Poslední dobou létám s Funraem jak to jen jde, pokud to není denně, tak jsem z toho nervozní
Postupně jak si na něj zvykám tak občas něco přenastavím, nebo poupravím.
Co jsem dlouho zvažoval a odkládal bylo trochu fiknout kormidlo výškovky, na normální létání v poho, ale na pokusy o trochu přesnější akrobacii co ruce dají je to origo kormidlo moc veliké, jakýkoli tuknutí do páky bylo okamžitě vidět, místo korekce dráhy korekční vlnovka.
Odfiknul jsem necelý centimetr a dost to pomohlo, těm občasným korekcím se bohužel vyhnout nedá, Funray má jednu drobnou necnost kterou už jsem řešil u podobně koncepčně řešeného modelu dýhopolyš Fox, kde výškovka v uplavu za křídlem zpusobovala při určitých rychlostech žabičkování, nepomohla změna těžiště, nepomohlo větší zaoblení náběžek, u toho Foxe jsem to nakonec vyřešil až stabilizací.
U Funrae to není až tak markantní, ale je to tam taky, nejvýrazněji je to poznat ve vodorovných nožových osmičkách, tam se občas dostanu do fáze kdy Funray vubec nereaguje na výškovku ve funkci směrovky a musím z nožového letu vypadnout, žít se s tím ale dá, jen mi dlouho nebylo jasný proč mě ero občas přestane poslouchat.
Co ale umí Funray naprosto luxusně je plochá vývrtka na zádech, nebo spíš obrat padající list, pokud bude zítra trochu slušný počasí tak to zkusím natočit i když si nejsem jistej, jestli to na videu bude pusobit stejně jako v reálu, ted už snad dobrý, ale ze začátku když jsem se učil jak a co v tom obratu s páčkama občas jsem si zapoměl uhlídat výšku a párkrát to bylo opravdu o fous.
Opustit ten obrat je v podstatě jako Funrae jen zvednout nad zem na plocho na zádech , pustit ho a na vrtuli už nechat aby ho přesvědčila letět dopředu.
Trochu jsem si i pohrál s nastavením plynu, pro akrobacii mám na přepínači plyn nastavený na volnoběh který dostatečně zabezpečí plynulý vodorovný let aniž bych měl občas potřebu přidat, naopak maximální plyn mám snížený aby výkonem bohatě stačil na šikmé stoupající obraty a s odřenejma ušima i na stoupající kolmé, hodně se tím nastavením snížil rychlostní rozdíl v ruzných fázích letu a obraty jsou takové hežčejší plynulejší, neodskákané, ještě bych potřeboval nějak přesvědčit ten svuj vysílač aby uměl nějak v kolmých sestupných obratech otevírat buterfly, ale zatím všechny pokusy co jsem provedl zkončili tím že takto to tedy rozhodně bude na prd.
S těžištěm jsem ted tak, že pokud pominu tu necnost žabičkování, tak ve fázi hodně motoru má funray tendenci jak normálně, tak na zádech nepatrně stoupat aniž bych ho musel tahat-tlačit výškovkou.
To ero se Multiplexu opravdu povedlo.