reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tomashr

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#466 Příspěvek od tomashr »

Už máte někdo filamenty, které se teď nově objevily v Hobbykingu pod názvem CoLiDo?
Příklad http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html ...
Podle popisu a cen mi přijde, že běžné barvy jsou proti eSun mírně dražší, ale asi nic nepřinesou (doufejme, že nepůjde o náhradu a ve výsledku "jen" o zdražení). Naopak ale kladem je, že se (za o něco vyšší, ale pořád slušnou cenu) objevily i některé nové barvy, které dosud v nabídce nebyly, viz ta transluscent red na mém odkazu. Tohle se hodit může :-)

Asi vyzkouším, ke konci týdne bude v HK kupovat něco jiného a odhaduji, že minimálně dva filamenty budu moci přihodit bez navýšení poštovného...
Amper

#467 Příspěvek od Amper »

Pouziti 3D tiskarny ve spolupraci s klasickym materialem :-D

WP_20160118_09_34_45_Pro.jpg

Sablona vytisknuta z ABS, skoro dute. Namocena 2jka balza pretazena dlouhym spagatem gumy to nadherne okopirovala a pak stacilo proriznout diru. Ted jen zabrousit podle sablony a je to
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
zbek
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od zbek »

tomashr píše:Z jiného soudku...
Před časem se tu objevila debata snažící se porovnat Rebel II a Prusa i3, otevřeně s argumenty, proti kterým jsem měl jisté výhrady. Nedávno jsem si ale všiml jedné vlastnosti nejnovější verze i3 (patrně uvedená teprve někdy v srpnu 2015), která kupodivu v té diskusi nezazněla, ač by jistým argumentem být mohla.
Jedná se konkrétně o "barevný" tisk, resp. obecně o snadnou výměnu filamentu při tisku, viz http://josefprusa.cz/barevny-3d-tisk-na ... 1452247009 , údajně založenou na docela výrazné úpravě sw tiskárny.

Docela by mne zajímalo, zda má někdo praktickou zkušenost a sdělil by názor na reálnou využitelnost.
A přirozeně se nabízí druhá otázka, tedy zda jste nenarazili na nějakou podobnou úpravu i pro Rebela - evidentně to je "jen" o softwaru, na straně hw by změny nutné být nemusely. Barevný tisk by se mohl občas hodit, možnost snadného zastavení tisku k výměně filamentu při docházení či podezření na zasekávání se může ale hodit zcela určitě...

Na rebelu 2 stiskneš vyměna filamentu použivam to když dochazi filament, extruder si odjede bokem vyjede filament ven .Dam nový potvrdím vyměnu a maka dal připadně dam jinou barvu .
zbek

aircombat
kroxigor

#469 Příspěvek od kroxigor »

tomashr píše:Z jiného soudku...
Před časem se tu objevila debata snažící se porovnat Rebel II a Prusa i3, otevřeně s argumenty, proti kterým jsem měl jisté výhrady. Nedávno jsem si ale všiml jedné vlastnosti nejnovější verze i3 (patrně uvedená teprve někdy v srpnu 2015), která kupodivu v té diskusi nezazněla, ač by jistým argumentem být mohla.
Jedná se konkrétně o "barevný" tisk, resp. obecně o snadnou výměnu filamentu při tisku, viz http://josefprusa.cz/barevny-3d-tisk-na ... 1452247009 , údajně založenou na docela výrazné úpravě sw tiskárny.

Docela by mne zajímalo, zda má někdo praktickou zkušenost a sdělil by názor na reálnou využitelnost.
A přirozeně se nabízí druhá otázka, tedy zda jste nenarazili na nějakou podobnou úpravu i pro Rebela - evidentně to je "jen" o softwaru, na straně hw by změny nutné být nemusely. Barevný tisk by se mohl občas hodit, možnost snadného zastavení tisku k výměně filamentu při docházení či podezření na zasekávání se může ale hodit zcela určitě...

Není to žádná složitá SW úprava tiskárny, v současné době umějí výměnu filamentu snad všechny nové FW (nejpoužívanější jsou Repetier a Marlin)
Průša jen k tiskárně dodává (je volně ke stažení) prográmek, kterej do připraveného gcode dodá instrukce pro pozastavení tiskárny, výměny filamentu a návratu k tisku.
Ty instrukce se tam dají dodat i ručně, ale tento jednoduchý prográmek to značně usnadňuje.
Zvládnou to i ti co se v gcode nevyznají.
Mimochodem mě ten prográmek funguje i na úpravu gcode Rebela, jelikož používám FW Marlin stejně jako tiskárny Prusa i3.
Přílohy
IMG_2985.JPG
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od Celeron »

Ale jak v těch megabytech G-kodu přesně najdeš vrstvu, kde chceš ručně měnit?
Třeba příklad, vím, že na 168 vrstvě chci dát jinej filament a na 250 zase vrátit původní.
V G-Vieweru dokážu přesně naklikat vrstvu, co mě zajímá ale jestli v něm jde doplnit text a zase soubor uložit, to jsem nezkoušel.
A prakticky, když vyměníš filament, tak ho ručně protlačíš aby se změnila barva za tryskou, nebo na to Průšovo udělátko taky myslí? Předpokládám, že nudli vysící z trysky musíš růčo odstranit, nebo ten softík umí doplnit tisk otírátka vedle požadovanýho tisku?
Díky za vysvětlení
Jirka
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od TomasC »

Není to problém, beru Gkod z Slic3D, ale rovnám si to v Repetier. Vytváří to velmi přehledný Gkod, včetně komentářů.

Když jsem potřeboval udělat pevnostní díl, tak jsem SLIC3D pouštěl 3x pro různé nastavení perimetrů a infill. Následně jsem ze souboru s plným infilem a podporami vzal prvních 15mm na to jsem dal 30mm 8perimetrů + infill 50% a zbytek 3perimetry + infill25%. To jsem vložil postupně do nového souboru. Pak "okometrická" kontrola.

Pokud nejedeš "VASE", tak je G1 Z jen občas a dobře se hledá. Speciálně, když víš v jaké výšce chceš měnit.

Asi tím řeším něco, co dokáže jiný soft, ale chci to poznat principiálně a pak se uvidí.
tomashr

#472 Příspěvek od tomashr »

Co myslíte, bude s Rebel II (JRC, RAMPS) dosud bez LCD chodit jako display toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html ?
Je to malinko jiné provedení, než to typické, to by se taky dalo snadno sehnat, ale budu za 1-2dny něco na HK kupovat, tak by se hodilo to jen přihodit do košíku...
Podle popisu si myslím, že by to spíš chodit mělo, ale samozřejmě případná praktická zkušenost někoho dalšího by uklidnila :-)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#473 Příspěvek od TomasC »

tomashr píše:Co myslíte, bude s Rebel II (JRC, RAMPS) dosud bez LCD chodit jako display toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html ?
Je to malinko jiné provedení, než to typické, to by se taky dalo snadno sehnat, ale budu za 1-2dny něco na HK kupovat, tak by se hodilo to jen přihodit do košíku...
Podle popisu si myslím, že by to spíš chodit mělo, ale samozřejmě případná praktická zkušenost někoho dalšího by uklidnila :-)

Osobně bych do toho nešel. mám toto: http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 61135.html
Funguje na první připojení.

To z HK má 4x20 Character.

A větší rozměr je jednoznačnou výhodou, třeba když hledám na SD kartě správný soubor.
tomashr

#474 Příspěvek od tomashr »

Aha, já u někoho viděl asi starší provedení, které mělo tuším víc řádek než to z HK, ale to tebou odkázané už se liší více - grafický displej, tedy v jistém smyslu "principiální posun".
To je dost slušný argument proč raději objednat samostatně jinde, díky.
kroxigor

#475 Příspěvek od kroxigor »

tomashr píše:Co myslíte, bude s Rebel II (JRC, RAMPS) dosud bez LCD chodit jako display toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html ?

Bude pokud si překonfiguruješ FW. JRC používá full graphics LCD. V podstatě se jedná o úpravu dvou řádků ve FW a nahrání do Arduina

FG LCD dost zatěžuje Arduino a v některých případech při tisku složitých objektu nestíhá. Klasický 4 řádkový LCD je naprosto v pohodě a jede to.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
kroxigor

#476 Příspěvek od kroxigor »

Celeron píše:Ale jak v těch megabytech G-kodu přesně najdeš vrstvu, kde chceš ručně měnit?
Třeba příklad, vím, že na 168 vrstvě chci dát jinej filament a na 250 zase vrátit původní.
V G-Vieweru dokážu přesně naklikat vrstvu, co mě zajímá ale jestli v něm jde doplnit text a zase soubor uložit, to jsem nezkoušel.
A prakticky, když vyměníš filament, tak ho ručně protlačíš aby se změnila barva za tryskou, nebo na to Průšovo udělátko taky myslí? Předpokládám, že nudli vysící z trysky musíš růčo odstranit, nebo ten softík umí doplnit tisk otírátka vedle požadovanýho tisku?
Díky za vysvětlení
Jirka

Však píšu, že ruční úprava gcode není pro úplné zelenáče :wink:
Vylistovat najít správnou vrstvu a změnit gcode jde i v Repetier-Hostu ale je to vopruz
arachna

#477 Příspěvek od arachna »

... hlavne si objednej ten "modrej" - ma bile podsviceni a vybornej kontrast. NIKDY neber se zlutym LCD !( http://www.aliexpress.com/item/New-Sain ... 28470.html )
Na fotce to vypada skvele a hned se mi vybavil GameBoy s jeho zlutym LCD a vybornou citelnosti.
Bohuzel je podsvicen zelene a i kdyz ma nastavitelny kontrast a dobu podsviceni, je uplne na prd. Temer pod zadnym uhlem nic neuvidis. Pouze z jednoho pohledu to je citelny ... :evil:
Hned sem ho "poslal" do lovist ... 8)

Jinak vycebarevnej nebo ruznomaterialovej tisk furt resim "rucne" - pauza, 10mm Z UP - vymena a PLAY :| Blby je, ze u toho musim cucet a hlidat ... :cry:

Pouzivam rok starej Marlin a to, co ma Prusa by se mi taky libilo, ale hrabat se v Marlinovy hodiny asi nechci.
Resp. je mi jasny, ze uz to evidentne nekdo "zmakl", tak proc od piky vymyslet znova Ameriku ???

Je tu nekdo, kdo by me byl ochoten nakopnout spravnym smerem ? Alespon ramcove rict kde se co meni a nebo jestli ma nekdo link podle kteryho UZ TO NASTAVIL A FUNGUJE MU TO na Rebelovi ???
Mam rozdelanyho hooodne kresleni, takze ztracet cas pokusama se mi fakt nechce.

Diky za rady F.
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#478 Příspěvek od stepacz »

navážu na již dřívější debatu o slicerech... Jako uživatel Simplify3D (tisknu na tom ty letadla) jsem zkusil asi po roce pár jiných slicerů a to hlavně CURA a Slic3r. Takže nové verze se celkem vylepšily a již nepadají ani při složitější geometrii křídla atd. Pořád je samozřejmě rozdíl jak si jednotlivé programy importovaný model převedou, tady CURA funguje celkem podobně jako Simplify, zatímco Slic3r funguje trochu jinak a třeba modely letadel se musejí přemodelovat (ale zase se dá dosáhnout díky funkci thin wall detection lehčí výsledek)
Právě Spita jsem mírně přepracoval a již jde bez problému s Curou použít. Připomínám, že se jedná o dost specifické thin wall tisky, kde jde o váhu a pevnost. Předělávám tedy P47 na verzi vhodnou pro Slic3r vypadá to, že se dostanu na nižší váhu než se S3D pevnost bude trochu menší, takže to plánuju pro lehčí a levnější pohon (už to nebude tolik High Performance setup)
Jinak Simplify3D pořád dává nejhezčí tiskové výsledky (asi má dobrý speed managment) a je z těchto programů určitě nejdál i co se týče možností nastavení, ale zdá se, že rozdíly se začínají stírat.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od Celeron »

arachna píše:... hlavne si objednej ten "modrej" - ma bile podsviceni a vybornej kontrast. NIKDY neber se zlutym LCD !( http://www.aliexpress.com/item/New-Sain ... 28470.html )
Na fotce to vypada skvele a hned se mi vybavil GameBoy s jeho zlutym LCD a vybornou citelnosti.
Bohuzel je podsvicen zelene a i kdyz ma nastavitelny kontrast a dobu podsviceni, je uplne na prd. Temer pod zadnym uhlem nic neuvidis. Pouze z jednoho pohledu to je citelny ... :evil:

Nejstrašnější displej, co se mi dostal do ruky je bílý znaky na modrým podsvícení. Venku a nebo za silnýho osvětlení není na displeji vidět téměř nic.
Nic horšího jsem zatím neviděl.
Však jsem ho taky hned nahradil displejem z Ecomu, černý znaky na zeleným podsvícení. Je navíc obojetnej (reflex i transmit), ve tmě je perfektně čitelnej kvůli podsvícení a na ostrým slunci je zase vysoce kontrastní ta černá barva znaků.
Jirka
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#480 Příspěvek od stepacz »

ještě k těm slicerům tady hezký test Simplify3D http://www.3d-tisk.cz/simplify3d-vyplat ... i-recenze/
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“