmanii jsou přece naším společným pokladem, který může pomoci každému. Ačkoli se zdá, že je tam hodně balastu a jeho struktura připomíná tak trochu "misu špaget", ale kdo hledá tak tam mnohé najde. :mrgreen:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od DAF »

Hmm, tak to abych se pustil do reverzního inženýrství. Tedy rozbory všech motorů, u nichž předpokládám montáž a uvedení do provozu, abych měl obšlehnuté všechny ojnice, případně další. V každém případě výroba, aby to fakt bezpečně fungovalo, nebude bez, aspon trochu příslušného strojního vybavení, dost náročné.
Hitec Aurora 9X
Mosquito

#50 Příspěvek od Mosquito »

To Vtjr:Vrtuli tedy použiju 12x6 a jinak motor byl seřízenej spíš na bohatou směs a byl plnej oleje a ten byl všude.A bylo ho dost i na vahadlech a zvihátkách.Takže si myslím,že tady chyba nebyla.Ale samozřejmě nevím jak s ním zacházel předchozí majitel.Našel.jsem tu vrtuli,která na něm byla když jsem ho koupil a byla to MA12x5!S tou se asi motoru muselo zdát o čertech,jestli ho nechával běžet na plný plyn :oops: .Byl zamontovaný v modelu se kterým jsem ho koupil,takže s tím asi fakt lítal.Ten motor se musel neskutečně přetáčet.Ale to jsou spekulace.Jinak já s ním lítal na palivo Tornádo s 5%nitra.Bylo léty osvědčené právě pro čtyřtakty.Dnes už nesehnatelné.Já mám ještě asi deset litrů ve sklepě :mrgreen: .Ale pravý důvod proč ta ojnice praskla se asi nedozvíme.Třeba jsem to zrovna p....l já tou těžší vrtulí.Jinak tě asi zklamu,ale nemám technické vybavení na to abych nějak přesně tu ojnici oměřil.Chápu a rozumím jak si to myslel,ale i když mě to mrzí tak to asi nedokážu splnit.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od DAF »

Vím, že tvé bydliště už není Prágl, ale myslím, že od něj nejsi tak daleko, abys někam blíž nedojel. Na oměření by mohla stačit digitální šupléra, kterou vlastním. Mimochodem není nedosažitelná, stoji kolem pětikila (většinou do této částky). Pokud bys ji nepořídil, ale přesto to chtěl oměřit, ozvi se.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#52 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:Hmm, tak to abych se pustil do reverzního inženýrství. Tedy rozbory všech motorů, u nichž předpokládám montáž a uvedení do provozu, abych měl obšlehnuté všechny ojnice, případně další. V každém případě výroba, aby to fakt bezpečně fungovalo, nebude bez, aspon trochu příslušného strojního vybavení, dost náročné.

Určitě nikoho nenabádám k tomu, aby teď rozebíral všechny své motory a dělal výkresy součástek. :P A kdo vybavení má ten si ji vyrobí, kdo nemá, tak motor buď zahodí nebo si to dá vyrobit jinde. Nakonec, já taky mám ten ASP FS-61AR a hned jsem řekl, že ho já kvůli tomu rozebírat nebudu, protože je v modelu, protože je seřízen a protože prostě na to nemám čas. :|
Napadlo mě to jen z toho důvodu, že když už to rozebrané má a přijde mu co nevidět nová ojnice, tak změřit její základní míry zabere 10 minut i s rukou naškrábaným výkresem. Neviděl jsem v tom problém, Na to přece stačí jen obyčejná šuplera, tužka a papír, no a pak digitální foťák/mobil, aby to mohl zveřejnit tady na fóru.
VTjr

#53 Příspěvek od VTjr »

K vrtulím ještě toto jsem si dovolil přeložit do Slovenštiny z manuálu k tomu motoru prodávanému v USA pod značkou Magnum.

Voľba vrtule

Priemer a stúpanie vrtule potrebnej pre motor XL .61RFS môže byť značne rozdielne
v závislosti od režimu, v ktorom sa motor používa. Hmotnosť, potrebný
ťah, typ modelu a spôsob, lietania - to sú všetky faktory, ktoré vplývajú na
správnu voľbu veľkosti vrtule. Optimálnu veľkosť vrtule pre vašu konkrétnu aplikáciu vo finále určíte len experimentovaním za letu.
V ideálnom prípade by ste mali použiť vrtuľu, s ktorou bude motor dosahovať maximálne otáčky v rozsahu 9 000 - 12 000 ot/min pri stojacom modeli na zemi, ale počítajte s tým, že tieto otáčky sa za letu ešte zvýšia.
Použitie príliš malej vrtule spôsobí príliš vysoké otáčky motora. Použitie príliš veľkej vrtule zas spôsobí chod motora na príliš nízkych otáčkach, čo bude pre motor znamenať nadmernú záťaž. V oboch prípadoch to sťaží nastavovanie ihiel karburátora na dosiahnutie spoľahlivého volnoběžného maximálneho a prechodových režimov a taktiež to bude viesť predčasnému opotrebeniu motora, či dokonca k prípadnej poruche motora.

Použiteľné vrtule

11 x 8" 11 x 9" 11 x 10"
12 x 6" 12 x 7" 12 x 8"
13 x 5" 13 x 6" 13 x 7"
Na zábeh použite vrtuľu 12 x 6"

Přikládám i český manuál k motorům ASP. Ten je ale univerzální pro všechny ASP jak 2T tak i 4T motory. Ale v tabulce v záveru uvádějí pro tento typ jako doporučenou vrtuli 12x6"
ASP_CZ_manual.pdf
(695.44 KiB) Staženo 79 x
DAF
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od DAF »

Samozřejmě, že nestrávím následující víkend rozebíráním motorů a obkreslováním jednotlivých dílů. Budu jen doufat, ze výkresy nebudu potřebovat. Ovšem vytáhnutá a přetržená ojnice se uz blbě oměřuje.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#55 Příspěvek od VTjr »

Právě proto by byla škoda nezměřit a nezkreslit ten nový díl. :wink:
Krom toho, kdyby se mi taky zlomila ta ojnice a za cenu 20€ i s dopravou byla pořád někde dostupná, tak bych si nevyráběl i když to svedu, ale koupil. Ale pokud už nebude vůbec nikde, nebo jen za mnohonásobně přemrštěnou cenu, tak bych si ji určitě vyrobil (jako třeba tu pro OTM 0,8 Kolibri) a pak by se mi ten výkres určitě hodil. :P A jak jsem už psal, její délku lze vypočítat z kompresního poměru a měřením spalovacího prostoru, ale není to přesné a zabere to několik hodin, zatím co skreslení nového dílu zabere 10 minut.
VTjr

#56 Příspěvek od VTjr »

DAF píše:... Budu jen doufat, ze výkresy nebudu potřebovat. ...

No, pokud to uděláš, tak nebudeš. :wink: To protože ve smyslu Murphyho zákonů platí, že pokud to změříš, zkreslíš a zaarchivuješ, tak se ti ten díl nikdy nerozpadne a nebudeš to nikdy potřebovat, pokud to ale neuděláš, tak se to určitě stane. :|
Já třeba poctivě archivuji veškeré účtenky kvůli případným reklamacím a reklamace několik desetiletí - veškeré žádné. :o Ne že by se věci nekazili, ale většinou to měli načasované pár týdnů po skončení záruční doby (taky Murphyho práce :roll: ). Ale nedávno se mi z necelých půl roku staré otočné židle odlomila celá jedna noha z té plastové 5-ramenné ružice s kolečky. :( Co já se toho lístku z MERKURY Marketu nahledal, ale jak na potvoru prostě není. :cry: Takže Murphy mi zařídil, že se ta reklamace nemohla konat. :x Naštěstí jsem měl ve sklepě jinou mnohem starší židli, ale už rozpadajícím se sedadlem, ze které ta ružice s kolečky na ten teleskopický sloup pasovala. Tak jsem to přehodil, novou židli zachránil a tu starou vyhodil. Ale Murphy prostě když chce škodit, tak funguje fakt spolehlivě. :lol: :lol: :mrgreen:
Mosquito

#57 Příspěvek od Mosquito »

Až mi ta ojnice přijde,tak šuplerou ji samozřejmě oměřit dokážu.Ale digitální nemám,takže je otázka jak moc to bude přesný.Nejsem úplný jelito :D .Chodil jsem na učňáku i do zámečnický dílny a to dva poctivý roky.A obrázek taky vyfotím i když nevím jak se to sem vkládá,ale na to nějak přijdu.Takže provedu :D .
VTjr

#58 Příspěvek od VTjr »

Já nenaléhám, pokud to nepůjde, tak to prostě nepůjde, nic strašného se nestane. :wink: Ty rady jsem tu nedával abych za to čekal nějakou protislužbu. 8)

Jinak tu vzdálenost osí otvorů nejlépe změříš tak, že do nich vložíš kulatiny příslušného průměru, teda do horního rovnou pístní čep, do dolního např. dřík nějakého vrtáku. No a pak šuplerou změříš ty čepy na rozměr vnější a vnitřní, vypočteš průměrnou hodnotu a máš tím pádem vzdálenost osí. A myslím si, že i obyčejná šuplera na to postačí, i když pravda digitální by byla samozřejmě lepší. Hlavně musíš měřit tak, aby se ramena šuplery opírala o oka ojnice a aby dřík ojnice byl rovnoběžný se škálou šuplery. No a při měření ty čepy zvenčí stlačíš, z vnitřku zas roztáhneš, čím se vymezí vůle čepů v okách jednou do mínusu, podruhé do plusu, takže se při výpočtu průměrné hodnoty se ty hodnoty vůlí navzájem vyruší. No a je dobré to proměřit několikrát. Jinak, přesnost obyčejných šupler bývá 0,1 nebo i 0,05mm, výjimečně 0,02mm (digitálních 0,01mm, ale ne všech), a to myslím stačí. Mnohem větší chyba měření může vzniknou třeba nerovnoběžností ojnice s šuplerou, pak ani digitální šuplera nepomůže.
Ostatní míry nejsou tak kritické a s přesností na desetiny mm je to až až.
Průměry otvorů ok budou nejspíš nějaké metrické, okrouhlé hodnoty, sílu stěn bronzových pouzder lze asi jen odhadnout podle fotky. Vlastně pokud bude fotka ojnice z nárysu a druhá z bokorysu, tak při známé vzdálenosti os, nebo taky celkové délky ojnice, už lze odečítat všechny ostatní rozměry i z té fotky. Jen musí být focená s trochu větší dálky zoomem, aby byla co nejméně zkreslená.
palci72
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od palci72 »

Skús pozrieť tu...
https://www.rcprofi.sk/ojnica-fs-56
Z mojho uhla pohľadu by som povedal že na 100% bola veľká vrtuľa....a ešte akro masterka kde sú veľké široké listy /lopaty/.....
Mám OS Max 52 /8,5 ccm/ 4Takt surpass a mal som aj ASP 61 /10ccm/ 4Takt... a pri obidvoch motoroch som používal vrtule APC 12x6 sport.....Malo to optimálny ťah a aj reakcie na pridávanie plynu ....Ja mám rád pri lietaní so spaľovákmi keď ťuknem do knipla a motor sa proste hneť rozbehne do otáčok....ako na motorke pri rýchlopale.....Myslím že pri leteckých modeloch je priam nevhodné používanie veľkých ťažkých vrtulí....pretože sa to potom správa...pri pridaní plynu ako.....pri stabiláku......pridáš a....čakáš niekoľko sekúnd kým sa to rozbehne...../v krízových situáciach je to asi nemysliteľné/.....niekoľko sekund stačí na to aby model padol na zem....
P.S.
Skúšal som motory aj s menšími vrtuľami a /teraz nemyslím len tieto spomínané ale/....mne sa ešte nestalo aby sa mi motor pretáčal......aby som bol konkrétnejší tak.....si neviem dosť dobre predstaviť čo si mám myslieť pod pojmom /pretáčanie motora/......To sa motor akože predbieha s vrtuľou????? alebo čo????? Veď vrtuľa je spojená na pevno s hriadeľou /kľukou/ motora...nemá nejakú volnobežku..... Tak ako by sa to mohlo pretáčať????....Myslím si že.... každý motor je vyrobený do určitého počtu otáčok...a tam sa to potom zastaví a ďalej to nepokračuje....ani v situácií keby motor nemal žiadnu vrtuľu.....Bavíme sa teraz o používaní paliva s 5% Nitra.....
Motor s malou vrtuľou....podľa mojho názoru....vrčí veľkými alebo večšími otáčkami ale...... nevytvára dostatočný ťah a vztlak potrebný pre optimálny let modelu.....ale ....aby sa toto stalo tak by vrtuľa musela byť menšia aj o niekoľko čísel /oproti predpísanému normálu/ a v takom prípade sa model už nehýbe dostatočne hneď na zemi.....
Naposledy upravil(a) palci72 dne ned 16.08.2020 19:51, celkem upraveno 1 x.
palci72
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od palci72 »

Mosquito píše:Našel.jsem tu vrtuli,která na něm byla když jsem ho koupil a byla to MA12x5!S tou se asi motoru muselo zdát o čertech,jestli ho nechával běžet na plný plyn :oops: .Byl zamontovaný v modelu se kterým jsem ho koupil,takže s tím asi fakt lítal.Ten motor se musel neskutečně přetáčet.Ale to jsou spekulace................

Tu Mosquito píše že...
vrtuľa bola použitá 12x5 čo je asi v norme....myslím si že o pretáčaní motora je škoda špekulovať....prvé číslo 12 palcov vytvorí dostatočný vztlak a druhé číslo 5 palcov len o niečo spomalí model ale výkon motora sa zvýši..../bude sa ťahať kolmo za vrtuľou hore do neba/
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“