Klub příznivců RC paraglidingu
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klub příznivců RC paraglidingu
Ahoj natáčím v plnoautomatickém režimu a hlavně si musím hlídat, abych měl naplno odzomováno. Možná by to trochu přizomovat šlo, ale to jsem nezkoušel. Kdysi jsem náhodou odzomovat zapomněl, byl jsem se zomem někde na polovině a obraz byl hodně rozmazaný a kameře dlouho trvalo než zaostřila na pohybující se objekt. Prostě zapnu kameru zkontroluji zda mám odzomováno, nasadím na hlavu a o nic víc se nestarám. Jo po lítání nezapomenout kameru vypnout. Včera jsem natočil ještě asi 40 min tmy

Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Ono by nevadilo trochu cvrnknout do páčky aby to lehounce břiblížilo. Půlka zumu je už asi moc. Ovšem také zaleží jak vlastně ta půlka velká jest.
Pokud kamera čučí jen na modrou, nebo šedou slitou oblohu, tak nemá na co zaostřit. Ideální je nastavit manuální ostření. Pochopitelně v případě, že to kamera umožňuje. A nejlepší je obloha kde jsou chvíli vidět mraky, chvíli modrá obloha, aby se to střídalo. A nebo nelítat tak vysoko, aby na pozadí bylo vidět nějaké prostředí

Pokud kamera čučí jen na modrou, nebo šedou slitou oblohu, tak nemá na co zaostřit. Ideální je nastavit manuální ostření. Pochopitelně v případě, že to kamera umožňuje. A nejlepší je obloha kde jsou chvíli vidět mraky, chvíli modrá obloha, aby se to střídalo. A nebo nelítat tak vysoko, aby na pozadí bylo vidět nějaké prostředí
Co neubrzdíš neukecáš.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj to s tou oblohou je pravda. Nejlepší je když se na obloze objeví nějaké ty kumuly. Ono to pak líp zaostřuje a hlavně i líp lítá . Už aby bylo teplo , pak začnu s nějakými pokusy. Teď je to všechno takové hup šup
a ne nějaké laborování není ani moc nálada. Včera jsem zjistil, že zaměřovač je o hodně víc citlivý na seřízení ve svislém (vertikálním) směru, než ve vodovném (horizontálním). Asi to bude tím , že záběr je širokoúhlý. Při lítání jsem se snažil udržet model uprostřed zaměřovacího kolečka. V horizontální rovině byl v pohodě, ale vertikálně byl spíš více ve spodní třetině. Tak jsem po přijezdu domů vyztužovací drát přeštípnul a kolečko přihnutím drátu posunul asi o 1 cm dolů a už to bylo zase moc . Nakonec stačily asi 3mm. Tak uvidíme zda to bude lepší . Je jasné, že to nikdy nebude ideální a stále ve středu záběru, ale alespoň trochu by úplně stačilo.
Jinak jsem zjistil, že zaměřovač odvádí pozornost od řízení
. Když jsem lítal bez zaměřovače a na model mířil jen tak pocitově jakoby nosem, tak jsem si lítání užil víc , než když ho stále hledám uprostřed zaměřovače 
Jinak jsem zjistil, že zaměřovač odvádí pozornost od řízení
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Profi kameramani to tak dělají, že umí koukat jedním okem do objektivu a druhým sledují cvrkot mimo objektiv. Chce to cvik. Myslím, že s tím zaměřovačem to je podobné, ne-li trochu jednodušší. Nebo vymyslet dva zaměřovače, na každé oko jeden. Nepomohlo by to?
Co neubrzdíš neukecáš.
Ahoj Jirko,
Možná bych změnil tvar z kolečka na obdélník (v poměru 16:9 jako je obraz). Mělo by to pomoci ke kompozici záběru a zároveň se ti bude lépe zaměřovat padák. Pro seřízení „zaměřovače“ by mohl dobře posloužit kabel pro připojení kamery k TV, či jinému monitoru. Mělo by to být standardní příslušenství ke kameře. Nastavil by sis to poměrně přesně doma u televize
Honza
Možná bych změnil tvar z kolečka na obdélník (v poměru 16:9 jako je obraz). Mělo by to pomoci ke kompozici záběru a zároveň se ti bude lépe zaměřovat padák. Pro seřízení „zaměřovače“ by mohl dobře posloužit kabel pro připojení kamery k TV, či jinému monitoru. Mělo by to být standardní příslušenství ke kameře. Nastavil by sis to poměrně přesně doma u televize
Honza
Don't drink and drive, smoke and fly.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Johny to není vůbec špatný nápad dík
. Po zvětšení mi vyšel obdélník 48x27mm tak že ho udělám 50x30 baj oko a uvidíme. Když ona ta kalibrace je taková alchymie. Při kalibrování drát všelijak ohýbám a když je to zhruba podle představ, tak bych si představoval udělat zaměřovač celý znova a napevno, ale těžko se chytá nějakých kót
Jdu přemýšlet
. Musím sebou hodit a brzy zaměřovač dodělat. Venku se dělá pěkně a pak už na nějaké laborování a výzkum nebude moc času 
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Výroba zaměřovače se uspěšně blíží ke konci , dle rady Honzy jsem ohnul obdélník 50x30mm. je to o hodně lepší než kolečko. Jden kousek čokolády (elektrikářské) jsem převrtal na 4mm, aby se do ní věšly oba dráty. Obdélník s nožkou jsem za pomoci převrtané čokolády spojil s drátem, který vede od čokolády na držáku . Potom jsem zapnul kameru otočil displej o 180 stupnů, aby se díval dopředu. Zazumoval na polovinu . Nasadil držák s kamerou na hlavu a do jedné ruky jsem si vzal obyčejné zrcátko. To jsem namířil na displej kamery a krásně jsem v něm viděl kam se kamera dívá a kde mám hledáček. Stačily 3 pokusy a je zkalibrováno. Teď označím fixem polohu drátů. Povolím čokoládu a dráty zítra zeletuji napevno a snad už to bude OK

- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
Nedělal někdo s kusu olova broky? Na internetu se návody najdou ale vlastní zkušenost by byla lepší. Mám doma totiž cca 2,5kg olova, tak se mi nechtějí kupovat.
-
rampa_mckvak
To chceš těma brokama sestřelovat ty paraglidisty? Že to cpeš vůbec sem?
Co neubrzdíš neukecáš.
- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
To ne, ale znalí rc paraglidingu moc dobře ví. Jedná se o broky které se použijí pro přídavnou zátěž která se podle povětrnostních podmínek přidává do krosny.
MartinMartin píše:Nedělal někdo s kusu olova broky? Na internetu se návody najdou ale vlastní zkušenost by byla lepší.
Jako malej jsem v kýblu nad ohněm roztavil olovo a vylil ho na hlazený beton co jsme měli na zahradě. Rozteklo se do cca 3mm vrstvy a potom jsem nůžkama na plech nastříhal čtverečky zhruba 5x5mm. No a hned bylo měsíc čím střílet z praku.
Já vím, kuličky pr.3mm to nejsou...
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
- dub
- Kontaktovat uživatele:
MartinMartin píše:To ne, ale znalí rc paraglidingu moc dobře ví. Jedná se o broky které se použijí pro přídavnou zátěž která se podle povětrnostních podmínek přidává do krosny.
Třeba takto
-
rampa_mckvak
MartinMartin píše:To ne, ale znalí rc paraglidingu moc dobře ví. Jedná se o broky které se použijí pro přídavnou zátěž která se podle povětrnostních podmínek přidává do krosny.
Aha. Netušil jsem, nedošlo mi, že se jedná o přídavnou zátěž. Omlouvám se, že jsem tě podezříval z přípravy na terorizování padáčkářů
Co neubrzdíš neukecáš.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Je to relax
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IZ2vLxck_0k[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IZ2vLxck_0k[/youtube]
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Konečně letos první solidní polítání
. Teplota kolem 6 st. C. a vítr v průměru 2,5 m/s. Dobré bylo, že vítr vál tím správný směrem. Dnes jsem dal celkem 4 lety 2x s Astralem a 2x s Powerem. Na první let s Astralem jsem byl línej namontovat na vysílač jetibox. Po přistání jsem to však ihned udělal a vyplatilo se . Na 6 min. motorového letu jsem nalítal 21 minut celkově
. Díky variu jsem zjistil, že to začíná fungovat ve výšce nad 120m a tak jsem pletoval v rozmezí 120-180m. Občas přišel stoupák i nad 1,5m. No prostě super v tom větru byla pocitově zima ukrutná, ale za to polítání to stálo vydržet.
Power nezklamal a krosna s jedním kolečkem se ukázala jako výborná na přistávání. Je pravdou, že se singleskinem jsem si v rozbitém povětří nízko nad zemí dovolil docela blbosti, které bych si s klasikou asi rozmyslel.
Vše dobře dopadlo, vymrzlej a vyfoukanej jsem se těšil docela domů. Tak už jen počkat až se oteplí a dáme repete

Power nezklamal a krosna s jedním kolečkem se ukázala jako výborná na přistávání. Je pravdou, že se singleskinem jsem si v rozbitém povětří nízko nad zemí dovolil docela blbosti, které bych si s klasikou asi rozmyslel.
Vše dobře dopadlo, vymrzlej a vyfoukanej jsem se těšil docela domů. Tak už jen počkat až se oteplí a dáme repete