Multiplex FunCub

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
HonzaHenzl

Re: Multiplex FunCub

#466 Příspěvek od HonzaHenzl »

Mám také 3542 a baterka 3S 2200mAh mi kouká cca 1cm z chlazení. No ale přiznám se že to moc nedodržuji, protože když fouká, prostě posunu baterku trochu k motoru. +- ten centimetr. To samé platí když táhnu házedlo na křídle. Nějak mi nepřijde, že by se zrovna u tohoto letadla muselo to těžiště tak striktně dodržovat :-) A je pravda že nejkrásnější létání je na čtvrt plynu a hodně u sebe. Za barákem máme obilí. Je super lízat klásky.
Rudy

#467 Příspěvek od Rudy »

Ahoj klucííí,jenom krátce k tomu těžišti. Abych měl těžiště kde má být, posunul jsem baterku Flightmax 2200 dozadu- vyřízl jsem trup asi o půl cm. Větrací otvor jsem přepažil asi v polovině lištičkou.Teď lítám Ray 2700, je ve stejném místě.Zdá se mi, že kolem baterky je na větrání ještě místa dost.Alespoň já s tím nemám žádné problémy. Motor T 3632. Ruda
Kady

#468 Příspěvek od Kady »

Já mám také ideální těžiště s baterkou na doraz u koleček i plováků. Držák baterky mám udělaný tak, aby baterka ležela na užší straně a místa na větrání je až až.
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od Elfew »

No, diskuze o tom zdali je 3536 motor minimum ci ne je totalne irelevantni... koukejte se i na vykon v kv, toto zde hraje i velkou roli. Jinak lita 3536 800kv a 3536 1000kv.

Jak rikam, zacinal jsem s FOX motorem co byl v kombo setu i s reglem 45A/6A bec. Regl odesel, motor mel 850kv myslim a to byla katastrofa... mej jsem pujcenej na vyzkouseni motor 3542 ale nepasovalo mi teziste bez toho aniz bych musel hodne dovazovat ocas, mel myslim ze vykon kolem 1000kv... na zaklade doporuceni a nejenom kolegu ale i nekolika prodejcu jsem koupil 3536 1050kv. Letani na pul plynu, kdyz divocim tak dam i vice, ale startuje to z mista ze strechy auta. Ten motor ma vykonu na rozdavani a co se tyce pomer hmotnosti a vykonu je idealni. Nebranim nikomu pouzit 3542 motor ale toto je uz podle me zbytecne a stejne se nevyuzije potencial toho motoru, nemluve o dovazovanim modelu a zbytecne zatezi... schvalne si spocitejne na RC kalkulacce jaky je rozdil v motoru 3536 1050kv a 3542 850kv ;) pripoctete k tomu vetsi hmotnost a jste na modobnych cislech (kdo neveri at si to zkusi natukat)

Taham s tim vetrone, muj rekord byl 2,4metrovy vetron a uplne v pohode. Samozrejme na vetsi to neni, ale jelikoz v manualu je maximalni rozpeti modelu ve vleku daleko mensi tak toto je moc pekny vysledek. Doba letu na 2200mah baterii je velmi dobra.

Toto je jen muj nazor, zkusenosti a shrnuti pro novacky a ty kteri si chteji funcuba poridit!
RedAce

#470 Příspěvek od RedAce »

Nerad bych tě neprávem podezíral z neznalosti problematiky, ale nic jako "výkon v kV" neexistuje. Jde jen o počet otáček na 1V a když zanedbám menší vnitřní odpor motorů s vyšším kV (850 vs 1000 bude ten rozdíl skutečně zanedbatelný), tak tahle hodnota nemá na výkon žádný vliv. Maximální výkon bude u stejně velkých motorů cca stejný. Nehraje roli, jestli 1000kV motor zatížíš vrtulí 11x5,5 nebo 850kV motor vrtulí 13x4. Oboje zatíží motor přibližně stejným proudem a při stejné účinnosti dá stejný výkon.
Rozdíl je v tom, že když chceš dostat solidní výkon z 850kV motoru na 3S, chce to už opravdu velkou vrtuli. I ta 13x4 nebude žádné terno. Proto na FunCuba nejlépe vychází těch 1000kV - tam akorát padnou ty vrtule 11" - 13".
skodovak

#471 Příspěvek od skodovak »

Tak jsem kluci Funa koupil a osadil jak jsem psal motor 3536/1400 regl.40A a vrtule 9x5

pocity při prvním letu a měření... na danou vrtuli dosahuje odběr téměř 40A takže větší nelze. i tak mám strach..je to celkem rychlé a moc pomalu to nelze.let cca.10min pomalým tempem na 2200mAh

co mi ale dělá vrásky je že jak dám Klapky tak se vzepne a s motorem to nelze použít a místy i padá po křídle i potlačený,tak nevím co s tím,jestli malá vrtule a tlak vzduchu.? jinak na křidélka mám asi krátké páky serv,tak to je jakoby nic

další poznatek z kotrmelce :-) mi někdy jde po křídle a nedorovná ho v ose,opačný to samý
http://skodovak2.rajce.idnes.cz/Modela Fit 1800, Multiplex FunCub
HPI Savage Flux HP,Firestorm FL12T
RS955i

#472 Příspěvek od RS955i »

Mierna modifikacia podvozku spočíva v pouziti 3mm pruzinoveho drôtu podopreteho oceľovým lankom a nepokosena lúka nieje žiadny problém.
Ten nastane až po čistení "kosacky " od prischnutej trávy.
Přílohy
2013-06-23 13.23.17.jpg
2013-06-23 13.23.54.jpg
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#473 Příspěvek od ludicek »

skodovak píše:...co mi ale dělá vrásky je že jak dám Klapky tak se vzepne a s motorem to nelze použít a místy i padá po křídle i potlačený,tak nevím co s tím,jestli malá vrtule a tlak vzduchu.? jinak na křidélka mám asi krátké páky serv,tak to je jakoby nic...
...další poznatek z kotrmelce :-) mi někdy jde po křídle a nedorovná ho v ose,opačný to samý
...

Ja som to mal napákové na výchylky všetkých plôch 2-3cm takže potom to lákalo aj k akrobacii, takže prepákovať.
Ak sa vzpína po vysunutí klapiek je to predpokladateľné - namixovať ku klapkám výchylku VOP nadol cca 15° - doladiť vo výške - na klapkách musí letieť na motore aj v klze normálne, žiadne vzpínanie.
A padaniu po krídle nerozumiem, funcub proste nepadá po krídle.
HonzaHenzl

#474 Příspěvek od HonzaHenzl »

RS955i píše:Mierna modifikacia podvozku spočíva v pouziti 3mm pruzinoveho drôtu podopreteho oceľovým lankom a nepokosena lúka nieje žiadny problém.
Ten nastane až po čistení "kosacky " od prischnutej trávy.

Tak dnes jsem lítal na zahrádce za sekačkou jak šílený. Kdybych se podíval na forum dřív, tak bych tě kontaktoval :lol: :lol: No nic, uklidnilo se počasí, tak jdu ještě létat, než bude tma :-)
skodovak

#475 Příspěvek od skodovak »

http://www.emotors.cz/emp-red-line/3879 ... 050kv.html

tohle bude stačit?.. a vrtuli teda 11xco? :-) a regl teda zůstane ta moje 40A snad bude stačit..
RedAce

#476 Příspěvek od RedAce »

Motor fajn. Já osobně bych kupoval z HK, kde za stejnou kvalitu zaplatíš míň, ale to už je detail.
No a vrtule můžeš zvolit 11x5,5E, 12x6E, 13x4E nebo 11x4,7SF. Já létám s tou slow-flyerkou a moc mi to vyhovuje. 13x4E by byla asi ještě lepší, ale většinou startuji a přistávám ve vysoké trávě a už s 11" vrtulí občas něco posekám.
Ideální bys měl vyzkoušet všechny ty vrtule a rozhodnout se, co ti vyhovuje nejvíc. Ale když vemeš tu 11x5,5E, tak to bude létat dobře a nic tím nezkazíš.
A poslední věc - kdyby ses rozhodnul pro tu SF vrtuli, tak s motorem 1000kV už je to za hranicí doporučených otáček. Mě to zatím drží (cca půl roku), ale může to kdykoliv prdnout...
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#477 Příspěvek od Yeah »

ludicek píše:Ja som to mal napákové na výchylky všetkých plôch 2-3cm takže potom to lákalo aj k akrobacii, takže prepákovať.
Ak sa vzpína po vysunutí klapiek je to predpokladateľné - namixovať ku klapkám výchylku VOP nadol cca 15° - doladiť vo výške - na klapkách musí letieť na motore aj v klze normálne, žiadne vzpínanie.
A padaniu po krídle nerozumiem, funcub proste nepadá po krídle.

Já bych to, s dovolením, viděl tak, že klapky se vysouvají, když má stroj letět pomalu, ne?...tudíž nevidím důvod do nich mixovat výškovku, přece nechcete s motorem na kotel do klapek mixovat výškovku?
Já používám klapky tak, že je za prvé mám na potenciometru a můžu si je vysunout tak jak chci. K tomu ubírám na plynu až mi FunCub skoro stojí ve vzduchu a právě kombinací klapky+plyn (více+méně) zamezuji tomu, že se to vzpíná a hezky to zpomaluje...faktem je, že jednou se mi ho takto podařilo zastavit asi metr a půl nad zemí a hezky si jako slepice z toho metru a půl dřepnul na zem. Ale pokud se pletu, rád se nechám vyvést z omylu...
Multiplex, DJI, FrSky, RCM Lužice, SLČS, YI 4K+
RedAce

#478 Příspěvek od RedAce »

Taky s klapkama nad 1/3 plynu nejdu (kromě startu). Žádné mixy nepoužívám - nemám to rád. Klapky mám zpomalené na 1,5s, takže to při vytažení nikam neulétne a jinak koriguji všechno na páčkách.
skodovak

#479 Příspěvek od skodovak »

Ještě poprosím,radši dát APC STYLE PROPELLER 11X5.5E,nebo MTEP 11X5.5E které jsou lepší vrtule..díky..
HonzaHenzl

#480 Příspěvek od HonzaHenzl »

Za mě jistě APC a nebo Turnigy Wood eletric.
Jinak, nedovedu si představit, jak letím někde přesně na přistání, ubírám ply, zároveň honím páčku poťáku pro klapky a nedtžím směrovku s výškovkou :-( Hlavně za větru. Asi ti to vyhovuje, ale pro mě tedy nic moc. Proč už jsou asi v rádiu nastavené mixy klapky na výškovku???
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“