Protos 500 pokračování

Vrtulníky do velikosti 500.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jaroslav.falcon

Re: Protos 500 pokračování

#481 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Dik, za vysvětlení.
pheek
Kontaktovat uživatele:

#482 Příspěvek od pheek »

Dobrý den,
hledám nějaké návody jak nastavovat úhly na listech u Protose, k čemu mám odměřovat měrku listů? Nemá žádný klobouček :) Můžete mi prosím poradit, je to můj nový vrtulník, do té doby Trex 450. Tam to bylo jasné.
Děkuji moc za radu.
LOGO 550 SX - Brain // SAB Goblin 380 - Brain // HELI-X V6
Vladimír

#483 Příspěvek od Vladimír »

No, nejsem moc zkušenej, ale já to dělal tak, že jsem si nejdřív na rádiu nastavil střed (nulu) na páčce kolektivu (raději s odpojeným motorem), pak jsem si pomocí přípravku nastavil délku táhel tak, aby swashplate byla přesně kolmo na hlavní hřídel.
(http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12230__Helicopter_Swashplate_Leveler_8mm_.html)
Až to bylo, namontoval jsem hlavu rotoru a pomocí DVOU měrek (na každém listu jedna), které jsem kontroloval jednu proti druhé jsem nastavoval táhla gripů tak, aby se mi vrchní části měrek při pohledu zboku přesně kryly (na měrkách jsem při tom měl nastavený úhel 0°)
Současně je to potřeba dělat tak, aby pokud možno rovina těch měrek byla co nejvíce kolmá na osu hlavního hřídele, abych ve výsledku neměl třeba jeden list +2° na druhý -2°
To se samozřejmě úplně nepodaří, ale dolaďoval jsem to pak při kontrole stopy listů tak, že kolik jsem na úhlu náběhu listu který byl při rotaci výš ubral, tolik jsem na tom protějším přidal.

Pokud je to postup metodicky chybný, nebo zbytečně složitý, určitě mne někdo zkušenější opraví...
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
prochel
Kontaktovat uživatele:

#484 Příspěvek od prochel »

pheek píše:Dobrý den,
hledám nějaké návody jak nastavovat úhly na listech u Protose, k čemu mám odměřovat měrku listů? Nemá žádný klobouček :) Můžete mi prosím poradit, je to můj nový vrtulník, do té doby Trex 450. Tam to bylo jasné.
Děkuji moc za radu.
nejjednodužší máš dáš oba listy na jednu stranu tak aby byly vedle sebe a když máš knipl uprostřed tak musí být listy v jedné rovině no a pak dej knipl nahoru a dolu a musí jít stejně a žádnou měrku nepotřebuješ a kolik máš stupňů já to nastavuji vždy tak aby při plném kolektivu se mi vrtulník nedusil a stoupal jak raketa :D
snad ti to trošku pomohlo
OPR
Kontaktovat uživatele:

#485 Příspěvek od OPR »

Aby toho nebylo málo :lol: popíšu svůj postup.

Na rádiu v nějakém letovém režimu si dočasně upravím křivku kolektivu tak aby byla ve svém "elektronickém středu" kdy mi to bude odpovídat přesně středu dráhy chodu kolektivu. (tím obejdu nutnost si hlídat takovou blbost jako je hlídání jestli mám páku kolektivu přesně ve středu a jestli jí zrovna tak přesně příště vystavím při nějaké pozdější kontrole)

Tímhle mám kolektiv ve své polovině elektronické dráhy a můžu začít seřizovat nulový náběh listů pro kolektiv. A to dělám tak, že vezmu příslušně dlouhý drát (třeba drát padel ), nebo šroubovák, prostrčím jej šroubem pro upevnění listu v závěsu a sleduji odklon drátu padel od hlavní hřídele. Kroutím očkem na táhlu snažím se dohnat rovnoběžnost mezi drátem padel a hl. hřídelí. No a nakonec nasadím měrku (mám dvě - ano je to lepší ) , kam já pro své vrtulníky nastavuji 11° pro kolektiv a proti sobě upravuji hodnotu kolektivu buď ve swash mixu (pádlová heli) nebo někde v v záložce nastvení nějaké FBL unit tak abych se dostal k mnou zvoleným 11° kolektivu.

Pak venku při nějakém zkušebním letu na kolektivu buď přidám nebo uberu dle pocitu jak je to příjemné. Pokud jsem přidával, nasadím jen měrky a mrknu jestli jsem to nepřehnal se ° :lol: A je hotovo.
Naposledy upravil(a) OPR dne úte 13.05.2014 8:01, celkem upraveno 1 x.
pheek
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od pheek »

Děkuji moc za rady, něco si z toho rozhodně vemu :)
Ještě bych měl dotaz, kde nakupujete náhradní díly na Protose. Můžete mi prosím doporučit nějaký internetový obchod kde mají skladem to co opravdu na shopu uvádějí a pošlou maximálně na druhý den od objednávky? Vím že skladem se držet naprosto všechno nedá, ale když už tam mají uvedeno skladem, tak by to snad mohli mít. Ne že to potom teprve začnou oni sami objednávat. Aby mi to mohli slavnostně do týdne doručit.
Díky za info.
Lada1

#487 Příspěvek od Lada1 »

kde sezenu rychle hlinikovy domek 3. loziska na hlavni hridel (carbon verze ramu)?
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
pheek
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od pheek »

Dobrý den pánové,
jsem chvilku majitelem Protose FBL. Zjistil jsem že když podržím hlavní ozubené kolo, tak se mi protáčí kámen na hlavní hřídeli o pár milimetrů do leva a prava, až se opře o šroub. Je toto u Protose v pořádku, nemám se tím znepokojovat? Šroub má závit po celé své délce.
beka

#489 Příspěvek od beka »

pheek píše:Dobrý den pánové,
jsem chvilku majitelem Protose FBL. Zjistil jsem že když podržím hlavní ozubené kolo, tak se mi protáčí kámen na hlavní hřídeli o pár milimetrů do leva a prava, až se opře o šroub. Je toto u Protose v pořádku, nemám se tím znepokojovat? Šroub má závit po celé své délce.

Zdravím,ten problém jsem měl na trex500 také, tak jsem vyndal osu a doprostřed hřídele natlačil po celé délce karbonovou kulatinku kterou jsem přibrušoval tak aby šla do otvoru fest, a potom jsem kulatinku ve svěráku natlačil dovnitř a následně provrtal dirky na šroubky.A vrtal jsem je o něcco menší.
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
pheek
Kontaktovat uživatele:

#490 Příspěvek od pheek »

Můžete mi prosím ještě poradit jako listy lítáte na FBL hlavě Protose? Sháním nějaké levné ale dobré. Koupil jsem Align 425mm listy, ale nejdou osadit do gripu.Sice je kořen o pár desetinek širší ale hlavní průser je v tom, že kořen listu je delší o cca 2-3mm a při takové délce mu zavazí šroub příčné hřídele. Takže nejde natlačit dozadu, tak aby se prošrouboval šroub gripem a listem. V současné době mám MSComposit Champion 430mm. Zkoušel jsem i LOG0 425mm a EDGE a mají ten samý problém.
boZZda

#491 Příspěvek od boZZda »

MS Composit Rapid 430mm. Jsou o dost jiné a lepší jak Champion. Vřele doporučuji.

Taky doporučuji gumy do FBL hlavy tyhle.
http://www.laheli.com/web/product.php?m ... I%29%202ks
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
jaroslav.falcon

#492 Příspěvek od jaroslav.falcon »

v čem se liší listy ? jak to poznám v letu ? jak to ovlivňuje chod?
prochel
Kontaktovat uživatele:

#493 Příspěvek od prochel »

jaroslav.falcon píše:v čem se liší listy ? jak to poznám v letu ? jak to ovlivňuje chod?
tak to fakt poznáš až je vyzkoušíš, listy od MS jsou stabilní a přitom obratný,pak se dělaj na maketové létání , pak třeba docela dobře fungujou EDGE,SABy ty jsou perfektní na akrobačku, atd třeba na učení nejsou špatný levný taroty nebo MS clasik
pheek
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od pheek »

Můžete mi prosím někdo poradit co je toto za hlavu, z jakých dílů je poskládaná, ložiska, podložky, axiální ložiska, šrouby? Hledám po shopech a nemůžu ji nikde najít. Potřeboval bych v ní vyměnit ložiska, taky mám široké podložky mezi koncem příčné hřídele a šroubkem, asi 2-3mm. Potom mi vylízá šroub do prostoru grupu a nejdou osadit různé listy.
Navíc jsem zjistil že červíci v plastovém držáku co drží v polovině hlavy táhla na cykliku, se protáčejí, takže stržené závity.
Přílohy
IMG_1401.jpg
beka

#495 Příspěvek od beka »

pheek píše:Můžete mi prosím někdo poradit co je toto za hlavu, z jakých dílů je poskládaná, ložiska, podložky, axiální ložiska, šrouby? Hledám po shopech a nemůžu ji nikde najít. Potřeboval bych v ní vyměnit ložiska, taky mám široké podložky mezi koncem příčné hřídele a šroubkem, asi 2-3mm. Potom mi vylízá šroub do prostoru grupu a nejdou osadit různé listy.
Navíc jsem zjistil že červíci v plastovém držáku co drží v polovině hlavy táhla na cykliku, se protáčejí, takže stržené závity.

Zdarec, co je to za hlavu to já nevím, ale možná to někdo ví.Zkus tu hlavu rozebrat,vyndej příčnou hřídel, sundej gripy a hlava je rozebraná, uvnitř jsou dvě gumy a někdy tam jsou dvě tenké podložky směrem u středu hlavy.V hlavě žádná ložiska nejsou, ty jsou v gripech,čili musíš ložiska opatrně vyklepat z gripů a změřit šuplerou a tady je koupíš: http://www.tobex.cz/ jinak listy už ti někdo poradil.A ty stržené závity udělej nové,pokud to půjde, to musíš poznat sám jestli je tam dost materiálu na novy větší závit. ten šroub nevylézá musíš koupit listy které tam jdou, jedině že by to někdo zbouchal z toho co dům dal. .Takle z fotky nejde určit co je uvnitř, to je jako ti pošlu foto mlynku na maso a řekni, co je tam za díly když těch mlynků jsou desítky a ani nevím co je to za mlynek (heli)
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 500“