Multipex Funray

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
pepin

Re: Multipex Funray

#46 Příspěvek od pepin »

Celeron píše:Tak jsem to možná napsal trochu blbě. Vztlakovky jsou zavěšený za spodní hranu a tak jdou nahoru asi jen 10 mm ale dolů skoro 25 mm.

Ted jsem po dlouhy době udělal par letu s funraem a klapky maji i jako křidelka i nahoru vychylku v pohodě ale na akrobacii ten mix mi přijde že už je to příliš ostré. Možná tak vykrut na doby je s tim mixem vic odsekanej ale jinak mi to přijde v poho jen přez křidelka.

Ja musim ale rozhodně koupit ten motor s kw 800. Ten co tam mam ma kw tušim 1100 a to je na 4 čl hrozně moc. Mám to zbytečně přemotorovany a baterky dostavaj zbytečně za uši.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od juraj.jurej »

pepin píše:Ted jsem po dlouhy době udělal par letu s funraem a klapky maji i jako křidelka i nahoru vychylku v pohodě ale na akrobacii ten mix mi přijde že už je to příliš ostré. Možná tak vykrut na doby je s tim mixem vic odsekanej ale jinak mi to přijde v poho jen přez křidelka.

Ja musim ale rozhodně koupit ten motor s kw 800. Ten co tam mam ma kw tušim 1100 a to je na 4 čl hrozně moc. Mám to zbytečně přemotorovany a baterky dostavaj zbytečně za uši.

Myslíš s 800 KV (otáčky na Volt)
800 KW to by bol brutal výkon. (preklep sa stane) :)
FrSky Tandem X20
pepin

#48 Příspěvek od pepin »

Ja už jinej nebudu :lol: jasně že jsem myslel KV :D

Ted jsem vyměnil graupnerku 10/6 za aeronautku 11/8 a je to s ni znatelně lepši. S tou 10/6 to byla doba než to vystoupalo nahoru. Mam i pocit že je to s tou větši aeronautkou min žravy jak tam nemusim mit ve stoupani pořad plnej. Baterky teplotně už v pohodě, motor foxy 900kv trochu topi ale zatim zvlada. Uvidim, možna do motoru něco 800 KV pujdu a vyzkoušim.
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

Dnes mě napadlo taky kouknout kde že to mám vubec těžiště---cca 2cm za multiplexáckejma výstupkama. Zkoušel jsem občas zase nožový let a nakonec se mi osvědčilo, ve vodorovném letu se staženým plynem vytrácet rychlost postupným přitahováním výškovky, v poslední fázi model výškovkou trochu podrovnat a přetočit do nožového letu v uhlu cca 45 stupnu páka směrovky v první fázi na doraz a uhel cca 45stupnu udržovat spíš plynem, než směrovkou, tak se dá nožák zaletět docela pomalu.
pepin

#50 Příspěvek od pepin »

Poslední dobou létám s Funraem jak to jen jde, pokud to není denně, tak jsem z toho nervozní :D

Postupně jak si na něj zvykám tak občas něco přenastavím, nebo poupravím.

Co jsem dlouho zvažoval a odkládal bylo trochu fiknout kormidlo výškovky, na normální létání v poho, ale na pokusy o trochu přesnější akrobacii co ruce dají je to origo kormidlo moc veliké, jakýkoli tuknutí do páky bylo okamžitě vidět, místo korekce dráhy korekční vlnovka.

Odfiknul jsem necelý centimetr a dost to pomohlo, těm občasným korekcím se bohužel vyhnout nedá, Funray má jednu drobnou necnost kterou už jsem řešil u podobně koncepčně řešeného modelu dýhopolyš Fox, kde výškovka v uplavu za křídlem zpusobovala při určitých rychlostech žabičkování, nepomohla změna těžiště, nepomohlo větší zaoblení náběžek, u toho Foxe jsem to nakonec vyřešil až stabilizací.
U Funrae to není až tak markantní, ale je to tam taky, nejvýrazněji je to poznat ve vodorovných nožových osmičkách, tam se občas dostanu do fáze kdy Funray vubec nereaguje na výškovku ve funkci směrovky a musím z nožového letu vypadnout, žít se s tím ale dá, jen mi dlouho nebylo jasný proč mě ero občas přestane poslouchat.

Co ale umí Funray naprosto luxusně je plochá vývrtka na zádech, nebo spíš obrat padající list, pokud bude zítra trochu slušný počasí tak to zkusím natočit i když si nejsem jistej, jestli to na videu bude pusobit stejně jako v reálu, ted už snad dobrý, ale ze začátku když jsem se učil jak a co v tom obratu s páčkama občas jsem si zapoměl uhlídat výšku a párkrát to bylo opravdu o fous.

Opustit ten obrat je v podstatě jako Funrae jen zvednout nad zem na plocho na zádech , pustit ho a na vrtuli už nechat aby ho přesvědčila letět dopředu.

Trochu jsem si i pohrál s nastavením plynu, pro akrobacii mám na přepínači plyn nastavený na volnoběh který dostatečně zabezpečí plynulý vodorovný let aniž bych měl občas potřebu přidat, naopak maximální plyn mám snížený aby výkonem bohatě stačil na šikmé stoupající obraty a s odřenejma ušima i na stoupající kolmé, hodně se tím nastavením snížil rychlostní rozdíl v ruzných fázích letu a obraty jsou takové hežčejší plynulejší, neodskákané, ještě bych potřeboval nějak přesvědčit ten svuj vysílač aby uměl nějak v kolmých sestupných obratech otevírat buterfly, ale zatím všechny pokusy co jsem provedl zkončili tím že takto to tedy rozhodně bude na prd.

S těžištěm jsem ted tak, že pokud pominu tu necnost žabičkování, tak ve fázi hodně motoru má funray tendenci jak normálně, tak na zádech nepatrně stoupat aniž bych ho musel tahat-tlačit výškovkou.

To ero se Multiplexu opravdu povedlo.
71BCC5B2-5932-4AEE-AE42-5F29B24444F2.jpeg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Celeron »

Trochu si protiřečíš. Pokud ti v některý figuře nereaguje výškovka, tak proč ji zmenšovat?
To éro je opravdu povedený, jen mám občas bobky jestli jednou při tom mým blbnutí netlesknou křídla o sebe. :D
A taky bacha na západku půlek výškovky! Když se mi podruhý vycvakla, radši jsem ji posichroval.
pepin

#52 Příspěvek od pepin »

Celeron píše:Trochu si protiřečíš. Pokud ti v některý figuře nereaguje výškovka, tak proč ji zmenšovat?
To éro je opravdu povedený, jen mám občas bobky jestli jednou při tom mým blbnutí netlesknou křídla o sebe. :D
A taky bacha na západku půlek výškovky! Když se mi podruhý vycvakla, radši jsem ji posichroval.

Když mi v určitý figuře nereagovala veliká puvodní výškovka tak je uplně jedno když jsem ji kuli jinym figuram zmenšil.

Křídla jsem potunil přez střed asi do třetin křídel plnou uhlíkovou tyčkou 6,4 mm. Možná to není uplně klasická uhlíkovka, já to kdysi dostal jako zbytek nějakýho pevnostně podpurnyho prvku pro podmořský kabel. Myslím že to potunění toho křidla o tu uhlíkovku bys tady v tom vláknu našel.
Jinak dnes jsem zkoušel to klapkování v kolmo dolu obratech, funguje to skvěle ale má to i své ale——- ale s klapkama dolu křidélka nahoru—- buterfly to je líný v sestupným pulvýkrutu a při tlačeném podrovnání jde Funray velice ochotně do vrtáku, až se divím, že jsem to vubec přivezl domu zase celý. Šlo to pořešit mixem ke křidélkám —- výkrut —- i klapky, pořád spínané jedním přepínačem, takže výkrut dolu už dobrý, ale tlačené podrovnání to řeši pouze v tom, že když vrtne, souběžné klapky s křidélky to vyřeší rychleji. V principu
Ale výsledek v podstatě na prd, sice klesám pomalu ale v podrovnání vrtnu. Jediný jak to funguje v poho je před obratem čtvrtpřemetem dolu cvaknout ten mix, klesat, pulvykrut, vypnout mix , ještě kousek klesat— to už se ero nerozjede a podrovnat bez mixu.

Problém je to ale opravdu pouze v obratech čtverce s pulvýkruty, v přemetech i tlačenejch je to v pohodě, v těch čtvercích je to ale přez tu výškovku už hodně na ostro a křidélka dolu klapky nahoru už Ani Funray hold neustojí :lol:
Uvidim, ještě s tim takto párkrát polétám a pak se rozhodnu jestli jooo, nebo raději ne.
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

Omylem odesláno dvakrát
zelkar

#54 Příspěvek od zelkar »

Dost by asi nejen mne zajímalo to video...
FrSky / Dingo, F5J ...
pepin

#55 Příspěvek od pepin »

zelkar píše:Dost by asi nejen mne zajímalo to video...

Snad zítra pokud nebude moc funět od západu, to je pak na ty JV šikmý louce docela turbulentní. Dnes to šlo, ale ještě jsem ladil ty klapky. Určitě má být slušný počasi v neděli, tak pokud to do nedele nerozmetam tak to natocim v nedeli.
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

Podle předpokladu funí a z kopečka, tak je to turbulentni, takže řidit v tom model a ještě se snažit točit za nim hlavou s mobilě na čepici nic mnoho ale něco tam vidět je :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1MslWEpIya0[/youtube]
zelkar

#57 Příspěvek od zelkar »

Nutno ocenit odvahu, vývrtka tam je, i když není vidět jak skončila... :lol:
Věřím, že dobře.
FrSky / Dingo, F5J ...
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

zelkar píše: vývrtka tam je, i když není vidět jak skončila... :lol:
Věřím, že dobře.

:lol: Zatim je celej.

Jak už má muj Funray něco odpřistáváno nejen spodek trupu už začal být docela špinavej tak jsem se včera pustil do čištění. Elaporovych modelu od multiplexu mám vic tak už jsem těch ruznych očistných zpusobu vyzkoušel víc.

Tentokrát opět jinak a zatím nejlepší výsledek.

Parní čistič v kombinaci s jarem a rozpuštěnou špínu jsem vysál vysavačem několikrat než už jsem vysával pouze čistou jarovou vodu. Pak jsem hlavně spodek trupu stáhnul molitanovou houbičkou transparentnim sametově matnym vodouředitelnym lakem z hornbachu. S výsledkem jsem hodně spokojeny. Je poznat že funray už něco odletano má ale není poznat že jsem ho něčim patlal aby nebyl špinavej. Předpoklad je že až bude zase ušmudlanel spodek trupu polepim lepenkou tu strhnu čimž doufam utrhnu ten transparentni lak z povrchu a poru kuliček no a pakznovu stejny postup. Jinak klasika na vrypy šlehany tmel.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Celeron »

pepin píše:Jinak klasika na vrypy šlehany tmel.

A to neznáš na vrypy fintu s horkou vodou?
Já jsem po explozi čumáku po utržení listu vrtule musel čumák dolepit a vyztužit a zároveň nahradit tu roztrhanou origo samolepící "vanu", kterou je chráněnej spodek trupu. Přes trup jsem natáhl šprcku a na ní nalaminoval asi dvě vrstvy stovky tkaniny. Pak jsem novou laminátovou vanu sundal, zastřihl do oválu a nabodoval na trup Uhu Porem. Váhovej přírůstek zanedbatelnej, spodek trupu "opancéřovanej" a snadno se cídí. :) Co všecko se dá použít v modelařině. :mrgreen:
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

Mam pocit že jsem se horkou vodou kdysi o nějakou opravu pokoušel ale výsledek se uplně zázračný nedostavil. Hlubší vryp už se nedorovnal
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“