Měl někdo problém s celníkama?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Marcos »

Uvidime jak to dopadne, jestli po me neco budou chtit. S originalnim uctem bych nejspis musel doplacet:

Kód: Vybrat vše

Podle kurzovního lístku ČNB platného pro den 6. 5. 2009:
205,00 USD = 153,50 EUR

Limit na bezcelni a bezDPHckovy dovoz je tusim 150 ecek. :?
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
corsair
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od corsair »

No jo, ale ještě připočti poštovné, oni ho do toho nelogicky za to hrozně rádi připočítávájí. Pokud narazíš na blbce tak ti to napočítá.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Marcos »

To se prave snazim dopatrat zda v tech 150E je postovne nebo neni.
Zbozi tam mam za tech 180USD, coz je deklarovano na baliku a to by bylo v pohode, vypis z paypalu jim muzu poslat jen na 205USD, coz jsem platil HC. A k tomu leda screen z HC, ze z toho 25USD je postovne.

Fakt nevím. Je to hrozné slovíčkaření. Definováno to mají takto:

Základem pro vyměření cla je celní hodnota. Do celní hodnoty zboží, které má obchodní povahu, se kromě vlastní hodnoty zboží započítává poštovné v celkové výši. Nezapočítávají se poštovní poplatky, které by měly být vybrány za úkony provedené v zemi dovozu. Jedná-li se však o zásilky neobchodní povahy, tj. zboží určené výhradně k soukromému nebo osobnímu použití příjemce nebo jeho rodinných příslušníků, nezahrnuje se poštovné do celní hodnoty zboží. Toto ustanovení se týká výhradně zásilek podaných k poštovní přepravě, netýká se zásilek zasílaných prostřednictvím kurýrních služeb.

Osvobození od cla:

Ve smyslu ustanovení článku 27 nařízení Rady č. 918/83, o systému Společenství pro osvobození od cla, jsou od dovozního cla osvobozeny zásilky zboží nepatrné hodnoty, pokud jsou zasílány ze třetích zemí přímo příjemci, který se nachází na celním území Společenství. Za zboží nepatrné hodnoty se považuje zásilka, jejíž celková vlastní hodnota nepřevyšuje částku 150 EUR. Hodnotu zásilky nelze dělit, takže pokud celková vlastní hodnota zásilky tuto částku převyšuje, nelze osvobození od cla poskytnout. Osvobození od cla se neposkytuje u alkoholických výrobků, parfémů, toaletních vod, tabáku a tabákových výrobků.
Naposledy upravil(a) Marcos dne čtv 07.05.2009 10:31, celkem upraveno 1 x.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Abu
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Abu »

Tak hlavne res rychle, DepronCup se blizi !!!!!
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Jetson »

Marcos píše:To se prave snazim dopatrat zda v tech 150E je postovne nebo neni.
Zbozi tam mam za tech 180USD, coz je deklarovano na baliku a to by

Poštovné se do celkové sumy počítá, při správné deklaraci neplatíš clo, ale jen DPH.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Marcos »

Abu: Vim, stve me to, ale nijak to neurychlim. Je to prvni z asi dvaceti zasilek, se kterou jsou problemy. Volal jsem na celni spravu a mam si pockat na doporuceny dopis.
Material na ero si vyzvednu dnes a mam na to prodlouzeny vikend + dva dny pred zavodem, abych to postavil. Jen ta vybava ... :(

Jetson: Aha, tak to je ta horsi varianta. O clo mi neslo, ale prave o doplatek toho dph. Zatracene...
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Walhalla »

oni po tobe chteji dokazat, kolik to stalo ne? protoze na krabici je tretina ceny a jim se to nezda.. je to tak? no, ja jim kdysi prinesl vytisteny papir z paypalu.. a ac to do dnes nechapu, tak mi tiskarna zcela nepochopitelne pozmenila jednu cifru a nic jsem neplatil :-)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Abu »

Marcos - asi prilis velky balicek, mensi v naproste vetsine pripadu projdou...
tks
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od tks »

Tak přidám svou zkušenost (dost přes 100 zásilek z Asie):

Balíky do 1kg poslané normální poštou vždy projdou bez problémů, dojdou jako doporučený dopis.
Balíky nad 1kg projdou náhodně. Pokud se mi nějaký zasekl na celnici, přišel místo toho doporučený dopis. Stačilo odeslat na uvedený mail číslo balíku, kopii PayPalu a uvedl jsem, že to je pro soukromou potřebu. Osobně se mi nikdy nestalo, že by balík na celnici rozbalili, to bych skoro určitě poznal. Pokud hodnota nepřesahovala asi 170dolarů, tak to prošlo dál bez cla. Pochybuji o tom, že mají nějakou možnost ověřit to, jestli člověk změní výpis PayPalu před jeho přeposláním.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Marcos »

Tak uz mam dopis z celnice. Zmerena hmotnost 1,3 kg a mam poslat maila nebo si prijit. Pokud mi bude fungovat tiskarna, tak kvuli 3 eurum nad 150 budu platit dph. Nikdy se mi to nestalo, tak jsem nad tim nepremyslel.

Takze panove, bacha na zasilky nad 200USD!

Pokud bude objednavat neco vetsiho, tak bych to resil rozdelenim na dve objednavky, nebo udelat jednu cast pod 200USD, zaplatit (->vypis na PP do 150euro) a pak napsat obchodnikovi, jestli tam muze neco prihodit, na HC jsou ochotni.

Pro ty co cekaji na veci v mym baliku: Budto tam v po dojdu a bude to hned, nebo o vikendu poslu patricne dokumenty a podle toho jak se jim to ted nakupi, tak nekdy v utery-stredu bych to mel mit doma.

Jak s problemem ohledne DPH nalozit si promyslim, radeji ale s 19% doplatkem pocitejte.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Vita_Valke »

taky se mi teď seknul balík na celnici, 2x 6tičlánek lipol, váha 1,2kg, dneska přišel dopis, tak sem jim na mail poslal info a cenu z paypalu a sem zvědavej co se bude dít dál, celková cena včetně pošty byla 126USD tak snad nic platit nebudu
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
corsair
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od corsair »

"Osobně se mi nikdy nestalo, že by balík na celnici rozbalili, to bych skoro určitě poznal."

Co by rozbalovali, kontrolují to rentgem jako na rámech na letišti.A pokud je dobrej rozpozná skoro všechno. Moje drahá polovička to dělá na letišti a občas čumím co všechno pozná.
glid

#58 Příspěvek od glid »

Abu píše:glid - jak se dari MiddleStickovi a jak mu chutna travicka na Velke Dobre?? :wink:

No, od té doby co jsme se tam potkali jsem neletěl :-( není teď moc času, ale už mě svrbí pazoury :-D
Určitě se tam ještě potkáme, ale častěji bývám nahoře na modelářském :-)
Middle Stick, Optic 6 + Assan, obě ruce levé...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Abu »

glid píše:Určitě se tam ještě potkáme, ale častěji bývám nahoře na modelářském :-)

No ja litam vyhradne na modelarskem, na to druhy letiste bych potreboval tak 5x vetsiho vetrone :wink:
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Marcos »

Takze zase k tematu:

Napred jsem se na danou problematiku zeptal emailem, a přišela mi následující odpověď:
(dotaz jsem ilustroval na prikladu zasilky s cenou vcetne postovneho 155Euro, kde bude postovne 15 Euro)
Dobrý den,
citace: "Za zboží nepatrné hodnoty se považuje zásilka, jejíž celková
vlastní hodnota nepřevyšuje částku 150 EUR." Do vlastní hodnoty zboží
nepatrné hodnoty nepatří vedlejší náklady jako např. dopravné.
Pakliže
vlastní hodnota zaslaného zboží bude 140 EUR v přepočtu a dopravné 15 EUR a
nebude se jednat o druhy zboží, na které se osvobození nevztahuje, pak
takováto zásilka je zásilka se zbožím nepatrné hodnoty, tudíž osvobozena od
dovozních poplatků.

S pozdravem a přáním hezkého dne,
Maik Křtěn

kpt. Mgr. Maik Křtěn
Generální ředitelství cel
Odd. Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 96 Praha 4

Předem jsem byl rozhodnutý dokumenty o placeni nijak neupravovat (narazil jsem na internetu na tvrzeni, ze falsovani takovychto dokumentu s ucelem vyhnout se placeni dane se kvalifikuje jako TC a na to nemam koule...)
Tak tato zprava jenom potesila (myslim, ze se da povazovat za oficialni). Znamenalo to, ze se zasilkou za 205 USD a z toho bylo postovne 25USD, cili se 180USD~135E jsem byl v limitu.

Dnes jsem tedy byl na celnici. (Plzeňská 139, Praha)
docela strasidelna budova:
Obrázek
Postup:
Zacina se na 3. patre. Zde si najdete mistnost a okynko s popisem: Vydej dokladu. Zde predlozite to, co jste dostali postou a obcanku a pani vam da papir, ktery jste dosud dostavali prilepeny na balicku. S nim vyjdete z mistnosti a date se doprava, kde probiha proclivaci proces. Trva to tu trosku dele, pri 3 lidech predemnou jsem cekal ctvrt hodiny. Kdyz se dostanete na radu, tak vejdete do mistnosti, kde je nekolik okynek a nekdo kdo ma volno na vas proste houkne. Zde ma jiz kazdy uniformu celni spravy, nebo co to je zac. Pan, ktereho jsem dostal, s odectenim postovneho z castky, uvedene na vypisu z paypalu nemel problem. S cim byl ale problem bylo, ze na takovem smiraku maji (asi vsichni) krome aktualnich kurzu napsano, ze limit pro osvobozeni zasilky od poplatku je 150Euro (to jsem vedel) ci 175USD (cimz me pekne vypekli). S tim panem se dalo docela rozume bavit, ale rikal, ze s timhle nic nesvede a nezbyde mi nic jineho, nez zaplatit DPH.
Dostanete tedy nejaky vypis za co to vlastne platite + slozenku, kterou v prvnim patre na poste zaplatite (poplatek se neplati). U mych RC kramu to byla pouze dan - 19%. S potvrzenim o zaplaceni vyjedete zase nahoru k celnikum, kde si potvrzeni okopiruji a daji vam zase nejaky papir, se kterym pujdete k vydeji zasilek (je to prepazka napravo od vydeje dokladu). Pani vam tady necha ten papir podepsat a naproti vam skladnici vydaji balik. Mohl jsem tam byt tak 30-45 minut.

Takze asi tak. Snad to nekomu pomuze. Kdyz jsem o tomto procesu googlil informace, tak mi porad vyskakovalo toto tema, ale tahle zprava v nem dosud chybela, priste uz to vyjde :)
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“