KAVAN V20

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: KAVAN V20

#46 Příspěvek od juraj.jurej »

blembondo píše:Vzhledem k tomu že mezi podporovanými protokoly se i u V20 objevil ELRS rád bych firmě Kavan připoměl že na tento konkrétní protokol se vztahuje licence GPL V3 což znamená stejně jako u Frsky že...
Tato licence nevyžaduje pouze uvolnění zdrojového kódu, ale vyžaduje také aby jakýkoli produkt který ji používá umožnil koncovému uživateli způsob jak si nainstalovat svou vlastní upravenou verzi. V licenci GPL v3 je to část zmiňující požadavky na "Informace o instalaci". Není to tedy jen o tom, že Kavan/Frsky musí uvolnit zdroj, ale musí poskytnout explicitní pokyny, jak může kterýkoli uživatel nahradit odvozeninu firmware ELRS vlastní verzí uživatele. Přinejmenším to vyžaduje poskytnutí přístupu /root/ .
Kavan je firma s registrací v Evropě a právní system v Evropě funguje zcela jinak než v Číně.
Pokud mě zase jako obvykle nebude někdo věřit tak stejná situace nastala u 3D tiskáren Creality K1/K1 Max s Open source Klipper.

Keď si o tom presvedčený, tak ích zažaluj. Asi to nebude také jednoznačné. FrSky sa predáva v pohode ďalej a Kavan sa ide tiež. Ale je pravda, že už sa nedá na FrSky nastaviť na int. module ELRS.
FrSky Tandem X20
blembondo

#47 Příspěvek od blembondo »

juraj.jurej píše:Ale je pravda, že už sa nedá na FrSky nastaviť na int. module ELRS....Asi to nebude také jednoznačné

Takže to jednoznačné je. :wink:
Nemám potřebu někoho žalovat protože to evidentně vyhnije samo.Pokud tyto praktiky budeme všeobecně tolerovat čeká nás zánik Open source.Nikdo nebude nic dělat a zvěřejňovat když může přijít kdokoli z Číny a to konkretní dílo ukrást a mít z něho profit.Tedy bez Open source by nebyl z velké části ani Frsky ani Kavan V20 a zcela určitě ani ELRS. 8)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od juraj.jurej »

Tedy bez Open source by nebyl z velké části ani Frsky ani Kavan V20 a zcela určitě ani ELRS.

To určite. Ani Jumper, Radiomaster atď.
FrSky Tandem X20
prikrylm

#49 Příspěvek od prikrylm »

Já to vidím pozitivně. Třeba se za chvíli v multiprotokolu objeví ACCESS, taky nebude ukradený... :-D
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od juraj.jurej »

prikrylm píše:Já to vidím pozitivně. Třeba se za chvíli v multiprotokolu objeví ACCESS, taky nebude ukradený... :-D

ACCESS nieje Open source.
FrSky Tandem X20
HONZIK 22

#51 Příspěvek od HONZIK 22 »

Z ceho ten produkt vysly z open source vlastne profituje ,zije, financuje se?
Svoboda ,samovzdelavani ,zvysovani sve ceny na trhu coby vyvojare prostrednictvim clenstvi v projektech ,to jsou pekne pojmy.
https://www.geeksforgeeks.org/how-to-ge ... tribution/

To je cesta ,kterou si vyberou nemnozi v nestudijnim veku.Obvykle clovek v zivote nema tolik casu,aby se IT problematice venoval mimo svuj obor.Naučte se kódování, algoritmy datových struktur, programování budete in. Pekne heslo,ale v kterem zivote?
A vymenit modelarinu za prunik do hloubi nejakych programu, programovaciho jazyka a vytvaret mnohdy jiz vymyslene ,no od piky se to malokomu podari.
Pri oznameni o vysilaci Kavan a jeho vstupu na trh se vedla diskuze ,kde je pro nej trh.
Ted se objevilo info,ze bude mozno pouzit v nem produkt z open source.
Nechapu ,proc by to nemelo jit.
Vzdyt muzete mit v tomto vysilaci hracku,kterou si muzete upravovat dle sveho,svobodneho mysleni,vsechno pro vsechny.
blembondo

#52 Příspěvek od blembondo »

Dost často jen nedostatek informací je následně zdrojem otázek.Kavan V20 má šachtu pro externí moduly a tam může mít prakticky cokoli včetně Open source projektů.Tohle neplatí pro interní modul protože by k němu v případě že využívá Open source musela být zveřejněna komplet dokumentace.
HONZIK 22

#53 Příspěvek od HONZIK 22 »

Dekuji za upresneni.
Mohu pozadat o odpoved :?

Z ceho ten produkt vysly z open source vlastne profituje ,zije, financuje se?
Nemusi to byt treba Linux ci Android ,ale treba projekt na otevirani a zavirami zaluzii. :|
blembondo

#54 Příspěvek od blembondo »

HONZIK 22 píše:Z ceho ten produkt vysly z open source vlastne profituje ,zije, financuje se?:|

Z darů.Pro tvůrce je dost často start nebo podpora jejich kariéry.
prikrylm

#55 Příspěvek od prikrylm »

juraj.jurej píše:ACCESS nieje Open source.
Však se vezme jen chování, ne zdrojáky. Pak TO opensource bude.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
MomoBrut

#56 Příspěvek od MomoBrut »

blembondo píše:Dost často jen nedostatek informací je následně zdrojem otázek.Kavan V20 má šachtu pro externí moduly a tam může mít prakticky cokoli včetně Open source projektů.Tohle neplatí pro interní modul protože by k němu v případě že využívá Open source musela být zveřejněna komplet dokumentace.

Zaujala mě informace o externím modulu, nikde jsem toto info nenašel, má tam být nano nebo micro? A s CRFS podporou?
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od juraj.jurej »

MomoBrut píše:Zaujala mě informace o externím modulu, nikde jsem toto info nenašel, má tam být nano nebo micro? A s CRFS podporou?

Nano modul.
CRFS by nemal byť problém cez ext. modul. Je tam Ethos OS, ako FrSky. Tak Lua script je.
Přílohy
H5b57ffef919b40f29674a6ab575c2bc8j.jpg
tbs-crossfire-nano-tx-modul.jpg
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od juraj.jurej »

Přílohy
b_9_a6a7e (1).jpg
eshop_498600.jpg
eshop_498601.jpg
FrSky Tandem X20
Petronel

#59 Příspěvek od Petronel »

V prodeji bude ale V20 nejdříve v polovině března.
blembondo

#60 Příspěvek od blembondo »

Minulý týden jsem měl tu čest držet ji v ruce a až na to že je to extra hranaté tak se mě osobně ta krabice líbí více než X20.Je to učesanější a poměr výška šířka vice lahodí mému oku.Za mě pěkný.Díky Reichardovi v Brně což je asi jediná kamená prodejna v ČR kde je možné si osahat na živo nejen Frsky ale už i Kavan.
Přílohy
IMG20240315115232[1].jpg
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“