Jak se zlomila ojnice na MVVS-2,5GRR RC
- MS COMPOSIT
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak se zlomila ojnice na MVVS-2,5GRR RC
ano,čelo lomu obou částí,to jsem přesně myslel,nějaký machr pak z toho pozná,zda je lom pevnostní nebo únavový,to vyryté Z s tím nemá nic společného.
Čep se nezadřel,to je jasný,to by asi vypadala jinak,nebo by se spodní oko rozpadlo.
Čep se nezadřel,to je jasný,to by asi vypadala jinak,nebo by se spodní oko rozpadlo.
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Určitě se nezadřel, povrchy jak čepu tak i oka jsou naprosto hladké a bez výrazné vůle, to už jsem psal. Já jsem tohle vlákno založil, protože mě to dost překvapilo a přikláním se zatím k názoru IgoraB, že šlo o roztržení.
Večer to čelo lomu doma vyfotím.
Večer to čelo lomu doma vyfotím.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
To roztrhnutie ma napadlo kvoli tomu piestu a preto ze si pisal ze cap je cisty. Nie kvoli tomu ze je to prdnute v strede, roztrhnuta ojnica vecsinou prdne na 3 kusy a to tak ze spodne oko (je vecsinou uzsie ako horne a je v priereze tensie ako driek ojnice) sa "otvori" cize praskne na spodu v mieste mazacej diery a porom sa odlomia dve casti po stranach. U tesnych AACciek sme to mali bezne, mal som stale jednu nahradnu... Ako nebohy Aldrich hovoril, ked to prvy krat nakopnes, tak tej ojnici ide o zivot, dalsie starty uz su OK pokial nie si hotentot ... takze on tie motory prebehol doma pred poslanim (diely mu vyrabal Jett) no ale kedze sme s tym skusenosti nemali, hotentoti sme boli (zopar krat som musel piest vytlacat z vlozky priamo v motore, lebo ojnicu by som roztrhol a rozobrat to bez vytiahnutia vlozky neslo), tak tu ojnicu bolo treba v zalohe mat 
Veď áno, pri AAC-čkach by som tomu rozumel.
Lenže môj piest, napriek karbonu sa v HÚ pohyboval ľahko. Skoro až moc ľahko. Ja som skôr očakával, že životnosť motora je na pokraji a že čoskoro skončí na malú tesnosť, teda unikajúcu kompresiu, že sa už nebude dať naštartovať a udržať v stabilnom chode. A zrazu toto.
Piest sa v HÚ rozhodne nepriečil.
Teda neviem čo sa tam presne deje pri plnom výkone a vysokej pracovnej teplote. Ale učili nás, že rozťažnosť jemnozrnej liatiny je menšia než kalenej uhlíkatej ocele, tak by sa to malo pri zohriatí skôr uvoľňovať.
Menej maziva tam síce naozaj bolo, ale ani piest ani vložka nenesú žiadne znaky suchého trenia.
Ja sa predsa len skôr prikláňam k tomu, že ju unavili striedavé ohybové momenty.
Však vieme, že kľukovka pruží, to znamená, že sa tým narušuje v HÚ rovnobežnosť osi ojničného čapu s osou otáčania kľuky. Opieranie sa o diskové šupátko tomu sotva zabráni (mimochodom toto bola bolesť MK-17, s veľmi dlhým a tenkým hlavným hriadeľom kľuky, kde dochádzalo okrem vymlátenia spodného oka ojnice, takisto mäkkého čapu, vždy aj značnému vymláteniu otvoru v šupátku). Ak sa k tomu pridá aj trochu vybehané hlavné ložisko, tak jeho väčšou vôľou rovnobežnosť naruší ešte viac. Potom chudák ojnica je pri každom zdvihu ohýbaná nedefinovane sem-tam.
To je moja teória prečo k tomu došlo.
Lenže môj piest, napriek karbonu sa v HÚ pohyboval ľahko. Skoro až moc ľahko. Ja som skôr očakával, že životnosť motora je na pokraji a že čoskoro skončí na malú tesnosť, teda unikajúcu kompresiu, že sa už nebude dať naštartovať a udržať v stabilnom chode. A zrazu toto.
Teda neviem čo sa tam presne deje pri plnom výkone a vysokej pracovnej teplote. Ale učili nás, že rozťažnosť jemnozrnej liatiny je menšia než kalenej uhlíkatej ocele, tak by sa to malo pri zohriatí skôr uvoľňovať.
Menej maziva tam síce naozaj bolo, ale ani piest ani vložka nenesú žiadne znaky suchého trenia.
Ja sa predsa len skôr prikláňam k tomu, že ju unavili striedavé ohybové momenty.
Však vieme, že kľukovka pruží, to znamená, že sa tým narušuje v HÚ rovnobežnosť osi ojničného čapu s osou otáčania kľuky. Opieranie sa o diskové šupátko tomu sotva zabráni (mimochodom toto bola bolesť MK-17, s veľmi dlhým a tenkým hlavným hriadeľom kľuky, kde dochádzalo okrem vymlátenia spodného oka ojnice, takisto mäkkého čapu, vždy aj značnému vymláteniu otvoru v šupátku). Ak sa k tomu pridá aj trochu vybehané hlavné ložisko, tak jeho väčšou vôľou rovnobežnosť naruší ešte viac. Potom chudák ojnica je pri každom zdvihu ohýbaná nedefinovane sem-tam.
To je moja teória prečo k tomu došlo.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 16.06.2021 18:55, celkem upraveno 3 x.
VTjr píše:No ale vždyť tahle fotka download/file.php?id=111044&mode=view hned v prvním příspěvku je snad detailní dost, nebo ne.Každopádně je z ní vidět, že se to zlomilo/roztrhlo mimo toho vyrytého Z. Můžu samozřejmě ještě vyfotit i čelo lomu obou částí. Jestli se z toho dá něco poznat - netuším.
Jestli vono to Z není náhodou označení pro Zmetek...
Určitě ne, ono je to dost běžné označení zadní strany ojnice.
igorb píše:... U tesnych AACciek sme to mali bezne ...
Inak si myslím, že roztrhnutie u tesného AAC-čka asi hrozilo skôr pri štartovaní.
Keď už motor beží, tak na ojnicu predsa už nepôsobí ťah, ale iba tlak. Keď ide do HÚ, tak stláča zmes a prekonáva trenie medzi piestom a vložkou, po zapálení zmesi zas rozpínajúce sa plyny tlačia piest dole a ojnica je zas len stláčaná.
No možno pri malom predstihu zážihu by mohol nastať krátky okamih, kedy by ju zotrvačnosť vrtule vyťahovala z vložky ešte pred tým ako by sa zmes stihla rozhorieť.
Tu mi napadlo že vo veľmi vysokých otáčkach k tomu tiež možno môže dochádzať pri strmhlavom lete a ubratí plynu. Ale mne sa to stalo vo vodorovnom lete a na plný kotol. Navyše motor 2,5GRR je konštruovaný až do nejakých 27 tisíc otáčok, ja ho však mám naladený dĺžkou Magic Muflera len na 16 až 18 tisíc, aby som mohol používať väčšiu vrtuľu 8x4". Bez predĺženia som totiž musel lietať s vrtuľou 7x3" alebo 7x4", lebo rezonančné točky išli dosť cez 20 tisíc. Navyše sa to nedalo ani dobre hodiť a tiež to dosť rýchlo likvidovalo sviečky = drahé lietanie. Ale aj po tejto poruche vlákno sviečky zostalo neporušené.
VTjr píše:Inak si myslím, že roztrhnutie u tesného AAC-čka asi hrozilo skôr pri štartovaní.
Keď už motor beží, tak na ojnicu predsa už nepôsobí ťah, ale iba tlak. Keď ide do HÚ, tak stláča zmes a prekonáva trenie medzi piestom a vložkou, po zapálení zmesi zas rozpínajúce sa plyny tlačia piest dole a ojnica je zas len stláčaná.
no ... pokial sa ten motor nedostane do ruky nejakemu xxx ktory predtym videl len "zlezne" motory a zacne to zabiehat na bohatu zmes
... inac to si asi napisal naopak nie? AXX motory sa pri prehriati "uvolnia" nie zelezo na zelezo
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Před pár lety jsem si pořídil ASP S32A. Je to ABC. Byl v horní úvrati tak těsnej, že téměř nešel přetočit a při převalení ač namazán "skřípal". Měl jsem obavu, zda se to vůbec podaří nahodit. Tak jsem si počkal na venkovní teplotu jako je dnes tedy kolem 30 st. a ještě ho ohřál na cca 80 stupňů elektrickou pistolí. Pak už protočit šel a chytil. Dal jsem mu střední otáčky a nechal ho vyjet asi půllitr paliva 80/20. Za studena potom šel zase těžko přes horní úvrat. Dal jsem ho do modelu, přes redukci připojil zahnutej brněnskej muffler a od ty doby naprosto spolehlivě maká, už se uvolnil a žádný vymlácení ojnice se nekonná. Jedna z mála čínských věcí co kupodivu funguje jak má.
Neni piest ako piest :- )))
a navyse ABx neni AAC
for je v tom ze ze od ABC do AAC sa pouziva take rozpetie materialov, ze tie tri pismenka ti dokopy nic nepovedia, napriklad ABC a ABN sa obycajne kombinuju s piestom s nejakymi 16% kremika, cize hypereutekticke. Kludne ale mozu byt aj 18% (mam pocit ze OS max) ale aj eutekticke (12% - tie s lesklym piestom) ... mam pocit ze som mal MVVSku v F2B verzii (prevrtany pylonak GRRT na 7,5ccm) aj s hypereutektickym liatym piestom aj mahle eutektickym (ale je to 20 rokov, mozno si to mylim s niecim inym, vsetky som okrem jedneho uz poslal doprec) ... a to same mas u ACC kde je vlozka daleko viac roztaznejsia ... napriklak Nelson pouzival eutekticke obrabane mahle piesty, ktore som mal v PA motorch (uckarsky prevrtanec F3D .40 na uckarsky PA .50) Jett robil uckarske jett .40 prevrtane na .50 pre Aldricha s hypereutektickymi piestami niekde okolo 27%Si ale ide to u niektorych vyrobcov az k 32% (neviem iste, ale myslim nejake ex/CCCP T/R motory)
... a teraz trik je v tom, ze ten motor potrebuje prislusne licovanie za behu - to je "nejake" ... ked to vychladne tak motor je tesny podla materialov - cim viac Si tym tesnejsi motor za studena. Takze zatial co u Nelsona nemam problem s pretocenim za studena, u Jetta mu ide o zivot ... proste taky motor sa za studena NEPRETACA :- ))) ... startujes brnknutim do protirotacie - on kopne spetne a nastartovane ... ked nekopne, nic sa nedeje, ale zakusnes ho
a navyse ABx neni AAC
for je v tom ze ze od ABC do AAC sa pouziva take rozpetie materialov, ze tie tri pismenka ti dokopy nic nepovedia, napriklad ABC a ABN sa obycajne kombinuju s piestom s nejakymi 16% kremika, cize hypereutekticke. Kludne ale mozu byt aj 18% (mam pocit ze OS max) ale aj eutekticke (12% - tie s lesklym piestom) ... mam pocit ze som mal MVVSku v F2B verzii (prevrtany pylonak GRRT na 7,5ccm) aj s hypereutektickym liatym piestom aj mahle eutektickym (ale je to 20 rokov, mozno si to mylim s niecim inym, vsetky som okrem jedneho uz poslal doprec) ... a to same mas u ACC kde je vlozka daleko viac roztaznejsia ... napriklak Nelson pouzival eutekticke obrabane mahle piesty, ktore som mal v PA motorch (uckarsky prevrtanec F3D .40 na uckarsky PA .50) Jett robil uckarske jett .40 prevrtane na .50 pre Aldricha s hypereutektickymi piestami niekde okolo 27%Si ale ide to u niektorych vyrobcov az k 32% (neviem iste, ale myslim nejake ex/CCCP T/R motory)
... a teraz trik je v tom, ze ten motor potrebuje prislusne licovanie za behu - to je "nejake" ... ked to vychladne tak motor je tesny podla materialov - cim viac Si tym tesnejsi motor za studena. Takze zatial co u Nelsona nemam problem s pretocenim za studena, u Jetta mu ide o zivot ... proste taky motor sa za studena NEPRETACA :- ))) ... startujes brnknutim do protirotacie - on kopne spetne a nastartovane ... ked nekopne, nic sa nedeje, ale zakusnes ho
igorb píše:... inac to si asi napisal naopak nie? AXX motory sa pri prehriati "uvolnia" nie zelezo na zelezo
Ale veď to nie je predsa železo na železo,
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše:Možno si si to pomýlil s motormi MVVS 5,6A, ktoré sa často naozaj uťahovali, ale pričinou toho bol ich piest z Al zliatiny, ktorý ak bol nadtolerančný tak modelár mal problém taky moyor vóbec zabehnúť.
Ten problém s hliníkovejma pístama nebyl jen u MVVS 5,6A. Co já se namordoval s kroužkovou OS MAX 91. Běžel asi tak 2-3 minuty a pak začal vadnout. Po demontáži byl 3-4 mm pod kroužkem šedivej povrch bez známky karbonu, prostě se píst příliš roztáhl a "matlal se" na vložku válce. Kámoš měl ten samej motor totálně zadřenej, takže to asi nebyl ojedinělej případ.
Zkusil jsem ty šedivý místa pístu dle rady Míši Obrovského opakovaně zašábrovat a dno vyčistit do běla ale dělalo to stále dokola. Nakonec mě to po pár nouzových přistáních přestalo bavit a koupil jsem ASP 91 ABC a s ní lítám dodnes. Výkon a spolehlivost úplně někde jinde.
Mám tady špalek slitiny co kdysi dělali v Almetu Hradec Králové pro MVVS. Kdysi jsem z ní pár pístů do ABC šestapůlek udělal a chovaly se dost dobře. Třeba na výrobu pístu z toho špalku do "zatahovací" OS MAXky jednou dojde.
To vyzera na malo nitra (alebo oleja, ale to predpokladam ze ste si postrazili). To zaskrabanie moc nepomoze, alebo aspon nie "ludske" zaskrabanie, samozrejme ked tomu zoberies 1mm uz to drhnut nebude
.
To sa stava ked sa ti prehreje piest, on sa neuchladi palivom, potrebuje sa chladit prechodom do vlozky, takze rastie kym sa na nu nenalepi. A stava sa to vtedy ak ma motor malu kompresiu, co ta nuti kvoli chodu ho drzat chudobneho a to "odidenie" je dosledkom kombinacie prehriatia a ochudobnenia. OS maxy boli nastavene na dost vysoke % nitra a pokial si palivo nenanitroval (co dovolilo beh s ovela bohatsou zmesou) a neupravil si na to kompresiu (ten isty efekt na bohatost zmesi) tak sa to proste utahovalo.
To sa stava ked sa ti prehreje piest, on sa neuchladi palivom, potrebuje sa chladit prechodom do vlozky, takze rastie kym sa na nu nenalepi. A stava sa to vtedy ak ma motor malu kompresiu, co ta nuti kvoli chodu ho drzat chudobneho a to "odidenie" je dosledkom kombinacie prehriatia a ochudobnenia. OS maxy boli nastavene na dost vysoke % nitra a pokial si palivo nenanitroval (co dovolilo beh s ovela bohatsou zmesou) a neupravil si na to kompresiu (ten isty efekt na bohatost zmesi) tak sa to proste utahovalo.
VTjr píše:Ale veď to nie je predsa železo na železo,ale oceľ na liatinu.
A to sú zliatiny v ktorých sice dominuje železo, ale čisté železo to nie je a obe tie jeho zliatiny majú diametrálne odlišne vlastnost, vratane tepelnej rozťažnosti. Prečo by sa inak robili vložky s kalenej uhlíkatej ocele a k nim piesty s jemnozrnej liatiny so sférickym grafitom?
Zatiaľ čo liatina má koeficient rozťažnosti od 9.9 po 10.8 (obyčajná sivá), tak ocele ho majú v rozsahu od 12 po 17. Toto som vedel, ale pre istotu som si to teraz overoval na Internete. Takže nič som nenapisal naopak, aj čierne vybrusy sa teplom uvoľňujú. Možno si si to pomýlil s motormi MVVS 5,6A, ktoré sa často naozaj uťahovali, ale pričinou toho bol ich piest z Al zliatiny, ktorý ak bol nadtolerančný tak modelár mal problém taky moyor vóbec zabehnúť. A kto vie z akej Al zliatiny ich pre bežný plebs v MVVS vyrabali (Gábrišovi a iným reprezentantom asi zohnali Mahle).
To uz sem tahas kruzkace, to je uplne iny animal, rec bola o bezkruzkoch ktore musia mat prislusne licovanie aby chodili
Ja viem ze aj tie "zelezne" technologie maju prislusne licovania, ale uznas ze to slaba kava v porovnani co dostanes roznymi materialmi u AXX technologii este k tomu to prve A sa lisi ad nevidis do nevidis % kremika
A co sa tyka tych Acok, zase poviem co si uz na 100% presne nepametam, ale mam pocit ze mlady Jozo G. ked som sa ho ako chalana pytal ze preco uz nelietaju Acka tak povedal ze sak tych "chodiacich" Acok bolo len 22 ... teda tych originalnych "z vyvoja pre repre" ked to dali ako seriovku do vyroby, tak to dopadlo ako s podobnymi motormi v rusku, ze pokial vyvoj tlacil zavodnik, tak vsetko fasa, ked to dostali do ruk tetusky z fabriky, uz to bol len polotovar
Finta v tomto lietani je mat prisun dielov, nie odmakat jeden, urobit s nim rychlostny rekord (ako vznikol jeden nemenovany rychlostny rekord s motorom kombinovanym z rossi a Mvvs
... vlasne odkedy lietame elektriku tak to neda ziadny spalovak
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
igorb píše:To vyzera na malo nitra (alebo oleja, ale to predpokladam ze ste si postrazili). To zaskrabanie moc nepomoze, alebo aspon nie "ludske" zaskrabanie, samozrejme ked tomu zoberies 1mm uz to drhnut nebude
Nitra bylo 10% a 20% rycínu. Rozdíl proti FAI 20 palivu v době po který se začal zatahovat se téměř nedal poznat. A Zero bylo hrozně zaflákaný bezbarvým olejem, takže na moc vysoký teplotě motor nejel. Nynější ABS-ko pálí na mnohem větší teplotě, má hnědý spaliny.
Kroužková OS MAX 91 byl problematickej motor. Na netu k tomu bylo pár vláken, možná i tady nebo na Acrofóru. Trochu pomáhalo pod kroužkem udělat na soustruhu "máselku", prostě 1-2 zápichy do hloubky cca 0,2 mm ve kterým se drželo trochu paliva z přefuků a lepší to chladilo a mazalo. Máselka byl ruskej vejmysl, kdo to ale používal už nevím.
Když se začínaly lítat na konci 70-tek F3D, tak ještě nebylo ABC pro brněnský 6,5. Bylo pár fint, jak upravit kroužkovej motor aby chodil s laděnou rourou. Výsledkem bylo, že se píst "nenamatlal" i za mnohem vyšších teplot při rezonanci. Na OS MAX 91 jsem vyzkoušel všechny ani jedna nezabrala...