DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
Duffs

Re: DJI NAZA

#481 Příspěvek od Duffs »

Neviem no... Samozrejme že aj ja som pristal všetko vypol a znovu skalibroval kompas/gps. Vzlietol som šiel ku tym inkriminovaným súradniciam a znovu začala koptera okolo nich krúžiť(v tých miestach som pustil pačky a koptera začala lietať okolo). Našťastie koptera reagovala aj na moje poveli a odletel som stade. Inde mi to nerobí hoci pretým som v pohode lietal aj tam kde mi to teraz krúži :D. Račej sa tomu miestu znovu vyhnem no. Inak je to na poli mimo rozvodní elektrického vedenia.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
dt

#482 Příspěvek od dt »

Máš tam aktuální firmware?
dt

#483 Příspěvek od dt »

Jinak podle popisku to zní skoro jako "toilet bowl effect", přeloženo efekt záchodové mísy, je to popisované v návodu a doporučuje se natočit kompas mírně vpravo nebo vlevo podle toho jakým směrem to krouží. A samozřejmě potom opět kalibrovat kompas.
Kamikaze591

#484 Příspěvek od Kamikaze591 »

Zdravím, pár stránek zpět jsem řešil problém s "nestabilizující nazou". Jinak to nazvat nedokážu protože bez vrtulí podle náklonu vyrovnává dobře. Teď jsem to zkoušel znovu a přišel jsem na to, že pády by mohly být něčím jiným. Zhruba při 40% plynu se občas náhodně některý z motorů, klidně i 2, vypnou. Kalibrace reglů byla prováděna před hodinou. Čím to může být? Jak se poznají špatné regle? Začínám být zoufalý.
dt

#485 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Zhruba při 40% plynu se občas náhodně některý z motorů, klidně i 2, vypnou.

Tam může být hromada příčin.
Vibrace? Mohl by se při vibracích přerušovat kontakt třeba na méně kvalitním servokonektoru od reglu. Nemá signál - vypne motor.
Přehřátí?
Špatný kontakt (konektor) mezi reglem a motorem?
Nízké napětí aku a špatně nastavený low-voltage-cutoff na reglu?
Kamikaze591

#486 Příspěvek od Kamikaze591 »

Aku byla plně nabitá. Spíš bych podezříval ty nekvalitní servo konektory. Jsou to levné regly z rctimer simonk 30A.
Zítra na to zkusím mrknout. Díky za tip.
dt

#487 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Aku byla plně nabitá.

To nehraje roli. I na plně nabité sadě klesne při zátěži napětí a špatně nastavený cutoff na reglu jej může odstavit. Tím nechci říct, že to tím je, jenom že to stále nelze vyloučit, pokud ses nepřesvědčil, že máš cutoff na reglech úplně zakázaný. Na koptéře je to blbost, furt bývá levnější zničit aku přílišným vybitím než zničit celý stroj na odpojení reglu ve vzduchu.
Duffs

#488 Příspěvek od Duffs »

Kamikaze591 píše:Aku byla plně nabitá. Spíš bych podezříval ty nekvalitní servo konektory. Jsou to levné regly z rctimer simonk 30A.
Zítra na to zkusím mrknout. Díky za tip.

Skôr to bude samotnými reglami. Niekto tu už písal, že tie z rctimeru sú dosť nekvalitné(neviem ale presne ktorý ich aspekt). Proste už viacerým užívateľom aj tu na forku robili problémy. Ale samozrejme môže to byť ozaj len servokonektormi alebo samotnými konektormi reg. -> motor.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
Vlasta2

#489 Příspěvek od Vlasta2 »

já bych zkusil jednu věc..... přivázal bych koptér na tvrdo (pochopitelně s vrtulema) a pokusiil bych se to simulovat znova. Důležité je, zjistit, který motor/motory to dělají. Jakmile zjistím, že to stále dělá nějaký konkrétní motor, vytáhnu servo kabel z Nazy a pustím ten motor přes servotester. Když to bude dělat taky (je nutné si s tím trochu hrát a mít trpělivost) mám směr, kde hledat a hlavně mám jistotu, že to není v Naze. Pak bych nejdříve hledal v propojení - konektory atd. - může jít i o studeňák. Nakonec bych řešil regulátor, prohodit s tím, co funguje atd. .

Vlasta

problémů to může být víc, ale je nutné postupovat systematicky a vždycky měnit (zkoušet) jen jednu věc .......
JirkaPoly

#490 Příspěvek od JirkaPoly »

Zdravim panove... Ocenil bych radu. F450 Naza M vpohode letala....Ale kdyz jsem vymenil starou Hitec Optic za Graupner 12 Hott, tak se i pres kalibrovani chova neovladatelne. Pri pokusu o start se proste prevrati... :( Reverzy jsou spravne..... Uz jsem zkontroloval vsechny regy, vsechnu kabelaz, DJI Asistent zadnou chybu nehlasi.... jen dioda blika rychle cervene... :/ Někdo nějaký tip ? Díky....
konva30

#491 Příspěvek od konva30 »

Čau,tímto bych předem chtěl poděkovat všem za rady které sem tady na fóru získal a koptera je konečně v kupě.Ale jako začátečník který nemá poblíž nikoho zkušenýho se na vás opět obracím s otázkou.Na tomto videu je ona koptera ale rád bych se vás zeptal jestli je normální to že levá strana se zvedá dřív než pravá,jestli ne tak jak to odstranit.A druhá věc je to jak pořád cestuje a jakoby pořád táhne doprava a dozadu,takže se to musí pořád vyrovnávat jak je vidět na videu.Je tam naza m lite,zatím bez gps.Taky sem tady vyčetl že se musí dělat kalibrace rozsahu plynu,kterou nemám udělanou.Regly mám turnigy multistar opto,dělá se to u nich taky?Předem díky za vaše odpovědi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JJRZLF41uuY[/youtube]
dt

#492 Příspěvek od dt »

JirkaPoly píše:Zdravim panove... Ocenil bych radu. F450 Naza M vpohode letala....Ale kdyz jsem vymenil starou Hitec Optic za Graupner 12 Hott, tak se i pres kalibrovani chova neovladatelne. Pri pokusu o start se proste prevrati... :( Reverzy jsou spravne..... Uz jsem zkontroloval vsechny regy, vsechnu kabelaz, DJI Asistent zadnou chybu nehlasi.... jen dioda blika rychle cervene... :/ Někdo nějaký tip ? Díky....

Když bliká dioda rychle červeně, tak buď po chybě při kalibraci, nebo při stavu označovaném jako "jiná chyba". To může být kdovíco. Stalo se to po výměně RC? V tom případě bych se snažil najít chybu tam. Když vrátíš zpět původní Hitec, tak to zase funguje?
dt

#493 Příspěvek od dt »

konva30 píše:je normální to že levá strana se zvedá dřív než pravá,jestli ne tak jak to odstranit.A druhá věc je to jak pořád cestuje a jakoby pořád táhne doprava a dozadu,takže se to musí pořád vyrovnávat jak je vidět na videu.Je tam naza m lite,zatím bez gps.Taky sem tady vyčetl že se musí dělat kalibrace rozsahu plynu,kterou nemám udělanou.Regly mám turnigy multistar opto,dělá se to u nich taky?

Z toho videa to není poznat, ale za normálních okolností se zvedá nejdřív jedna strana (takhle výrazně) jen v případě, kdy startuješ z nevodorovné polohy.
Dále, v letu vidím blikat oranžovou, takže jedeš v režimu atti a ne atti+gps, takže nelze očekávat, že to bude samo držet na místě. To bez gps neumí. Různě pomalu to bude ujíždět do stran vždycky (vítr, turbulence od přízemního efektu, mírně odlišné parametry pohonu apod.).

Je třeba zkontrolovat:
- uložení řídící jednotky a přesnost konstrukce - pokud není ŘJ v koptéře vodorovně, myslí si že "rovně" není rovně
- kalibrace ŘJ - pokud nemá správně kalibrované akcelerometry, myslí si že "rovně" není rovně
- kalibrace rozsahu plynu ESC - ano, dělá se to i u multistarů

Předpokládám, že vrtule, regly i motory jsou všechny stejné. Ono je to asi zřejmé, nicméně už jsem jednoho exota potkal, který tam měl mix několika různých a pak se divil. :wink:

Pokud jsi všechno zkontroloval a kalibroval, pak je ještě možné, že je ŘJ vadná (z výroby, po nárazu apod.).
Mimochodem - trimy a subtrimy na TX máš vynulované? Tzn. když jsou páčky v neutrálu, posílá TX nulové polohy? (dioda místo dvakrát bliká jednou)
JirkaPoly

#494 Příspěvek od JirkaPoly »

Zkusil jsem prehodit nazpet Hiteca, zkalibroval... a chova se to stejne. Dal jsem tam pro jistotu novy ctyrclanek a cervene blikani prestalo.... nicmene pri pokusu o start se to "zblazni" a jde to na zada (at uz v Atti nebo v manualu... GPS nemam) Vcera to litalo a dnes nic :/ Budu velmi rad za jakoukoliv radu od zkusenejsich... diky
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#495 Příspěvek od Dejfak »

Nedělal si třeba update SW?
Koukni do asistenta jestli máš vše správně nastavené.
Typ coptéry, reverzy, atd.
Koukni taky na hodnoty IMU jestli nejsou nějaké obrovské.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“