Co je to za motor?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
igorb

Re: Co je to za motor?

#46 Příspěvek od igorb »

Atto píše:Tomu grafu plnohodnotne rozumieš ty a možno ešte dvaja - traja tunajší modelári. Ale drvivá väčšina modelárov vôbec nevie, čo si má predstaviť pod pojmom Advanced ratio a mnohí môžu mať problém aj s chápaním pojmov koeficient účinnosti, koeficient ťahu a koeficient reakčného momentu vrtule.

sorry, ja beriem takyto kecklub ako nastroj na uvadazanie informacii ktore sa nevedia, nie ako nastroj na ich neuvadzanie lebo o nich niekto doteraz nepocul :mrgreen:

BTW co je advance ratio som jednak napisal a jednak je to vysvetlene v linku v sprave
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

No Igor, možno by si im to mohol ešte raz zopakovať konkrétne a bez pomoci odkazu na nejaký link. :wink: Teda publikuj ešte raz ten graf a pod neho napíš slovensky, čo na tých osiach je :!: , lebo takto sa Tvoja osvetová misia minie účinkom. Totiž, 99% ľudí to hneď nepochopí a ani si nedá tu prácu to v tých odkazoch hľadať, vykašlú sa na to a pohodlne upadnú späť do blaženej nevedomosti. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#48 Příspěvek od VTjr »

A ja preto tu ešte raz zdôrazním čo je to KV a ako si ho máme predstaviť. :P Skúsim to čo najviac po lopate (vysokí znalci a teoretici odpusťte mi mnohé zjednodušenia).

Ak dáme motor na nejakú meraciu stolicu a budeme ho roztáčať iným motorom (urobíme z neho generátor aleternátor či dynamo), tak KV je hodnota otáčok pri ktorých generované EMN (elektromotorické napätie) dosiahne hodnotu 1V. U motorov s nízkym KV to nastane pri pomerne malých otáčkach (lebo majú kotvu alebo stastor navinuté veľkým počtom závitov, ale tenšieho drôtu), zatiaľ čo u motorov s vysokým KV pre dosiahnutie EMN 1V budú musieť byť otáčky vyššie (lebo majú málo závitov vinutia ale hrubším drôtom). Pod tenším/hrubším drôtom myslím celkový prierez, lebo často sa toho prierezu dosahuje viacpramenným vinutím tenšieho drôtu, takže aj vinutie motora s vysokým KV môže na prvý pohľad vyzerať že je navinuté tenkým drôtom, ale prierez je daný tým, že je to napr 3 prameňmi súčasne).

No a teraz ako sa to prejavuje, keď tento motor nebude v režime generátora, ale bude pracovať už ako motor.
Nedajme sa pomýliť tým, že ho napájame zo zdroja s určitým Un (nápájacím napätím) a on je ten čo poháňa. Každý elektromotor neprestáva byť zároveň aj generátorom, teda v každom režime energiu zdroja síce spotrebováva, ale zároveň generuje to svoje EMN, ktoré tlačí späť do zdroja proti Un. To EMN je s opačným znamienkom ako Un, takže v skutočnosti je on pri každých otáčkach poháňaný len rozdielom Un a EMN. Ak sa napríklad ak sa točí na úrovni 75% maximálnych otáčok daných súčinom Un x KV, bude ním tiecť prúd zodpovedajúci 25% Un deleno činný odpor vinutia Rv. Pri väčšom momentovom zaťažení sa jeho otáčky spomalia povedzme na 50% maximálnych a potečie prúd daný 50% Un. Narastie síce moment, ale mechanický výkon zrejme klesne, lebo klesnú otáčky (mechanický výkon je úmerný štvorcu otáčok). Klesne tak účinnosť a viac energie pôjde na jeho ohrev. Naopak ak motor vôbec nezaťažíme žiadnou vrtuľou, tak jeho otáčky porastú tak, že sa budú blížiť tým maximálnym daným súčinom Un x KV a jedinou záťažou bude odpor vyvolaný valivým trením ložísk a aerodynamickým odporom otáčajúcich sa mechanických dielov motora. Samozrejme aby to bolo ešte zložitejšie, tak okrem mechanických strát sú v motore ešte aj straty magnetické (hysterézne, vírivými prúdmi v dôsledku skinefektu kroré ani Rv nenechávajú konštantou a pod), tie treba samozrejme tiež uvažovať.
Takže ak to naprázdno vyletí povedzme na 99% maximálnych otáčok, tak rozdiel medzi Un a EMN bude na úrovni 1% Un tým pádom aj prúd bude daný podielom toho 1% Un a činného odporu Rv, teda vcelku minimálny. Motor však ani vďaka vysokým otáčkam nebude podávať skoro žiadny mechanický výkon a jeho účinnosť bude takisto malá, lebo všetok ten malý výkon bude použitý len na kompenzovanie strát. Ale hraiť sa nebude, lebo príkon, aj napriek tomu, že sa bude celý spotrebovávať na kompenzáciu strát, bude minimálny.

Podstata je teda v tom, že každý elektromotor je vždy a za každých okolností motorom aj generátorom zároveň - to si treba zapamätať. :P
Čím je KV vyššie tým je menej generátorom a naopak.

Inak táto vlastnosť elektromotorov sa vie veľmi výrazne prejaviť napríklad pri výpadku napájania (napríklad výpadku siete v podnikoch), kedy zotrvačnosťou dobiehajúce motory dokážu svojim indukovaným EMN narobiť značné škody na elektronických obvodoch. :o
igorb

#49 Příspěvek od igorb »

VTjr píše:No Igor, možno by si im to mohol ešte raz zopakovať konkrétne a bez pomoci odkazu na nejaký link. :wink: Teda publikuj ešte raz ten graf a pod neho napíš slovensky, čo na tých osiach je :!: , lebo takto sa Tvoja osvetová misia minie účinkom. Totiž, 99% ľudí to hneď nepochopí a ani si nedá tu prácu to v tých odkazoch hľadať, vykašlú sa na to a pohodlne upadnú späť do blaženej nevedomosti. :mrgreen:

Mojej osvetovej praci som urobil zadost tym ze som jasne napsal ze advance ratio je rychlost oprostena rozmeru ... cize bezrozmerne cislo ... ale ok, viem povedat este dvoma sposobmi hodnota 1 sa rovna nicomu co sa vola pitch speed (to je uvadzane v roznych calcoch, to dufam vysvetlovat nemusim, je to tam kde je tah vrtule nulovy) .. ale oeste inak je to obratena hodnota sklzu (konocne slovansku vyraz ... len ten ma chybu ze v inzinierstve okolo vrtul sklz (slippage) nepouziva, pouziva sa prave to V/(nD))

a co je koeficient, tak uz snad nemusim vysvetlovat, pokial niekto nevie (vie, ale nechce vediet) co je koeficient, nech to radsej vobec necita.
igorb

#50 Příspěvek od igorb »

VTjr píše:Ale hraiť sa nebude, lebo príkon, aj napriek tomu, že sa bude celý spotrebovávať na kompenzáciu strát, bude minimálny.

No vidis to je presne kam to vedie ked sa pokusis dat "amatersky stravitelnu informaciiu" a nejdes veci dosledne po krku. On sa bude hriat a riadne. Tie straty su asi polovicne (vysko pravdepodobme viac ako polovicne) ako keby ten motor bol zatazeny vrtulou v optime svojej ucinnosti.

Keby si sem namiesto strankoveho prispevku dal 3 alebo 4 vztahy ktore o tom hovoria (a nie su zlozite, su lahko pochopitelne, ale robit to v danom slede udalosti robit nechcem) tak by si to lahko odvodil :- )))))))))))))

S tvojimi vedomostami to zvladnes ... tak si to skus a oprav sa :mrgreen:
ellet

#51 Příspěvek od ellet »

Grafy sice lecos napoví, ale konrétní případ neřeší. Pro mě, jako laika, stále platí, že pokud dosáhnu kritických otáček počátku odtržení proudnic na vrtuli při 1/2 plynu, potom bude při startu z ruky při plném plynu tah mnohem menší (tady bych viděl skok).
Pokud to tak není, potom prosím konkrétní čísla, ne obecná...
VTjr

#52 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:S tvojimi vedomostami to zvladnes ... tak si to skus a oprav sa :mrgreen:

No dobre, máš pravdu, straty v železe a pod, bude sa to hriať, ale určite nie tak ako keď ho budeme nútiť točiť veľkou vrtuľou na 20% maximálnych otáčok. :o Lebo ja som sa práve pre lepšiu zrozumiteľnosť rozhodol tie straty v železe zanedbať, asi to bola chyba, že som ich takto podcenil. Vypichol si chybu vo veci, ktorú som v svojom výklade nepovažoval za ťažiskovú (radšej som to tam nemal písať a bolo by to tak lepšie), však kúsok vyššie som aj napísal, že to zámerne zanedbávam.
Mne totiž išlo hlavne o to vysvetlenie čo je to KV a aké má dôsledky.
Inak, ja som tomu už venoval prieveľa času a ďalej a hlbšie rozvádzať sa mi to už nechce (i keď by to možno aj pre mňa bolo užitočné, lebo by ma to donútilo k zopakovaniu si nejakých kapitol svojho štúdia - mnohé znalosti časom vyprchali).

Ale aj tak si nemyslím, že 3 - 4 rovnice by to vylepšili, skôr naopak. Už by to vôbec nikto nečítal. Pravda, nie som si istý, či to aj teraz čítajú. :lol: Ale snažil som sa ako som mohol. 8)

Ale ja som po Tebe nechcel polstranový elaborát, len detailnejšie vysvetlenie tých normovaných veličín, čo sú na osiach Tebou publikovaného grafu. :P Lebo priznám sa, že napríklad aj ja som mal s tým problém, kým som to strávil a pochopil. :roll:
Som však presvedčený, že väčšina si nebude chcieť lámať s tým hlavu a dohľadávať informácie inde a tak sa na to rovno vykašle. :|
igorb

#53 Příspěvek od igorb »

No ale na tom to prave stoji, lebo keby si tie vztahy pouzil, videl by si ze:

1/ tie straty v zeleze su polovica celkovych strat, takze ak sa ten motor hreje s vrtulou, tak teplota bez vrtule bude stale dost velka - hreje ho pol prikonu a radiacia pri mensej teplote je mensia, takze rozdiel teplot bez vrtule nebude velmi velky. Proste si to skus, odmontuj vrtulu, nechaj to bezat s tou istou baterkou a zistis ze sa swina furt len hreje 8)

2/ vediac to co je v 1/ by ta okamzite trklo ze s tym vysvetlenim o generovanom napeti a otackach to az tak nesedi. To generovane napetie (back BMF) ti vobec nebude zodpovedat tomu KV. To nie je mozne, prave preto ze tie straty naprazdno vobec nie su male a v tvojom vysvetleni proste chybaju. Definicia konstanty KV je "otacky NEZATAZENEHO motora vztiahnute na napetie". Takze sorry, je to to co sa tu nechce pocut, je to rychlostna (preto V) konstanta (preto K). Takze ak mam povedzme 150g motor s prudom naprazdno 1A a pohanam ho 15V baterkou, tak mam straty 15W co je pekny zahul ak ho porovnam so "skoronic" pritom taky motor moze mat ten vnutorny odpor 40mohm a ked donho tlacim tak 20 A s vrtulou, straty vo vinuti mam podobnych 16W. A motor bezi v optime ucinnosti. Otacky potom ma = Kv*(U-Ri*(I-I0))

Proste fakt tomu treba ist poctivo po krku, inak clovek zacne produkovat nedomyslenosti, proste pocitovky nas dovedu od elektro k spalovacim motorm :mrgreen:
VTjr

#54 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:... Otacky potom ma = Kv*(U-Ri*(I-I0)) ...

V podstate som chceli iba toto povedať ale slovne, ale zbytočne som sa pritom do toho zamotal.
Samozrejme máš pravdu, nedopovedané a polovičné informácie nemajú cenu. :mrgreen:
Asi bude lepšie ten môj príspevok zmazať a vykašlať sa na to. :?
igorb

#55 Příspěvek od igorb »

No bol som prave nakopnuty ze som to rozvrtal a uz sa v tom nikto nevyzna, takze tie vztahy predsa len napisem, treba ich brat ako "tabulkove inzinierstvo" nie matematicky model BLDC motora so vsetkym

Takze parametre:

KV - rychlostna konstanta, cize kolko RPM ma nezatazeny motorna 1V napetia

U - napajacie napetie na vstupoch regulatora alebo svorkach ak je to DC neBL motor :- )))))))))

I - prud z napajania

I0 - prud bez zatazenia - chape sa to ako prud pri danom napajacom napeti, ale kedze ta hodnota sa meni len malo s napetim (cize straty naprazdno su skorolinerane s napetim cize otackami, casto sa udava pri 10V, co nevadi, je to beztak orientacne pocitanie)

Ri je kombinovany odpor vinutia medzi 2 vyvodmi (nie jedneho vinutia ktore je potom do trojuholnika alebo hviezdy cim sa odpor zmeni, proste vyvod na vyvod)

A teraz co sa z toho da vypocitat:

okamzite otacky = Kv*(U-Ri*(I-I0))
toto tu uz bolo vysvetlene - efektivne napetie (U bez ubytku na vinuti) krat KV ... to I-I0 je tam preto ze ubytok za I0 je uz zahrnuty v Kv

straty v medi = Ri*I^2
proste dopor vinutia s prudom vyraba taketo teplo

straty v zeleze = U*I0
netreba riesit ziadne virive prudy, proste zmerany prud naprazdno jasne ukazuje kolko tych strat je, pri mikrozmene otacok sa menia, ale v ramci presnosti to takto staci

vykon = (U-Ri*I)*(I-I0)
ucinnost = (U-Ri*I)*(I-I0)/(U*I)
to je snad jasne, efektivne napetie (napetie z baterky minus napetie stratene na vinuti) krat efektivny prud (prud minus I0)
ucinnost je potom ten vykon / prikon

plati jedna vec ktora nie je celkom viditelna, ale optimalna ucinnost sa dosahuje ked straty v zeleze a straty vo vinuti su rovnake, vychadza z toho prud optimalnej ucinnosti ktory sa u motorov tiez uvadza ako parameter motoru, len ma to chybu ze zavisi od napetia, takze sa vztahuje na odporucane napajacie napetie ale ak nevstrebam ze zavisi aj od napajania, kludne mi ucinnost moze ujst
prud max ucinnosti = SQRT(I0*U/Ri)
z toho vidno, ze ak chcem dobru ucinnost tak so zvysujucim napetim musim zatazovat motor, tam narazim na maximalne povolene straty ze mi motor este nezhori - to plus maximalne mechanicke otacky mi potom dava maximalne dovolene napetie a tym aj maximalny vykon (v dobrej ucinnosti)

no a este jedno ciselko co moze byt zaujimave:
max ucinnost = (1-SQRT(I0*Ri/U))^2
z toho je vidno ze I0 a Ri definuju kvalitu motora ruku v ruke a ze cim vyssie motor zatazim (U) tym sa dostanem vyssie, bohuzial to U je limitovane ako sme videli o poschodie vyssie.
VTjr

#56 Příspěvek od VTjr »

Ešte by bolo dobré povedať čo je to ten I0? Zrejme je to prúd naprázdno, teda nezaťaženého motora. :wink:

Aha, už si to napísal. 8)
A oveľa viac, no super! :D
Ale teraz dumám nad tým, kde sa v tom všetkom skrýva to EMN, teda to čo si naindukuje točiaci sa motor sám vo svojom vinutí, teda to, čo ide proti Un bateriek? Lebo ono tam nepochybne vzniká. Alebo to vidím zle?
Atto

#57 Příspěvek od Atto »

Chlapi (IgorB a VTjr).
Ani neviete akú radosť ste mi urobili.

Vysvetlím obšírnejšie:
Keď som pred pár hodinami napísal toto:
Atto píše:Tomu grafu plnohodnotne rozumieš ty a možno ešte dvaja - traja tunajší modelári.

tak jedným z tých "dvoch-troch" bol práve VTjr, tých ďalších som nemal úplne istých.
Napíšem rovno, že vás dvoch považujem za najväčších znalcov aerodynamiky (a modelárskej techniky vôbec (vrátane elektromotorov)), ktorých tu máme takpovediac poruke.

Keď potom Igor napísal toto:
igorb píše:sorry, ja beriem takyto kecklub ako nastroj na uvadazanie informacii ktore sa nevedia, nie ako nastroj na ich neuvadzanie lebo o nich niekto doteraz nepocul :mrgreen:

a Vlado si "prisadil" týmto:
VTjr píše:No Igor, možno by si im to mohol ešte raz zopakovať konkrétne a bez pomoci odkazu na nejaký link. :wink: Teda publikuj ešte raz ten graf a pod neho napíš slovensky, čo na tých osiach je :!: , lebo takto sa Tvoja osvetová misia minie účinkom. Totiž, 99% ľudí to hneď nepochopí a ani si nedá tu prácu to v tých odkazoch hľadať, vykašlú sa na to a pohodlne upadnú späť do blaženej nevedomosti. :mrgreen:

tak som sa chcel ozvať.
Ale potom som si uvedomil, že práve ja som tá trafená hus, čo by zagágala.
A tak som sa zahanbene utiahol do svojej blaženej nevedomosti.

...............................................................................

Ale potom ste to celé otočili a zachránili tak nastavšiu situáciu.
Rozpísali ste sa o elektromotoroch tak sofistikovane a vehementne, až ste jeden druhého začali opravovať a nabádať k hlbšiemu zamysleniu a k odvodeniu vzorcov a k .....

A vtedy som si uvedomil, že ak sa vy dvaja neviete zhodnúť na vyprecizovanom vysvetlení parametru Kv a musíte jeden druhého "došťuchávať" k akejsi dolonalosti podaného vyjadrenia, tak ako by asi vyzeralo vysvetlenie trhania prúdnic vrtuľových listov rovnakou "učebnou metódou"?

Pričom som presvedčený, že Kv a veci s tým súvisiace sú na pochopenie ich princípu a zmyslu oveľa jednoduchšie ako pochopenie princípu a zmyslu trhania prúdnic vrtuľových listov.

Takže sám seba hádžem do vreca blažene nevedomých 99% modelárov a verím, že zotrvávaním na názore, že pomocou toho nečitateľného supergrafu je to najlepšie a jediné správne vysvetlenie, to precento neklesne.
dratek

#58 Příspěvek od dratek »

Vůbec se neboj Atto že jsem urážlivý,naopak, jen prostě využívám pouze základní informaci :idea: kterou jsem získal při návratu k modelařině po 43 letech z RC SERVISU kdy jsem nakupoval první vybavení a ta pro mně je jakou hmotnost éra motor s vrtulí dostane do vzduchu (aniž by něco shořelo :roll: ).Mrzí mě že se nemohu účastnit této debaty ale nes.....u se do toho čemu nerozumím a tohle je pro mé domácí rekre modaleření "nadlidská"možnost všechno to pochopit.Snad kdyby se mi nedostaly tyhle motory do ruky a fungoval bych jen s těma "NÍZKOOBRÁTKOVÝMA"tak bych se tady na nic neptal ale na druhou stranu zase jsem vám znalím problematiky navodil odborné téma :lol: Sice čtu se zájmem hodně vláken ale ne všemu jeden porozumí :wink:
VTjr

#59 Příspěvek od VTjr »

Atto píše:Chlapi (IgorB a VTjr).
...
A vtedy som si uvedomil, že ak sa vy dvaja neviete zhodnúť na vyprecizovanom vysvetlení parametru Kv a musíte jeden druhého "došťuchávať" k akejsi dolonalosti podaného vyjadrenia, tak ako by asi vyzeralo vysvetlenie trhania prúdnic vrtuľových listov rovnakou "učebnou metódou"?
...

No, ja si predsa len myslím, že ja som v tomto prípade skôr učeň majstra (sveta) Igora, či prinajmenšom jeho tovariš. Lebo on aj vďaka tomu, že to má dokonale naštudované, sa vypracoval tam, kde je, zatiaľ čo ja len lovím poznatky z pamäti (ktorá slabne), nie vždy dokonale presné a on ma potom opravuje a snaží sa dať veci na pravú mieru (či už sa to týka aerodynamiky alebo elektrotechniky).
Ale máš pravdu v tom, že ho tým nakoniec vždy vyprovokujkem k tomu aby sa rozpísal podrobnejšie. :lol:
VTjr

#60 Příspěvek od VTjr »

Inak k tým listom a trhaniu prúdnic nadštvorcových vrtúľ. :roll:

Popravde, ja na tom trhaní prúdnic nevidím nič až tak veľmi záhadného 8) , je to to isté ako keď sa to utrhne na krídle s príliš veľkým uhlom nábehu voči nabiehajúcemu vzduchu. Podštvorcové vrtule majú uhol natočenia listov malý, takže tam k tomu prirodzene nedochádza, vedia urýchliť masu vzduchu natoľko, že efektívny uhol nábehu je aj v tom statickom režime malý. Naproti tomu štvorcové a nadštvorcové vrtule ho majú taký veľký, že niekedy pri stojacom modeli nedokážu prúd vzduchu dostatočne urýchliť tak, aby ten efektívny uhol nábehu bol primerane malý a prúdenie okolo profilu listov vyvinuté. Listy vrtule sa potom chovajú doslova ako taká plochá doska natočená takmer kolmo na smer vetra - teda potom sú za ňou sú len turbulentné víry. Ak sa toto stane, tak listy len melú vzduch vytvoria silné turbulentné prostredie, taký zavírený mrak okolo rotujúcej vrtule, ktorý sa už ani neposúva dostatočnou rýchlosťou dozadu v smere osi vrtule, ale značná jeho časť sa kadejako vracia späť cez konce listov zase pred ne a tento stav sa stane takou určitou pascou, je stabilne udržiavaný jej rotáciou. Stačí potom hod, teda dostatočný pohyb modelu dopredu, vrtuľa sa vytrhne z toho turbulentného mraku a v dôsledku pohybu voči vzduchu sa efektívny uhol nábehu listov čiastočne zmierni natoľko, že to zrejme stačí k tomu aby sa vytvorilo vyvinuté prúdenie. Táto zmena prebehne skokovo a vrtuľa zrazu získa ťah. Ale stačí ak sa model v nejakej letovej fáze dostane do malej, nulovej, či dokonca zápornej letovej rýchlosti, tak k tomu odtrhnutiu môže znovu dojsť. Napríklad pokus urobiť vis na vrtuli s F3A akrobatom, vybavenom štvorcovou vrtuľou, môže presne takto dopadnúť. Ak toto pilot skúsi (odporúčam ale vo väčšej výške), tak pri možnom skokovom odtrhnutí prúdnic dojde k okamžitej strate ťahu, model sa prepadne do pádu alebo aj vývrtky, potlačením do strmhlavého letu sa však znovu nadobudne dostatočná dopredná rýchlosť a okolo listov vrtule sa obnoví zas vyvinuté prúdenie, strmhlavý let sa potom bez problémov vyberie a všetko bude OK. :wink: Ak ale bude málo výšky, tak sorry. :(

Inak presne tento stav poznám z vlastnej skúsenosti. V mladosti som lietaval malé upútané akrobaty na MVVS2,5D7 (môj milovaný motor). Situácie, ktoré som zažil boli rôzne, plochy na lietanie boli rôzne, lietalo sa kde sa dalo, aj nad vysokou trávou, hádzalo sa to z ruky, pristávalo kadejako, v podstate každé druhé pristátie sa rovnalo menšej havárii. :| Takže vrtule sa nám míňali ako na bežiacom páse tak, že sme ich pomaly nestíhali dopĺňať a peňaženku tiež. :wink: A tak sa kupovali kde sa dalo a čo najlacnejšie, na kvalitu sa príliš nehľadelo. Raz pri ceste do ZSSR som kúpil pár plastových vrtúľ, stáli bagateľ, tak hneď zo 10ks. Doma som ale zistil, že majú na sebe napísané 200/200. Samozrejme mi bolo hneď jasné, že na dvaapolku sú nevhodné a na upútaného akrobata už vôbec nie. Ale raz som lietal, bol pekný deň, jedna vrtuľa sa pri nešťastnom pristáti zlomila, druhá vzácna Top-Flite 200/100, bohužiaľ málo povarená, sa mi dokonca roztrhla vo vzduchu. Paliva však bolo ešte habadej, ale v kufríku už nič iné nebolo len táto jedna ruská 200/200. No, tak som ju tam nakoniec dal a znova vzletel. Motor sa s ňou trápil v menších otáčkach než obvykle (čo bolo celkom pochopiteľné), ale napriek tomu to letelo, rovinky celkom v pohode. Pri prvom pokuse o premet či súvrat (už neviem) model zastal vo vzduchu čumákom hore, na mieste sa otočil (teda akože premet :lol: ) a smerom dole sa zase chytil a letel ako keby nič. Takých "premetov" som skúsil niekoľko vždy s rovnakým výsledkom. Samozrejme som pochopil, že "tudy cesta nevede", vtedy možno ani nevedel poriadne prečo, ale práve dnes som si na tento prípad spomenul. :mrgreen:
Druhá situácia, pomerne nedávno (tu som tu už ale kdesi opisoval). Po rokoch skladovania trosiek som opravil model Pony a osadil motorom MVVS 2,5GRR RC. Použil som štandartný MVVS Magic mufler pre dvaapolku s výfukom dozadu. Ukázalo sa to ale krátke a do rezonancie to spoľahlivo išlo len s vrtuľou 7x4" alebo 7x3". Motor s ňou točil riadne cez 20 tisíc ot/min. V rezonancii to malo aj celkom slušný ťah, ale po toľkých opravách oťažený model bol problém dostatočne silno hodiť. Dalo sa to len buď proti dosť silnému vetru alebo zo strmého svahu, lebo na rovine v bezvetrí model presadal až k zemi. Ak sa hod a vybratie 5cm nad zemou podarilo, tak sa model chytil a lietal ako blesk. Predĺlžil som teda výfuk, teda medzi ten mufler a motor vložil 6cm dlhú Al trubku. Rezonančné otáčky klesli k 16-17 tisíc a motor v nich v pohode zvládal vrtuľu 8x4". S ňou už sú bezproblémové hody aj na rovine,v bezvetrí, dokonca aj po vetre (samozrejme miernom). Model síce lieta o čosi pomalšie, ale v malej rýchlosti už nedochádza k prepadom ťahu.

No a teraz už zostáva len čakať, čo mi na tie úvodné úvahy povie majster. :lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“