PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
scarabeus

#466 Příspěvek od scarabeus »

Albeda píše:Jeste jsem se chtel zeptat jak merite proud, ktery tam proudi? Ja jsem pouzil merak, ale ten snizil (asi odpor nebo opravdu nevim) vykon motoru tak na polovinu a nameril jsem jen 5A :(

Kup si Watts Up a dozvis se to. Muj je na ceste, ale ja uz tam mam davno jinej motor a regl :-)
Albeda

#467 Příspěvek od Albeda »

Jetson píše:Klešťákem. Jen jsem to nikdy v tomto případě neměřil. Nevidím důvod, dokud vše funguje.

No to jsem chtel udelat, ale uvedomil jsem si, ze ho mam jen na stridavy napeti :(

To scarabeus: No ten pristroj nevypada spatne jen ta cena. Jen kvuli tomu, abych se jen tak ze srandy podival (nebo spis tatka neveril, ze tam tece tak velkej proud :-D ) tak ten pristroj nebudu kupovat :)
coro

#468 Příspěvek od coro »

Albeda píše:Jeste jsem se chtel zeptat jak merite proud, ktery tam proudi? Ja jsem pouzil merak, ale ten snizil (asi odpor nebo opravdu nevim) vykon motoru tak na polovinu a nameril jsem jen 5A :(

Merák, aj drahší, má v modelárskom kontexte "šialene vysoký" odpor bočníka. Jeho vloženie zmení odber na nepoznanie, hlavne zamaskuje prípadný strmý nárast prúdu pri preťažení motora... je to proste nanič.
- Môžeš si vypočítať prúd, podľa času a spotrebovanej kapacity (ak máš nabíjadlo čo ju pri nabíjaní zobrazí). To je ale priemerný prúd, t.j. správny výsledok dostaneš len ak budeš mať celý čas plný plyn a presne zmeriaš čas.
Potom prúd (v Ampéroch) = kapacita(v Ah) /čas (v hodinách).
Napr. 5 minút (=5/60 hodiny) plný plyn, minutých 850mAh, potom prúd I=0,850/(5/60) = 60*0,850/5= 10,2A
- merať magneticky, pomocou klešťáku. Ale ten musí vedieť merať jednosmerný prúd, to nevie každý!!
- kúpiť si Watt meter. Najlacnejší tu je tuším za 759,- kč , nejaký oem Pelikán, asi z HC. Inak stoja aj 2x toľko..
- V poslednej dobe chválim MUI senzor napätia a prúdu od Jeti. Stačil by Ti 30A. Dá sa pichnúť do JetiBoxu a je z toho ten Wattmeter, a je to dosť malé že to môže lietať s modelom a potom si pozrieť maximá a kapacitu. Na pozertie ale treba Jetibox, takže je to výhodné pre tých čo ho už majú.
- Nejaký iný letový záznamník napätia a prúdu. EagleFly, DPR-50, a podobne. Pozrieť sa to dá na PC..
- Kúpiť alebo urobiť si bočník, t.j. rezistor s primerane malým odporom. Napríklad 0,01Ohmu. Mal by byť z materiálu čo nemení odpor podľa teploty. Niečo predáva napr. Conrad. Potom meriaš napätie, čo vzniká na tom bočníku. Ak má 0,01Ohm, tak každý 1A sa prejaví ako 10mV (=0,01V). Aj lacné meráky majú rozsah merania do 200mV (0,2V).
- Namiesto bočníka stačí do kusa silikónového kábla zapichnúť sondy meráku. Samozrejme nie priamo do káblov z aku alebo reglu, stačí 15cm s konektormi čo vložíš medzi regl a baterku. Nikdy nemeraj cez konektor, jeho odpor lieta podľa nálady (čistoty a polohy). Podľa prúdu čo tečie napríklad do žiarovky, si nájdeš ako ďaleko od seba treba merať, a je to. Je to núdzovka, odpor medeného vodiča sa mení podľa teploty, ale lepšie ako nič.
scarabeus

#469 Příspěvek od scarabeus »

Albeda píše:No ten pristroj nevypada spatne jen ta cena. Jen kvuli tomu, abych se jen tak ze srandy podival (nebo spis tatka neveril, ze tam tece tak velkej proud :-D ) tak ten pristroj nebudu kupovat :)

To jsem si taky rikal. Jenze postupne se mi muj letovy park zacina rozrustat a zacinam zjistovat, ze ty parametry proste znat potrebuju, uz to neni jen "kolikpak tam asi tece".
Albeda

#470 Příspěvek od Albeda »

To Coro: Pak me to napadlo, ze ten merak bude mit velky odpor a nebude fugnovat tak jak ma.
To Pocitani casove neni spatny napat asi to vyzkousim ...
No a meril jsem to presne jak rikas, kde se to nesmi ... mezi konektorama u baterky :lol: . Jinak diky za popis urcite si z toho alternativu vyberu :)
To scarabeus: Jasny no to kazdemu se to rozroste, ale zatim to nutne nepotrebuju .... zatim jsem ve stadiju "kolikpak tam asi tece" :lol:
coro

#471 Příspěvek od coro »

To "cez konektor" bolo myslené v rámci merania napäťovej straty na kábli, ako že ak by si si zmeral stratu na kuse káblu v ktorom je konektor, a potom to použil ako bočník, bolo by to moc nepresné. Len preto, že sa ten prechodový odpor konektoru môže výrazne meniť. Pri zapojení meráku, akéhokoľvek bočníka, do série obvodu, tam samozrejme nejaké konektory sú (ak nejde o klešťák).
Inak aj meranie lacným merákom, pri prúdoch čo žerie takáto cessna (odhad 10A?), niečo ukáže, ak sa dá veľký pozor na konektory. Teraz som otvoril DT830B, merák za 120 korun, a jeho bočník (len kus hrubého drátu) má 8mOhm. Takže to až také strašné nie je. Problém je teda hlavne v tom, že ďalších 12mOhm robia cestičky na plošáku od konektrov k samotnému bočníku, a ďalej som nemeral ale určite poriadne čísla budú tie šmejdové 4mm dutinky, ak sa nedá sakra pozor na konektory (určite nepoužívať žiadne "banánky" alebo bežné meracie šnúry), tak pribudnú ďalšie straty.. No a nevidím narýchlo či tam je nejaký filter, aspoň odpor a kondík, aby sa vyhladil výrazne kmitajúci priebeh odberu motoru..
Albeda

#472 Příspěvek od Albeda »

No tak to by bylo uz lepsi rovnou to but zmerit casove nebo koupit ten Watts up nic jinyho me nenapada ...
PS: ten muj merak je celkem kvalita ... max. 20A takze ho neodvarim :)
scarabeus

#473 Příspěvek od scarabeus »

Naposledy upravil(a) scarabeus dne sob 24.01.2009 8:56, celkem upraveno 1 x.
happy_cz
Kontaktovat uživatele:

#474 Příspěvek od happy_cz »

2coro: s jakou presnosti meri ten senzor od Jeti ? Jak mam jeti rad, tak v tomhle k nim nemam moc duveru (viz presnost udaju z jeti reglu) ...
Mini Corado, Mustang P51D, Vespid, Funcub - Futaba T8FG
---
http://rcmapy.cz/cs/map/1/location/300
coro

#475 Příspěvek od coro »

happy_cz píše:2coro: s jakou presnosti meri ten senzor od Jeti ? Jak mam jeti rad, tak v tomhle k nim nemam moc duveru (viz presnost udaju z jeti reglu) ...

Mám MUI 75A. Je tam magnetický senzor, vyzerá aj meria veľmi podobne tomu 100A čo mám k HiBoxu (merač a záznamník od Sysalu, tam je Allegro magnetická sonda), ale meranie je jednosmerné a ten Jeti je trošku menší.. Okolo nuly sa to nedá moc použiť, 50mA nenameria.. Krok je ale jemnejší než u HiBoxu. S meraním v regli ktoré je naozaj len orientačné, sa to porovnať nedá, ale viac neviem. Nemám to pri vyšších prúdoch s čím iným porovnať.. Len subjektívne som spokojný.
Ostatne, ako presne meria klešťák? Toto, t.j. sondy ktoré majú pevnú polohu snímaného vodiča, by malo byť vždy lepšie už z princípu..
tox232
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od tox232 »

Čaute pánové tak se mi po jednom tvřdším přistání stalo toto:při maximálních otáčkách mi vybruje celé letadlo,osičku jsem vyměnil unašeč i vrtuli a furt to dělá myslím si že to bude asi ložisko motoru nějak vychýlené nebo co.
Nevíte někdo o nějakém levnějším motoru co by pasoval do té naší Cessny?
A dá se někde sehnat motorové lože?
http://tox232.webnode.cz
scarabeus

#477 Příspěvek od scarabeus »

tox232 píše:Čaute pánové tak se mi po jednom tvřdším přistání stalo toto:při maximálních otáčkách mi vybruje celé letadlo,osičku jsem vyměnil unašeč i vrtuli a furt to dělá myslím si že to bude asi ložisko motoru nějak vychýlené nebo co.
Nevíte někdo o nějakém levnějším motoru co by pasoval do té naší Cessny?
A dá se někde sehnat motorové lože?

Motor:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5687

nebo nejakej Ray, ale ten je za 700 a to mi prijde dost.

Loze jsem kdysi shanel jak divej a ... nesehnal, koupil jsem celej trup (200 Kc).
Albeda

#478 Příspěvek od Albeda »

To tox232: Tu osicku asi myslis hridel u motoru ze? Pokud jsi ji vymenil, tak to je spatne no a bude problem jak rikas v motoru. Zkusim se podivat po tom motoru, ale mel by to byt nejakej stridak s vykonem nad 100W.
To loze bohuzel nejde sehnat ... dival jsem se na nahradni dily a je tam jenom ta predni krytka, ale kdosi (kdyz si proctes toto vlakno) delal to loze z nejakeho kovu, tak se ho muzes zeptat jak to delal a jak mu pak vyslo teziste
EDIT:
To scarabeus: Byl jsi rychlejsi :lol: , ale neni ten motor az moc silnej? Tenhle se mi zda, ze je rychlejsi nez v Cessne a ten co byl v cesne tahl velice slusne :lol:

PS: Ten trup me fakt nenapadl .... maj ho treba tady - http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=33033
Naposledy upravil(a) Albeda dne sob 24.01.2009 8:59, celkem upraveno 2 x.
scarabeus

#479 Příspěvek od scarabeus »

Albeda píše:...ale kdosi (kdyz si proctes toto vlakno) delal to loze z nejakeho kovu, tak se ho muzes zeptat jak to delal a jak mu pak vyslo teziste

A mel ten kovovej drzak i vyoseni nebo byl rovnej...? Ja nad tim tehda taky uvazoval a levnejsi a pohodlnejsi pro me bylo skocit pro trup nez neco bastlit.
Albeda

#480 Příspěvek od Albeda »

To ti ted nereknu ... musel bych pohledat, kdo to tu delal, ale to vyoseni nevim nevim ... mas pravdu, ze je to lepsi koupit original nez to sprcit. Ale zalezi na nem, nekdo treba pracuje s kovem a radsi si to udela nez, aby to kupoval
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“