Registrace modelářů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dratek

Re: Registrace modelářů

#46 Příspěvek od dratek »

Jelikož jsem blbé tak se i blbě zeptám ,může někdo vysvětlit co znamená tato vyjímka???Provoz na vlastním pozemku chápu

Uvedené přechodné opatření se nevztahuje na provoz bezpilotních letadel (včetně modelů letadel a hraček), který není provozem v rámci klubu nebo sdružení leteckých modelářů a dále na provoz, který probíhá mimo oblasti provozu spravované kluby a sdruženími leteckých modelářů, např. individuální provoz modelu na vlastním pozemku. Takovýto provoz podléhá společným základním pravidlům, nikoliv postupu podle čl. 16 nařízení (EU) 2019/947 v platném znění, a zpravidla bude provozem v podkategorii A3 provozní kategorie „Otevřená“ (OPEN) s podmínkou registrace provozovatele a pilota, případně provozem v provozní kategorii „Specifická“ (SPECIFIC).

...................mezi těmito dvěma relevantními pojmy zákon rozlišuje na základě několika parametrů. Ani jeden typ letadla nesmí být schopen nést člověka. Modelem letadla se potom chápe zařízení používané pro rekreační, sportovní nebo soutěžní účely. Pro takové bezpilotní letadlo nepotřebujete žádné povolení ani registraci v případě, že je jeho vzletová hmotnost nižší než 25 kg. Platí to ale jen za situace, kdy dron využíváte pro rekreační účely – viz následující kapitola.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od blesk »

vzor.png
vzor.png (3.06 KiB) Zobrazeno 2113 x
Sunn píše:
Příloha regisr_cislo_umisteni.JPG je dlouhodobě nedostupná.

Ano.

Ještě dotaz, když už ty QR kódy máme... Bude uznatelné když do jednoho QR kódu bude vložené jak registrační číslo SMČR, tak i člena?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od TomasC »

Všechny věci okolo označování se budou řešit příští týden. Následně vyjdou ve Sportovním řádu.
Dám sem pak odkazy.
leon_cz

#49 Příspěvek od leon_cz »

dratek píše: ...................mezi těmito dvěma relevantními pojmy zákon rozlišuje na základě několika parametrů. Ani jeden typ letadla nesmí být schopen nést člověka. Modelem letadla se potom chápe zařízení používané pro rekreační, sportovní nebo soutěžní účely. Pro takové bezpilotní letadlo nepotřebujete žádné povolení ani registraci v případě, že je jeho vzletová hmotnost nižší než 25 kg. Platí to ale jen za situace, kdy dron využíváte pro rekreační účely – viz následující kapitola.

Z téhle citace opravdu vyplývá, že pokud nemám model těžší než 25kg a létám si pouze rekreačně, tak žádnou registraci ani povolení nepotřebuji. Chtělo by to nechat zkouknout nějakého právníka, na tohle selskej rozum nestačí :D
corsair
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od corsair »

Dva právníci=tři názory!!!
ëljaro

#51 Příspěvek od ëljaro »

Asi takto

1, vstup do vzdušného prostoru - co pilot to nějaká licence-registrace na ÚCL (ani nejde o to jaká)

2, model (letadla ) označení majitele - (promodeláře povinost dle stanov a technických podmínek)

3, Dron ( necertifikovaný) si pilot musí opět jako provozovatel označit - jde o jinou kategorii než modely !

4, instalace audiovizálniho zařízení uděla dron z čeholiv ve vzdušném prostoru

Toto je výsledek mixu co začne platit od nového roku - část už platila i dnes

Doufám že takto je to dobře a za chyby se předem omlouvám

Jarda T.
Jarda T.
Šnek23

#52 Příspěvek od Šnek23 »

Já si dlouho myslel, že tomu rozumím, ale asi jsem se do toho už zamotal, tak se radši zeptám.

Moje situace: Jsem členem modelářského klubu, mám licenci na modelu a uvnitř modelu kód modelářského svazu (ten tam bude, hned jak bude znám). Vezmu elektrovětroně kolem kila a jdu lítat na louku v okolí. Samozřejmě létám do 300m a ve vzdálenostech dle doplňku X.

A teď teda.... potřebuju něco jiného než to, co jsem řekl? Testy jsou jen pro lidi, co nejsou členem žádného klubu nebo pro všechny?

A další situace. K výše napsanému přidám na letadlo kamerku a fpv. Jak se situace změní teď? Platí pro mne v tu chvíli něco jiného?

No a jinak mi teda přijde, že legislativa je v rámci mezí rozumná. Nenapadá mě, jak to udělat jinak... Nalepit si na letadlo licenci a kód mi nepřijde tak strašný teda.

Šnek
Když už, tak už...
Sky Surfer X8, Tomahawk II, EPP Piper, Airboati, Čejka,S800, Swish, Flysky FS-i6X
Sunn

#53 Příspěvek od Sunn »

Kdo by se chtěl registrovat jako pilot, tady jsou nějaké FAQ k on-line testu.
https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-le ... ne-dotazy/
vitaa

#54 Příspěvek od vitaa »

Jezdíval jsem létat dětem na Dětské dny,i bonbony s krepovýma fáborkama jsem jim z letadélka vypouštěl :) ,spokojení pořadatelé se v tom období znovu ozývají,jestli zase přijedu :wink:
Bude se toto líbit legislativě ?
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od pepinozbrna »

Určitě ti odpoví někdo podstatně fundovanější než já :D .
Přesto mám pocit že výsadek bonbonů na děti byl zakázaný už dávno dříve :lol: :lol: :lol:
Nahoru to půjde ... dolů musí.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od blesk »

Nebude a nelíbilo se to ani předtím, z letadla nesmíš za letu nic odhazovat :-D
TiroP3s

#57 Příspěvek od TiroP3s »

Zdravím pánové,
poníženě prosím toho, kdo se v té pro mě nepřehledné registraci vyzná a poradil by :

1. Nejsem členem modelářského klubu. Je to velký problém?

2. Mám dva drony Traxxas Aton a Phantom 3 standard, - tady je mi registrace jasná a stejně toho Phantoma používám abych mě a sousedům na zahrádce nafilmoval jak se nám propadají střechy na chatách :mrgreen: .

3. Mám celkem 5 bublinek - Timber X, Timber Turbo UMX, P51 combat, Aero Scout a Skysurfer.
To mám všechny ty bublinky při registraci uvést?

4. Po většinu roku si najdu bohužel jen pár dní kdy si jdu na pole zalétat. Zpravidla to rozbiju, lepím a pak
zase na chvilku na pole.

Prosím o případné reakce, odpovědi, nebo poslání někam ale slušně.

Dík.
vitaa

#58 Příspěvek od vitaa »

pepinozbrna píše:Určitě ti odpoví někdo podstatně fundovanější než já :D .
Přesto mám pocit že výsadek bonbonů na děti byl zakázaný už dávno dříve :lol: :lol: :lol:

Nojo,ale ty bonbony byl vždycky zlatý hřebík celé akce 8) :)
tomashr

#59 Příspěvek od tomashr »

veka1 píše:Proc a za co by meli byt saknce??? nerozumim otazce 8O
veka1

Ta otázka na sankce ale není od věci a popravdě nevím - co tomasc, nenarazil jsi na to?

On je obecně účel celého opatření především lepší pořádek při řešení malérů - jasně identifikovaný provozovatel atd. S tím souvisí i dopad na pojištění - možnost odmítnout při ignorování registrace/testů plnění. Tohle je celkem jasné.
Ale je-li i nějaká jasně stanovená sankce za "prosté ignorovaní" si jistý nejsem. Tedy stav létám někde v ústraní kolem sebe, nic nepoškodím, ani neporušuji výšky, lidé se tam nevyskytují, jen zkrátka bojkotuji jakákoli identifikační čísla - může to někdo kontrolovat (a kdo?) a je dána konkrétní sankce?
Sunn

#60 Příspěvek od Sunn »

TiroP3s píše:Zdravím pánové,
poníženě prosím toho, kdo se v té pro mě nepřehledné registraci vyzná a poradil by :

1. Nejsem členem modelářského klubu. Je to velký problém?

2. Mám dva drony Traxxas Aton a Phantom 3 standard, - tady je mi registrace jasná a stejně toho Phantoma používám abych mě a sousedům na zahrádce nafilmoval jak se nám propadají střechy na chatách :mrgreen: .

3. Mám celkem 5 bublinek - Timber X, Timber Turbo UMX, P51 combat, Aero Scout a Skysurfer.
To mám všechny ty bublinky při registraci uvést?

4. Po většinu roku si najdu bohužel jen pár dní kdy si jdu na pole zalétat. Zpravidla to rozbiju, lepím a pak
zase na chvilku na pole.

Prosím o případné reakce, odpovědi, nebo poslání někam ale slušně.

Dík.

https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-le ... ne-dotazy/
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“