Heli a vaše nehody - pokračování

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Heli a vaše nehody :-)

#466 Příspěvek od Relax »

Se to protáhlo .....

irto - podle včerejší zkoušky mi přijde že ano

Ale aby to bylo kontrolovatelné, natočím to za chvíli venku na video a dám sem odkaz. Píšeš zapnutí autorotace, znova zapnu Iddle1. Takže budu točit pouze Iddle1 s 2100 otáčkama, na dvojku s 2400 se vykašlu. Nevím teď za kolik vteřin se mi motor roztáčí před startem do plných otáček, mám ale pocit že je to méně než 12s. Sundám veškeré listy, odpor se zmenší ale snad nepatrně.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#467 Příspěvek od Relax »

Zde jsou odkazy na dvě videa.

Iddle 1 s 2100 ot. :
http://www.youtube.com/watch?v=K42d5GVg4pw

Iddle 1 plus Iddle 2 s 2400 ot. :
http://www.youtube.com/watch?v=rHACIMNy83o

Časy aktivace THR jsem při natáčení jenom odhadoval, při přehrávání videa jsem je pak proměřil stopkama a časy jsou vždy v poznámce pod videem.

Mě stačí zjištění že pokud se mi někdy zase například při odhánění otravného hmyzu podaří si vypnout motor, můžu se bleskově vrátit do hry. Jiné varianty jak to využít asi řešit nebudu. Z videa si odborný úsudek udělejte sami, nebudu už radši nic komentovat :-) Pěkný den všem.........
psena
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od psena »

Tak z videa je pekne videt, ze regl roztaci pokazde od zacatku (teda mozna krome prvni TH), regl kterej roztaci okamzite doplna (Align) proste udela frk 0,5 skundy a je v plnych otackach i v letu , tedy pod zatizenim.
Okamzity zapnuti motoru po mylnem vypnuti je samozrejme mozny, ale podle me pokud jsi v 10m a vypnes omylem motor pri nejakym manevru a listy zadusis, tak podle me to nenabehne a je lepsi se soustredit na autortoaci a zmirneni skod.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od pkotatko »

Relaxi, teorie je to hezka ale......
Pod zatezi bude vsechno jinak. A jak pise Psena, nejspis ti to stejne nepomuze.
Jedina moje rada v tuto chvili je : nevypinej si motor :wink:
Nikdy se mi nestalo, ze bych si nechtene motor vypnul. A to uz heli par let litam.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od Fenius »

Keď som to ja skúšal, bola to taká šupa, že som radšej hneď hodil hold a všetko prekontroloval. A na to bacha vo vzduchu, vrtuľníkom trhne a keď si na veľmi nízkych otázkach, môže sa začať točiť okolo osi.
Relax

#471 Příspěvek od Relax »

Díky za odborné komentáře :-)

Včera v těch deseti metrech to byl sice normální pomalý dopředný let ale máte pravdu že vize rychlého a dostatečného výkonu na listech je ryze hypotetická. v dubnu byla fatální blbost mít záchranu a THR nad sebou, po přehození spínače na Tx jsem si myslel že už se mi nic podobného stát nemůže a to se pěkně vymstilo.

Hledat jiný spínač ( jeden ještě volný je ) nebudu. Na THR hold tam kde je jsem už dost zvyklej a když by se chystal malér co už nepobere záchrana HCX, nesmím přemýšlet kde se to aktuálně vypíná.

Prostě nestrkat prsty kam nemám a nezmatkovat. Mě občas hrozí že když mi něco už celkem jde, polevím na ostražitosti u takovéhle věci což je ale u heli hodně nebezpečný ....... Doufejme že to byla poslední lekce tohoto druhu.

Fenius - s jakým reglem jsi to zkoušel ???
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#472 Příspěvek od Fenius »

Kontronik Jive 80HV.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#473 Příspěvek od pkotatko »

Jeste k tem tvym prepinacum. Dej si prst na zachranu a nemej ho na TH. Pak se ti to nestane. A kdyz uz ani zachrana nepomuze, na TH budes mit vzdy dost casu i na zemi. Navic TH mas vic zazite. Takze v pripade nutnosti si po nem hrabnes i kdyz na tom spinaci nebudes mit prst.
psena
Kontaktovat uživatele:

#474 Příspěvek od psena »

No ja si myslim od zacatku, ze ty dva prepinace smrdi pruserem . Ale je fakt, ze to soudim podle sebe :)
insomnia

#475 Příspěvek od insomnia »

podle me jde spis o optimlani rozmisteni a nastaveni prepinacu
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od pkotatko »

Ja mam na leve strane TH a na prave strane zachranu. Zachrana je na prepinaci ucitel-zak. Na ten jsem zvyklej sahat kdyz zachranuju nekoho na kabelu. Takze zadnej problem. A od prvniho letu s HC se mi nestalo, ze bych sahnul na neco co jsem nechtel.
Relax

#477 Příspěvek od Relax »

Fenius píše : "byla to taká šupa ..... " a já mám přád rozeběh jako mazurku. Čím to je ? Rozdíl mezi JIVE 80+LV a 80+¨HV ???

pkotatko - k těm spínačům - Mám je stejně, zásadní rozdíl je v pilotovi, to je zřejmé :-)

Pak je taky jak kdo řídí. Já palcuju, žádnej pult a zbytek prstů pod vysílačem. Ukazováky ale nemám vůbec pod spínačema, jsou totiž trochu dál což mi omezuje zcela volný pohyb palců a lítám některé věci nečistě. Záchranu umím ale vytušit hodně dopředu, nečekám až na krchov a dlouhý spínač Instruktora je moc fajn, dobře se trefí. To co píšeš o návyku z výcviku jiných je pravda, zažil jsem to s letadlama a kamarády, které jsem vodil nahoru mnohokrát. Určitě tam to propojení funguje. A ještě se mi nestalo, že bych místo záchrany omylem cvaknul autorotaci ! Já to zvládnu jinak a asi jsem s touto variantou široko daleko jedinej :-)

Tím že vlevo zvyšuju otáčky směrem nahoru ( u Tx FF7 se to nedá otočit ), jdu ve stejném směru jako je aktivace THR, Je to samozřejmě riziko že dám ukazovák "o patro níž", místo Iddle2 vypnu motora a je vymalováno. Naštěstí zatím lítám na Iddle1 ( 2100 otáček je na učení Ok ). Ten je tam od začátku do konce a protože zatím ještě nesedám s vypnutým motorem, THR cvakám až na zemi. Při Iddle1 je spínač uprostřed a mezera mezi spínačema je trochu větší na eventuální přepnutí na Iddle2.

Asi na tom není co systémově vylepšit - tedy kromě hlavy a maximální koncentrace na levou ruku :-)
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#478 Příspěvek od Fenius »

Môže to byť mojim subjektívnym dojmom, lebo som sa proste zľakol. Do teraz som mal skúsenosti len s aling a castle a taký nábeh som nikdy nezažil.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od pkotatko »

Taky palcuju. Bez pultu a radio drzim v ruce. Donedavna ani zadny popruh. Ukazovackama krasne dosahnu pod prepinace vepredu dole. Ale kazdej to mame proste jinak.
Relax

#480 Příspěvek od Relax »

Taky jde elementárně o velikost rukou přičemž já nejsem žádnej basketbalista :-) Bez popruhu lítám často, člověk je takovej víc na volno :-) Je legrace jak člověk vnímá diametrálně jiný způsob řízení jako neřešitelný. Zkoušel jsem páčkovat éro a byl bych tak do půl minuty na zemi .........
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“